2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Výzkumy – podvrhy nebo náhody?

S velkým zájmem jsem si přečetl Astona, když se zamýšlel nad "třetím" poraženým krajských voleb, kterými jsou sociologické agentury zajišťující předvolební průzkum pro ČR a ČT. Nezdá se mi, že by tyto agentury "systematicky pracovaly pro vládní strany", když se jim jejich výsledek podařilo nadhodnotit proti realitě až o 60 %.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Matura 22.10.2012 9:04

Přesnosti pomůže nezveřejňování průzkumu - k čemu by ale pak byly.

Navíc každý průzkum ovlivní názory voličů tak jako každé měření ovlivní měřenou veličinu. Takže zveřejňování průzkůmu samozřejmě znehodnotí jejich výsledky.   

J. Vyhnalík 22.10.2012 14:02

Re: Přesnosti pomůže nezveřejňování průzkumu - k čemu by ale pak byly.

Problém je, že média chtějí informace a nejreálnější informace jim poskytují průzkumy. Nejedná se ovšem o nějak výhodné zakázky, které by agentury živily, naopak. Pro agentury jde o jistou formu reklamy a tak jsou ochotny jít s cenami opravdu nadoraz.

Agentury žijí z průzkumů zejména pro velké firmy, které potřebují ke svým marketingovým rozhodnutím co nejpřesnější podklady, proto je také pro ty agentury, které předvolební průzkumy provádějí velmi důležité, aby byly výsledky co nejpřesnější.

Jedna věc jsou ovšem naměřená procenta a druhá věc je jejich správná interpretace a tady s autorem článku naprosto souhlasím. Voliči o tom, koho budou skutečně volit až ve chvíli, kdy dostanou volební lístky do ruky.

Tady je hlavní poselství srovnání výsledků průzkumů a výsledků voleb. Levicoví voliči mají víceméně jasno a vybírají si převážně mezi ČSSD nebo KSČM. Pravicoví voliči dnes naopak berou ODS, případně TOP''09 jako volbu nejmenšího zla a pokud dostanou šanci volit někoho jiného, často po něm sáhnou. To znamená, že sice nesouhlasí s levicovými představami jak problémy řešit, ale zároveň jsou znechucení tím, jak funguje etablovaná pravice. Jenom malou část těchto pocitů lze přitom svádět na to, že krize nutí vádu dělat nepopulární kroky. Hlavním vyníkem je naprosto nedostatečná komunikace a slabě vysvětlování nezbytnosti kroků vlády. Dalším aspektem téhož jsou neprůhledné personální rošády ve vládě a třeba v policii. Nemůže to znamenat, že jednotlivé osoby nelze vyměnit, ale výměn by mělo být co nejméně a všechny by měly být jasně zdůvodněné tak, aby lidé chápali jejich nezbytnost brali je jako změny k lepšímu.

ODS komunikaci a sebeprezentaci dlouhodobě podceňuje a to se zrovna v dnešní době ukazuje jako fatální. Nejen že ztrácí i ty voliče, kteří ji dosud volili, ale podněcuje tím i kolísání vlastních poslanců, kteří cítí a vidí, jak veřejná podpora jejich strany slábne. Rebelie neposlušných poslanců je v této souvislosti stejná, jako chování hysterického topícího se.

M. Hatlák 22.10.2012 8:07

Ach jo.

Promiňte, ale když Vaše články čtu, tak se mi dere do hlavy povzdech: "Zlatí komunisti". Akorát se obávám, že právě Vaše komentáře do Rudého práva by byly ty nejrudější.

K. Drobková 22.10.2012 4:39

Autore agitek a blábolů .......

Vzpoměla jsem si na Váš výplod před volbami. Kdyby jste náhodou zapomněl, tak tady je ...

http://neviditelnypes.lidovky.cz/polemika-proc-muze-ods-v-rade-kraju-vyhrat-volby-fue-/p_politika.asp?c=A121009_202803_p_politika_wag

Komentáře netřeba.