29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Rath, Parkanová…

25.6.2012

Policii moc nemusím, ale za tohle jí děkuju

Milovníci filmů o tajných službách a kontraktorech musí být poslední dobou nadšení. Já věřím, že je vše opět jednodušší, než se zdá. Pár lidí od policie se jen konečně vytočilo a s vírou, že jim do toho jejich bývalý kolega v roli ministra nebude politicky zasahovat, začali konečně jednat.

Ještě nikdy jsme v České republice neměli za těch dvacet let tolik stíhaných, obviněných a dokonce i odsouzených politiků a úředníků veřejné správy. Zatímco policie se přestává bát chodit do nejvyšších pater a obsazuje dotační agentury, vyslýchá a obviňuje jejich šéfy, prověřuje soukromé podniky napojené na politiky a vyhrávající zakázky jak na běžícím pásu, politici v panice raději kvapně ruší další a další dříve vypsaná výběrová řízení. Přes účelové mediální výstupy typu "proč on, proč ne někdo jiný, vždyť on taky kradl a dost možná i víc" a falešné míchání politické příslušnosti do ryze kriminálních činů, pokud jde o dělení možných pachatelů na členy tábora vládního nebo opozičního, jde policie poslední dobou po všech bez rozdílu.

Někteří se domnívají, že Ratha z ČSSD obětovali jeho vlastní lidi, protože jim přerůstal přes hlavu a byl nevypočitatelný, jiní zase že Ratha položila vládní koalice proto, aby skryla vlastní kauzy. Já se domnívám, že Rath jen došel do stadia takového opojení mocí, že přešlápl vymezené hřiště a teď se diví. V Regionální radě soudržnosti Severozápad, která má na starosti dotace v Ústeckém a Karlovarském kraji, jde o lidi z ODS. Bárta a Škárka byli z Věcí veřejných a dnes požádala policie o vydání lidovkyně z TOP 09 Vlasty Parkanové. Všímáte si? Určité části policistů je prostě úplně jedno, ke komu kdo patří. A přesně tohle je z mého pohledu role policie. Ne buzerování lidí za to, že jedou rychleji, nemají obvaz v lékárničce nebo parkují o metr vedle, v rámci kterého nepostihují (bohužel dokonce v souladu se zákonem) občany za to, že někomu něco opravdu provedli, ale za to, že by možná mohli.

Většinou ve svých článcích do policie tepu a kritizuju jejich práci. V souvislosti s jejím stále silnějším tlakem směrem nahoru k politikům jim však dnes mám tímto potřebu složit hold a poděkovat. Přeji si také, aby byl ten letošek jen začátkem. Pořád je totiž lepší, když budou v době rostoucí naštvanosti lidí končit ti nahoře za katrem za to, jak se v trestní rovině chovají vůči lidem dole a tomuto státu, než hubou ve škarpě, až někomu dole dojde trpělivost.

Zbývá už jen namátkou připomenout pár jmen, ke kterým si jistě každý z nás vzpomene na další, u nichž bych rád viděl skutečné vyšetřování místo té roky trvající parodie na ně: Gross, Kalousek, Barták, Vondra, Drobil, Tvrdík, Řebíček, Drábek, Bém, Palas, Šustr...

Převzato z FrantisekMatejka.cz se souhlasem autora