29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

GLOSA: Rath, Parkanová…

Milovníci filmů o tajných službách a kontraktorech musí být poslední dobou nadšení. Já věřím, že je vše opět jednodušší, než se zdá. Pár lidí od policie se jen konečně vytočilo a s vírou, že jim do toho jejich bývalý kolega v roli ministra nebude politicky zasahovat, začali konečně jednat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kováčová 25.6.2012 19:23

Topolánek

Dalík, Palas

J. Urban 25.6.2012 10:47

A Šimonovský, pane Matějko, taky

černo(_._)ník. Za Kapsche!

J. Kadeřábek 25.6.2012 15:35

Re: A Paroubek, pane Matějko, taky

za fotovoltaiku a zákon 180/2005 Sb. včetně Ivy Šedivé ze stejné partaje za pozměňovací návrh, který téměř zafixoval výkupní cenu 14,50 kč/kWh  na 20 let.

Tam se jedná o pořádné prachy (odhad jeden bilion kč).

J. Boleslav 25.6.2012 15:57

Re: A Paroubek, pane Matějko, taky

Ano, na tuto věc se stále docela zapomíná. Pravděpodobně proto, že v ní jede kdejaký poslanec a další hodnostáři.

J. Urban 25.6.2012 19:07

Re: A Paroubek, pane Matějko, taky

tak tak, napříč polit. spektrem

M. Starý 25.6.2012 8:27

Add pan Vlk

Obavy pana Vlka chápu. Všechny polistopadové vládní partaje budou mít "škraloup", že někdo z jejich představitelů kradl. Jediní komunisté se budou vydávat za ty čisté. Za jejich zločiny se udělala tlustá čára, do názvu partaje si přidali jedno písmeno a už jsou čistí, vzorní... Jak se zachová volič?

P. Machek 25.6.2012 8:49

Re: Add pan Vlk

Mám pocit, že obavy pana Vlka nepramení z nárůstu preferencí komunistů... Kromě toho, jsou i jiné strany než současné parlamentní. Tam se budu rozhlížet před volbami.

J. Urban 25.6.2012 10:51

Re: Add pan Vlk

Já pana Vlka nechápu a ani ho chápat nechci. Chápu policii a práci, co má dělat - pokud jí v tom není bráněno. Stát, který má správně fungující policii, ještě není policejní stát. Od Vlka jde jen o demagogii ve stylu Kojzar-Boudová, Rudé právo 80. let.

M. Starý 25.6.2012 11:28

Re: Add pan Vlk

Jenže jde o to aby pacient (demokratický systém) léčbu přežil. Pokud bude (a jako že bude) toto vše využito ve volební(ch) kampani, tak se vylíhnou nové "zázraky slibující" strany - vzpomeňte na VV, TOP...

Zbudou "čistí" komunisté a množství stran různých Babišů, nabízejících jednoduchá řešení, na které spousta lidí bude ochotna slyšet.

To, že se korupce ve státě musí zarazit je všem jasné. Jen se obávám, že jen "pozavíráním" všech zúčastněných to nepůjde. Základní chybou je přebujelý stát a systém nesmyslných (měkkých) dotací. Stále totiž platí, že příležitost dělá zloděje...

J. Boleslav 25.6.2012 13:22

Re: Add pan Vlk

Naprosto s Vámi souhlasím. Kromě toho si stále myslím, že v případě Parkanové jde o politickou a nikoliv trestní zodpovědnost. A srovnávat její kauzu s Dráthovou, jak se někteří levicoví politici a někdy i žurnalisté snaží, je docela nehoráznost.

J. Štrobl 25.6.2012 14:17

Re: Add pan Vlk

Politická odpovědnost je třeba smlouva přátelství a spolupráci s Hitlerovým Německem. Když prošustrujete přes půl miliardy ve firmě a šéf vám na to přijde, řekněte mu, že to je jen politická odpovědnost. Bude vás osobně kopat do zadku až na nejbližší policejní stanici. Politická odpovědnost neexistuje, když jde o peníze, buď je ukradnete sám nebo necháte ukradnout jiným, což vyjde na stejno, ale vždycky tu trestní odpovědnost máte stejně jako ve firmě. Možná se vám zdá, že z cizího krev neteče, jenže je to také z mých a já na to také přispěl. A mně se to sakra nelíbí a kdo to způsobil ať platí.

J. Boleslav 25.6.2012 15:54

Re: Add pan Vlk

Já Vám Váš názor neberu. Je ale třeba říct, jaké ustanovení jakého zákona Parkanová porušila, a nechat to projít soudem. Uvidíme, zda k tomu dojde, a s jakým výsledkem.

J. Štrobl 25.6.2012 21:51

Re: Add pan Vlk

No, minimálně to je porušování povinnosti při správě cizího majetku.

J. Štrobl 25.6.2012 7:56

Je zajímavé, jak se nám po Kalouskově

a Nečasově útoku na policii a soudní systém začínají rojit i v diskuzích jejich podržtaškové a zdatně házejí špínu, kde se dá. Já to chápu. Jeden den usínáte s pocitem absolutní moci a miliony pod polštářem a druhý den zjistíte, že byste mohl jít za všechna svá darebáctví do tepláků. Krásně je to vidět na Kalouskovi, který ztratil nejvíc nervy a chová se podobně jako Rath. V každém případě by měl Kalouusek po svém bezprecendentním útoku na policii a náš demokratický soudní systém rezignovat. Sám se prakticky usvědčil z nezákonného jednání, které chce zamaskovat protidemokratickými a nezákonnými praktikami. No, ale může tam také sedět a čekat, až si pro něj přijdou. Jsou to ale hrdinové. Pokud mají moc, chovají se jako satrapové a když na ně začíná docházet, najednou vidíte kluky z páté obecné - já nic, to všechno ti ostatní.

M. Kopřiva 25.6.2012 15:30

Re: Je zajímavé, jak se nám po Kalouskově

Souhlasím a dodávám, že na mne velmi zapůsobila slova p.Rátha v obhajovacím proslovu. Udělal nám výbornou službu, kterou, holt, p. Kalousek ještě nepochopil. Byla to ta fascinující část projevu, kdy poslancům vysvětlil, jak to v kriminále opravdu je. Sprcha 2x týdně pár minut, prohlídky rektálního ukončení zažívacího traktu, nuda, PONÍŽENÍ (!!), návštěvy v kleci s hlídkou....... Dělat to snad nemusel, dramatické popisování s téměř slzami v očích tohoto arogantního seladona, který si sám nedovedl představit takový obrat událostí.Zde asi začíná obrat k lepšímu. Žádný z těch podvodníků s poslaneckou imunitou si není dnes jist, jejich "psyché" bylo nahlodáno, konečně mají z něčeho STRACH(!!!!). Prozatím snad jen Kalousek se stále cítí nepokořitelný, bohorovný a nedotknutelný. Jako řidič automobilu po nápravy v (bahně!?) který motor nezastaví, jen hrabe tu špínu na všechny strany ve strachu z utonutí v tom marastu. Kdo chce kam, pomozme mu !   

A. Bocek 25.6.2012 7:43

Děkuji souhlasím,

arogance a nenažranost politiků , stran a jejich spřízněnců dostoupila vrcholu . Přišla doba vyšetřování, souzení a trestu . Děkuji policii ( zatím) !

V. Vlk 25.6.2012 14:34

Re: Děkuji souhlasím,

Jistě soudruhu!" Pryč s tyrany a zrádci všemi, ať zhyne starý podlý svět..." a nebo si přečtěte ještě jenou, máte li zájem můj starý článek na Psu: http://neviditelnypes.lidovky.cz/spolecnost-poptavka-po-blbcich-roste-dwz-/p_spolecnost.asp?c=A111129_215353_p_spolecnost_wag 

Dneska  raketově roste touha po "silné dělnické pěsti" která vymete vše odporné a nastolí pořádek... A policie ji jistě "nezištně" vychází vstříc. Podobně tomu bylo v roce 1933 v Německu a v roce 1948 v Československu. Jaks e zdá chytily určité politické a policejní síly „vítr“ a plní přání budoucích vládců.

Lidstvo je podle reakcí v diskuzi nepoučitelné. Žalovat Parkanovou za to, že nedala vypracovat další posudek je nejen protiprávní ,ale i nechutně vyčůrané a drzé. pokud úředník postupuje v souladu s předpisy  a ukáže se, že jsou nedokonalé či vadné, musí se změnit předpis a ne zavírat úředníka,který podle předpisu jednal

 

 

V. Ondys 25.6.2012 1:58

:)))))) Klidně zajdu ještě dál jako řadový chlap

jsem pro příkladně silný stát s jeho nezastupitelnou rolí v životě svobodného člověka, který se obejde bez zvůle stranického papaláše s nezištnou láskou k populismu a prodejného byrokrata. I nejmocnější muž planety může přijít o všechno v případě korupce podle americké ústavy!

P. Pavlovský 25.6.2012 1:15

Pane Vlku,

nejste s M.Kalouskem příbuzní? Jakoby jste byl v konfliktu zájmů!

J. Kanioková 25.6.2012 1:10

Připojuji se k autorovi,

přiznám se, že ten cvrkot nesleduji bedlivě, přesto to kvituji se sympatiemi a doufáním, že konečně snad přichází čas na přeměnu naší mentality, kdy se kdekdo zaklíná alibismem, ále co, když já stejně nic nezměním.  Jenže to není pravda, vždy to začíná odspodu. Pokud ti "nahoře" cítí tlak, musí jednat zodpovědněji, akčněji. Budovat a prosazovat legislativu, která by trhy chránila před nekalými praktikami jako jsou korupce, lobbing, nátlak různých zájmových skupin.

Zjišťovat, za respektu k presumpci neviny, ale po prokázání nemilosrdně trestat. Aby tady konečně  vznikal lepší etický respekt k právu, citlivá vnímavost ke všem špatnostem, aby to už nebyl jen marný boj s větrnými mlýny. Uvítala bych ovšem, aby ro respektovali hlavně mediální manipulátoři! Aby se tu znovu vytvářel prostor pro úctu a respekt lidí navzájem. A respekt k vlastnictví. Aby tu nepanovala apatie, lhostejnost. Třeba v severských zemích s jistou mírou větší etiky je korupce výrazně menší. To vše spolu souvisí. A výchova k úcté, respektu k právu, ta začíná od malinka..

I politický systém má velký vliv, výše korupce a zlodějiny je přímo úměrná výši centralizace, přerozdělování, přehazování odpovědnosti z jedné instituce na druhou. Čím větší centralizace, tím vzdálenější možnost reakce. Naopak čím níže je dána finanční zodpovědnost, tím líp a dřív se dá něco odhalit. Pokud vím, tak ve Švýcarsku jsou obce a kantony finančně nezávislé a politici jsou pod drobnohledem a po ruce svým občanům. A musí jim skládat účty. A pokud něco nesouhlasí, jsou prakticky vyřízení. I normálně sousedsky. Při překročení limitu musí uspořádat hlasování obyvatel. Holt, čím vzdálenější státní správa, tím víc možností, že bude průšvih či zlodějina přehlédnuta, či chtě zakryta. ČÍM DÁL.... tim hůř! A to myslím Prahu. O co je to šílenější, když je to až Brusel !!!!!!! To je právě levicový princip, centristický.. defektní ze své podstaty !  Ekonomický nesmysl! Navíc  eurodotace se staly právě jedním z vítaných zdrojů korupce

J. Kanioková 25.6.2012 1:14

A fakt usilovně věřím, že se v tom zatuchlém vzduchu začíná větrat..

nedávno - Šéf protikorupční policie Martinec: Kauza Rath začala jako tuctový případ

Ten rozsah dnes není o přijetí úplatku sedmi milionů. Je mnohem širší ve vztahu k veřejným zakázkám, které Středočeský kraj realizoval. Obrovský rozdíl je ale v tom, kdy my se o té případné trestné činnosti dozvíme. Tady jsme se o ní dozvěděli na začátku, proto jsme mohli nasazovat operativní úkony a v některých věcech jsme byli takříkajíc on-line.

Když si vezmete čísla, tak v roce 2010 protikorupční policie odhalila 86 případů korupce se škodou 562 milionů. V roce 2011 to bylo už 118 případů, 159 obviněných a škoda 8,1 miliardy. Tento rok už máme za první čtyři měsíce 77 případů a 168 obviněných se škodou 9,5 miliardy.

A o tom to je - dozvěděli se o tom včas ! Zpětně se dokazuje mnohem hůř...

V. Vlk 25.6.2012 18:07

Re: A fakt usilovně věřím, že se v tom zatuchlém vzduchu začíná větrat..

Milá paní Kanioková, právě že už začala až velice podezřele od začátku. Bývalí policisté, vstřícní vysocí funkcionáři,kterým do toho bylo prd na Státním zastupitelství, a podobně. že je Ráth pravděpodobně grázlík který kradl, jinak grázlík určitě je, o tom  nic. Jo a jinak, obvinění t vymyslí každý moula za pár minut. Ale nějak sto to nedaří dokazovat a zahraniční soudy  až příliš často "strašlivé zločince" osvobozují, a označují případy za zmanipulované a nebo říkají,že o žádný zločin vůbec nešlo. není to nikomu divné?!

 

J. Kanioková 25.6.2012 19:11

Pane Vlku,

já píšu spíš z pozice toho posledního v řadě. Mi děsně vadí lidský alibismus, srabství. (Nejvíc mě v poslední době zklamala situace s peticí proti ESM. Z 90% kolem sebe čtu i slyším, jaká je to zrůdnost, ale když jsem poslala mail, kde jsem podstatné atgumenty s odkazy napsala tak neskutečně srozumitelně, jak pro absolventy zváštní školy), a poslala to s výzvou k podpisu 30 lidem, podepsal to jediný! Fakt je mi špatně z  neochoty udělat i jen o milimetr víc, než jen nadávat v hospodě, u TV či na netu.  Vím i o případu, kdy konkrétní osoba ví naprosto přesně o korupci jiného člověka ve vyšší pozici. Ale i když mi to bylo sdělováno u mne v bytě, i tehdy byl ten člověk zelený a šeptal. Natolik ho znám, že vím, že nekecá, že to musí být něco hodně závažného, skutečného, ne JPP. A okolnosti, jak se to dozvěděl, jsou taky přesvědčivé.

Ale lidi řeknou jen... stejně nic nezměníš... TOTO mi vadí. Chápu obavy toho člověka,  on by se nejspíš dal najít způsob, jak tu informaci sdělit aspoň anonymně... nebo .. nevím, ale já bych nedokázala nad tím mávnout rukou...

Právě proto doufám, že když se začne opravdu dařit "čistit velké případy", že se lidi přestanou schovávat za svůj alibismus. Jistě je to naivní a není to záležitost na jednu generaci... Nenávidím heslo, které do mě cpala mamka horem dolem - nehas, co tě nepálí...

V. Vlk 25.6.2012 0:17

vy vlastně navrhujete

Vytvořit u nás nový stát, tedy  ČPR .Tedy Českou policejní republiku, kde bude předsedou vlády a také nejvyšším soudcem Generální prokurátor, fšichni poslanci a politici budou zavřený a bude ráj. Doporučuji prostudovat podobnou  akci zahájenou před 20 lety v Itálii, která dovedla zemi do vlády mediálních magnátů, dluhové krize, rozpadu vnitřní soudržnosti státu, propadu životní úrovně a státnímu dluhu ve výši tuším 130% HDP. Na začátku taky byly kydy o boji proti mafii a korupci a podobně. Pane, jste mimořádně naivní a to si o morálce českých politiků nedělám iluze a vím, že mnozí z nich kradou ,ani poledne nedrží. Ale to co obdivujete a  navrhujte je policejní stát.

P. Machek 25.6.2012 8:46

Re: vy vlastně navrhujete

Ať čtu jak čtu, v článku pana Matějky žádné volání po policejním státu nevidím, jen chválu toho, že se kriminální činy (či podezření z nich) začínají řešit bez ohledu na postavení zúčastněných osob. Pane Vlku, Vy tohle nechcete?

V. Vlk 25.6.2012 0:16

já doporučuji

Vytvořit u nás nový stát, tedy  ČPR .Tedy Českou policejní republiku, kde bude předsedou vlády a také nejvyšším soudcem Generální prokurátor, fšichni poslanci a politici budou zavřený a bude ráj. Doporučuji prostudovat podobnou  akci zahájenou před 20 lety v Itálii, která dovedla zemi do vlády mediálních magnátů, dluhové krize, rozpadu vnitřní soudržnosti státu, propadu životní úrovně a státnímu dluhu ve výši tuším 130% HDP. Na začátku taky byly kydy o boji proti mafii a korupci a podobně. Pane, jste mimořádně naivní a to si o morálce českých politiků nedělám iluze a vím, že mnozí z nich kradou ,ani poledne nedrží. Ale to co obdivujete a  navrhujte je policejní stát.

P. Sulc 25.6.2012 0:26

Re: já doporučuji

Tak tak. Soudruznost statu drzi Grossove, rathove,Bartove a podobni lepsi a obetavi lide.Je to moc dobry stat, ma-li takoveto ochrance a udrzovatele. A zastance jako p.Vlk. Veru nadhera, priklad pro zbytek Evropy.

P. Kolář 25.6.2012 11:46

Re: já doporučuji

Nechme policii konat a soudy soudit.Policejní stát se zrodil v hlavě pana Kalouska,protože tuší,že by to nemuselo skončit jen tak.To,co pan Vlk považuje spolu s Kalouskem za policejní zvůli,má normální občan,který si zvykl na beztrestné kradení a diletantské rozhodování,za normální náplň práce policie.Snad si nemyslíte,že s tím politici přestanou sami.Musí nad nimi být bič.V parlamentu si zatím odhlasovali všemožné výhody a dělají,ať už leví nebo praví,všechno pro to,aby si svoje pozice udrželi.Že by se jich dobrovolně vzdali,to je scénář z říše pohádek.Stát není žádný anonymní systém,stát jsme my,občané.A pokud bude policie konat v našem zájmu,tak jí pravomoci ještě přidejme.