5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Protest s potleskem

Největší outsider získal téměř devět procent hlasů. Muž mimo svět politiky, velkých peněz, lobbismu i reklamy překonal silnější konkurenty. Přitom nelze říci, že úspěch Marka Hilšera se opírá o „pražskou kavárnu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Johnová 18.1.2018 21:25

Re: Protestní volba?

Přesně a dobře jste to řekl.

J. Ticháček 18.1.2018 20:00

Protestní volba?

Zeman není mainstream. Zeman je volbou těch, kterým začlo být nepříjemné to, jak je jimi pohrdáno.

Stejně tak tzv. protestní strany. Lidé volbou neprotestují proti tzv. zavedeným stranám, lidé volí strany, které neprotestují proti svým voličům.

Sakryš. Už zase poslouchám a čtu, jak ti důchodci volí proti demokracii. Jenže to je ta generace, která tenkrát cinkala klíči. Ono je hezké psát o nějakých studentech, ale tenkrát na těch náměstích stáli hlavně jejich rodiče. Mých vrstevníků tam bylo pět a půl. Těm lidem je dnes mezi pětašadesáti a osmdesáti. A v posledních dvaceti letech si s nimi každý vytírá ... Plus celá generace lidí, kteří nebydlí ve velkých městech. Dělníci v oborech, ve kterých už je vyžadováno vysokoškolské vzdělání. Dvě generace aktivních lidí, které se vzdělávaly v době, kdy maturita byla na vyšší úrovni, nežli je dnes titul bakaláře. A kteří jsou už více než dvacet let označování za burany, nevzdělance a zpátečníky.

A ještě jednou sakryš. I ten Zeman, se kterým jsem od začátku devadesátých let nesouhlasil v mnoha otázkách, je pro mne lepší volbou, než kterýkoli další kandidát. Lepší je chlap ý se kterým nesouhlasím, nežli chcíplá myš, která bytostně nesouhlasí se mnou. U toho Zemana mám alespoň jistotu, že se zamyslí nad mými připomínkami. U těch ostatních vím, že se na mne vykašlou.

J. Kočí 18.1.2018 13:55

Aktivista?

Nemám nic proti panu Hilšerovi, ale všichni jste vedle. Ptal jsem se několika voličů, proč volili Hilšera. Většina byla žen. Prostě se jim líbil. Ostatní kandidáti byli sexuálně neapetitlich. Kromě samozřejmě pana Drahoše. Ten se zase líbí starším dámám.

U mužů je to složitější. Pominu 4% menšinu, do toho nevidím. Ale nezafungovalo zde třeba ztotožnění s hrdinou? Viz nadšení mlaďouchů Pirátů. Asi se jim líbila myšlenka, jak my mladí to tady ovládneme. Pravděpodobně je to jako úspěch Bonda. My chlapi chceme být jako on.

Tím se těch 9% vysvětlí jako nic.

M. Mikulec 18.1.2018 13:55

Re: p.Fridrich(12:35). Vybral jsem si (z té kandidátské ....

Jenom udělal takovou chybku, že chtěl zakázat diskuze u pana Soukupa. :-) Věru demokrat.

M. Bílý 18.1.2018 12:53

Re: p.Fridrich(12:35). Vybral jsem si (z té kandidátské ....

.... bídy) též pana Marka Hilšera a dal jsem mu v prvním kole svůj hlas. Zřejmě proto, že by se mohl časem "vybarvit" i když mi bylo jasné, že celkově, v této chvíli, nemá moc šancí. Bylo nás (a to je dobře) víc.

J. Fridrich 18.1.2018 12:35

Chyba vážení diskutující - volba Marka Hilšera nebyla

Chyba vážení diskutující - volba Marka Hilšera nebyla vůbec volbou PROTESTNÍ, nebo jen nepatrně.. To byla volba sice mladého, ale vzdělaného, moudrého MLADÉHO kandidáta, který by byl ve své funkci oproštěn od nánosů POLITIKAŘENÍ a za kterého bychom se nemuseli jistě stydět před světem...

M. Mikulec 18.1.2018 11:48

Opomenutí

Pan Petráček nějak opomněl napsat, jak se i pan Hilšer prezentoval: jako aktivista. Aktivismus jde vždycky proti establishmentu.

Potom nevím, proč chtěl Hilšer být jeho součástí.

Možná že Hilšera volili jeho pacienti?

Š. Hašek 18.1.2018 9:25

Re: Hlas pro někoho jiného

Hlasy pro Hilšera byly ovšem také hlasy vítači, "africkému aktivistovi". Kurz gesagt - modernímu eurohodnotáři. A na můj vkus se také zbytečně svléká na veřejnosti do půli těla.

Možná tak za dvacet let, třeba z toho pan Hilšer vyroste. "Mladí revolucionáři, staří dvorní radové".

F. Navrátil 18.1.2018 9:11

Hlas pro někoho jiného

Souhlasím, že hlasy pro Hilšera byly hlasy protestní. Byly to hlasy lidí, kteří chtěli volit, ale nechtěli to hodit Zemanovi, který je pro ně příliš buranský a svázaný s minulou politikou a trojici Drahoš, Horáček a Fischer, obklopenou mazanými šíbry a cinknutými penězy.

L. Novák 18.1.2018 5:22

Pěkně napsáno

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že se skutečně jedná o protestní volbu. Nechci na Hradě Zemana, ať je prezidentem třeba kůň, ale Zemana ne!

A nebo raději prezidentskou funkci úplně zrušit. A bude po problému. :-) Jak říkali Rusové a Stalin: Nět čelověka, nět problema...