2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: Přestaňme si hrát na studenou válku

Z Bajkonuru odstartovala ruská kosmická loď s japonsko-rusko-americkou posádkou k mezinárodní vesmírné stanici, na které doplní současnou rusko-americkou posádku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 29.12.2017 10:16

Sobotka byl zvolen v našich demokratických volbách.

Takže jeho rozhodnutí o prodloužení sankcí bylo zcela v souladu s demokratickými principy nás i EU.

Nikdo vnějšího nepřítele nehledá, Rusko anektovalo území cizího státu a na další části Ukrajiny vede hybridní válku. A je to v Evropě v 21. století !!!

To vy hledáte vnějšího nepřítele a ideologicky ho nacházíte, jako EU. Přitom EU jsme i my.

M. Valenta 29.12.2017 10:09

Re: Je to přesně naopak!

A ještě malý doplněk. I právě pro tento okatý proruský postoj jste obdrželi oněch hezkých 0,71% a evidentně Vám to stále nedošlo nebo si pořád ještě myslíte, že přetáhnete voliče Zemanovi?

M. Valenta 29.12.2017 10:01

Je to přesně naopak!

Dokud Rusko nevrátí Krym a nepřestane rozvracet Ukrajinu tak by měl Západ sankce nejen každý půlrok prodlužovat, ale i navyšovat.

A protože se to tak obecně nedělá, tak jsou mezinárodní organizace, včetně OSN, jen pro srandu a např. Izrael v podstatě zanechán napospas okolním teroristům.

P. Mach 29.12.2017 9:39

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Koloniální historie Evropy skončila v 60. letech 20. století. Ruský kolonialismus trvá dodnes. Otrokářství v USA skončilo v 60. letech 19. století v Evropě ještě dřív. V mnohých arabských či afrických zemích otrokářství skončilo jen a pouze zásluhou kolonialistů. V rusácku bylo otrokářství (nevolnictví) zrušeno formálně v roce 1861 a fakticky v roce až v roce 1905.

P. Mach 29.12.2017 9:31

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

... a říká te si to vždy při pohledu do zrcadla.

P. Mach 29.12.2017 9:29

Re: Ach to naiva - či ruský agent?

"Normální politické vztahy" postupně zrušil psychopat puťka přepadením Gruzie, okupací Krymu a přepadením východní Ukrajiny. Ergo návrat k normálním vztahům závisí jen a pouze na něm.

P. Mach 29.12.2017 9:27

Další u něhož se naskýtá otázka, zda to dělá za prachy

nebo z bIbosti. Svoje slova o tom, že "bychom si měli přesat hrát na studenou válku" by měl směrovat především vůči puťkovi. Evropa má svoje problémy, které způsobuje příliš přebujelý sociální stát a přemíra regulací. Avšak ve srovnání s rusáckem jehož hraní si na vojáčky a totalitní způsoby samovládce puťky, způsobuje obrovské problémy okolním zemím i rusácku samotnému, je to stále perfektně fungující společenství zemí s vysokou životní úrovní.

V. West 29.12.2017 9:25

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Ale já se nezlobím a na Vás již vůbec ne. Život mně naučil, že na některé jedince se nelze zlobit. Oni za to nemohou. :-)

P. Dvořák 29.12.2017 9:16

. . . tedy ŘÁD a POŘÁDEK . . .

přináší i islám. Samozřejmě ten svůj a nám se to nelíbí. Jak nabubřelí a zhovadile pyšní jsme, když si myslíme, že se všem musí líbit ten náš ŘÁD a POŘÁDEK.

Nikdy jsme tam neměli lézt. Ale když už se to stalo, tak po vycouvání a odchodu se v žádném případě nemůžeme divit, že si to tam zavedou opět podle svého.

Závěr: Činíme přesně to, co nechceme, aby jiní činili nám.

P. Rudolf 29.12.2017 9:08

Člověk nepřestává žasnout

kde se tady pořád bere tolik hloupých užitečných idiotů Kremlu.

Aha, on je ze "svobodnejch"! Tak to jo, tam je doma.

J. Fridrich 29.12.2017 9:04

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Ve své euforii vás ještě více rozzlobím, s. Weste a možná i další přispívatele k mému příspěvku.. Tak tedy jeden nášup :

" Evropské mocnosti přinášely do Afriky, Asie, Jižní Ameriky to velmi důležité v organizování lidské společnosti, tedy ŘÁD a POŘÁDEK.. Že se to některým domorodcům nelíbilo ( náčelníci, šamani, potížisti-máme jich u nás také dost..), to neznamená, že to pro tyto oblasti světa bylo celkově špatné. Naše děti musíme také v rámci výchovy do spousty věcí nutit, aby z nich byli vychovaní a civilizovaní lidé - i když nyní v rámci přehnaného liberalismu od toho rodiče upouští - a je to na těchto " moderně " vychovávaných mladých lidech dosti výrazně znát. Malý příklad z Afriky - když dal Charles de Gaulle Evianskými dohodami " svobodu " Alžírsku, tak Alžířané jásali a vyhnali Francouzské inženýry a ekonomy ze své země. Zanedlouho se v jejich zemi začal rozmáhat velký NEPOŘÁDEK a oni je v tichosti pozvali zpět..

V mnoha těchto koloniích vybudovali základy infrastruktury - železnice, silnice, zpracování surovin a pod. Také lidé v těchto zemích se postupně naučili světové jazyky svých " utlačovatelů ", což jim později umožnilo dostat se a uplatnit ve světě a dost jich " lehce " zcivilizovali."

Tak asi tak.

R. Gramblička 29.12.2017 8:35

Re: Ach to naiva - či ruský agent?

Takže zrušením sankci a návratem k normálním obchodně-politickým vztahům vlezeme Rusku na lopatu? Máte vskutku zajímavé myšlenkové pochody...

P. Maleček 29.12.2017 8:11

Ach to naiva - či ruský agent?

Ono ty protiruské sankce lze zrušit an-cvaj. Když se Rusko stáhne z území, které v posledních letech ukradlo svým sousedům.

Myslet si však, že to Rusko, despoticko-expanzní a středověce-asijská říše, více méně nástupce říše Čingischánovy, udělá dobrovolně, může jen naiva autorova formátu. Tedy pokud se nejedná o ruského agenta.

Což neznamená, že s tou totalitně se socializující EU nemá pravdu. Ale že by se kvůli tomu muselo lézt Rusákům na lopatu .....

D. Novak 29.12.2017 7:28

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Váš názor je skutečně ona pověstná třešinka na dortu. Kdože Vám ho pomáhal vyfabulovat? Jak se Vám podařilo z vlastní hlavy vymazat dějiny lidstva? Alkohol? Drogy? Mainstream?

R. Gramblička 29.12.2017 7:25

Re: Protiruské sankce si naordinoval nepochybně sám Putin

:-))) nad názory některých mistních exotů nezbývá, než tiše žasnout

R. Gramblička 29.12.2017 7:18

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Američané jen před pár týdny ústy svého generála přiznali, že jejich speciální jednotky zasahovali ve cca 150 krajinách světa. Ale kakané je jen a pouze Rusko :-P

R. Gramblička 29.12.2017 7:14

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

a co teprve rozpínavost Německa, Francie, VB, Španělska či USA, ta vam nevadí, vy historiku (či spíš hysteriku) ?

V. West 29.12.2017 7:10

Re: Protiruské sankce si naordinoval nepochybně sám Putin

To je dobrá práce. Do které sekty docházíte?

V. West 29.12.2017 7:08

Re: Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Ve své euforii jste zapomněl na Evropské státy, jejich koloniální počiny, rozpínavost, včetně vzniku dnešního světového policajta potlačením původního obyvatelstva, jejich otrokářské dějiny, atd, atd. Nezaslouží si také nějakou tu sankcičku?

J. Fridrich 29.12.2017 6:41

Kdo zná historii a vývoj světa a roli

Kdo zná historii a vývoj světa a roli carského Ruska, pak SSSR a poté opět Ruska a jeho bezohlednou rozpínavost od atamana Jermaka v posledních staletích tak ví, že je i dnešní Rusko nebezpečné svým sousedům - a nejen jim.. Všichni sousedé této poloasijské Říše zla o zkušenostech s tímto nedemokratickým kolosem mohou vyprávět. Jakou daň za " osvobození " v roce 1945 jsme museli zaplatit i my po celých 40. poválečných let dobře víme - tedy někteří.. Co provedli svému suverénímu sousedu nyní - a co na jeho území provádí dodnes je snad známo. Cca 10 000 zabitých lidí v Evropě ve 21. století není zas tak málo.

J. Sinnreich 29.12.2017 5:08

Pokrytectvi nasich sousedu

Zastance tvrdych sankci proti Rusku, Nemecko, vybudovalo plynovod Nord Stream pod Baltickym morem. Tim proudi do zeme nerusene miliony kubiku ruskeho plynu mimo Ukrajinu a Polsko. Energiewende a evropska solidarita je jaksi zastinena potrebou Nemcu v zime se ohrat.

A. Trick 29.12.2017 3:21

Sankcééé muší bejt

Politici sankce milují.

P. Dvořák 29.12.2017 2:53

Re: Protiruské sankce si naordinoval nepochybně sám Putin

To je relaps perzekuční paranoi nebo setrvalý stav? A co Putin? Nezmizí ani po probuzení? Je všude a vždy?

Jen se z toho vypište. Je to pořád lepší, než kdyby vám sestřička ten notebook sebrala.

J. Pospíšil 29.12.2017 2:49

Re: Protiruské sankce si naordinoval nepochybně sám Putin

A odhlasoval přes své agenty v EU. Mocný chlap. Takže určuje nejen volbu amerického prezidenta, ale ovládá i předsedy vlád v EU.

To chápu, má své lidi ve vedení EU, to je fakt pár lidí.

Ale jak přesvědčil ty lidi na Krymu, když vydal pokyn, že mají hlasovat v referendu pro odtržení, aby ho tak houfně poslechli. Jak přesvědčil tamní armády, aby se vykašlala na rozkazy z Kyjeva, že mají střílet, tak tomu nerozumím. A navíc 90 % z nich tam zůstalo a přešlo na jeho stranu. Tolik agentů nemá nikdo.

J. Vintr 29.12.2017 2:03

Protiruské sankce si naordinoval nepochybně sám Putin

protože potřebuje Rusům dokázat, že západ je stále úhlavním nepřítelem Ruska. Má na to své lidi ve vedení EU i v politických funkcích jednotlivých států. Na tomhle ruské (sovětské) tajné služby pracují už od dvacátých let minulého století.

P. Dvořák 29.12.2017 1:49

Re: Smradlavý plyn?

Odběrem ruského plynu dáváme jasně najevo, že nám není lhostejná otázka lidských práv Číně. Kdybychom ho neodebírali, Rusko by ho začalo dodávat do Číny a tamní lidskoprávní situace by se tím jenom zhoršila.

A to my přece nechceme, že.

P. Dvořák 29.12.2017 1:46

Před posledními volbami,

měla některá ze stran v programu protiruské sankce? Tipoval bych to tak na Kalouska, ale jinak?

J. Sedlář 29.12.2017 1:22

K tem sankcim, nekde jsem zaslech suskandu, ze snad jsou strategické vyjimky pro par německých firem, nema nekdo zdroje? Btw: proc teda nedáme sankce i na rusky plyn. Ten nesmrdi ? Ja tomu nerozumet.