28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: Proč radar v rámci NATO a EU?

Přiznám se, jsem politický naivka a nechápal jsem rozdíl proč s NATO ano a s USA ne. Přece, když nás ten radar ohrozí, tak bude snad jedno pod jakým praporem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
kdokoli 7.6.2007 7:38

co tady řešíte ?

USA je členem NATO (dokonce nejvýznamnějším), Polsko je v NATO, Česká republika je v NATO, tak je radar a interceptory taky NATO, ne ?

Karel 22 7.6.2007 8:54

Re: co tady řešíte ?

Ta otázka je samozřejmě zavádějící a odvádí od jádra problému. Což je cílem Paroubka, Zaorálka, Filipa a dalších soudruhů.

emersonskej 7.6.2007 22:07

Re: Re: co tady řešíte ?

No co asi - je to křečovitá snaha zalíbit se svým jednodušším voličům !!!!!!;-€

walter 7.6.2007 13:47

Re: co tady řešíte ?

řešíme tady to, že NATO je obranná organizace a my NEMUSÍME pomáhat amíkum s přípravou na první úder...

další problém je, že nám za to nejsou schopni zaplatit tolik, kolik by bylo třeba na uzavření huby odpůrcům...

kdokoli 7.6.2007 17:20

Re: Re: co tady řešíte ?

Jsme my schopni zaplatit USA tolik, aby to vyvážilo jejich přínos k naší bezpečnosti ? Díky USA totiž nemusíme udržovat čtvrtmilionovou armádu a vynakládat na zbrojení 8% HDP jako za ČSSR.

Dokažte, že protiraketová obrana je přípravou na první úder, a proti komu vlastně ? Nejsou náhodou ruské rakety Bulava a Topol-M větší přípravou na první úder ?

emersonskej 7.6.2007 22:09

Re: Re: Re: co tady řešíte ?

... A hlavně - není on ten protiraketový deštník proti dotyčným raketám neůčinný ??? A tudíš jsou všechny ruské protesty stran jeho zaměření dokonale mimo mísu ???;-)

walter 8.6.2007 8:36

Re: Re: Re: co tady řešíte ?

Díky USA totiž nemusíme udržovat čtvrtmilionovou armádu a vynakládat na zbrojení 8% HDP jako za ČSSR.  no, za ČSSR byla armáda dimenzovaná na obranu před útokem ze strany dnešních spojenců...

Protiraketová obrana je koncipovaná dnes jako relativně slabá, není schopna čelit masovému odpálení tisíců střel. První úder by byl schopen zlikvidovat až 95 procent jaderného potenciálu soupeře, ale těch nezničených 5 procent pořád odstrašuje. Ovšem s nima by si PRO poradila... Ruské moderní rakety mohou být chápány jako zbraně prvního úderu, kdy se je použije na prvotní úder po RADARECH a jiných součástech PRO protivníka, čímž se uvolní prostor pro úder zastaralými raketami. Též se dá o těchto raketách hovořit jako o zbraních soudného dne, kdy slibují, že těch 5 procent zůstane účinných, ovšem pokud budou antirakety vyzbrojeny jadernými hlavicemi tak nevím...

Mečislav Kozel 7.6.2007 3:11

Irák kvůli ropě?

Zdaleka největší část ropy pro USA dodává Kanada, Mexiko a Venezuela. Irácká ropa činí sotva 4 %. Opravdu tam Američané šli kvůli ropě? Ale jděte, to je jen taková módní pověra.

Martin 7.6.2007 3:22

Re: Irák kvůli ropě?

mate pravdu, ze irak dodava 4-5 procent ropy, jenze

1. dovoz z celeho blizkeho vychodu je o malinko vetsi nez dovoz z Kanady, ktera je nejvetsim americkym dodavatelem

2. irak stale neni schopen dodavat tolik ropy kolik by mohl bez obcanske valky

3. pocitat, ze cilem americanu je stat s obcanskou valkou by bylo absurdni

4. okupace iraku zarucuje lepsi hajeni americkych zajmu v regionu ktery je nejvetsim dodavatelem nafty pro USA

Mard 7.6.2007 13:45

Re: Re: Irák kvůli ropě?

Aha. Takže když amíci vtrhli do Iráku, způsobili pokles produkce ropy a tím vzestup cen. Tudíž kdyby to udělali kvůli ropě, tak by asi reagovali naopak, ne?

walter 7.6.2007 13:49

Re: Re: Re: Irák kvůli ropě?

jestli se má dobře nebo ne USA jako celek není podstatné jako to, jestli se má dobře Haliburton (sponzor GWB). Napovím: dodávka paliva pro vojska v Iráku, atd..., a končím zmínkou o tom, že stavěj i tyto radarové stanice...

Martin 7.6.2007 14:39

Re: Re: Re: Irák kvůli ropě?

chapete co je to zabezpeceni dodavek - v tomto pripade zajisteni regionu ze ktereho jde do usa nejvice ropy ?

J.G. Pašek 7.6.2007 1:24

Já to vidím takhle proč ne pod NATO či EU . . ..

Když ČR vstupovala do NATO podepsala smlouvu, že bude dávat 2,2% HND na ČR armádu.

Zanedlouho ČR bědovala, že "to je moc" a že to musí snížit na 2%, i když dávala většinou kolem 1,7% a nikdy nedala více než 1,9% . . . na konci r.2006 prezident Klaus oznámil NATO, že ČR je "maličká chudičká zemička" a musí snížit výdaje na 1,3% . . . .  což je v podstatě na vejplaty, ubytování, stravu a nájem 7 Gripenů . . . .

Proč se ČR cpala do NATO? když nedokáže platit co slíbila a co to stojí? Mudrlanti, velké oči, huby, hrát divadlo na to jste experi jak málokdo, ale když máte platit muziku, tak se vykrucujete a hrajete si vypočítavě na chudý příbuzný a místo co dát prachy na tu vaší armádu, tak to projkíte . . . . a vy se drze ptáte PROČ NENÍ RADAR POD SPRÁVOU NATO A EU? . . . . hmmm, dobrý . .  

Komunisti veřejně přiznávali r.1988, že ČSSR dává 8% HND na ČSSR armádu a to byl žold 75 Kčs. Ve skutečnosti to bylo přes 10% nepočítaje v to dary zbraní a vojenské pomoci kdejakému anti-NATO, anti-USA blbovi . . . . tož tak..

Já USA radar v ČR nechci, a mmoje důvody nejsou co bučí v ČR anti-radar ignoranti . . . já jsem naštvanej na mojí vládu ve Wasghingtonu, že se s ČR vůbec o něčem takovým baví . . .

walter 7.6.2007 13:44

Re: Já to vidím takhle proč ne pod NATO či EU . . ..

souhlas s koncem Vašeho příspěvku, žádný radar USA u nás!

Pasáček koz ve Vermontu 7.6.2007 1:22

Americká základna v Čechách

Jak jistě logicky vybavení diskutéři snadno pochopili, můj text není pro, nebo proti americké radarové základně. Je to pouze poznámka o realitě světa a úvaha na začátku nové studené (a brzy nevyhnutelné horké) války a dalšího zbrojení v příštích desetiletích. Komu to prospívá ?

lookas 7.6.2007 1:37

Re: Americká základna v Čechách

Bohuzel je to poznamka o realite pasacka koz ... my ostatni, na planete Zemi, mame realitu zcela jinou ...

Pasáček koz ve Vermontu 7.6.2007 1:21

Americká základna v Čechách

Proč tato  základna musí být americká a nemůže být základnou NATO ? Důvod je prostý: Staří členové NATO (Francie, Německo a další) se obávají americké agresivní politiky a odmítají další americké vojenské základny. Těch jsou po celém světě už desítky. Mnoho států NATO odepřelo účast na agresi USA proti Iráku, ty, které byly přinuceny, ted´ z Iráku odcházejí. Odmítají také posílat další vojáky do Afganistánu. Ve 30. letech minulého století se v Německu dostal k moci vojensko–průmyslový komplex. Nedopadlo to dobře, světová válka byla nevyhnutelná. Totéž se ted´ stalo v USA. Příznaky jsou stejné, jako byly v Německu. Americký vojensko- průmyslový komplex určuje vnitřní a zejména zahraniční politiku země. Války jsou výborný byznys, americké zbrojní továrny jedou naplno. To se projevuje agresemi proti jiným zemím (naposledy Irák – důvody pro invazi byly zcela vylhané, jde pouze o ropu), stále se zvětšujícím vojenským rozpočtem, vývojem nových zbraní, omezováním práv amerických občanů (Patriot Act), pohrdáním OSN a mezinárodním právem a dalšími nebezpečnými jevy.

Evropské národy odmítají další zbrojení, chtějí žít v míru a spolupracovat s Ruskem. To je proti zájmům USA. Proto Američané chtějí vybudovat nové základny proti Rusku ve východoevropských zemích, kde jsou vlády protirusky zaměřeny a ochotně základny přivítají. I když většina občanů těchto zemí je proti.

Česká republika je již členem NATO a EU. Radarová základna v Čechách bude podporovat agresivní politiku USA. Je to opravdu v českém zájmu ?

To je ovšem pouze akademická otázka. O vybudování základny již bylo rozhodnuto !

I. 7.6.2007 6:29

Re: Americká základna v Čechách

Srovnávat Německo 30. let a dnešní USA může jen pasáček koz.

.

Marat 7.6.2007 10:36

Re: Re: Americká základna v Čechách

Začinám pochybovat,že tento pasáček kozy jen pase.Komu se asi podobají kůzlata,když jejích maminky pase tento pasáček.

milan007 7.6.2007 7:20

čest práci soudruhu

Jsou to ti Američeni imperialistická pakáž co ??

VL 7.6.2007 8:11

Re: Americká základna v Čechách

A můžete žít v míru a spolupracovat se zemí, kde je u moci vojensko-průmyslový komplex už devadesát let jako v Rusku

mou 7.6.2007 8:23

Re: Americká základna v Čechách

A když jsem si přečetl Váš "odborný" názor, jen doplním : Díky Bohu, je rozhodnuto.

( I když mám obavy, že není a naši přátelé rudých "přátel" mají ještě nějaká esa v rukávech. Snad jim ale  na výhru nestačí.

kiri 7.6.2007 10:21

Re: Americká základna v Čechách

Kriste Pane, netušil jsem, že ve Vermontu se nechá obhájit docentura z marxismu - leninismu...

Pasáček koz ve Vermontu 7.6.2007 17:01

Nejsem docent ...

Vážený pane Kiri, nejsem docent marxismu-leninismu. Vím, že nejsem příliš inteligentní, ale nejsem zcela bez vzdělání. Jsem absolventem Kozí akademie (Goat Academy of Vermont) specializace kozy rohaté. Moje studium bylo důkladné, všechny třídy jsem opakoval nejméně jednou. Ovládám několik kozích jazyků, MééJava, MééC++, MééPascal a další. Pasu kozy na loukách kolem jezera Champlain pro firmu IBM. Tato firma se zabývá chovem a vzděláváním koz.

O kozy se starám dobře, příliš mi nechcípají.

Mard 7.6.2007 13:48

Re: Americká základna v Čechách

No, hlavně že Němci lezli po kolenouch za amíkama, aby nerušili svoje základy v Německu :-) Myslím že každý, kdo zná situaci v reálu se tvým doměnkám o odmítání základen ze stranu Německa jen vysměje. Kdyby měl být radar v Německu, tak Merkelová dělá radostí kotrmelce.

kdokoli 7.6.2007 17:23

Re: Re: Americká základna v Čechách

R^

Martin 7.6.2007 0:21

Proc NATO ?

protoze to rikaji vice meni ti sami lide, kteri vychvalovali NATO s temer stejnymi argumenty jako dnes vychvaluji radar

dnes tito lide najednou vidi udajnou bezzubost NATO a tak by logicky meli navrhnout vystoupeni z teto organizace a zaroven nam dolozit, ze tentokrat se nepletou a za par let nam nenabidnou bezpodminecne nutnou vojenskou zakladnu Ciny