15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

GLOSA: Populistický skvost

Cestou ranním autobusem jsem si všiml nového billboardu. Tam, kde ještě před několika dny hleděla z výšky na nájezd na průtah dvojice Babiš – Jourová, zůstal už jen prvně jmenovaný.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 22.9.2013 11:13

Re: Jeden z nejvetsich omylu

Máte pravdu, že lidé nepotřebuji, aby je někdo řídil. Jenže pořád existují mocichtiví jedinci, kteří chtějí ovládat jiné a lidé se nedokáží ubránit tomu, aby se někdo neprohlásil za šéfa. V podstatě jediná užitečná funkce takzvané demokracie spočívá v tom, že místo, které by jinak zabral nějaký diktátor, se zabere nějakými většinou relativně neškodnými kašpary a že obvykle krvavý boj o moc je nahrazen neškodnou soutěží v tom, kdo dokáže obelhat víc lidí.

J. Vintr 22.9.2013 10:00

Re: Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Občané nikoho nevolí, můžou maximálně rozhodnout, kdo z těch, které někdo ZVOLIL a napsal v určitém pořadí na kandidátku, se nedostane do parlamentu. O lidech, kteří jsou tam napsaní, většinou neví absolutně nic a ono je to nakonec stejně jedno, protože ti "zvolení" hlasují vždycky podle stranické příslušnosti. Strany můžou před volbami bez zábran slibovat absolutně cokoliv a po volbách klidně udělat pravý opak. Je to všechno jenom šaškárna, aby si sprostý lid mohl dělat iluzi, že o něčem rozhoduje ...

M. Hoblík 22.9.2013 9:13

Nezbývá, než se smířit s tím,

že se opět najdou naivkové, kteří půjdou volit idioty. Co je tedy divné na tom, že vidíte předvolební agitaci Babiše?

L. Křivan 22.9.2013 8:10

Populista je ten, který slibuje, co lidi chtějí.

Co je špatného na tom, co lidi chtějí ?  A co když populista sliby splní ?  Co je pak ? Není to demokracie, plnit přání lidí ? Nebo si smí lid přát jen to, co projde censurou soudružky Šabatové a trockisty Uhla  ?

J. Kanioková 22.9.2013 2:10

Ano, přesně...

M. Šejna 21.9.2013 20:12

hele, Kosejku

Topolánek získal důvěru až na druhý pokus. Musel ale nejprve nakoupit dva poslance (Melčák, Pohanka). To nakoupení s prezidentem Klausem předjednáno nebylo.

Zapomněl jste na Havla a jeho jmenování Tošovského. Havel tehdy vyhrožoval sněmovně, že pokud mu Tošovského neschválí, bude otálet se jmenováním nového premiéra až do řádných voleb.

P. Vaňura 21.9.2013 19:33

Pane Vítek, zavedení většinového volebního systému

bylo opravdu skutečným cílem opoziční smlouvy. Ale úmrtím Václava Bendy a zvolením bankrotáře Václava Fischera na jeho místo přišla ČSSD+ODS o potřebnou ústavní většinu.

Neschopnost poměrného volebního systému, zejména v dobách krize je známá věc, byl to tento systém, který r. 1933 vynesl k moci Hitlera, jako předsedu koaliční vlády a r. 1940 přispěl výraznou mírou k porážce Francie. Poměrný volební systém, kdy průměrná životnost vlády byla půl roku, dokázal ve Francii změnit až generál deGaulle kolem r. 1958.

P. Vítek 21.9.2013 18:25

Re: -

Novinari muzou zblbnou narod behem tydne.Udelat valku za 3 dny.Postvu proti sobe jedinou pomluvou dva narody za den.Ale kdo to plati?Koordinuje?Komu to prospiva?Smrdi to nejakymi poradci...Znicit konkurenceschopnost vyspelych zemi temer nelecitelnou nakazou socialismu(blbci na nejvyssi mista),filosofii OZE(mlady telata zapojit),multikulti...nasadit Obamu do rozjete Ameriky

P. Vítek 21.9.2013 18:07

Re: to: Hájková

Vas nikdo necte Sajno-prvni tri slova a pryc

P. Vítek 21.9.2013 18:04

Re: Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Vetsina jsou to stari komari,ti se vzdycky bali odpovednosti-vzdycky se jich 10 muselo vyjadrit a schvalit a pak kdyz byl pruser,tak to hazeli jeden na druheho.Pekne jedna strana odpovida za ctyrlete ciny-a pocuni!Veril jsem,ze toto je cil aliance Klaus-Zeman,ale nejak chlapci zestarli nebo co

P. Vítek 21.9.2013 17:59

Re: Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Benda je excelentni pravnik-ten dela tuhle spinavou a spatne placenou praci(cistit to tady od komousu),protoze to slibil tatovi.Ktereho znicily(ty k.rvy)

P. Vítek 21.9.2013 17:54

Jeden z nejvetsich omylu

kterym nas levicovi budizknicemove zivi je ,ze stat potrebuje byt NEKYM RIZEN..Kravina-lidi se vzdycky domluvi,zorganizuji "zdola" a vybuduji cokoliv!Viz napr Hongkongske letiste-jen soukrome firmy,smlouvy...rychle,levne,za provozu pres noc.Urednici jen resi problemy,ktere sami zpusobili.

Ve svobode se firmy mezi sebou pobiji o zakaznika,takze nikdo neni nadmerne bohaty.Prezranost velkych firem vznikne tim,ze si uplati mocne uredniky,kteri je ochrani zakony(cla,kvoty,licence...) pred konkurenci zvenci.A dorazi se to ze statnich zakazek.A pak soudruzky techto "kapitalistu"(u nas navic clenu komousskych rodin)provokuji bohatsvim,jezdi na nakupy do Parize a revoluce je tady.A pohadky je zacatek a my opet padneme do jejich spasitelske babisi naruce....to jsou paradoxy Kefalin co?

E. Sevrát 21.9.2013 17:01

Heslo se mi zdá dobré a pravdivé,

otázka je, jestli zrovna pan Babiš by měl být jeho nositelem.Pan Stejskal píše,že není možné říct,že národ je schopný ,když si volí nemehla.Ale,o schopnosti národa se to takto běžně píše a píše to i pan Stejskal,když napíše že Židé jsou schopný národ jistě tím nemyslí,že všichni Židé jsou stejně schopní.Pravda je,že když vidím v TV třeba pana Pomahače,různé vědce,umělce ,ale i sportovce a pak je střih a v nové zprávě je na obrazovce třeba paní Němcová,Karel Sch.,B.Sobotka,Filip,Liška,Peake,Zeman atd. atd.- bez rozlišení stranické příslušnosti, tak se mi udělá nevolno a zcela s tím heslem zcela souhlasím.Bohužel nic jiného než nemehla (a to je ještě citlivé slovo) naše politická scéna nenabízí.

M. Kosejk 21.9.2013 15:27

Re: pane Kosejku

Hele, klidně si hajte to prasecké chování toho alkoholika. Ale nelžete, že Zeman není prvním prezidentem, který jmenoval premiéra bez předjednání s PS. I toho Topolánka se prezident zdráhal vůbec jmenovat, i když jako jediný měl šanci na většinu.

M. Kosejk 21.9.2013 15:23

Re: Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Z těhle keců je mi už fakt na blití. Stranická politická scéna je pouze výsledkem toho, jak občané využívají svého práva se politicky angažovat, sdružovat a kandidovat.

Lidi Vašeho ražení umění jen nadávat na ty, co se tohoto svého občanského práva chopili. Nikdo Vám nebrání si založit vlastní politickou stranu nebo vstoupit do nějaké stávající - a ukázat nám, jak se to má dělat. 

J. Řezníček 21.9.2013 15:14

Re: Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Vidím to jako p. Chaloupka. Volič má výběr mezi řadou nekvalitních menu, vybere to nejméně špatné, nebo to co se pořád dokola vnucuje v televizi. Pokud vůbec přijde k volbám. Asi by trochu pomohl většinový volební systém, ale toho se většina politiků bojí jako čert kříže. Mají připraveno mnoho důvodů, "proč to nejde".

J. Chaloupka 21.9.2013 13:45

Národ může volit jen z toho, co je mu předloženo a dovoleno.

Např. nemůže vyškrtnout nemehlo, které na kandidátku dala nějaká strana. Může jen trošku upravit situaci tím, že zvolí "menší zlo" (zatím jsme tak volili pokaždé), případně někoho zakroužkovat a doufat, že bude těch kroužků dostatek, aby přeskočil ty nemehla. Ne vždy se zadaří, někdy naopak nemehla tráví v parlamentu léta např. poslanec Benda, který nikdy nepracoval, o životě ví kulový, ale živíme ho už více než 20 let. To si ten člověk myslí, že vydrží až do důchodu? Doufám, že tentokrát vypadne.

Ale mohu jen doufat, protože v nabídce určitě bude a v parlamentních volbách můžeme volit jen nějakou stranu. A to nemluvím o tom, že informací o některých kandidátech je jako šafránu. Co asi může říkat to, že kandidát je podnikatel, důchodce nebo státní úředník a je mu 49 nebo 65? Vy jste si nevšiml, jak málo informací je na volebních listech?

 Je to jako za totáče, kdy byly ke koupi jen brambory v pytlíku a člověk převracel ty pytlíky ve snaze najít ten, kde je těch nahnilých nejméně. To je postavení českého voliče. Tak mu nevnucujte, že volil, jak volil. On si totiž bohužel nemá moc z čeho vybrat.

M. Šejna 21.9.2013 12:51

to: Hájková

dvakrát Hájková reaguje na úplně něco jiného. Dvákrát nepochopila, o čem píšu. Omlouvat se Hájkové za to, že to nepochopila a že má sníženou schopnost chápat psaný text, nehodlám. Ať se jí omluví její rodiče za to, že jí předali geny, ovlivňující její nedostatečné vysoké IQ.

M. Šejna 21.9.2013 12:47

Hájková

co sem taháte Fischera. Já píšu o Tošovském a Topolánkovi a o tom, že jejich jmenování nebylo předem projednáno ve sněmovně. O Fischerovi jsem psal jen v souvislosti s tím, že nebyl zvolen lidem.

V. Hajková 21.9.2013 12:24

to: ŠEJNO

Zdali   se  za  své  lhaní  někdy  budete  umět  omluvit???   http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1da_Jana_Fischera

V. Hajková 21.9.2013 12:22

Re: pane Kosejku

http://cs.wikipedia.org/wiki/Vl%C3%A1da_Jana_Fischera     lŽETE-  NEBO  JSTE  TAKOVÝ  HLUPÁK

V. Hajková 21.9.2013 12:19

Re: pane Kosejku

lŽETE   -  JAKO  CIKÁN 

M. Šejna 21.9.2013 11:50

pane Kosejku

Představte si, že ta současná hradní zrůdička jmenovala Rusnoka podle idiotských zvyklostí, které zavedly hradní zrůdičky Havel (jmenování Tošovského bez předjednání v PS) a Klaus (jmenování Topolánka dvakrát za sebou bez přejednání v PS).

Jinýmí slovy, současná hradní zrudička tohle nevymyslela, ale inspirovala se "idiotskými" ústavními zvyklostmi svých předchůdců - zrůdiček.

M. Šejna 21.9.2013 11:44

pane Čulíku

já reagoval na to, co bylo napsáno. Tedy, že presidenta a premiéra volí lid. O rozdílu mezi přímou a nepřímou demokracií mám dostatečné představy. Takže rozlišuji, koho volí lid a koho volí zástupci lidu.

A moc dobře vím, že Nečas byl zvolen zcela v souladu s ústavou stejně, jako byl zcela v souladu s ústavou jmenován Rusnok.

M. Šejna 21.9.2013 11:40

pane Bezouško

pane Bezouško. Znovu opakuji, že premiéra a prezidenta nevolí národ. Výjimkou je až poslední volba Zemana.

Já moc dobře chápu, jaký je rozdíl mezi přímou a nepřímou volbou.

O mojí aroganci nemějte péči. Ta se projevuje maximálně v tom, že napíšu "neplácejte nesmysly" . Vy zas o mě píšete, že jsem poodrážděne a hlopě reagující nevědomec a lhář. Máte pocit, že jste méně arogantní?

R. Brzák 21.9.2013 11:29

pan Babiš není nemehlo

ale není ani úspěšný pan podnikatel. Je to úspěšný lobista, jehož obrovské zisky jsou generovány navázáním jeho "podnikání" na dotační penězovody.

Ano, je to v dnešní době normální a legální způsob "podnikání". Znamená to ale, že ideje pana Babiše nejsou pro mne.

P. Čulík 21.9.2013 11:29

Re: pane Čulíku

Už stihli za mne odpovědět jiní. Jenom pro doplnění, najděte si, co to znamená nepřímá demokracie. A volební systém umožňuje, aby byl premiérem člen strany, která nevyhrála volby. Proč ne, když se jí podaří sestavit koalici a získat důvěru.

M. Bezouška 21.9.2013 11:20

Re: pane Čulíku

pane Šejno, když už tedy chcete bazírovat na slovíčkách, pak tedy nepište, že ani jednoho premiéra nezvolil národ. Tvrdíte-li to takto striktně,  jste buď  nevědomec nebo lžete, jiná možnost není. A zkuste si popřemýšlet o tom, jaký je rozdíl mezi volbou přímou (u nás teď k neštěstí všech Zeman) a nepřímou. Existuje i jakýsi hybrid, který mají například v USA.

Vy jste ve svých příspěvcích obyčejně arogantně osobní, což je u jistého druhu lidí celkem obvyklé. Oni žijí v kleci svých představ a (nebo) víry a na cokoliv, co se tomuto rámci vymyká reagují podrážděně a hloupě. Stejně jako vy. Je mi líto, pane.

M. Kosejk 21.9.2013 11:18

Re: pane Čulíku

Premiér musí získat důvěru demokraticky zvolené PS. A Havel s Klausem byli zvoleni demokraticky zvoleným parlamentem.

Teď ale ta hradní zrůdička vymyslela, že většina v PS není pro jmenování prezidenta určující (a že je "idiotské" se o tom vůbec bavit) - a arogantně si vybrala svého premiéra bez předjednání s PS.

M. Šejna 21.9.2013 11:08

pane Čulíku

Napíšu Vám jména tří premiérů a Vy mi napiště, jak byli předurčeni lidovou volbou: Čalfa, Tošovský, Fischer, Rusnok.

Napíšu Vám jména dvou prezidentů a Vy mi napiště, jak byli předurčeni lidovou volbou: Havel, Klaus.

K tomu přídám premiéra Nečase, který byl předsedou strany, která NEvyhrála volby.

Venku je opravdu hnusně. Ale počasí se má trochu zlepšit, takže se vyjasní a Vy zas budete vidět dobře na písmenka, takže si přečtete, co opravdu napsáno bylo a nikoli to, co si myslíte, že napsáno bylo.