5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Rusáci fakt necvičí

"Rusové necvičí, oni jsou připraveni k boji!" prohlásil v Praze rozzlobeně šéf NATO Rasmussen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 16.4.2014 12:59

?

Cituji: "ještě stále vyznáváme v tomhle prostoru ty správné věci – vážíme si tvrdé práce a spořádané rodiny, máme smysl pro charitu a vlastní spirituální tradici, užíváme si politickou svobodu, vybudovali jsme si skvělou životní úroveň, pomáháme slabším po celém světě"

Ono to sice v podstatě více méně platí, ale nemůžeme nevidět že nová EU-levice si svou voličskou podporu buduje pomocí sociálních (i ze zahraničí dovážených) sociálních parazitů, že místo podnikatelů, živnostníků a ostatních svobodných občanů podporuje ("zelené") dotované pseudopodnikatele a hájí zájmy s její vládou srostlého, všemožně státem podporovaného, k hospodářské válce použitelného velkokapitálu.

Svoboda se nám vytrácí pod diktátem politické korektnosti a skutečně skvělou životní úroveň mají v EU pouze neo-koloniální státy jejího "jádra", které přeměňují zbytek EU na svůj hospodářský protektorát.

Genocidní vydírání chudých zemí zločinným zákazem používání GMO (jejichž vývoj EU hlupácky zaspalo), nebo zákazem používání DDT (návrat smrtící malárie), zločinné prosazování přeměny potravin na biopaliva, likvidace jejich zemědělců dovozem dotovaných potravin, stejně jako zbídačení nejchudších afričanů, vyvolané (v zájmu turistického eko-byznisu a fanatických "zelených badatelů") arogantním zákazem spotřeby jejich tradičních přírodních zdrojů, nelze nazývat pomocí, je to důvod pro pocit hanby za "naše" EU-"elity"!

J. Zeman 14.4.2014 22:26

Rusové, ne Rusáci desátníku Korosine. To bys také

mohl napsat židáci a to by bylo přece velmi politicky nekorektní. A náčelník GŠ AČR ví jak cvičí Rusové, neboj se, je to přece starý bolševický průzkumák.

R. Tichý 14.4.2014 12:15

Jsem pesimističtější....

"V Evropské unii je to zřejmě naopak – tam se horlivě cvičí, ale připravenost ke skutečnému boji bude asi nulová."

V Evropě se teprve diskutuje, jestli se bude cvičit...

V. Podracký 14.4.2014 11:08

Přečtěte si také můj článek Ruský postkolonialismus

Na co by byla Rusům východní Evropa? Jak tvrdí pan Kostelanský. Nezapomeňme, že už není komunismus a to ani v Rusku ne. Naopak, je tam kapitalismus větší než na Západě. Dnes se země dobývají penězi.

J. Kanioková 14.4.2014 11:42

Ano, je to tak,

Docela solidní rozbor ukrajinské situace -

Střelba na Ukrajině a Putin: Analytička bez ideologie a s chladnou hlavourozebírá fakta. - http://jdem.cz/bapkj2

A hlavní - proč ukrajinská krize - HDP/hlava dle PPP: . Rusko: 21246 USD .... Ukrajina: 7208 USD .. Je to sice z r. 2011, ale pozdější data jsou uvedena vždy s dodatkem - "odhadem"

Dobře chápu ty, kteří s mírovými hesly přišli na Majdan, vystoupili proti korupci, špatnému státnímu řízení, chudobě. Právo na pokojný protest, demokratické postupy a volby existují právě proto, aby bylo možné změnit vládu, která nevyhovuje lidem. Ale Majdanské výsledky nereprezentují názory a přání VŠECH Ukrajinců ! Po rozpadu Sovětu (z jakých?) důvodů začlenili do svazku Ukrajinské svazové republiky rozsáhlá historická území jižního Ruska. Udělalo se to bez ohledu na národnostní složení obyvatelstva, a tak je to jihovýchod Ukrajiny. Bez ohledu na tamní lidi !

A teď Majdan vypustil džina z láhve, a Západ to obrovsky podporoval ! A doplatí na to zase jen a jen obyčejní lidi!

J. Kanioková 14.4.2014 14:30

Re:

V.K..Kdo může za dění na Ukrajině. - https://www.youtube.com/watch?v=WaHc2XkkolE

P. Lenc 14.4.2014 15:13

Re: Ano, je to tak,

Paní Kanioková, pokud se budeme ohánět "historickým územím" a ruskojazyčností atd.,tak dojdem pouze k tomu, že ti sudeťáci vlastně mají pravdu, pobaltské státy rusifikované Stalinem vlastně nemají právo na existenci, Velkoknížectví Finské bylo přece ruské, Kurilské ostrovy, no tam se přece od roku1945 mluví jenom rusky.Mohl bych dlouho pokračovat.Ale ženy, které si vážím se zeptám: mají se dohody dodržovat?Pokud odpovíte a já věřím ve vaše ano, tak mně řekněte, proč Rusové nedodrželi tu nejzákladnější z roku 1994 o garanci Ukrajinských hranic.Na základě této dohody jak známo se Ukrajinci  vzdali nejen atomových zbraní, ale, což si většina lidí neuvědomuje nebo neví, prakticky odzbrojili.A omlouvat agresi ochranou soukmenovců, to přece máme za sebou.

J. Kanioková 14.4.2014 19:31

A proč nedodržel Západ slib Gorbačovovi,

za jeho souhlas a podpis k Německému sjednocení a jeho vstupu do NATO, že se toto nebude šířit už dál na východ? Proč postupně západní politici začli trpět amnézií? Já jsem sice moc ráda, že v NATO jsme, ale... nesnáším neobjektivitu. A že Rusko nechce mít NATO u svých hranic, to chápu a respektuji.. Natož na Krymu.. NATO není kamarád, je to konkurent.

Dovedu si představit (můžu příklad snad jedině z jiné sféry), že kdyby mi chtěli do sousedních bytů nastěhovat "nepřízpůsobivé", že budu dělat všechno možné, abych to překazila. Bylo by to potenciální "ohrožení" přinejmenším hlukem, špínou na chodbě. Případně i možná víc, třeba přes balkón.

Porušil Západ své sliby vůči Rusku? - http://jdem.cz/badvt4

Gorbačov - NATO - http://jdem.cz/badyf9

"Každému spojenci lze důvěřovat pouze do výše jeho vlastních zájmů." George Washington .... “Začnou-li se zájmy rozcházet, pouze idiot nehájí ty vlastní.“

B. Rybák 16.4.2014 11:38

Re: A proč nedodržel Západ slib Gorbačovovi,

Přesně tak!

A. Bocek 14.4.2014 11:02

Vzkaz i našim generálům :

Nezbrojte na minulou válku. Mysli globálně jednej lokálně. Ukrajina je mnohonárodnostní , rozeštvaná a zbankrotovaná země. Nebude ji chtít ani Rusko ani EU (možná jen USA a to díky břidlicovému plynu. Co však udělat proti nešemu obsazení Ruskem ? Postavit radar, zdarma pronajmout VP Libavá američanům a po vzoru Švýcarska školit brance k obraně svého státu.

R. Brzák 14.4.2014 13:59

Re: Vzkaz i našim generálům :

Máte můj souhlas.

M. Urban 14.4.2014 10:25

Proč necvičit.

Těžko na cvičišti lehko na bojišti. Armáda NATO je cvičena na lokální konflikty. Při útoku rusů na Ukrajinu není možné bez velkých civilních obětí, zatlačit ruská vojska za hranice. Když se jedná o obsazené budovy ve městech, rusama vydávajicich se za domobranu, stačilo by pár raket z vrtulníku, ale je tam nabezpečí, že zemřou i proruští civilisté. Rusáci s tím počítají. Jsou připraveni položit cizí životy na oltář svého bolševického snu.

V. Kain 14.4.2014 12:17

Re: Proč necvičit.

Ještě, pokud je mi známo po nikom ostrými nestříleli.O těch banderovcích v Kyjevě se to říci nedá.Rusové na žádnou Ukrajinu útočit nebudou.Nemají to zapotřebí.To je jenom zbožné přání toho západoevropského a amerického politického hnoje.Ty naše militantní poštěkávající socialisty nepočítám.

J. Klepal 14.4.2014 9:08

okupace Moskvy Poláky

Jak správně naznačujete, Rusové se od poslední okupace Moskvy polsko-litevskými vojáky poučili.

R. Tichý 14.4.2014 12:14

Re: okupace Moskvy Poláky

To bylo někdy po roce 1945, kterýžto rok je víceméně všemi chápán jako restart?

O tom jsem neslyšel, naposledy si bolševičtí rusové rozdělili Polsko s fašistickým německem v roce 1939.

V. Ondys 14.4.2014 8:40

:)))))))) Jsou připraveni k boji!

Ale válčit nemusí díky evropským papalášům, stačí jim zavřít kohoutky v nejvyšších mrazech během zimy a mrazem zdecimovaní obyvatelé obludných sídlišť se postarají sami o rozvrácení chatrného systému...

J. Kostelanský 14.4.2014 7:09

Načo by Rusom bola východná Európa?

S článkom súhlasím, ale so strašením ruskou rozpínavosťou už menej. Načo by Rusom bola východná Európa? Samostatné a relatívne vyspelé krajiny bývalého východného bloku platiaceho za suroviny tvrdou menou sú pre Rusko neporovnateľne výhodnejší partner ako keby tieto krajiny boli súčasťou ruského impéria.

Rusi, resp. Sovietsky zväz si to už raz vyskúšali v časoch RVHP. Ropu a zemný plyn dodávali za "súdružské" ceny a ropná kríza sa v 70. rokoch sa na nich prejavila len minimálne. Konštantné ceny pomáhali Československu a ďalším krajinám, Rusom to však bralo peniaze.

Rusko by navyše muselo zabezpečovať zbrojný program aj pre tieto krajiny. Rusi si vyskúšali, že mať kolónie je v podstate stratový biznis.

Mimochodom tú poslednú vetu potvrdzujú aj historici. Z dlhodobého hľadiska sú kolónie akéhokoľvek štátu stratovou záležitosťou - pretože sa do nich musí oveľa viac investovať ako je z nich úžitok. Navyše aj ich správa a vojenská obrana je veľmi drahá. Oveľa výhodnejšie riešenie ako mať kolónie je robiť s "kolóniami" výhodný biznis.

Túto stratégiu používajú napr. Spojené štáty. Oni nechcú iné krajiny pripojiť k USA, oni chcú "len" natlačiť americké výrobky do týchto krajín a zabezpečiť si na oplátku z nich surovinové zdroje.

P. Hlosta 14.4.2014 7:33

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Po dlouhém nic, konečně realistický příspěvek. Naprosto s vámi souhlasím.

J. Rechnovský 14.4.2014 11:05

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Váš příspěvek je zcela racionální. Problém vidím v tom, že jednání aktérů mezinárodní politiky mnohdy racionální není. Putin to jen dokazuje.

Ukrajina již dávno mohla nabrat prozápadní kurz, ale Rusko jí vždy dokázalo udržet pomocí plynové diplomacie a podpory místních prokremelských satrapů a oligarchů. Skrytě a bez jakékoli mezinárodní reakce zvrátilo i výsledky Oranžové revoluce a nepochybně by zvládlo i Majdan. Krym však znamená zásadní změnu. Otevřená akce Rusy stojí spousty peněz, starosti, mezinárdní odpor a zkaženou pověst jenž si systematicky budovalo od 90. let. Výnosem je připojení chudé provincie, nárůst Putinovy popularity mezi Rusy doma i v zahraničí a snad i chvilkové zamaskování problémů Ruské ekonomiky a společnosti.

Suma sumáry "náklady" vysoce převyšují "výnosy". Přesto do toho Putin šel. Predikovat jeho další kroky je proto velmi obtížné, protože nemáme představu kde leží jeho hranice.

V. Vaclavik 14.4.2014 11:43

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Souhlasim s panem Rechnovskym, ze ten nazor vyse je zcela iracionalni.

J. Kostelanský 14.4.2014 12:09

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Je to zvláštne, ale presne to isté napadá aj mňa, len v opačnom garde, teda že za ukrajinské problémy môže hlavne EÚ.

Je zvláštne, že za všetko negatívne na Ukrajine môžu Rusi. Ešte aj za tých oligarchov. Pritom ruskí oligachovia ani v najmenšom netúžia po spojenectve s Ruskom - pretože v Rusku Putin drží oligarchov nakrátko a musia mu zobať z ruky. Na Ukrajine sú však oligarchovia bohovia.

Ono to súvisí skôr s mentalitou. Neraz som čítal reportáže, ako ukrajinská mafia "kasíruje" v Prahe ukrajinských robotníkov. Zďaleka vie rozlíšiť Ukrajincov od iných národností. O Rusoch som niečo také nepočul.

Rusi chceli od Ukrajiny len 2 veci - aby neboli problémy s plynom (teda by ho Ukrajinci nekradli a platili zaň podľa podpísaných zmlúv) a aby Rusku garantovali platnosť zmluvy o prenájme vojenskej základne v Sevastopole. Ani jedno, ani druhé Ukrajina garantovať ani nevedela, ani nechcela.

J. Kanioková 14.4.2014 11:32

Souhlas..

.

J. Vintr 14.4.2014 12:36

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Rusku by byla východní Evropa pochopitelně k ničemu, jenomže ruská politika nemá s racionalitou nic společného. Hybnou silou ruské politiky je mindrák z toho, že Rusko, ač by vzhledem ke své velikosti mělo být světovou velmocí, je ve skutečnosti v mnoha ohledech jen zaostalou rozvojovou zemí. Tenhle mindrák si Rusi potřebují léčit a na to hraje Putin, který se nepochybně chce zapsat do historie jako velikán. A proto hraje hru, která může taky nedejbože skončit válečným konfliktem s nedozírnými následky.

A s těmi Spojenými státy jste vedle jak ta jedle. Kam Spojené státy "tlačí" silou své výrobky a kde si zabezpečují surovinové zdroje? Angažování Spojených států ve všech konfliktech zaplatili jen a jen američtí daňový poplatníci a smáli se vždycky jiní ...

J. Kostelanský 14.4.2014 13:25

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Prečo pridávate do mojich citátov vaše dodatky? Ja som len napísal, že USA tlačia svoje výrobky do iných krajín. To "silou" ste si dodali už vy sám.

Pretláčanie svojich výrobkov robia jednoduchým, z určitého pohľadu by sa možno dalo hovoriť aj férovým spôsobom - odstraňovaním prekážok, ktoré bránia americkým vývozcom vyvážať svoje výrobky do iných štátov. Neférová je "len" kvalita a úroveň niektorých amerických výrobkov:

- GMO potraviny - už niekoľko rokov tlačia USA na EÚ, aby povolila ich dovoz z USA. V USA sa môžu GMO potraviny dávať a miešať do potravín bez akéhokoľvek obmedzenia, EÚ má na to striktné pravidlá.

- dovoz hovädzieho mäsa, ktorého rast je podporovaný preparátmi, ktoré sú v EÚ zakázané.

U surovinových zdrojov si tiež domýšľate, čo som nepovedal. Jednoducho USA nepotrebujú krajiny kolonizovať, stačí im, ak daná krajina bude bez problémov vyvážať do USA suroviny. Je na tejto vete niečo odsúdeniahodného? Keď Slovensku alebo Českej republike vypadne jeden zdroj ropy či zemného plynu, bez problémov to nahradia iným. USA sú však taký obrovský spotrebiteľ fosílnych zdrojov, že ŽIVOTNE potrebujú mať stabilné dodávky surovín. Ako to robia, k tomu som sa nevyjadril a ani sa vyjadrovať nebudem.

J. Vintr 14.4.2014 15:15

Re: Načo by Rusom bola východná Európa?

Omlouvám se, nepřečetl jsem si pořádně váš příspěvek a vaši poznámku jsem považoval za ve zdejších končinách obvyklý antiamerikanismus, který přisuzuje všemu americkému ty nejhorší úmysly.

E. Heusinger 14.4.2014 5:07

Pane autore,

a jak cvičí Židáci?

E. Vašátko 14.4.2014 6:07

Re: Pane autore,

Nejste vy potomek jistého nacistického generála ? Podle vašich výroků bych řekl, že ano.

Kéž by naše armáda cvičila stejně jako židi.

E. Heusinger 14.4.2014 8:30

Re: Pane autore,

Když se používá "Rusáci", může se používat i "Židáci". Není-liž  pravda?

J. Horáček 14.4.2014 10:52

Re: Pane autore,

Tak výběr analogií je poměrně široký (od Němčourů k Talošům i dál). Že jste zrovna sáhl po této, je jen náhoda, že?

No, co čekat od lháře a podvodníka (Q.E.D. používáním Vašeho "jména").

J. Vintr 14.4.2014 3:04

Od skončení druhé světové valky

udělala vojenská technika obrovský pokrok. Od skončení téhle války taky nikdy nebyla tahle pokročilá technika vyzkoušena ve větším konfliktu. Nikdo tudíž nemůže předpovědet, jak by takový konflikt vypadal a hlavně jak by skončil. Minimálně jedno je jisté, že by neexistovala nějaká frontová linie a nějaké zázemí. Dnešní bojové prostředky můžou zabíjet a ničit na kterémkoliv místě na zeměkouli a obrana proti ním nikdy nemůže být dokonale účinná. Představa, že nějaká naše armáda bude v nějakém konfliktu bránit naše území a lidi na něm žijící, je zcela naivní (a to i v případě že by to byla opravdu armáda a ne jen byrokratická struktura, kam lidé lezou za dobrým platem bez práce). Vychází ze zkušeností z druhé světové války, vedené (ve srovnání se současností) zcela primitivní vojenskou technikou. I tehdy ale umiralo víc civilistů než vojáků

Rozsáhlejší válečný konflikt by také mohl znamenat konec lidské civilizace v dnešní podobě. Politici, kteří si zahrávaji s věcmi, které by mohly vyvolat takovouto šílenost, jsou psychopati a zločinci. Platí to především pro Putina