21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSA: Showmaster Rath a jádro pudla

Rathův rejstřík zdržovací taktiky, kterou teď používá u soudu k oddálení rozsudku za korupci a jež sahá od nečekaných výměn advokátů až po mnohahodinové proslovy v soudní síni, ovšem zároveň prozrazuje, jak moc mu teče do bot.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Hlisnikovská 21.7.2015 7:25

Re: novinářská lůza nahradila justici

Není to trestné, protože směnku máte podloženou oním zbožím. Ale pokud vím, na ty miliony Ráth žádné potvrzení neměl.

E. Vašátko 21.7.2015 7:10

Re: novinářská lůza nahradila justici

V peněžence mohu mít kolik chci, ale musím umět doložit, kde jsem to vzal a proč to nesu večer v krabici od vína. Musíte uznat, že takové množství peněz se obvykle nenosí po kapsách či v krabicích v hotovosti a nutně to vzbuzuje podezření. Ostatně - pokud vím, platby v hotovosti jsou dnes omezeny asi na 270.000, resp. 10000 Euro. V obecné rovině chápu Vaši argumentaci, ale myslím, že je vždycky potřeba brát v úvahu i historii člověka, který takové peníze nosí.

J. Bruner 21.7.2015 7:03

Re: novinářská lůza nahradila justici

ještě poznámka, z obchodního jednání jsem nesl směnku na několik milionů, jíž odběratel zaplatil za zboží. Bylo to trestné?

J. Bruner 21.7.2015 6:59

Re: novinářská lůza nahradila justici

děkuji za otázku, to je právě ono. Podle vás je trestné to, že má někdo v peněžence více peněz než vy. Ovšem žádný zákon nečiní trestným mít v peněžence či jinak při sobě jakoukoliv sumu peněz. Peníze totiž nejsou trestným činem samy o sobě, ale jsou případně důkazem nějakého tedy i trestného činu. A propos, kolik peněz mít u sebe ještě jde a od kolika je to trestný čin a jaký?

E. Vašátko 21.7.2015 6:49

Re: novinářská lůza nahradila justici

Nesouhlasím, protože když normálnímu člověku otevřete peněženku, určitě vní nenajdete 7 milionů. Co vy na to ?

J. Bruner 21.7.2015 6:28

Re: novinářská lůza nahradila justici

to je právě ten rozdíl mezi skutkem a popisem skutku. Trestný je skutek, který se stal a je jako trestný popsán v trestním zákoně. Popis skutku je "jedna paní povídala" tedy přesně co jste udělal vy, popisujete zlodějnu, ale důkaz nemáte žádný. Kdyby vám někdo otevřel peněženku, určitě tam najde peníze a tedy jste vinen ze zlodějny. Souhlasíte s tím?

S. Sedlák 21.7.2015 6:23

Re: novinářská lůza nahradila justici

Chytit někoho s rukou v nočníku, mít tuny odposlechů, kde se banda dělí o kořist a pak mikoho neodsoudit - to by byla odvaha?

Obžaloba nemá nic v ruce?

Rath provozoval zlodějnu mnoho let už od dob šéfování lékařské komoře. Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Mnohokrát mu to vyšlo. Tentokrát padla kosa na kámen. Konečně.

T. Pansky 21.7.2015 5:13

Aby trvalo soudni rizeni ctyri roky - to je nepripustne !!!

Mam zkusenost z jine zeme, kde soudce, ktery by tahl soud ctyri roky, by proste priste nebyl zvolen.  Proc?  Soudy jsou placeny danovymi poplatniky.  Ti nechteji financovat 4 roky trvajici extremne drahe procesy o nicem.  Pan Rath (jako kazdy jiny obzalovany) ma narok na spravedlivy proces.  Nicmene, osobni vypady by byly okamzite preruseny.

J. Bruner 21.7.2015 3:33

novinářská lůza nahradila justici

a justiční lůza se jí ráda podrobí. Jenže nespravedlnost jednou, znamená nespravedlnost vždycky. Zatím se v onom divadle nehrál ani jeden skutek, který by panu Rathovi byl prokázán. Soudce má velké dilema neboť rozhoduje mezi popisem skutku, jak ho podává obžaloba a skutkem, ke kterému nemá žádný důkaz. Najde-li soudce v sobě morální sílu, pak musí být pan Rath osvobozen neboť skutek se nestal. Ale můžeme u soudce, který není volen a má své jisté doživotně, počítat s morálkou?