5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Proč volím Svobodné

Skupinu 1a tvoří politici, kteří chtějí vybrat od lidí daně a peníze si nechat. Za ně si hodlají nakoupit vily, auta, bazény a jachty pro svou potřebu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
G. Zahradníček 6.10.2013 18:01

Neříkal TGM, že liberalismus je čistá

anarchie?

P. Vítek 6.10.2013 18:34

Re: Neříkal TGM, že liberalismus je čistá

To s Vasi poznamkou nesouvisi,ale prectete si serial o Anarchokapitalismu na D-fens nebo na Mises institutu.Tam je v dlouhych diskusich potvrzovano,ze urednici vubec nejsou potreba

O. Prochazka 6.10.2013 19:56

Re: Neříkal TGM, že liberalismus je čistá

A to je nějaké dogma, co říkal Masaryk?

L. Novák 6.10.2013 22:18

Re: Neříkal TGM, že liberalismus je čistá

Zvlášť když se na Masaryka odvolává starej komouš... :-D

R. Johnová 6.10.2013 12:18

Nebojte se volit Svobodné

Pane Jakle,

1. Ano, Svobodní mají inteligentní lidi a nejlepší program, ale proč jim někdo neřekne, že ten program musí také umět prodat (medializovat).

2. Chtělo by to, aby se našli VIP lidé, jako třeba vy :-) , kteří v mainstreamových médiích vysvětlí, že když všichni stále budou volit na jistotu, aby jejich hlasy nepropadly, tak se nikdy nic nového dobrého nezvolí.

3. A zároveň bych přivítala PR kampaň, aby v těchto volbách lidé nevolili politiky stávající nebo "staré struktury", že ANO?

M. Kosejk 6.10.2013 13:35

Re: Nebojte se volit Svobodné

Bát se volit SSO bych mohl pouze za předpokladu, že bych nevěděl, jak to dopadne. A přitom je mi jasné, že propadnou. I kdybych nevěřil průzkumům, tak znám obecnou levicovost společnsti z vlastní zkušenosti. A víte, co je nejhorší? Nejhorší je, že i kdyby se dostali do PS, tak tam při své fanatické umanutosti budou pravici k ničemu. Co Petr Mach nedokáže, je konsensus. Už několik let tu stranu vede - a nenašel si žádného spojence, který by stál za řeč - a jen se proti všem vymezuje.

A protože jsem skutečný politický konzervativec (někdy si najděte, co to původně znmenalo), tak si uvědomuji, že momentálně hrozí daleko závažnější problémy. Momentálně hrozí, že se po volbách chopí moci přívrženci tvrdé ruky. A jediná možnost, jak tomu zabránit, je volba zavedených nelevicových stran (nelevicových v kontextu české politiky). Není prostor na nějaké experimentování a další drobení nelevicové politické scény. Já třeba budu volit ODS. Už třeba jen pro to, jak vidím, jak se Babišové, Zemanové a Grebeníčkové tetelí blahem nad propadem ODS, protože vědí, kdo je pro ně skutečný a relevantní politický nepřítel.

A mimochodem - Každý ekonomický systém se jednou zhorutí a přetransformuje. Stalo se to už mnohokrát v dějinách. Ale v klidu, on se sám znovu přenastaví - i bez pomoci nápadů Petra Mach. Vlastně mi Svobodní strašně připomínají strašiče s globálním oteplováním. Akorát straší rozpočtovými deficity - a tvrdí, že to umí přenastavit (stejně jako si tepelní varovači myslí, že umí přenastavit klima. :))

P. Vítek 6.10.2013 15:55

Re: Nebojte se volit Svobodné

V prvnich dvou odstavcich mate asi pravdu.Ale nemuzeme se domluvit a pulka bude volit ODS a pulka Svobodne?

S Machovou umanutosti:on si mysli,ze kombinace statniho a soukromeho zpusobuje prave ten nejvetsi pruser(kradeze,z toho plynouci demoralizace a nasledne rozzureni luzy,ktera voli diktatory),ze je potreba nebat se udelat razny krok: jako kdyz jedete na lede do zatacky se zadnim nahonem,vsechny instinkty vam rikaji brzdit,ale jedina zachrana je-pridat plyn!

M. Kosejk 6.10.2013 16:18

Re: Nebojte se volit Svobodné

Chápejte, že problém je v tom, že Svobodné volit opravdu nebude téměř nikdo. A druhým problémem je, že tady existuje naprosto zanedbatelná myšlenková menšina (příznivci absolutního ekonomického liberalismu), která si však myslí, že je početnější, než je.

Rozumíte, když česká politka nedokáže uhájit ani středopravicové principy, jaké má hájit třeba ODS, tak je směšné si myslet, že ideálním řešením je  vyhodit svůj hlas za neprosaditelný program a nezvolitelnou stranu.

Nemůžete ignorovat důsledky všeobecného a plošného volebního práva - a musíte hrát podle jejich pravidel, když už taková jsou. A umanutost Macha vidím v tom, že ty důsledky nevidí - a proto je umanutý, nekompromisní a neschopný politického konsensu.  Třeba ta taškařice s prezidentskou kandidaturou Jakla jasně ukazuje totální nemohucnost této strany.

P. Vítek 6.10.2013 18:30

Re: Nebojte se volit Svobodné

Vsemu Vam rozumim.Fiala nebude spatna volba.

Ale spousta lidi s vlivem(novinari)vi,ze jiny recept nez Machuv v teto zemi s premnozenymi komunistickymi smejdorodinami neni mozny.Muzou to vysvetlit,dat na stul:kdyz udelate tohle,stane se tohle....a nechat lidi rozhodnout.Prece pocet lidi,kteri zavidi urednikum jejich snadny zlodejsky zivot,je urcite vetsi,nez lidi z urednickych rodin a napojenych soudruhokapitalistu(?).Staci jedna veta Ivana Mladka na mitinku pro Svobodne a bylo by to hned lepsi(jsem pravicak,protoze mam socialni citeni...a stat,aby mohl pomahat slabym a nemocnym,musi podporovat schopne a ne neschopne!Fantasticka zkratka).Normalni slusni pracujici lidi o pravicove ceste nevi nic(jen ze je pro bohate)

Takze chtit jit Machovou cestou-radeji nez muset(az padneme z celou Evropou na drzku)

P. Vítek 6.10.2013 18:39

Re: Nebojte se volit Svobodné

Hajit stredopravicove principy se musi se 118 hlasy tak rychle,ze se lidi(a stbacti Koci)ani nestaci zorganizovat-a mandle je venku.Jako Dzurinda.Necekat na pravniky.Thacherka.Mach s Klausem a Dukou....

V. Vaclavik 6.10.2013 20:32

Re: Nebojte se volit Svobodné

To je teda gol, stavet rozpoctove deficity na roven klimatu. To vas pane Kosejku vyrazuje z jakekoli diskuze o jakychkoli zmenach.

P. Pruner 6.10.2013 10:44

nevolitelní

Pane Jakle, sice sdílím Vaše sympatie ke Svobodným, ale volit je nebudu. Jednak opakovaně prokázali, že na 5%-hranici se při každých volbách dívají hodně z dálky. Ani nyní jsme neviděl průzkum, kde by měli alespoň 1%. Jednak některé jejich nápady si nezadají s populistickými stranami a jejich realizace by tuto společnost zlikvidovala - rušení řady daní, dotací, které jsou ale v ostatních unijních státech apod.

Pro mne to není politická strana, ale spolek salónních pravičáků, který pomáhá tříbit myšlení.

M. Varadinková 6.10.2013 10:53

Re: nevolitelní

Jediný způsob, jak z nich udělat nesalónní pravičáky, je dostat je do sněmovny. Však oni by se otrkali. V každém případě jejich ideová pozice je ve sněmovně potřeba jako sůl.

P. Pruner 6.10.2013 15:55

Re: nevolitelní

Myslíte to dobře. Diskuse na Lidovkách a Neviditelném psu není směrodatná, schází se tu jen určitý okruh lidí, který se hodně liší od průměru voličů. Takže si o jejich podpoře nedělejte iluze.

V roce 2010 dostali Svobodní 39tisíc hlasů, tedy pod 1%. Celkově propadlo přes 900tisíc hlasů, hlavně těch pro lidovce, SPOZ, Suverenitu a Zelené.  Do koalice nechtějí, aby neztratili svou identitu.

Problémy bude mít i Hlavu vzhůru, které ignorují média pana Bakaly a se zahraničními vlastníky. V průzkumech se dostali nejvíce jednou na 4%.

Takže kdo nechce volit parlamentní strany a doleva, tak mu zbývá pan Babiš.

O. Prochazka 6.10.2013 20:00

Re: nevolitelní

Pan Babiš je levičák, respektive sociální inženýr a komunista. jeho příznivci melou směsici levicových keců s semtam pravicovým nádechem, které ovšem vezme rychle za své v konfrontaci s převážně levicovým myšlením. Babiš je levice, je to oligarchická levice.

P. Vítek 6.10.2013 16:00

Re: nevolitelní

1)predpoklada to vystouoeni z unie a 2) prectete si prosim,jak to mysli s temi danemi.Uredniky neznicite jinak,nez zastavenim prisunu zivotodarne tekutiny.

P. Pruner 6.10.2013 18:48

Re: nevolitelní

Pane Vítku, vláda bude stejně koaliční, takže se strany pak vymluví na své partnery.

Já osobně se budu snažit, aby můj hlas nepropadl i za cenu, že si vyberu stranu, která má alespoň trochu reálnou šanci na vstup do sněmovny, ale není mou první volbou.

V. Vaclavik 6.10.2013 20:52

Re: nevolitelní

Pane Prunere, zadne hlasy nikdy nepropadaji, tedy v jistem, ale dulezitem smyslu! I ti kteri k volbam vubec neprijdou, svym zpusobem dali stranam uchazejici se o hlasy na vedomou, co si o nich, potazmo o cele politice mysli.

Me z cele te sametove revoluce v mysli nejvic utkvel ten proslaveny Jakesuv proslov, kde mluvil o tom ''osamocenem kuli v plote''. Snad uz jste dost stary a moudry, abyste chapal, ze kazde usili, vcetne toho politickych stran, je zivene priznivci, jejich hlasy. Ty jsou dulezite pro kazdou stranu, i kdyz nemaji kvuli sve nedostatecne pocetnosti prakticky dopad (tady ze neprekroci hranici tech peti procent). Jsou dulezite pro moralni podporu, aby se hnuti, ci strana necitila byt jako ten kul v plote. A cim mensi strana, tim vic si povazuje te moralni podpory kazdeho hlasu, i kdyz je jich z toho praktickeho hlediska malo.

Jako volic si taky porad pamatuji nejake asi budhisticke prislovi, to o svicce, kterou je treba rozsvitit v panujici temnote, i kdyz sama o sobe tu temnotu zaplasit nemuze. Ale kazdy by mel ucinit aspon to, co je v jeho moci, tedy rozsvitit tu svoji a doufat, ze se pak jini maloverni pridaji.

Tim nijak nechci rikat o Svobodnych, ze jsou nejakou spasou, jen o principu ohledne toho hlasovani, propadani, ci ''vyhozeni'' hlasu.

J. Kanioková 6.10.2013 0:50

Taky volim SSO,

a těší mě, když vidím i známé chytré lidi se k SSO hlásit a volit je. Dnes jsem viděla snímek i text, že Ondřej Hejma je jejich voličem. O. Hejmu si pamatuji dobře od chvíle jakési docela velké soutěže v TV, kdy tam soutěžily velké skupiny - ženy, muži, studenti, manažeři, už si ty skupiny všechny nepamatuji. O. H. byl ve skupině, ve které byli lidi hodně znalí a profesně úspěšní, a on to v rámci skupiny vyhrál a dost přesvědčivě, což mě dost překvapilo, protože lidi z kultury většinou nebývají tak povšechně dobře znalí a orientovaní ve všech možných oblastech.

J. Barto 6.10.2013 10:54

Re: Taky volim SSO,

Tak, když ten osvícenej Hejma je volí, tak hurá za ním !!!

J. Kanioková 6.10.2013 18:40

Nepotřebuju napovídat..

O. Prochazka 6.10.2013 20:01

Re: Taky volim SSO,

SSO je v současné chvíli risk. Přes všechna pozitiva. Je potřeba volit ODS. Souhlasím s panem Kosejkem.

J. Heincl 6.10.2013 20:12

Re: Taky volim SSO,

Já vidím problém v tom, že ODS už nemá nic společného ani s pravicí, ani s levicí. Je to jen klientelistická skupina, neboli továrna na prachy pro politiky, kteří obdrželi dostatek hlasů od voličů.

V. Vaclavik 6.10.2013 20:37

Re: Taky volim SSO,

"SSO je v současné chvíli risk. Přes všechna pozitiva."

Jako spravni Cesi, riziko holt neni nas salek kavy, ze ano? To my radsi usazeny smradek a teplicko, na ktery jsme si zvykli a ktery nam proto prijde bezpecny. Tim nechci nic rici o Svobodnych, jen o tom vasem pristupu k rozhodovani.

V. Vaclavik 6.10.2013 21:07

Re: Taky volim SSO,

"SSO je v současné chvíli risk. Přes všechna pozitiva. Je potřeba volit ODS. Souhlasím s panem Kosejkem."

Kdo se prvoplanove chyta jistot, ten o ne zpravidla nakonec prichazi. Stare moudro nikdy nezklame.

J. Urban 6.10.2013 0:08

Pravda páně Jakla zjevená!

Jakožto učeň Velkého kormidelníka, celý život fungujícího za peníze těch druhých a ještě se přitom vydávajícího za nej-nej-pravičáka jste od něj ovšem v demagogii moc nepochytil :-)))

J. Vintr 5.10.2013 23:01

Nesoupeří spolu žádné politické sily

ale jen lidé kteří se chtějí udržet u státního koryta nebo se k němu teprve dostat. To, co lidem slibují, je naprosto nepodstatné, protože tyhle předvolební sliby je absolutně k ničemu nezavazují a prakticky nic z toho stejně není realizovatelné, i kdyby slibovači nakrásně chtěli ...

P. Vítek 6.10.2013 16:03

Re: Nesoupeří spolu žádné politické sily

Jedinej Mach ma v programu pomalu demontovat stat-takze i sebe

P. Jansky 5.10.2013 20:07

ze jakl voli svobodne je duvod

proc je volit nebudu.. ctvrtecni vytrznost jedlicky na shromazdeni ANO a nasledna medialni lez svobodnych svedci o tom ze tato strana se rozhodla provokovat a lhat.. mach by mel jedlickovi nakopat prdelku http://petrjansky.blog.idnes.cz/c/364290/Dezinformace-Svobodnych.html 

F. Vítek 5.10.2013 21:02

Re: ze jakl voli svobodne je duvod

Na tom videu v čase cca 1:25:00 pana Jedličku opravdu vyvádí ochranka.