2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Senát – slepé střevo české politiky

Wikipedie praví, že slepé střevo (lat. intestinum caecum) je slepý červovitý výběžek, který ústí v tlustém střevě. Co se v něm hromadí, raději vynechejme.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 2.9.2020 8:27

Je úsměvné brát Senát vážně už z nízké volební účasti v senátních volbách, 16 %, kdy se voliči rekrutují z rodinných příslušníků a pochlebovačů, kteří volí jen pro slib prospěchu. Odkladiště neúspěšných za které se tam skví stahovač králíků Drahoš. Co je za těmi stovkami miliard které Senát za 30 let spolykal? Nic a teď ještě tato nechutnost. Jo, je to jako dva kohouti na jednom hnoji. Bijou se a slípky pak nesou neoplozená vejce. Doufám, že toto je poslední senátní labutí píseň.

S. Novák 2.9.2020 12:53

I. Pávek.....souhlas! Velký! R^R^R^!!

D. Stys 2.9.2020 8:24

Zkušenost z politiky: Tajwanci s námi vždy jednali jako se sobě rovnými zatímco Číňani na nás posílali velké delegace bez jakýchkoliv reálných návrhů. Ostatně rozsah investic jedněch a druhých to ukazuje. Díky čínské dumpingové ceně práce zanikla celá řada našich tradičních odvětví. Čína, na rozdíl od Tajwanu, není náš partner ale konkurent v oblasti subdodavatelských výrob a občas i zloděj našeho duševního vlastnictví.

Takže není tak moc od věci si s ní občas poměřit svaly. Podle mne neudělají nic.

Pokud jde o Heiko Maase, ten si "obranou Čechů" chystá prostor pro "vděčné" přerozdělování imigrantů. Takže zas žádná nezištná láska. Ostatně, jak se jmenovaly dva státy, které ve 20. století KOLONIZOVALY oblast, kterou dnes nazýváme Českou republiku?

Z. Ukolébavka 2.9.2020 8:18

Tentokrát naprosto výstižné.

P. Kmoníček 2.9.2020 8:09

Štěpánku, prostudujte si názory tvorů, kteří s Vámi souhlasí. Myslím tím jejich názory k jiným problémům. Možná, že Vám to trochu začne vrtat v hlavičce, kdo že s Vámi souhlasí.

J. Tulejová 2.9.2020 8:00

Souhlasím s vámi, pane Štěpánku.

J. Dvorská 2.9.2020 7:51

Zásadně s vámi nesouhlasím, pane Štěpánku !

A. Renjascu 2.9.2020 7:50

Nízká volební účast je pro legitimitu senátu opravdu problém a degraduje jeho smysl. Problémem ovšem není jen existence senátu, ale velké množství politiků, které produkuje celý náš politický systém. Pro zemi naší velikosti by úplně stačilo 80 poslanců a 31 senátorů. Pokud jde o cestu Vystrčila, tak mám obdobný názor a taktéž se domnívám, že šlo spíše o vnitropolitický boj než o skutečný zájem o tuto zemi. Bylo by příjemným překvapením, když by Vystrčil vyjádřil podporu pro mezinárodní uznání této země a vyzval k tomu i naše spojence, pak by to postavilo celou návštěvu do úplně jiného světla, takto to vypadá jen jako politikaření...

F. Sojka 2.9.2020 8:56

Nic jiného než politikaření to není. Navíc vnitrostátně to pověsti ODS nepomůže.

V. Bartl 2.9.2020 9:23

škoda, že se jen domníváte. Zájezd za státní peníze, s kamoši, co spolu mluví, no neber to. O velikosti /početní/ těch rouškovacích institucí jste čerpal kde? Mně by stačil Benda, Nečas zpět, i s kurvičkou, dodal bych Novotného z Řeporyjí, Izera, možná Krampola, jo a Trojana, ten by byl nejdůležitější, možná i Kajínka. A paráda zcela stejná, jako dnešní. Jen mnohosetkrát levnější, to aby by zbylo na jiné sviňárny.

A. Renjascu 2.9.2020 9:33

Já se nedomnívám, ale explicitní důkaz nemám. Počet je vztaženy k sousednímu Německu, kde mají tuším kolem 650 poslanců a cca 8 x více obyvatel.

J. Koubek 2.9.2020 6:58

Napíši to krátce. Myslím, že senát je zbytečnost a k ničemu.

P. Burda 2.9.2020 6:50

Když se zánik slepé střevo, už bude asi pozdě na cokoli; autor mluví o červovitém přívěsku slepého střeva. Samotné slepé střevo není neúčelné, to by ho evoluce zrušila.

Důležitost Senátu jsem pochopil až v současné vnitropolitické situaci - ti, co ho zavedli, viděli a přemýšleli desítky let dopředu.

L. Machala 2.9.2020 7:08

R^R^R^

P. Moravčík 2.9.2020 8:32

Tak to dopadne, keď sa autor bez základných znalostí pustí do používania anatomických prímerov. Inak by vedel, že ak sa v apendixe niečo ocitne (napr. kúsok vaječnej škrupiny, končí to zápalom a operáciou, aj to, že slepé črevo je dôležitou súčasťou imunitného systému a je to vlastne lymfatická uzlinu. Blbé prirovnanie:-).

D. Stirsky 2.9.2020 6:29

Nemohu se zbavit dojmu, že pokud by Štěpánkovi nabídli senátorskou kandidaturu, tak by o slepém střevu nepsal. Ano, bez Senátu bychom se obešli, jenže za pár let bychom se mohli dočíst, že i Sněmovna je vlastně zbytečná. Ono není tak úplnš na škodu, když to, čím se máme všichni řídit, projde několika koly a institucemi.

K. Šubrt 2.9.2020 4:37

Když je někdo nebo něco "slepé střevo" tak to je pan Štěpánek.

V. Chadim 2.9.2020 4:08

Slepé střevo české žurnalistiky a jisté Rady promluvilo a zbytečně znehodnotilo své občas dobré příspěvky :-(

J. Urban 2.9.2020 3:45

On ten senát je fajn - a na volby do něj se letos (opět) těším. Fajn je hlavně proto, že vítěz bere vše (v daném okrsku). Takže je to především o osobnostech. Nevylučoval bych zrušení Senátu - ale jen pod tou podmínkou, že by tento volební systém pak byl uplatněn do Poslanecké sněmovny, do (_._) s poměrným zastoupením podle partajních not nominovaných ovcí! Taky by se pak vidělo, jaké osobnosti (a kolik?) by umělo postavit nějaké to donedávna neznámé hnutí či neznámé partaje.

P. Dvořák 2.9.2020 5:20

Tím "vítěz bere vše (v daném okrsku)" máte na mysli těch osm až deset tisíc hlasů "z daného okrsku" ?

V tom je právě ta směšnost, za koho vlastně kdo mluví.

V. Koreis 2.9.2020 3:10

Je zajímavé, že tak málo států na světě existuje bez senátu - není v tom zašitá nějaká moudrost?. Žiji v jednom z nich. Australský stát Queensland zrušil senát někdy ve třicátých letech minulého století - byli to labouristi, kteří to tehdy prosadili. Celkem to jakž takž fungovalo, až někdy do osmdesátých let, kdy se provalilo hned několik velikých afér s korupcí, které měly kořeny až ve vládě. Senát, který by to byl mohl zastavit nebo aspoň na to poukázat, tu nebyl.

Vyřešilo se to nakonec tak, že vznikla tzv. The Crime and Corruption Commission, která vyšetřuje veškeré jí známé případy korupce, pašování drog, praní peněz a pod. Rozdíl je v tom, že členy komise jmenuje vláda, zatímco senát by byl zvolen lidmi. A že něco podobného by bylo potřeba v případě neexistence senátu v Česku, o což se ti rádoby chytří periodicky zasazují, je nasnadě.

Co byste měli raději - vládou jmenovanou komisi, či lidem volený senát?

P. Hatina 2.9.2020 3:31

Jenomže no právě, napsal jste to sám. Stačí aby měl ten konkrétní "senát" jinou větší pravomoc, a už se mezi sebou srovnávat nedají.

Stačilo by aby Senát u nás měl právo veto, které by už parlament nemohl přehlasovat - a by z něj byla velice silná státní instituce. Nebo že , jak píšete by jím jmenované "kontrolní komise či co" měly nějakou vyšší pravomoc, než soudy a orgány justice u nás...

Jenomže ty větší pravomoci náš Senát nemá - a nedostane - tudíž je zbytečný.jak správně popsal Štěpánek

J. Urban 2.9.2020 3:47

Tak mohli bychom za to zabojovat, za ty větší pravomoce. Změnu volby presidenta jsme si také vymohli.;-D

P. Hatina 2.9.2020 4:08

No ja v tom byly tehdejší velké politické strany značně naivní, že tu změnu volby prezidenta odhlasovaly A tím jim prezident dosti přerostl přes hlavu. A nedá se očekávat že by se to po Zemanovi změnilo - ten jiný další bude mít zase jiné preference a bude je využívat do maxima..

Což je právě ten důvod, proč tu změnu pravomocí Senátu Parlament neodhlasuje - tedy rozuměno "na základě požadavků občanů".

Leda se dá předpokládat, že pokud by v Parlamentu i Senátu bylo stejné politické složení (a ústavní většina), tak by se na nějaké změně "ve svůj prospěch" dohodnout mohli..Bohužel..Což by se jim vymstilo hned po prvních dalších volbách, kdy by se to politické složení změnilo. Asi by pak zase začali nadávat na špatné občany co si zvolili špatné poslance a senátory:))))

J. Pavelka 2.9.2020 9:22

On jim přes hlavu přerostl i Klaus...A ten by bez intrik normální sněmovní volbou projít také zdánlivě nemohl...naopak Zeman, kdyby ho vlastní partaj nepodrazila, by parlamentní volbou prošel ..prošel...

O. M. 2.9.2020 1:36

Pane Štěpánku, jako obvykle, se pletete - a to jak v případě slepého střeva, tak senátu. Vězte, že příroda nic nedělá zbytečně. Slepé střevvo není nějaký zbytečný výběžek, v němž se hromadí něco, co vy radši ani nechcete vědět. Slepé střevo je zásobárnou bakterií, které nám jednak umožňují trávit potravu, jednak podporují náš imunitní systém a pomáhají mu ničit bakterie škodlivé, které se do trávicího traktu dostanou s potravou.

Zrovna tak senát je užitečný, byť to na první pohled nevidíte. Přinejmenším pomáhá korigovat excesy přicházející ze sněmovny, je též tělesem zákonodárným.

O. M. 2.9.2020 1:40

To, že občas někteří senátoři přijdou s nějakými pitomostmi, je zcela normální (a obvykle jsou ty pitomosti zlikvidovány ještě na půdě senátu samotného), a neimplikuje t zbytečnost senátu.