19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

GLOSA: Zákaz prodeje o svátcích a kapitalismus

„Někteří si myslí, že žijeme v kapitalismu. Ne, nežijeme. Kdybychom žili v kapitalismu, nikdo by nikomu [v den státního svátku] nezakazoval prodávat chleba.“ – Jan Šebelík

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 16.10.2019 20:35

Jsou zákony celostátní a vysoce potřebné (tak mě napadlo, "že se jezdí vpravo a lotr kradoucí v domě občana jest lotr".

A pak jsou zákony zbytečné, hloupé. Třeba právě celostátní zákon, kdy, jenom kdy si hospodyně může jít koupit droždí na knedle.

Ale v parlamentu nemohou být samí konzervativci a nad věcí - musí tam asi být i upravovači délky brček. Stejně jako jsou upravovači délky košťat v obecenstvu voličském.

Mezi námi - ten Bublan je fakt éro! Ti Lidovci taky!

I. Procházková 17.10.2019 0:36

Bublan je kněz a tudíž nemá představu, jak to chodí v domácnosti s dětmi, kdy je co, jak a kde potřeba nakoupit. Zavírání supermarketů o svátcích (a snad i v neděli) prosazoval tenkrát proto, že by prý rodiny měly chodit na vycházky a výlety nebo do kostela. Někteří politici tvrdili, že zaměstnanci obchodů by měli mít volno jako ostatní. A co takhle zdr. sestry, lékaři, záchranáři, policisté, hasiči, zaměstnanci vodáren, elektráren, zaměstnanci v dopravě (tramvaje, vlaky, autobusy, metro...)? Nebo zaměstnanci obchodů, které mají výměru menší než 200 m2?

Pan Bublan je prostě mimo mísu...

P. Boleloucký 16.10.2019 19:55

Lidovci prosazují zavření obchodů o všech svátcích. Chtějí asi zvýšit návštěvnos t prázdných kostelů.:-P

V. Církva 16.10.2019 21:18

To je dobrý nápad. To by nikomu neublížilo.

Š. Hašek 16.10.2019 21:33

No, jednou ve Vídni zněly kostelní zvony v neděli vostošest! A v Bille na nádraží bylo narváno, že jsem ani proviant do vlaku skoro nekoupil. Nemodlili se tam, študovali cenovky, že jim voči/Augen vypadávaly!!!

Bublan je -ůl. Státní zákony na čas, kdy si půjdu něco koupit. Socan. Mám dojem, že velevážený chartista. Zkráceno.

I. Břízová 16.10.2019 23:01

A vy si snad myslíte, že lidé nevěřící začnou chodit do kostela, když jim zavřou obchodní centra?

J. Kyselkova 16.10.2019 17:20

Jak mám zjistit kolik m3 má ten obchod i se skladem ?

I. Širůček 16.10.2019 18:12

Přece podle toho, jestli má o svátcích zavřeno.

J. Jurax 16.10.2019 17:15

Bylo už to mnohokrát zmíněno. Stát se socialisticky séře do věcí, po nichž mu kulové. Tentokrát si k ušlechtilé ochraně vybral zaměstnance obchodů, ale toliko těch, co mají nad 200 čtverečných metrů plochy. Zaměstnanci obchodů menších této laskavé péče státu hodni nejsou.

Trochu se děsím, kam zrak dobroserů padne příště. Na kina o více než x sedadlech, na vlaky delší sedmi vagónů, na metro, MHD, elektrárny nad 100 MWh výkonu nebo snad na lůžková oddělení ve špitálech s více než deseti lůžky? Všude tam pracují lidé, jimž je upíráno právo být o vyjmenovaných svátcích se svými bližními.

Blbost odkvetla a vydala plody. Nakonec by to mohlo být i horší, dobroserové jsou bohužel kreativní a peachovin jsou schopni vymyslet a dostanou-li se k moci i realizovat mnohem víc a horších.

Ono těch pár dnů v roce bez hypersuper se dá přežít. Ale kráčí o princip - co je státu do toho, kdy obchodník poskytuje své služby? A taky o metodu zvanou salámovou - což takhle po čase přitvrdit a zakázat o těch svátcích prodej všem, zakázat jej v neděli (aby pracovníci obchodu mohli do kostela třeba) a v sobotu odpoledne a po šesté večerní - samozřejmě ku blahu pracovníků obchodu, aby mohli víc trávit čas se svými blízkými? Lidi si poremcají a zvyknou si ...

V. Církva 16.10.2019 21:17

Tak ta výjimka s metry čtverečními se mi taky nelíbí. Protože každý složitější zákon a výjimky jsou zneužitelné a zesložiťují podnikání.

Jinak ale, co je státu do vybírání daní, do obrany, do policie. to je přeci obrovská buzerace když zaplatíte jen za to že rádi jezdíte rychle nebo dokonce neradi dáváte přednost že? Jinými slovy přehnaná byrokracie je špatně, ale pravidla prostě jsou a respektují se.

Dogmatické představy o kapitalismu bez pravidel a mezí neuznávám. To je anarchie nebo pravěk.

J. Jurax 16.10.2019 23:11

Ehm ... Váš druhý odstavec je diplomaticky řečeno dost mimo. Jak souvisí daně se selektivním zákazem prodeje o svátcích?

M. Zdobinský 16.10.2019 12:38

Celé je to v podstatě jednoduché. Levičáci chtějí vždycky více státu, regulací, omezení a vyhlášek. Mají totiž nutkavý pocit,že toho vědí víc a líp než ostatní. No a protože momentálně levičáci vládnou jak v EU tak v ČR, tak to podle toho vypadá. Stát bobtná jako Otesánek, ale "servisní služby státu" pro podnikatele a občany se spíš zhoršují. Aby to celé aspoň trochu fungovalo, je třeba vybírat pořád víc peněz = zvyšovat daně. (Cudně se tomu teď říká nový daňový balíček). Zákaz prodeje o svátcích je jen malý střípek do této mozaiky.

V. Církva 16.10.2019 21:20

Zákaz prodeje o svátcích není složitý byrokratický problém (t2ch uznávám je víc než dost). Prostě nejdete do práce a je to.

V. Petr 16.10.2019 12:12

Uvědomte si,o co jde. Část kapitalistů je zákonem nucena mít o svátcích zavřeno a neuspokojovat tak potřeby zákazníků. Prý s ohledem na zaměstnance, které ale nikdo nenutí u nich pracovat. Proč by třeba kina či divadla něměla mít stejná omezení? Také se divák "může přizpůsobit, není to životně nutné. Podobně třeba televize...

M. Valenta 16.10.2019 11:07

Nebo ještě jinak. Kapitalizmus vznikl v podmínkách křesťanského světa a tak se v zemích, kde to ještě nezapomněli podle toho řídí. So geht das.

M. Prokop 16.10.2019 11:12

Vznikl, ale prosperovat začal až potom, kdy bylo náboženství odkázáno spíše do soukromí člověka, než k řízení společnosti. So geht das.

V. Církva 16.10.2019 21:31

No dnes už v Evropě pomaličku prosperovat přestává, takže to asi nebude ani tak o tom "zastrčení" náboženství. Spíš o svobodě. Nicméně dalo by se souhlasit, že náboženství bylo zneužito i k omezování svobody. Ono víra bez Boha není jenom komunismus, může se týkat i pojetí Křesťanství.

V. Kain 16.10.2019 16:17

Kapitlismus v západních zemích? Myslím si že bývavalo.

J. Fridrich 16.10.2019 10:52

Zákaz prodeje o státních svátcích v prodejnách větších než 200 m2 je tak nesmyslný a nepochopitelný - a nespravedlivě koncipovaný, že se stal jasným důkazem nespravedlivého postoje k jednotlivým profesím v naší zemi... To dokazují vyjádření a odůvodnění rozřehtané socanky Valachové v televizi, která nám vysvětluje " polopaticky " jak umožnili zaměstnancům supermarketům - hlavně ženám být doma se svými blízkými...

A co ty desetitisíce zaměstnanců na železnici, v autobusové a letecké dopravě, hasiči, záchranáři, lékaři a sestry v nemocnicích, pracující v elektrárnách, plynárnách, kotelnách a v dalších nepřetržitých provozech, bez nichž by naše země nemohla existovat ? Ty paní Valachová nechá takto vykořist'ovat ?

A. Alda 16.10.2019 9:40

Za 1. republiky hrozil trest až 6 měsíců vězení každému, kdo by v den státního svátku 28. říjen pracoval, vyjma nezbytných obslužných profesí.

V. Petr 16.10.2019 12:15

Obchod můžete také označit za nezbytnou obslužnou profesi...

A. Alda 16.10.2019 13:05

Ne.

Nakoupit si můžete předtím.

Desítky let to nikomu nevadilo, že je v sobotu odpoledne a v neděli celý den všude zavřeno vyjma hospod, nemocnic a nádraží. A i když byly vícedenní svátky, vždycky si lidé dokázali nakoupit předem.

I. Břízová 16.10.2019 13:47

Ano, pane Aldo. Zrovna tak by lidi nemuseli koukat na televizi aspoň jeden den v týdnu a o svátcích chodit do kina. A natankovat si snad taky mohou ve všední den A hlavně, proč by zrovna v neděli měli chodit do hospody? A jenom tak mimochodem Vás to bavilo stát každý pátek odpoledne ve frontě?

P. Grigar 16.10.2019 14:38

..nevím, proč národ pořád blbne s nějakým nakupováním nonstop. Já, prostý venkovan(nejbližší město 15 nebo 20 km), se k většímu nákupu donutím maximálně 1x za 14 dní, jinak denně jenom pečivo a mléko k snídani. Když by snad nedejbože i to pochybělo, alébrž pracuji v nepřetržitém provozu na železnici, upeču si koláč a k němu uvařím čaj. V běžné prodejní době už dnes neexistuje nic, co by nebylo možno koupit "tady a teď". Fronty "na něco" mě nazajímaly, ani když jich bylo neúrekom.

I. Břízová 16.10.2019 14:49

Ta fronta v pátek byla na normální nákup. A maso máte nacpané v mrazáku, nebo ho nejíte a zeleninu a ovoce si trháte na vlastní zahradě.

P. Grigar 16.10.2019 14:57

.. nejen masem, ovocem a zeleninou živ je člověk. Do mražáku si můžete dát i nouzovou zásoba pečiva. Ani v dobách nejnadšenějšího budování socialismu jsem neměl pocit, že musím nutně do fronty, abych neumřel hlady. Nežijeme proto, abychom jedli, jíme proto, abychom žili.

I. Břízová 16.10.2019 15:08

Tak to vám patrně nakupovala manželka, nebo maminka. Já se starala o tři děti. A i teď, když jsem sama, nedělám žádné velké nákupy. Nemám auto a nakoupím jenom to, co unesu. Váš způsob života vám neberu. Vy neberte ostatním zase jejich.

P. Grigar 16.10.2019 15:20

.. nikoli, nakupoval jsem i já, celý život pracuji v turnusové službě ve 12-14 hodinových směnách + dojíždění v ty nejnemožnější hodiny, takže neděli mívám třeba ve středu a v noci, když vy spíte, já pracuji a nesmím dělat chyby, jinak se bortí plechy a teče krev. Průměrná žena dokáže a dle zákona i smí nosit břemena do 15kg, což čtyři lidé za víkend nedokážou zkonzumovat. Když neumíte normální chod domácnosti zajistit během týdne, nenuťte ostatní, aby kvůli vám pracovali o víkendu.

Třetí Boží přikázání: POMNI, ABYS DEN SVÁTEČNÍ SVĚTIL. ;-)

I. Břízová 16.10.2019 15:32

Ale já nikde nepíšu, že chodím nakupovat v neděli. Jde mi jenom o to, že vymýšlet zákony o zavírání a otevírání obchodů považuji za blbost. A vy, pokud se držíte přikázání, tak jistě odmítáte nedělní služby. Že?

V. Církva 16.10.2019 21:25

Tak se Vám tu snaží vysvětlit, že otevřené obchody každý den a ještě v noci vůbec nejsou potřeba, tak není nutno vyšilovat. Ani 3 děti hlady neumřou když si ve čtvrtek nakoupíte až do pondělka. Nevím, že by u nás svátky trvaly celý týden. A život není jenom o nakupování. svátek je proto aby zákazníci i prodavači nepracovali, bavili se a třeba se zamysleli o čem ten svátek je. To se v nákupní honičce neděje. A pokladní v supermarketu si taky zaslouží volno.