7.5.2024 | Svátek má Stanislav


Diskuse k článku

GLOSA: Proč radar v rámci NATO a EU?

Přiznám se, jsem politický naivka a nechápal jsem rozdíl proč s NATO ano a s USA ne. Přece, když nás ten radar ohrozí, tak bude snad jedno pod jakým praporem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pavel Šůra 7.6.2007 10:33

Re: Re: K čemu referendum o radaru?

Bohužel v historii to bylo vždycky tak, že to, co je dobré pro "většinu" líp věděla ta "menšina". Menšina totiž více přemýšlí, uvažuje a porovnává a nechová se jako většinové stádo.

kiri 7.6.2007 10:21

Re: Americká základna v Čechách

Kriste Pane, netušil jsem, že ve Vermontu se nechá obhájit docentura z marxismu - leninismu...

elias 7.6.2007 10:19

Re: Proč radar v rámci NATO a EU?

Naprostý souhlas.

Karel 22 7.6.2007 9:02

Re: Protože

"nikde není záruka, že by nás v případném konfliktu USA neobětovaly"

Můžete popsat situaci, jak by nás obětovaly? Jak by k tomu mělo dojít? A co se týká záruk, aby nás nikdo nikdy v budoucnu nepodrazil na základě smluv, odkázal bych Vás v této problematice na učebnice dějepisu. Je to stejné, jako volání po "sociálních jistotách" a "lepších zítřcích".

vi 7.6.2007 9:01

Otázka

Nemá někdo zprávu, jak dopadlo to poděkování umělců Bushovi v Praze Na můstku 5.června? Nikde žádná stopa.

Karel 22 7.6.2007 8:54

Re: co tady řešíte ?

Ta otázka je samozřejmě zavádějící a odvádí od jádra problému. Což je cílem Paroubka, Zaorálka, Filipa a dalších soudruhů.

Karel 22 7.6.2007 8:51

Proč radar v rámci NATO a EU?

Jednoduchá odpověď na tuto otázku : Protože se tím vytvoří umělá překážka proti radaru. A až bude radar v rámci NATO a EU, tak bolševici vymyslí další pseudoargument. To proto, aby se ČR neodpoutávala příliš od Ruska. Pořád v nich totiž žijí krásné vzpomínky na doby, kdy jsme žili pod rudým praporem a soudruzi beztrestně kolaborovali s cizí mocností - tedy SSSR. Ani jeden z nich nebyl dodnes potrestán - takže to samozřejmě rudá chátra zkusí znovu.

VL 7.6.2007 8:49

Re: Re: Re: v čem spočívá ta bilaterální smlouva

Dufám, že občané země, kde včera snědli to, co měli sníst zítra musí také prosit o vstup k nám.

Ludva 7.6.2007 8:39

Re: K čemu referendum o radaru?

To je pravda. na co referendum, když potřebuje menšina protlačit svůj názor proti většině národa. To je demokratické. Menšiny se nesmí omezovat. Takže většina sklapne kufry a půjde kopat základy pro radar.

Pavel Šůra 7.6.2007 8:34

K čemu referendum o radaru?

K rozhodnutí, zda nechat umístit radar na našem území, vyžaduje především odvahu přihlásit se k zodpovědnosti za vlastní obranu. Tuto odvahu nelze čekat u neustále sílící skupiny bývalých odpíračů vojenské služby (NE základnám) ani u nově rostoucích pacifistů, jejichž otcové vojenskou službou neprošli. Politické tanečky kolem požadavků na referendum slouží jen k zakrytí strachu ze zodpovědnosti, protože lze snadno předpokládat, že referendum by mohlo říci NE.

Referendum  má sloužit u super důležitých rozhodnutí, kde se politické strany sice shodnou, ale názor občanů je také velmi podstatný. U referenda o radaru se politici schovávají za názory občanů ve chvíli, kdy mají plnit svoje úkoly. Pokud se naši politici neshodnou na tom, zda radar ANO nebo radar NE, tak se úplně stejně neshodnou ani na otázce pro deklarované referendum, protože šikovně zmanipulovanou otázkou lze dopomoci k předpokládanému výsledku.

Jelikož jsou naši politici především mistři manipulace s veřejným míněním, pak jejich referendum je o ničem, protože se na otázce neshodnou stejně jako na svém rozhodnutí radar přijmout. 

Malý Aston 7.6.2007 8:32

Re: Re: v čem spočívá ta bilaterální smlouva

Máte pravdu.Putin již prohlásil,že pokud nebude v České republice radar,zruší také ponížení kdy musíme prosit o vstup do země,kde zítra již znamená včera.A já se hodlám odstěhovat do Ruska,páč se tam lépe mají než v USA a tudíž jsem proti radarům.Proč jezdit do USA,když nás každý mužik s radostí přivítá?:-D

Ludva 7.6.2007 8:26

Re: v čem spočívá ta bilaterální smlouva

Američani si postaví vojenskou základnu v podstatě už kdekoliv. A nemusí je zajímat, jestli o to lidé stojí. Stačí pár kolaborantů na vládních postech. Přitom jsme pro ně partner, který musí poníženě prosit o vstup do jejich země. To jsou spojenci typu medvěd a zajíc. Výhodné z toho nebude nic. Pokud za to nepovažujeme, že nás USA zatáhnou do všech svých problémů.

mou 7.6.2007 8:23

Re: Americká základna v Čechách

A když jsem si přečetl Váš "odborný" názor, jen doplním : Díky Bohu, je rozhodnuto.

( I když mám obavy, že není a naši přátelé rudých "přátel" mají ještě nějaká esa v rukávech. Snad jim ale  na výhru nestačí.

bastard 7.6.2007 8:12

v čem spočívá ta bilaterální smlouva

to jaksi nikdo neřek. Patrně ve stylu : Američani si tady postavěj vojenskou základnu. tečka.

co je na tom výhodnýho pro nás, když se tím zhorší naše vztahy s Ruskem, Blízkym Východem i členama NATO, zvýší se riziko vojenského i teroristického útoku, to by nám měl někdo vysvětlit...

VL 7.6.2007 8:11

Re: Americká základna v Čechách

A můžete žít v míru a spolupracovat se zemí, kde je u moci vojensko-průmyslový komplex už devadesát let jako v Rusku

VL 7.6.2007 8:08

Re: Protože

A vy věříte tomu, že nás při první příležitosti EU nebo NATO neobětují? Že nějaký chytrý socialistický politik nevyleze v Londýně z letadla z Moskvy nebo z Teheránu a nebudě mávat papírem se slovy "Vezu mír pro celou naši generaci?" Historie se bohužel vrací ve spirále.

Jméno 7.6.2007 7:56

Protože

pro ČR má větší smysl uzavírat bilaterální smlouvy. Smlouva ČR-USA je jako dohoda slona a myši, partneři nejsou rovnocenní a nikde není záruka, že by nás v případném konfliktu USA neobětovaly. V multilaterální smlouvě, resp. NATO toto již nehrozí. Navíc je samozřejmě lepší, když o použití deštníku bude rozhodovat NATO a ne Pentagon, prakticky se tak vyloučí jeho možné zneužití.

kdokoli 7.6.2007 7:38

co tady řešíte ?

USA je členem NATO (dokonce nejvýznamnějším), Polsko je v NATO, Česká republika je v NATO, tak je radar a interceptory taky NATO, ne ?

milan007 7.6.2007 7:20

čest práci soudruhu

Jsou to ti Američeni imperialistická pakáž co ??

I. 7.6.2007 6:29

Re: Americká základna v Čechách

Srovnávat Německo 30. let a dnešní USA může jen pasáček koz.

.

Martin 7.6.2007 3:22

Re: Irák kvůli ropě?

mate pravdu, ze irak dodava 4-5 procent ropy, jenze

1. dovoz z celeho blizkeho vychodu je o malinko vetsi nez dovoz z Kanady, ktera je nejvetsim americkym dodavatelem

2. irak stale neni schopen dodavat tolik ropy kolik by mohl bez obcanske valky

3. pocitat, ze cilem americanu je stat s obcanskou valkou by bylo absurdni

4. okupace iraku zarucuje lepsi hajeni americkych zajmu v regionu ktery je nejvetsim dodavatelem nafty pro USA

Mečislav Kozel 7.6.2007 3:11

Irák kvůli ropě?

Zdaleka největší část ropy pro USA dodává Kanada, Mexiko a Venezuela. Irácká ropa činí sotva 4 %. Opravdu tam Američané šli kvůli ropě? Ale jděte, to je jen taková módní pověra.

lookas 7.6.2007 1:37

Re: Americká základna v Čechách

Bohuzel je to poznamka o realite pasacka koz ... my ostatni, na planete Zemi, mame realitu zcela jinou ...

J.G. Pašek 7.6.2007 1:24

Já to vidím takhle proč ne pod NATO či EU . . ..

Když ČR vstupovala do NATO podepsala smlouvu, že bude dávat 2,2% HND na ČR armádu.

Zanedlouho ČR bědovala, že "to je moc" a že to musí snížit na 2%, i když dávala většinou kolem 1,7% a nikdy nedala více než 1,9% . . . na konci r.2006 prezident Klaus oznámil NATO, že ČR je "maličká chudičká zemička" a musí snížit výdaje na 1,3% . . . .  což je v podstatě na vejplaty, ubytování, stravu a nájem 7 Gripenů . . . .

Proč se ČR cpala do NATO? když nedokáže platit co slíbila a co to stojí? Mudrlanti, velké oči, huby, hrát divadlo na to jste experi jak málokdo, ale když máte platit muziku, tak se vykrucujete a hrajete si vypočítavě na chudý příbuzný a místo co dát prachy na tu vaší armádu, tak to projkíte . . . . a vy se drze ptáte PROČ NENÍ RADAR POD SPRÁVOU NATO A EU? . . . . hmmm, dobrý . .  

Komunisti veřejně přiznávali r.1988, že ČSSR dává 8% HND na ČSSR armádu a to byl žold 75 Kčs. Ve skutečnosti to bylo přes 10% nepočítaje v to dary zbraní a vojenské pomoci kdejakému anti-NATO, anti-USA blbovi . . . . tož tak..

Já USA radar v ČR nechci, a mmoje důvody nejsou co bučí v ČR anti-radar ignoranti . . . já jsem naštvanej na mojí vládu ve Wasghingtonu, že se s ČR vůbec o něčem takovým baví . . .

Pasáček koz ve Vermontu 7.6.2007 1:22

Americká základna v Čechách

Jak jistě logicky vybavení diskutéři snadno pochopili, můj text není pro, nebo proti americké radarové základně. Je to pouze poznámka o realitě světa a úvaha na začátku nové studené (a brzy nevyhnutelné horké) války a dalšího zbrojení v příštích desetiletích. Komu to prospívá ?

Pasáček koz ve Vermontu 7.6.2007 1:21

Americká základna v Čechách

Proč tato  základna musí být americká a nemůže být základnou NATO ? Důvod je prostý: Staří členové NATO (Francie, Německo a další) se obávají americké agresivní politiky a odmítají další americké vojenské základny. Těch jsou po celém světě už desítky. Mnoho států NATO odepřelo účast na agresi USA proti Iráku, ty, které byly přinuceny, ted´ z Iráku odcházejí. Odmítají také posílat další vojáky do Afganistánu. Ve 30. letech minulého století se v Německu dostal k moci vojensko–průmyslový komplex. Nedopadlo to dobře, světová válka byla nevyhnutelná. Totéž se ted´ stalo v USA. Příznaky jsou stejné, jako byly v Německu. Americký vojensko- průmyslový komplex určuje vnitřní a zejména zahraniční politiku země. Války jsou výborný byznys, americké zbrojní továrny jedou naplno. To se projevuje agresemi proti jiným zemím (naposledy Irák – důvody pro invazi byly zcela vylhané, jde pouze o ropu), stále se zvětšujícím vojenským rozpočtem, vývojem nových zbraní, omezováním práv amerických občanů (Patriot Act), pohrdáním OSN a mezinárodním právem a dalšími nebezpečnými jevy.

Evropské národy odmítají další zbrojení, chtějí žít v míru a spolupracovat s Ruskem. To je proti zájmům USA. Proto Američané chtějí vybudovat nové základny proti Rusku ve východoevropských zemích, kde jsou vlády protirusky zaměřeny a ochotně základny přivítají. I když většina občanů těchto zemí je proti.

Česká republika je již členem NATO a EU. Radarová základna v Čechách bude podporovat agresivní politiku USA. Je to opravdu v českém zájmu ?

To je ovšem pouze akademická otázka. O vybudování základny již bylo rozhodnuto !

Martin 7.6.2007 0:21

Proc NATO ?

protoze to rikaji vice meni ti sami lide, kteri vychvalovali NATO s temer stejnymi argumenty jako dnes vychvaluji radar

dnes tito lide najednou vidi udajnou bezzubost NATO a tak by logicky meli navrhnout vystoupeni z teto organizace a zaroven nam dolozit, ze tentokrat se nepletou a za par let nam nenabidnou bezpodminecne nutnou vojenskou zakladnu Ciny