2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Umění (ne)kompromisu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Jura Jurax 16.11.2008 16:07

Re: netahal bych do toho negentlemansky koláče

Reforma nebyla připravena ke společenskému konzensu  - hm, protože společenský konsenzus podpořený socanskými demagogy je já si to platím v daních, takže mám mít všechno zadarmo, jak je to v ústavě (mimochodem není) ... a nejvíc jako obyčejně řvou ti, jejichž výše zdravotní daně je podměrečná ... a mimochodem, voni světový trende, ty obory doplatily ...

janoryna 15.11.2008 14:25

to chcete, aby se ve vládě postupovalo

jak navrhuje lisabonská smlouva. to znamená přijetí návrhu kvalifikovanou většinou. to ubírá suverenitu menším politickým stranám stejně jako LS menším státům. myslím si, že by sevevládě a v parlamentě mělo rozhodvatj ednomyslně jako dosud v eu před LS.

Ivan 15.11.2008 12:09

Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

Zatím jsem byl vždy při návštěvě lékaře i nemocnice spokojen s poskytnutými službami. Žádný úplatek lékaři jsem nikdy nedal a ani po mně nebyl požadován. Až do Julínkovy rádoby reformy. Teď po mně u zubaře požadovali úplatek 30kč a stejně tak v lékárně úplatek 30Kč za podání léku z police. Čekám, že po nátlaku nějakých lobistů a vhodných úplatků poslancům ODS i v supermarketu budou  chtít za každou položku na pokladně příplatek 30Kč za to, že mně pokladní tu položku zúčtuje.

Pavel 15.11.2008 12:14

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

Ano, Vy jste byl spokojen a poskytovatel služby sekal dluhy, které jsme hradili z našich daní. O tom ovšem nemáte ani potuchy.

Jura Jurax 16.11.2008 16:08

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

Tohle Ivánkovi nevysvětlíte, na tohle mu prostě chybí závity v mozku ...

vládík 15.11.2008 16:46

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

Když někdo nechápe a/ co je úplatek, b/ že lékař je vždy placen z našich peněz, je zbytečné mu cokoliv vysvětlovat.

brána 15.11.2008 17:22

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

Co lékař. I učitel, operní zpěvák a jiní jsou vždy placeni z našich peněz.  Placení státních zaměstnanců je chorobou. Něco jiného jsou platby soukromých pojišťoven. Ty si již sprsvedlivě pohlídají komu dát i nedat při minimálním ouverhedu.

I-Worm 15.11.2008 20:55

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

to je zbytečný vykládat lidem, kteří dávají přednost tomu mýlit se se stranou, než mít pravdu proti straně.

Jura Jurax 16.11.2008 16:10

Re: Co tak konkrétně sdělit, co na zdravotnictví nevyhovuje.

No, když se nad tím tak zamyslíte, tak zouplna všichni jsou placeni z našich či něčích peněz, jak ty peníze kolují ... kromě těch, co si peníze tisknou ;-)

xxx Kubeš 15.11.2008 11:55

Autorovi článku

R^

Kurban 15.11.2008 7:46

V tomto postbolševistánu

nelze reformovat nic! Bolševici se nám vrátili a tak holt budeme opět živořit. Zřejmě si tento primitivní národ nic jiného nezaslouží! Nejraděj si bahní v průměru a lemplování;-(

fox 15.11.2008 10:33

Re: V tomto postbolševistánu

VÝSTIŽNÉ.Gentlemanův článek je opravdu excelentní.Černoprdelníci s Čuníkem fuj.Křestani!

vlasta 15.11.2008 22:53

Re: V tomto postbolševistánu

R^

Ivan 15.11.2008 12:11

Re: V tomto postbolševistánu

Doporučuji, abyste i v supermarketu platil pokladní navíc 30Kč za každou položku, kterou vám naúčtuje. (Víte, v pojištění je zaplacena celá lékařská péče.) Pokladní to bude zdůvodňovat tím, že je přece málo  placená a potřebuje tedy od vás příspěvek, aby mohla lépe účtovat.

Hašek 15.11.2008 13:13

Milý Ivánku

Ty ale ve své prostoduchosti ani nevíš, že nyní platíme procentní odvod ze mzdy (každý poněkud jiný) a pak se pokorně stavíme do fronty u lékaře. Žádně pojištění! A paní Emmerová na kameru řekla, že přeci pacouši do toho nebudou mluvit. Tak se připrav!

vládík 15.11.2008 16:53

Re: V tomto postbolševistánu

Opravdu celá péče? Proč tedy bylo třeba v posledních cca 8 letech zdravotnictví sanovat z daní celkem asi 25 mld. Kč (v tom není započtena částečná sanace nemocnic převáděných na kraje).

Mimochodem: co obsahuje "celá lékařská péče"? On to totiž nikdo neví. Odpor proti Julínkovi je mj. i proto, že ji chce definovat.  Výše pojistného byla stanovena před cca patnácti roky. Kolikrát od té doby vzrostl počet nejnáročnějších (a nejdražších) operací (implantace, bypassy, kardiostimulátory, mozkové nádory)?  To vše bylo v původní sazbě pojištění? 

Je např. součástí "celé lékařské péče" jídlo, podávané v nemocnici? Toaletní papír?

I-Worm 15.11.2008 20:59

Re: V tomto postbolševistánu

proboha, já pořád slyším, jak se zdravotní stav národa od sametovky zlepšil - a teď se dozvídám, že to je kvůli několikanásobnému nárůstu počtu operací mozkových nádorů!

záleží na tom? 15.11.2008 22:53

Re: V tomto postbolševistánu

To je právě to, čeho se Julínek dopustil. Chce, aby si za 60 trapných kaček každý zaplatil ten toaleťák, prostěradla,plnou penzi, prostě to, co nikomu nepřijde divné při placení dovolené.Donedávna jsme byli "paštikáři" jenom v zahraničí, dnes už je jich venku málo, zato doma si to prostě nenecháme vzít.Asi i proto,aby zištná rodina odložila předka do špitálu,protože mu tak zbyde celý důchod, který by v DD byl přece jen zkrácen o poplatek za pobyt, kdežto v nemocnici zůstane celý, a tak si pro něj jednou za měsíc dojdeme, co kdyby ho tam personál zcizil.K zblití je to, že si nikdo nechce připustit, že naskočily peníze,které umožňují léčbu lidem,kteří to opravdu potřebují,protože do doby,než to postihne někoho z jeho blízkého okolí (bude-li mu na něm záležet), tak to neuzná.Kolik za těch peněz by bylo možné léčit mladé lidi,postižené RS,leukémií a dalšími  děsy,to je jim  jedno,jim jde jen o těch trapných 60 za den.Je zajímavé,že když se přířoda rozběsní a zatopí kus republiky,v televizi  Paraple apod.,zvedne se vlna solidarity a sejdou se neuvěřitelné peníze.Jen se obávám,že pořád od těch stejnejch blbů,co si myslí,že tyto poplatky (mimochodem velmi mírné) pomůžou těm opravdu nemocným.Ti co proti nim protestují,zcela jistě nepřispěli ani korunou na povodně,na vozíky apod.Takoví jsme byli a takoví jsme.Není to žádná deformace komunismem,je to jen sobeckost (nebo sobectví?).Vadí mi neschopnost pana Julínka o těchto věcech mluvit,vadí mi arogance pana Cikrta,protože oni dva zavinili,že se reforma zdravotnictví smrskla do zrušení trapných poplatků,místo toho,aby pokračovala.Kruci,jak to tady "na pokladnu" fungovalo před válkou?Proč se k tomu nevrátit?A nejen ve zdravotnictví.Určitě to vymýšlely chytřejší hlavy a do války i chvíli po válce to fungovalo,dnešní "přílepkáři" jsou jen kazišuci,co jen prosazují zájmy kámošů,co jim zaplatí, i pod rouškou vlastenectví (Sekyra Group).A my blbí zase budeme kupovat cihly na Václaváku, posílat SMS a kupovat kytičky.Chceme to?

záleží na tom? 15.11.2008 23:20

Re: V tomto postbolševistánu

Je ale pravdou,že se každému z nás nedostane péče pana profesora Pafka, Pirkla a podobných kapacit.Asi to potom nebude v penězích, ale buď v zajímavosti  toho kterého duhu nemoci pro toho kterého odborníka, nebo v zajímavosti  té které nemocné osoby.S tím nic nenaděláme, protože kdyby měl každý věhlasný odborník řešit každého řadového pacienta,tak by musel mít nejméně pět těl,osm mozků a bezpočet rukou.Ale proč by opravdu nemocní neměli mít šanci na dobré lékaře a slušné zacházení? Asi by se taky mělo řešit placení cizinců,dluhy za jejich oštření rovněž nejsou zanedbatelné a řešení reforma zdravotnictví nenabídla.Je zajímavé,že náš nepojištěný občan,kterému se něco stane v zahraničí,platí jak mourovatý (a není proč ho litovat,když je mu líto zaplatit minimální pojištění), ale cizinec tu musí dostat maximální péči,aniž by musel platit.Kde to jsme? Proč je tu jeden pojištěný asiat,na jehož průkazku se léčí iks jiných, a další nešvary.

záleží na tom? 16.11.2008 0:34

Re: V tomto postbolševistánu

Vlastní blbostí se mi stalo,že nebylo dopsáno další. Souhlasím s poplatky u lékaře i za pobyt  v nemocnici,s výjímkou poplatků za pobyt  těhotných, rodiček a dětí s vrozenými vadami. Těhotná žena a rodička není totéž,co nedisciplinovaný kuřák,vlastní vinou diabetik,konzument bůčků a jiný podobný pacient.Totéž dítě,jak si asi zavinilo pobyt ve špitále?Tam,kde se dostane do špitálu oběť jakékoliv nehody,tam vymáhat poplatky od viníka nehody, ne od toho,kdo byl její obětí.A zlobte se na mne,jsem i pro to,aby bezdomovci a ti,co neprokáží pojištění,měli  úplně jiné prostory pro léčebnou péči (neříkám,že úroveň) než já, za všechny ty roky placeného pojištění a daní a vůbec.Tam by se měli vozit i ti cizinci,kteří si tady způsobí úraz,protože je to okamžitě donutí zaplatit,aby se dostali jinam a neodjeli ze země a nezůstali tak nám dlužni.Nejčerstvější zkušenost: těhotná trombocytopenička se v 38. týdnu  najednou dozví,že ji neodrodí,ač ji celé těhotenství s dvojčaty měli v péči.Pražská porodnice,která ji vzala,má zkušenost,že soukromé a venkovské  se náročnějších případů zbaví tím,že je přehodí jínam.U ní je to jasné,může vyvstat potřeba krevních destiček,transfuze,což je finančně i materiálně náročné,ale té venkovské nehrozí nebezpečí,že by riskovala průšvih.Takže vybrala body za péči  o těhotnou,ale to nejhorší a nejdražší přesunula jinam.Lze jen přát té mamině,aby všechno dopadlo dobře a byla ona i se svými dvěma drobky zdravá zdravá a zdravá.

Možná i to měl na mysli pan Julínek,

Liberta 16.11.2008 0:44

Re: V tomto postbolševistánu

Tváříte se, jako by tohle všechno Julínkova reforma řešila. Řeší? Já to nevím, on totiž s lidmi skoro nekomunikuje. A tak si myslím, že neřeší. Ony "trapné" poplatky nemají se solidaritou nic společného, mizí někam - nevím - kam, určitě si za ně leukemický pacient nezkvalitní léčbu. Další poplatky v lékárnách jdou do jejich marží. Člověk se slušným výdělkem (který si mimochodem sakra rozmyslí, než zůstane doma na nemocenské) platí měsíčně díky progresivně vyměřenému pojištění víc, než je česká průměrná mzda (to samo je velmi solidární), ale když sám onemocní, dostane denně velmi limitovanou částku nemocenského, což způsobí pád jeho měsíčního příjmu třeba o 80% , a nedostane z pojištění na lécích skoro nic a platí zas (ten aspirin si samozřejmě koupí za své). Chci jen věřit, že za jeho peníze nekupuje stát (nebo neziskovky) populární stříkačky pro nebohé narkomany...;-€

V reformě postrádám ochranu právě takovýchto lidí - těch, kteří odvádějí vysoké částky na pojištění, z něhož se platí servis pro spoustu dalších. Kromě toho jsou většinou v pozici živitelů rodin (manželky, dětí, rodičů), takže na jejich zdravém výkonu přímo závisí několik dalších rodinných příslušníků. Ve chvíli, kdy takový člověk přestane fungovat, je to katastrofa. Pro rodinu a v důsledku pro státní rozpočet. Žádné inteligentní pojištění na to neeexistuje ;-€ ...A Julínek řeší blbé třicetikoruny ;-O

Jura Jurax 16.11.2008 16:38

Re: V tomto postbolševistánu

V reformě postrádám ochranu právě takovýchto lidí - těch, kteří odvádějí vysoké částky na pojištění ... totak ještě, asociále, chcete ochranu těch, kdož hodně vydělávají, ochranu bohatců, co systém (nuceně) financují, jakoby se i tak dost Julínkovi nenadávalo, že ubozí chudobní budou hromadně hynout bez ošetření pod mosty, nemajíce ony tři pětky ... ne že byste neměl pravdu, naopak ... ale Váš požadavek je receptem na politickou sebevraždu :-/ ... a navíc nemocenská jde ze sociální, ne zdravotní daně  ;-)

Žádné inteligentní pojištění na to neeexistuje ... ale existuje, sám jej taky mám, akorát nevím, zda by u Vás bylo shledáno inteligentním ;-P

Jura Jurax 16.11.2008 16:12

Re: V tomto postbolševistánu

R^R^R^

Jura Jurax 16.11.2008 16:18

Re: V tomto postbolševistánu

Víte, v pojištění je zaplacena celá lékařská péče - no, přesněji řečeno v pojištění je zaplacena jen ta lékařská péče, na kterou jsou v tom pojištění peníze. Co je nadto, platí se z platů lékařů a zdravotnického perzonálu a taky injekcemi ze státního rozpočtu, tedy z našich daní.

A Vy, Ivánku, byste měl platit Astonovi 30Kč za každý příspěvek, který tu zveřejníte. Pak byste si nejspíš rozmyslel psát takové hovadiny    ledaže by Vás někdo dotoval, nejlépe z daní všeholidu, že ano, soudruhu ... byl by to takový užitečný regulační poplatek ... ;-)

yorik 15.11.2008 6:41

Čas k odchodu

Jsem příznivcem spoluúčasti občanů na čím dál nákladnější zdravotní péči. Forma poplatků, s výjimkou těch několikanásobných lékarenských je dobrá. Souhlasím i s lidoveckou výjimkou pro děti do určitého věku. Proto mě zarazil postoj pana Julínka, který by od tohoto systému odstoupil, výměnou za tu celkovou privatizaci zdraví. Julínek koalici prohrál volby a politické strany by musely být šílené, aby s ním tu kličkovanou hrály dál. Julínek se stal nedůvěryhodným partnerem a politické strany by měly ke zdravotnictví postavit odpovědněji. Odbourat populismus ČSSD i trhovectví ODS. A zapojit do řešení ty, kterých se to nejvíce dotýká, lékařskou obec i laickou veřejnost.  

Vilda 15.11.2008 8:34

Re: Čas k odchodu

Odbourat populismus ČSSD i trhovectví ODS. No nic ve zlém, ale k tomuto lze říct jen jedno:"Muška jenom zlatá!?".  Idealisto.

yorik 15.11.2008 8:44

Re: Čas k odchodu

Proč? ČR určitě netrpí nedostatkem odborníků, kteří by uměli zkonstruovat a uvést do života efektivní zdravotnický systém ,přijatelný pro ctihodný lékařský stav i jeho zákazníky. Já osobně nebazíruji na nějakém komfortu doplňkových služeb. Ale bazíruji na tom, aby mé zdravotní problémy diagnostikoval vysoce kvalifikovaný člověk a v rámci možností lékařské vědy je léčil. Tento odborník by měl být náležitě oceněn a dostupný i méně movité populaci. Jak jsem už někde uvedl, jsem pro solidární systém doplněný osobní spoluúčastí. Ale možná máte pravdu, že jsem ten idealista, kdoví jestli je to léčitelné. V Británii tak skeptici nazývají optimisty.

Vilda 15.11.2008 9:12

Re: Čas k odchodu

Víte, pod to vše se podepíši taky. Ale problém je někde jinde. Zkuste zavřít oči a odpovědět si na otázku:"Řekl by kterýkoliv představitel jakékoliv politické strany, že s tím co píšete nesouhlasí?" Dost pochybuji, mnohem důležitější jetotiž to, jestli toto říká politik, kterému můžete věřit a který je to dokonce schopen prosadit. V tom je totiž ten problém. Se vzrůstajícím všeobecným IQ, opakuji všeobecným, je člověk více imunní k populismu a více schopen o sebe postarat. Proto taky totalitní režimy, jako první, likvidují střední třídu a inteligenci, špatně s nimi lze manipulovat. Čím více bude střední třída mohutnější, tím lépo pro demokracii a společnost.

Takže s vámi souhlasím,  říkám  však  ALE.;-)

Marat 15.11.2008 12:00

Re: Čas k odchodu

Prosadit všechno co ho napadlo,dokázal jen Stalin.

yorik 15.11.2008 12:14

Re: Čas k odchodu

Nedovolil bych si podobné srovnání. Ale pokud je pravda, co jsem zaslechl v rozhlase, že chce ministr poplatky vyhandlovat za ty čtyři zákony, tak dělal z celého národa blbce.