19.4.2024 | Svátek má Rostislav


GLOSA: Výzkumy – podvrhy nebo náhody?

22.10.2012

S velkým zájmem jsem si přečetl Astona, když se zamýšlel nad "třetím" poraženým krajských voleb, kterými jsou sociologické agentury zajišťující předvolební průzkum pro ČR a ČT. Nezdá se mi, že by tyto agentury "systematicky pracovaly pro vládní strany", když se jim jejich výsledek podařilo nadhodnotit proti realitě až o 60 %.

Velká většina průzkumů se totiž jednak konala více jak měsíc před volbami a navíc většina dotazovaných neměla dle mého názoru jasno o řadě místních, tj. lokálních sdruženích. Abych se dopracoval k lepší hypotéze, vycházím z tabulky, kterou precizně zpracoval pan Michal Škop. Vycházím z tohoto prostého faktu.

1. Výsledky levicových stran, komunistů a sociálních demokratů, jsou vesměs odhadnuty s přijatelnou chybou, tj. odpovídají volebním výsledkům

2. Odhady výsledků pravicových stran byly nadhodnoceny proto, že v okamžiku průzkumu dávali respondenti takové odpovědi.

3. V předvolebním týdnu se řada potenciálně pravicových voličů rozhodla místo ODS a TOP 09 volit regionální sdružení (Starosty, Jihočechy, Změnu atd.)

Tím se stalo, že procentuální výsledek levicových stran zůstal zachován podle předvolebních průzkumů a výsledek pravicových stran šel dolů. Pokud si člověk dá tu práci a sečte hlasy pro pravici (ODS a Topku) s regionálními sdruženími, pak dostane téměř přesně tolik hlasů, kolik měla podle průzkumu ČT a ČR dostat pravice, tj. řádově 25 %. Nebo ještě jinak:

Porovnejme si získané mandáty. Na levici ČSSD ztratila 75 mandátů, komunisté jich 68 získali, tam tedy došlo k posílení komunistů na úkor sociálních demokratů. Pravice (ODS) 78 mandátů ztratila a o tyto mandáty posílila regionální sdružení. Lidovci zůstali více méně na svých pozicích.

Nemyslím si proto, že je nutné podezírat sociologické agentury z "nadržování" vládním stranám. Každé volby se konají v jakési neopakovatelné atmosféře. Vždyť před čtyřmi roky tytéž agentury rovněž "selhaly", když nepředpověděly drtivé vítězství sociální demokracie, která to na celé čáře vyhrála díky Rathovi a jeho třicetikoruně. Letos rozhodly také maličkosti. Na rozdíl od Petra Nečase si nemyslím, že zatčení Dalíka a jeho propuštění tři dny před volbami nezamíchalo kartami výsledků. ODS to bez diskuse poškodilo. Vidět v televizi zase známého novinářobijce Topolánka, kterak se "postaral" o svého kamaráda v nouzi a ještě to údajně okomentoval tím, že za to může "nejednota ODS", jistě ODS nepomohlo. A i naši "zásadoví" poslanci kolem Petra Tluchoře se také snažili, seč mohli, aby některé potenciální voliče pravice znechutili.

Tak vidím výsledky voleb a práci agentur. Nic tajemného v tom není.