4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Volit prezidenta srdcem, nebo rozumem?

Nedávno upoutal moji pozornost novinový titulek Váhala, ale nakonec volila srdcem. Šéfka činohry Jihočeského divadla doslova uvedla: „Váhala jsem, jestli volit srdcem nebo rozumem. Nakonec jsem volila srdcem, tak snad jsem udělala dobře.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Khail 22.1.2018 16:24

Ještě štěstí,

že prezident Klaus nedostal před svou volbou otázku "Jak se zachováte v případě, že budete muset podepsat Lisabonskou smlouvu?"

Z. Koutecký 23.1.2018 0:04

Re: Ještě štěstí,

Pokud si pamatuji,pane Khaile, tak se mu moc nechtělo podepsat. Jenže jak byste se zachoval Vy, pane Kaile, kdyby na Vás kdekdo řval, že podepsat je Vaše bepodmínečná povinnost a nepodepsat by bylo hrubé porušení ústavy a tedy důvod k žalobě? Alespoň tam uplatnil požadavek na nějakou výjimku.

E. Vašátko 22.1.2018 14:38

Nezlobte se,

ale tyhle volby nejsou o Drahošovi, ale především proti Zemanovi, nejhoršímu lháři a podrazákovi v současných dějinách naší republiky, placeného Moskvou. Volil bych třeba cvičenou opici, kdyby kandidovala proti Zemanovi. Ten chlap nemá charakter a nutně musí brát drogy, jeho chování a vystupování tomu odpovídá. Může si dovolit jakékoliv sprostoty a podrazy proti svému protikandidátovi, protože je v podstatě nezranitelný - má imunitu. A slušný člověk v sobě prostě nemá tu drzost mu odpovídat stejným způsobem - na to musí být nátura, to by mohl tak snad Sládek neblahé paměti, ale nikdo další. Takže bohužel asi zase vyhraje, protože má neuvěřitelnou drzost, ruské a čínské kamarády a neomezené množství peněz.

Z. Koutecký 23.1.2018 0:34

Re: Nezlobte se,

Tyto volby jsou, pane Vašátko, převážně o tom, jaká část voličů si přeje přijetí trvalého přidělování a přerozdělování imigrantů, jednotné azylové politiky, přijetí eura, fiskální, daňové a sociální unie, zřízení evropské armády, předání rozhodujících kompetencí do Bruselu, přijetí ústavy unie a vstup do jakési evropské federace. Vše je jasně napsáno v Bílé knize EK a zaznělo v proslovu pana Schulze. Drahoš a Zeman jsou jen představiteli toho, zda podepisovat se budou příslušné dokumenty ochotně a s nadšením nebo neochotně a s nekorektním řečňováním. Společnost je v tomto směru rozdělena, podobně jako více či méně v celé EU, tak půl na půl. Nelze ovšem vyloučit, že v poslední době oblíbenost zásady volit proti někomu, výsledek voleb ovlivní. Jak, to poznáme v sobotu. Na dalším osudu téhle republiky to však nic nezmění, ať už to dopadne jak chce. Celé to má asi stejný význam jako volba Miss ČR, někomu se prezident líbit bude, někomu ne. Toť vše.

J. Chaloupka 22.1.2018 14:26

To mi připomělo výrok snad Churchilla:

kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo jím je ve čtyřiceti, nemá rozum. No a těch dvacetiletých by mělo být podstatně méně, nebo ne?

D. Polanský 22.1.2018 12:10

Kandidátii teď odpoví na cokoliv tak,

aby se zalíbili voličům. Spíš doporučuji volit s příslušnou dávkou rozumu a citu. Srce bych si nechal v případě mužů pro dámu a opačně. Na prezidenta je ho škoda.

Ś. Svobodová 22.1.2018 11:29

Zajímá mne co prezident může

Který z kandidátů by nasadil vojsko proti vlastním občanům, pokud by např. došlo k extrémním vzpourám, nebo k revolučnímu pokusu? Který by utekl a který zůstal v případě našeho napadení? Který podporuje spolupráci V4? Který přinese více zakázek naší ekonomice?

Š. Hašek 22.1.2018 12:36

Re: Zajímá mne co prezident může

Dobré.

Část Vašich otázek již president Miloš Zeman zodpověděl a prakticky prováděl ve svém funkčním období.

P. Khail 22.1.2018 16:40

Re: Zajímá mne co prezident může

Ano, zakázky téměř žádné a jak se dokáže zachovat při napadení předvedl dostatečně průkazně ve volební místnosti. A sláva mu! On je pašák! Piškumpré a Krucajdá! A šupajdá a hojaja! Zdar! Zdar! Zdar!

Š. Hašek 22.1.2018 18:11

Re: Zajímá mne co prezident může

Budeme si o tom povídat, pane Khaile, až na Vás, v nějakou důstojnou sekundu, třeba na svatbě Vaší dcery (v kostele) skočí zezadu nějaká ječící půča. Na tomto termínu trvám, no, moc všeznalých označovatelů demokratických aktivistek se neozvalo.

Předpokládám, že ji ihned hmatem z emerickýho filmu zlomíte vaz!

J. Malá 22.1.2018 20:12

Re: Zajímá mne co prezident může

Tak ho zkuste kozama napadnout po druhé. Budete se divit reakci. Už si zvykl :-D

Z. Koutecký 22.1.2018 23:47

Re: Zajímá mne co prezident může

Vojsko by nenasadil žádný, protože na to nemá pravomoc. Žádný by nezdrhl, neměl by na to čas stejně jako Dubček, Svoboda a spol. v roce 1968 a teď by to bylo ještě rychlejší, ať už by to přišlo z kterékoliv strany (viz např. Libye,Srbsko,Osetie). Spolupráci s V4 podporují všichni, ale členové V4 stejně nespolupracují. Zakázky nejsou přinášeny ekonomice, ale firmám a ty si je musí dojednat samy, pokud jim to sankce a mateřské firmy v zahraničí umožní.

M. Krutý 22.1.2018 8:57

na všechny 4 otázky je prakticky jedno

co kandidát odpoví, protože jeho reálný vliv na tyto oblasti je limitně se blížící nule.

V. Pavelka 22.1.2018 9:28

No

Nepřeháněl bych to s těmi presidenty z 90% jsou to pořád kladeči věnců , neměli bychom skákat na špek novinářům , kdyby nebydleli na Hradě , pes by po nich neštěkl .

R. Langer 22.1.2018 11:17

Re: na všechny 4 otázky je prakticky jedno

Takže je vlastně úplně jedno, koho budete volit. :-D

V. Pavelka 22.1.2018 16:10

No

Je pravda že se Zeman choval jak rozmazlené děcko , byly chvíle kdy bych ho přehnul přes koleno a odepnul řemen a seřezal mu prdel co by se do něj vešlo , frackovi jednomu .A žádná inteligence a sečtělost to nevyváží . Na druhé straně Drahoš vedl Akademii , je jasné že , kdo vede takovou instituci , nebude žádnej novátor , zvolili si tam šohaja který nebude dělat problémy , taky v Eu bude šlapat brázdu, je to prostě hodnej a slušnej , mamina na to dohlédne.

P. Khail 22.1.2018 16:43

Re: No

Takže vědec není novátor? No to je velice objevné, to byste si měl nechat patentovat.

J. Jurax 22.1.2018 20:53

Re: No

Politika není věda a věda není politika.

Drahoš fakt nevypadá jako novátor - spíš jako musterknabe, co se zdvořilou úklonou převezme z brusele každou hovadinu.

Stejně prezident u nás má mizivé pravomoci a na nic moc vliv nemá - ledaže jeho slova jsou víc vnímána. Navíc po Lisabonu jde o prezidenta bruselské gubernie, u niž se o suverenitě dá jenom teoretizovat.

Ani ten Dublin IV nebude muset podepisovat - to mu přijde z brusele rozkazem, pokud bohové odvrátí od nás svou tvář a ti pitrysové v bruseli definitivně zblbnou. A o rozkazu se nediskutuje, rozkaz se plní!

Z. Koutecký 22.1.2018 23:53

Re: na všechny 4 otázky je prakticky jedno

Přesně tak. Prezident může všechno kromě velezrady a hrubého porušení ústavy, ale nic nezmůže, protože Ústava ho prohlašuje za nezodpovědného, takže ho nikdo nebere vážně.

V. Kotas 22.1.2018 7:20

A obojím to

nejde ?

Š. Hašek 22.1.2018 11:28

Re: A obojím to

Jde.

A něco mi říká (srdcem i rozumem), že Drahoš má zůstat doma a účastnit se nějakých schůzí akademiků důchodců. Tam může vzít i svoji paní. Na víc nemá.

Rozumem si mě za těch deset reklamních měsíců nezískal - technické parametry slabé.

Srdcem si mě za několik TVšotů nezískal, ty jeho brejle nejsou od srdce.

V. Kotas 22.1.2018 12:45

Re: A obojím to

Tak jsme na tom stejně.

J. David 22.1.2018 7:09

Volit srdcem či rozumem?

Jak kdy, něco jako sňatek z lásky, či z rozumu. Každý se musí rozhodnout sám, kdy a který atribut jeho vnitřní boje srdce s raciem nabude vrchu. Ovocný strom po ovoci hodnotíme, nikolivěk po jeho habitu. I stará slivoň, habitu nevábného, nám může přinést úrodu švestek s vyšší cukernatostí na slivovici v míře větší, než slivoň mladší, habitu sice luzného, ale s menší "ourodou" a vodnatými plody. Srdce estéta mi říká, vykluč tu starou "ohyzdu", zdobí můj sad, racio technokrata zase, co s "kráskou", která nemá švestky, a v sadu pouze ve vánku listím ševelí... Tož, někdo preferuje vdolky, jiný zase holky, tak to bylo, je a bude. Je na voličích, zdali budou volit srdcem, či rozumem, je to jejich právo. Takže to nechme na volbách, "hin se hukáže...".

K. Pavlik 22.1.2018 5:05

Priteli

Rusko tuto valku prohralo.

Co si mysli Cesko je zcela nezajimave.Nemecko si bude delat co chce.

Z. Koutecký 22.1.2018 23:55

Re: Priteli

Pane Pavlíku, to si myslel Hitler taky.