28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: Prezidentské volby - zůstanu doma

Až doposud jsem byl volit u všech voleb, které se konaly. Nevynechal jsem žádné - parlamentní (do obou komor), krajské, komunální, eurovolby.... Párkrát jsem byl i ve volební komisi (ještě jako student), dvakrát jsem též kandidoval. Tento týden budu poprvé chybět – záměrně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Malstoka 11.1.2013 18:55

Co dodat

JÁ TAKÉ! (zůstávám doma)

C. Coton 11.1.2013 19:31

Re: Co dodat

... a děláte dobře. Volit některého z těchto kandidátů, je jako volit mezi krupobitím a vichřicí:-))

T. Řehořek 11.1.2013 12:00

Volba prezidenta

Volbu prezidenta je především nutno vnímat jako projekt mediální: byl vymyšlen a prosazen médii. Úspěšně tak navazuje na projekty typu "Česko hledá superstar". Je pravda, co zmiňuje autor, tedy že volební účast bude klesat z důvodu voličovy únavy. To však je proto, že mu není dána možnost během "superdebaty" či "duelu" hlasovat pomocí SMS!

P. Čech 11.1.2013 12:09

Re: Volba prezidenta

Institut přímé volby hlavy státu byl vymyšlen a používán již v dobách, kdy média v současné podobě ještě neexistovala. Máte pravdu v tom, že současná média z toho dělají show, ale to jen proto, že je jim to dovoleno. Ona si totiž vůbec nezaslouží jejich absolutní svobodu slova, protože jí zneužívají k vydělávání peněz a nikoliv k tomu, k čemu byla určena při svém vzniku. A o tom to je.

T. Řehořek 11.1.2013 12:31

Re: Volba prezidenta

Přesně tak, s tím nelze než souhlasit a přesně jste pochopil, že narážím na míru mediokracie, která nám vládne. Jinak neměl jsem na mysli, že by média vymyslela samotný institut přímé volby, nýbrž že je napadlo jej prosadit v našich podmínkách, jelikož jim to dá možnost snadno vygenerovat spoustu zábavy pro konzumenty.

Bylo více než evidentní, že se politici nezmohli na odpor, jelikož proti médiím nebyli dost silní. Naopak si vzpomínám na bizarní situaci, kdy se v populistické snaze senátoři z táborů ODS a ČSSD téměř v přímém přenosu vzájemně obviňovali, že je to právě druhá strana, která chce prosazení přímé volby zmařit. Myslím, že média si v té době mnula ruce. V duchu starořímského chleba a her a patří současná forma prezidentských voleb právě do kategorie her. Bohužel.

P. Čech 11.1.2013 11:04

Je to pněkud jinak

Po celé období naší novodobé  e  x  i  s  t  e  n  c  e  ,  nikoli  d  e  m  o  k  r  a  c  i  e. Parlamentní republika sice může býti demokratickou (musí ctít základní demokratické zásady), v našem případě však demokratickou   n  e  n  í  . Nejzákladnějším předpokladem demokracie je většinovost rozhodování a vláda většinové vůle občanů státu. Za druhé jsou to svobodné volby (podle většinového dvoukolového systému) do onoho parlamentu. Pouhá existence parlamentu ještě neznamená, že se jedná o demokratický stát. Svobodu voleb spatřuji zásadně v tom, že nikdo a nic občanům nediktuje jak mají volit či dokonce koho musí volit, pokud chtějí využít svého volebního práva. Vezměte si naši ústavu, Listinu základních práv a svobod, oba naše volební zákony ev. zákon o soudech a soudcích, prostudujte si je a při odhlédnutí od skutečnosti, že v mnoha článcích a paragrafech  si navzájem odporují  zjistíte, že v České republice zcela absentují výše uvedené demokratické zásady. A o tom to je. ČR , resp. její politici a jejich politické strany si na demokracii pouze hrají. Vládne zde naprostá menšina občanů, sdružující se v politických stranách. Tato menšina představuje s bídou 2% občanů. Je to parchsprostá diktatura politiků a jejich politických stran a žádná demokracie. Politických stran a jejich politiků, nesvobodně, tedy nedemokraticky zvolených.

S. Ševeček 11.1.2013 11:03

To byste neměl

první kolo je velice důležité.

Z. Kulhánková 11.1.2013 19:36

Re: To byste neměl

Ježišmarjá, ona ta šaškárna bude pokračovat? Já myslela, že si to konečně odbydete a bude pokoj.

S. Ševeček 11.1.2013 20:23

Re: To byste neměl

Vážená paní Kulhánková, nevím, co máte na mysli - já radím autorovi článku pouze to, aby šel volit.

T. Navrátil 11.1.2013 10:33

Běžte tam

a zvolte toho nejlepšího,

jinak budeme pět let koukat na šaška nebo nulu.

P. Čech 11.1.2013 11:08

Re: Běžte tam

To už zajistí systém voleb. Bude zvolen ten nejlepší z nabídnutých. To ovšem neznamená, že to bude nejlepší z možných.  To by musel zákon 71/2012sb. znít poněkud jinak. Odpůrci přímé volby prezidenta v parlamentních politických stranách (opět vesměs "bývalí" komunisté), kteří tento zákon schválili a vypracovali to udělali záměrně, aby mohli v budoucnu říkat, že to předpokládali. Že se na tom záměrně podepsali, to už neuvedou. Jednoduché, že?

V. Novák 11.1.2013 10:07

Já nezůstanu. Ale nepíšu o tom články...

...

M. Gavlák 11.1.2013 9:33

Vaše věc.

A proč ji sdělujete čtenářům? Například mně je jedno, co budete dělat...

V. Mlich 11.1.2013 8:46

Nevolit není přístup

U "kladeče věnců" není zas tak zásadně důležité, kdo to bude. Největší problém v Česku je eurohujeřství a odchodem Klause se to převáží totálně ve prospěch Brusele. Proto volím Bobošíkovou. Na její spolupráci s komunisty se dívám tak, že komunisty volí každý pátý volič a jejich ignorováním člověk projevuje neúctu 2 miliónům spoluobčanů. Ať jsou, jací jsou, ale nevidět je nemůžeme.

T. Vodvářka 11.1.2013 9:23

Re: Nevolit není přístup

Takže utilitární přístup se zahozením morální odpovědnosti za bordel, který tady / a nejen u nás/ bolševici pěstovali? Je mi jedno, kolik lidí je volí, v Německu taky byla silná NSDAP se svým programem na vyhubení židů a byli proti ni ti, kteří to cítili jako morální kolaps. Jak to dopadlo - víme. Projevovat neúctu komunistům je to nejmenší, jejich projev odporu proti jejich ideologii je poněkud tvrdší.

V. Mlich 11.1.2013 9:50

Re: Nevolit není přístup

Místo odsoudit, opovrhovat, protestovat, nenávidět mi přijde morálnější snažit se jejich voliče pochopit a případně jim vysvětlit, kde dělají chybu. Jeden ze způsobů by byl, nechat jim kousek moci (oni si ji ostatně už berou), ať lidi vidí, že u koryta budou stejně krást jako všichni ostatní a lidem nebude líp ani chloupek.

T. Vodvářka 11.1.2013 9:58

Re: Nevolit není přístup

Kdy se Vám podařilo přesvědčit komunistu, kde udělal chybu? Znáte nějakého komunistu, který opravdu učinil pokání ? /jedinou výjimkou co znám, je spisovatel Pavel Kohout, o jiných nevím, moc jich nebude/.

Dávat jim dobrovolně podíl na vládnutí je naivní, oni netouží až tak po majetku, ale po absolutní moci. Komunista je spokojen, když sedí na hromadě hnoje a může ty více potřísněné ovládat.

Jakékoli paktování s jejich přízní nakonec žadatele semele / myslím, že pan Dienstbier, Zeman a koneckonců i p. Bobošíková to vědí, ale nevadí jim to a moc moc chtějí být na známkách/. Proto je považuji za nevolitelné.

S. Ševeček 11.1.2013 11:06

Re: Nevolit není přístup

No právě - Bobošíková v žádném případě nepatří mezi havlisty a proněmce - ti a chomouti jsou podhoubím pro vstřícký vztah k "hubení židů" když se změní vítr.

T. Vodvářka 11.1.2013 5:43

Autor má bezpochyby pravdu

protože náš parlamentní systém opravdu presidenta stran pravomocí upozaďuje, i když, jak se zdá, stávající odcházející si to tak úplně nemyslel. Nicméně - vzpomeňte na jeho druhé zvolení, kdy jsme byli takřka on-line svědky různých mizení poslanců, předávání igelitek, pisoárových konspirací apod. Pokud to nebyla úplná sranda v přímém přenosu, pak to bylo na pováženou. Je možné se domnívat, že dnešní složení parlamentu /nezvolená strana v koalici, držící se funkcí jak lejno košile, různé panoptikální persony, nutnost policejní eskorty k dovozu poslance Ratha na Hrad k hlasování/, by poskytla šílenosti ještě větší.

Proto si s rozpaky myslím, že přímá volba je o cosi lepší než popsaný mumraj. Zůstat doma je Vaše právo, kritizovat pak výsledek, k němuž jste přispěl svou absencí rovněž, ale jaksi cítíte, že to asi nebude to pravé. Zkuste to přehodnotit a dejte hlas tomu nejmenšímu zlu.

I. Fencl 11.1.2013 2:17

Mezi slepými

jednooký králem, takže jdu ve dvě volit Miloše a Kateřinu Zemanovou. A ne sám. Navíc je mi Miloš rozhodně něčím víc než jednookým Žižkou. Upřímně: o jiném kandidátovi jsem ani neuvažoval, vsadil jsem na Zemanovo vítězství už před osmi lety... a tehdy prohrál.

T. Vodvářka 11.1.2013 5:36

Re: Mezi slepými

Pane Fencle, chci Vám poděkovat za to, že nám tento týden asi po patnácté sdělujete, koho že budete volit. Přeji Vám, aby Vás Váš adorant nezklamal.

I. Fencl 11.1.2013 21:31

Re: Mezi slepými

Před volbami se získávají hlasy i tímto způsobem. Naštěstí už to zítra skončí.

I. Schlägel 11.1.2013 7:38

Re: Mezi slepými

Až se pan Zeman po své zasloužené výhře projeví ve své plné přirozenosti, nechci tady od Vás soustavně číst ironické poznámky, že jste se spletl a že jste to tak nemyslel :-) Malý dotaz, volíte podle ksichtu nebo podle životopisu?

I. Fencl 11.1.2013 21:41

Re: Mezi slepými

Lidi se vyvíjejí i ve vyšším věku. I třeba jen výchovou, byť jistě ne intenzivní, své dcery, se stal Zeman dnes volitelným. Volitelným ne za premiéra, ale právě za prezidenta, který stejně nic nemůže zkazit. Davu se má následující věta nezalíbí, ale volím ho jednoduše i podle inteligence a jeho zájmu o knihy.

I já jsem navíc založením samotář - jako on - a nikdy mi nevadily bonmoty, protože mám rád Chestertona. Ale Zeman není mnohé (mě tedy ne) iritující bonmotář a intelektuál typu Klause. Podle mě je lepší. A eso. A jeho dcera měla naprostou pravdu, když řekla v onom pořadu, že ona samaq udělá pro vlast to nejlepší, když tátovi dopomůže k vítězství. Po zvolení bude Zeman ještě daleko lepší než teď - a rozhodně nikoli jen v bonmotech.   

J. Blažek 11.1.2013 8:40

Re: Mezi slepými

A což takhle Ivanu Zemanovou, tu volit nebudete? (Na vysvětlenou: Ivanka je, čí byla(?), manželka Miloše Zemana). O ní nikde není ani zmínka. Takže první dámou bude dcera?

I. Fencl 11.1.2013 21:43

Re: Mezi slepými

Ivana je už vdaná.

A. Špronglová 11.1.2013 9:38

Re: Mezi slepými ?

Pane Fencl, Zeman prohraje i tentokrat! Vsadit 2x za sebou na "kulhaveho" kone je na povazenou.

I. Fencl 11.1.2013 21:47

Re: Mezi slepými ?

Já mu dal hlas, ale úplně jistý jeho vítězstvím si nejsem. Hodně lidí okolo mě totiž volilo Knížete. Podle mě pošetile... Otázka: Co je naivnější? Dostávat na Hrad knížete Karla anebo bonmotáře a intelektuála Zemana? Podle mě za a). Šlechtu mám rád, ale Zeman by byl - a doufám bude - ten nejlepší prezident. S dcerou i bez ní, ale jistěže spíš i s dcerou.

J. Vyhnalík 11.1.2013 10:54

Re: Mezi slepými

Ona Kateřina kandiduje? Na lístcích jsem ji nenašel.

T. Vodvářka 11.1.2013 11:09

Re: Mezi slepými

Někdo bude muset po ránu vařit slepičí polévku, případně nosit okurky.....