1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Honza 22.1.2010 18:04

Mimochodem - ty solární parkovaci automaty jsou švindl

Nevšimli jste si, že pořád pracují, i když mají už 14 dní solární panely pokryté sněhem (a dle výrobce mají akumulátor na deset hodin provozu)?

Mně z toho plyne, že musí mít kabel!

Máte pro tento fakt nějaké jiné vysvětlení?

Suchoř 21.1.2010 18:47

stát by měl dotovat jen střešní (domovní) elektrárny

a nikoliv zahraniční podnikavce, kteří navíc bezohledně znetvoří krajinu. Na domovních střechách je stavba fotovoltaiky mnohdy spojována s i estetickou rekonstrukcí, na kterou si pak domácí elektrárna sama vydělá. S vaničkou by se nemuselo vždy vylévat i dítě

Ludva 21.1.2010 8:50

Až 25 miliard

zaplatí do dvou let spotřebitelé za elektřinu ze slunečních elektráren, které proto rostou jak houby po dešti. Dokonce si je už staví i ČEZ, zřejmě aby se na koláči přiživil. Už aby tady byl ten státní bankrot a takových kravin nás zbavil.

J.Anděl 20.1.2010 23:29

dobré myšlenky

Kolik dobrých myšlenek už se stalo zdrojem obrovských chyb? Jakému principu sloužíme, když opakovaně ve jménu dobra prosazujeme zrůdnosti? Na co nás to nejsnáze nachytá?

"Ješitnost je můj nejoblíbenější hřích," říká Ďábel ve filmů Ďáblův advokát.

Úspěch je zaručen. Buď je zrůdnost prosazena přímo, nebo je dobrá myšlenka zdiskreditována.

Chránit životní prostředí pro sebe a pro ostatní je přece dobré. Ve světle našich skutků to tak však nevypadá.

Berme to doslova nebo jako metaforu: v Boha pokrokově nevěříme, ale Ďáblu sloužíme dál.

Suchoř 21.1.2010 18:35

Re: dobré myšlenky

to je snad jediný důkaz, že anděl existuje. Oremus!

honza54 20.1.2010 19:45

To je typický ekolog pan Lapin

Takže, aby jsme využili solár.elektrárnu, tak zatopíme kvůli  přečerpávácí přehradě jedno krásné údolí! Pro mne je to další důkaz ,že ekoteroristi při prosazování svých  ,,dobrých úmyslů,, nám opravdu dláždí cestu do pekla ! Biopaliva budou i kdyby jsme měli vykácet všechny pralesy !  ,,Nezasahování,, v národním parku Šumava se změnilo v obrovskou těžbu dřeva !   atd. Je už čas se rázněji postavit proti zeleným šmejdům ! 

M.Lapin 20.1.2010 18:54

Prebytok elektriny

Jednou z možností ako sa dá využiť prebytok elektrickej energie je budovanie prečerpávacích vodných elektrární. Každá normálna krajina ich má niekoľko, ak má na to vhodný terén a vodu. Prečerpávacia elektráreň sa potom spustí do aktívneho režimu vtedy, keď je potrebná špičková elektrina, ktorá je niekoľkonásobne drahšia.

honzak 20.1.2010 19:27

Re: Prebytok elektriny

Pán právě objevil Ameriku! Nicméně otázkou zůstává, proč se akumulace elektřiny z tzv. obnovitelných zdrojů u nás nerealizuje a proč se otrocky přebírají totální kraviny z brusele.

Mezi námi - podél Vltavské kaskády by se dalo postavit několik přečerpávaček typu Homole (Štěchovice).

Stoura 20.1.2010 19:46

Re: Prebytok elektriny

Stavbu přečerpávací elektrárny na křivoklátsku zelení zatrhli. Vzpomeňme také antikampaně proti Dlouhým stráním. Obávám se, že až do několika fatálních pádů sítě to bude neprůchodné.

lerak 20.1.2010 18:40

Vole

Vole, asi jsi nikdy nebyl v lese.

P. Kalina 20.1.2010 18:14

Diskutabilní státní dotace

Neřekl bych, že šlo o nějaký úmyslný "zelený tunel", jak se tady v diskuzi někteří snaží naznačit. Řekl bych, že na počátku byla snaha prostřednictvím státu umožnit rozvoj sluneční energie a myšlenka, že by si každý dům byl schopen vlastní energii do určité míry sám vyrobit, nebyla úplně špatná. Nakonec - zúčastnit se tohoto projektu mohl každý. Bohužel, jak už to bývá, státní dotace většinou věci nepomáhají a tak i v tomto případě došlo k tomu, že byly popřeny tržní principy a elektřina se vykupovala dráž než se pak prodávala (což vlastně byla ona dotace). A to se stalo předmětem tvorby zisku - což je ovšem špatně, protože zisk nebyl generován spotřebou, ale výší státních dotací. V podstatě se stát opět stal jakýmsi pohádkovým oslíkem, bylo jen otázkou času, kdy začnou vznikat mega farmy na výrobu elektrické energie ze sluneční. Tyto projekty nejen, že jsou k ničemu, ale navíc prodražují solární panely, protože uměle vyvolávají zvýšenou poptávku po tomto typu zboží. Tím se celé dotování sluneční energie stalo více než diskutabilní, protože pořizovací cena smysluplné střešní elektrárny je stále vysoká a i při masivní státní pomoci se vrací 10 - 15 let. Možná, že až se teď poslanci rozodnou dotace na zelenou energii výrazně snížit, dostane se vše do těch správných relací.

Stoura 20.1.2010 19:48

Re: Diskutabilní státní dotace

Nesmyslnost tohohle projektu ale přece každému, kdo dovede alespoň trochu počítat na prstech, musela být jasná od začátku. IMHO se jedná o státem krytou zlodějinu.

Jelínková 20.1.2010 22:37

Re: Diskutabilní státní dotace

S Vámi plně souhlasím.Dostanou naši poslanci nápad a odvahu ten solární tunel zarazit?

Amoniak 20.1.2010 22:59

Re: Diskutabilní státní dotace

Nejde o odvahu. Ten zákon je postavený tak že dotace jsou jisté.

Jirka 20.1.2010 18:01

Výzva pro zelené mužíčky

Dal bych jim za úkol vyřešit uskladnění volných elektronů, což by pro ně neměl být problém. Pozor - kontrolní otázka: Jak to udělat bez baterií? Vypsal bych soutěž "Chyť si svého zeleného elektrona!" Už je vidím jak chodí s kyblíkem.

Je to sice nadsázka, ale one sranda. Jsem zvědav, čeho se ještě v rámci  tunelování zdravého rozumu dočkáme. EU v této podobě nám byl čert dlužen.

Nestranný pozorovatel 20.1.2010 17:51

Pozdní moudrosti

Pane Hermánku: to co jste napsal je samozřejmě všechno pravda - a nic než pravda.

ALE: Já vám vůbec nevyčítám (jako jiní přede mnou diskutující), že jste uveden na seznamu agentu StB, ale to, že s tou moudrostí o solárních kolektorech přicházíte poněkud pozdě. Dokonce velmi pozdě. Proč u StB nepracovali chytřešjší lidé? Možná, že by pak socialismus nebyl býval nepadnul.

Jirka 20.1.2010 21:06

Re: Pozdní moudrosti

Klasické použití nesprávné premisy pane pozorovateli. Zvolil jste taktiku napadení autora samého na rozdíl od vyvrácení jeho argumentů. Navíc Váš první odstavec popírá druhý. Logika dostává na prdel.

elektrarnik 20.1.2010 16:46

utrhli jsme si kousek trhu

Kdyz trh vse vyresi a prelakovani komunisti v pohode rozkradli- vytunelovali republiku,ted maji sve miliardy a jen se luze...tem socanum co chodi do prace jen chechtaji....proc si nenamazat trochu kapsu ze zcela bezcennych 2 1/2 hektaru bazinate pudy? Vzdyt lobyisti pro nase oligarchy umozni daleko vetsi podvody nez prodavat do site elektriku 4 krat draz nez jeji hodnota. Je to jak "chytry Honza k milionku prisel".

Zajimave je ze vsem tem rozcilenym CEZ ktery je okrada o sumy stokrat ne-li tisickrat vestsi  jaksi nevadi...nebo si na nej netroufaji.At tak ci onak...trvalo to nasi rodine skoro 20 let vymyslet neco jak na tom "trhu" vyzrat.  :)))))))))

MPL 20.1.2010 20:40

Re: utrhli jsme si kousek trhu

Existuje firma, která staví FVE a nabízí při dodávce komukoliv kompletní servis, včetně 100% půjčky a i pojištění. V letáčku tvrdí, že i při té 100% půjčce, je návratnost FV elektrárny (přes 5kWp) něco přes 10 let. Další období do 20 let pak vytváří FVE majiteli zisk. Takže toto si může, snad bez obav?, pořídit na střeše svého domu, chaty či chalupy úplně každý, i ten nejzarytější odpůrce. Když zvedá ČEZ cenu el. energie kvůli dotování OZE, tak tímto se finance každému, kdo si pořídí letos FVE vrátí (přesně to spočítané nemám), pravděpodobně na tom celkově i vydělá, určitě na tom prodělá méně než bez FVE. Ale pozor, platí to jen pro tento rok, letos se bude měnit zákon tak, aby roční snížení výkupní ceny el. energie mohlo být větší, tzn. že další rok už to tak výhodné nebude - návratnos se výrazně prodlouží. Loni došlo k výraznému poklesu ceny u FVE asi o 40% a dotovaná výkupní cena 1 kWh může být letos jen o 5% nižší. Každý, koho štve, že musí platit elektřinu za OZE si může postavením vlastní FVE "zadarmo" (na 100% půjčku) vylepšit platební bilanci. Tady platí dvojnásobně, kdo zaváhá, ne.že.re., akorát je naštvaný.  Zcela určitě si FVE pořídí kdejaká babička z Horní Dolní, takže se jasně ukazuje asociálnost zelených řešení v praxi.

ity 21.1.2010 11:07

Re: utrhli jsme si kousek trhu

Koho to štve si může postavit vlastní? Kdo zaváhá nežere?

Honem urvi, co můžeš ! Ti hlupáčci, co to nestihli to zaplatí

chi,chi,chi.To není žádný legální zisk. To je jakko když obejdeš všechny sousedy vybereš od nich všechny úspory a vysměješ se jim do obličeje. A jako třešničku si ještě Vezmeš u banky půjčku na svý děti. Toś mě nadzved mandle.

To je zatím největší okrádačka v týhle zemi po únoru 48.

Radši volejme,pišme svým poslancům, že jestli se okamžitě nezasadí o zastavení těchto dotací, mají v příštích volbách utrum. A zajímalo by mě a čekávám, že z mých daní placená média mi to zjistí, kdo takto postavený tunel vymyslel,kdo ho podporoval, kdo pro něj hlasoval a kdo s těchto na této elekřině profituje. Tyhle lidi jsou přímým ohrožením chudoby u nás a už si nesmí škrtnout.

elektrarnik 21.1.2010 18:05

Re: utrhli jsme si kousek trhu

Chi chi chi

Hlupaku to Ti nevadi ze je na hrade tunelarsky kral Klaus.....hornich 10 000 si rozkradly stovky miliard??? To ti vadi ze si jednou rodina "sikovne" prisla na par milionu zaplatit hypoteku,renovovat chalupu( prace mistnim remeslnikum) a ma na studie deckam??? Proc si neutrhnout z neceho co by bylo stejne statem prohyrene???

Zavid tem kteri Te okradli o tisickrat vic a opravdu se chechtaji....jak se "socky" perou kdo kradl vic haliru.

Laski 20.1.2010 16:07

připojte se k petici

http://www.stopzdrazovani.cz/

M. Bomar 20.1.2010 15:58

tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

a co 20.01.2009 ctu? ministr zivotniho prostrdi v NSR, Norbert Röttgen rozhodll, ze 126tisic sudu bs radioaktivnim odpadem v dole Asse (skladovani zacalo v roce 1967) musi byt odstraneno, prevezeno jinam, asi do Salzgitter, ktery je 20 km daleko, ale: uz se pracuje na odporu proti tomuto rozhodnuti. Skladiste Gorleben zacina byt pricinou dalsich sporu. Problemy: Pri ostranovani starych sudu vysoka radioaktivita, ohrozujici pracovniky. Cena: ca. 2.000.000.000 € (miliardy). Trvani: asi 10 let. Financuje: stat = my, spotrebitele, nikoli A-elektrarna (Die Energie Baden-Württemberg - EnBW) Dalsi "mezisklad" DDR-Atomovy sklad Morasleben. Naklady: 1,5 miliard €. 19.01.2010: 32 mest a obci v kraji Karlsruhe chteji pryc od fosilnich zdroju. Ze vzduchu ma byt monitorovan stav obytnych a prumyslovych budov, jejich energeticka narocnost. Cil: jak velky je potencial instalovat solar-thermicke nebo fotovoltaicke systemy na strechy techto objektu. Soucasne ma byt vypracovano srovnani vyhodnosti vyse jmenovanych zdroju energie s moznosti vyuziti biomasy. Take z techto duvodu podporuji stranu zelenych v ceske republice. O oteplovani vim jenom to, co nam rikaji zpravy. Nemam materialy, abych byl pro nebo proti. Ale vim, ze vrstva vzduchu okolo nasi zemekoule je nepatrna, tedy nikoli nekonecna; to znamena, ze vsechny ty zplodiny spalovani stale vice znecistuju nas vzduch, ktery dychame - srovnejme jenom situaci pred prevratem, kdy jsme se nesmeli koupat v rece. to uz neni pravda, protoze jsme omezili znecistovani vod sovetsko-ruskymi technologiemi a prasarnami. zeme neni nekonecna - nechme trochu vzduchu i pro nase deti, omezme i vykon necistych spaloven (existuji, tedy mohou vubec existovat ciste spalovny?) - a nebudme pitomi v nasem odsuzovani SZ. toto hnuti sili na celem svete, kde rozumni lide pomalu chapaji, ze ochrana prirody je pro budoucnost bezpodminecne nutna.

alena 20.1.2010 16:30

Re: tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

Mám obavu, že to bude jako v té pohádce o pasáčkovi, co vždycky volal "Vlk!" a byl to jen vtip - pak když vlk skutečně trhal ovce, lidé mysleli, že pasáček si z nich zas střílí a nikdo mu nepomohl.

"Zelení" - někteří, asi ti nejhlasitější - pořád něco vykřikují - někteří hlavně o penězích, které je potřeba investovat do jejich "projektů" a "aktivit" - a ostatní občané už jich mají plné zuby a přestávají věřit jejich argumentům. Nakonec ta skutečná upozornění a varování nebudou vyslyšena, nebude jim věnována pozornost, protože se všechno sveze spolu - falšování údajů o "oteplování", žádosti o granty, žádosti o peníze, blokování  státních investic - staveb, s tím že se pak zjistí, že za malou - velkou sumu do kapsy "zelení" přestanou opruzovat...- a skutečné nebezpečí bohužel bude podceněno. Bohužel, myslím, že zvolení pana Bursíka do vedení zelených byl také krok vedle.

Zdravím.

LJG 20.1.2010 16:33

Re: tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

Byl -li alternativou Stropnický, nevbyl to krok vedle.

Karlos 20.1.2010 20:51

Chyba,

Stropnický byl lepší variantou - kdyby si zelení prognostici globální Apokalypsy zvolili toho věrozvěsta zelené revoluce, tak by je již nikdy nikdo z veřejnosti nevolil. Je věčná škoda, že Stropnický nevyhrál :-(

ja 20.1.2010 16:33

Re: tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

To je krásné! Takže Karlsruhe bude svítit, jen když bude slunce. Nebo bude mít vonící elektrárnu na biomasu. Viel Glueck!

honzak 20.1.2010 17:15

Re: tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

další bezmozek...

P. Vaňura 20.1.2010 21:02

Re: tak jsem si prtecetl zahranicni noviny naseho zapadnihi souseda:

Jaderné elektrárny povinně platí do fondu na řešení problému vyhořelého paliva a na vlastní demontáž po ukončení životnosti. To žádné jiné elektrárny nemusí.

A vyhořelé jaderné palivo se NESKLADUJE v sudech. Existuje ovšem mnoho jiných zdrojů radioaktivních odpadů.

Navíc, 2 miliardy Euro jsou proti ceně elektřiny z JE od roku 1967 PAKATEL. Temelín produkuje 12 miliard kWh ROČNĚ. A je to také pakatel proti tomu, co nás stojí nesmylný povinný odkup elektřiny z OZE, letos v ČR, ne v Německu, bude 7,5 miliardy Kč.

yara 20.1.2010 14:43

Autorovi článku:

Docela dobrý článek. Jirko otázka nestojí jestli FVE (fotovoltaiku) ano nebo ne, ale jako, kde a za jakých podmínek. Osobně si myslím, že využití střech a volných zastavěných prostor je žádoucí a využití sluneční energie je v pořádku. Stát ale měl zakázat zabírání volných prostor pro stavbu FVE (mimo střech a mimo bláznů, kteří si to na svém pozemku takto postaví). Nastavena měla být ale mnohem nižší výkupní cena z FVE a stát měl vývoj cen směrem dolů urychlit u cen FVE komponentů nějakými např. daň.stimuly jako tomu došlo vývojem u techniky ITI atp. Přenesení výkopní ceny na ty co nemají FVE je naprosto skandální a nefér. Sám si nyní stavím na střeše garáže 4kWp, ale uznávám, že zákon o FVE je špatný.