1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Pokání osvobozuje

Pravila hlava státu. S tím samozřejmě nelze nesouhlasit. Komu jinému než upřímnému kajícníkovi je třeba odpustit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Čermák 21.5.2021 21:31

Pan Tomáš Vodvářka zase nenávistně tlachá. Zloba , závist, zášť, ať už pominou, říká Marta...;-D

J. Farda 22.5.2021 14:51

Že si zrovna Vy, V. Čermáku, berete do huby paní Martu uštvanou stejnými týpky jako jste Vy ... ale no nic, u Vás normální chucpe! Rv

D. Bowman 21.5.2021 18:26

Nevím kolik nevinných lidí trpělo či dokonce zemřelo v důsledku bombardování. I kdyby to byl jeden, omluva je na místě.

Stejně tak by se měli omluvit Srbové, Chorvati, Bosňáci, Kosovští Albánci.

Měli by se omluvit i spojenci za vyhlazení Drážďan a Moskva za Sovětská zvěrstva. Němci se pokud vím omluvili a jejich potomci stále platí reparace. I my bysme se měli omluvit Sudetským Němcům.

A druhým dechem dodat, že pokud se situace bude opakovat, tak pokud nebude k dispozici technologie nebo jiný nástroj, jak zneškodnit jen viníky resp. ukončit vzniklou situaci (vraždění), tak se to bude k naší lítosti zase opakovat a budou opět umírat nevinní, za což se zase posléze rádi omluvíme.

Zeman, ten druhý dech nenabral, takže ode mě dostává jen půl bodu. Usmíří nás se spoustou lidí ale stíží jejich vlastní sebereflexi, nepřipomenutím, že to nepřislo z čistého nebe.

A protože je to voda na mlýn různým panslavistickým demagogů, kteří tu omluvu využijí k eskalaci "my oběť versus oni zlí" tak ztrácí i ten půl bod, ptotože jako prezident by si toho měl být vědom a dbát na to. X

J. Vlček 21.5.2021 19:14

Pane Bowmane, když už jste u těch omluv, co myslíte, kdo by se měl omluvit první, my, nebo sudetští Němci?

Neměli bychom se snad posmrtně omluvit i sudeťákům K. Henleinovi a K.H. Frankovi a jejich přisluhovačům? Vždyť právě tito sudeťáci to s naším národem mysleli tak upřímně a dobře, a vděku se od nás nedočkali, že. ;-(

D. Bowman 21.5.2021 19:35

Omluvy by se ideálně měli řadit podle kauzality. Takže nejlépe Sudeťáci první a pak my.

Ne, jak jistě tušíte, omlouvat se má cenu jen nevinným. Kolektivní vina neni nikdy hezká a působí nespravedlnost.

Takže si prosím odpusťte tu demagogii a slamáka s omluvama Heinleinovi a Frankovi.

Omluvit se za masakry a jiné excesi na odsunutých jinak nevinných, by ale bylo na místě.

J. Vlček 21.5.2021 20:18

Takže, pokud se sudetští Němci nebyli schopni omluvit doposud nám, máme snad očekávat omluvu za jejich činy od jejich potomků?

A stejně tak, je namístě, abychom se my omlouvali za činy tehdejších jedinců lačných odplaty, tedy rovněž našich předků?

Po tom všem, jaké ztráty nám Němci způsobili, o jaké vynikající členy našeho národa nás připravili, kolik rodin vyvraždili, není divu, že se našli i takoví, kteří jim to chtěli nějakým způsobem vrátit.

Vše je ale pryč, a nemá smysl se k těmto událostem stále vracet. Má ale smysl na ně nezapomínat. !

D. Bowman 21.5.2021 20:48

Sudetští Němci se pokud vím omluvili ústy Německými, kam jsme je odsunuli.

Nevraživost přetrvává, bohužel, po generace, takže omluvy, byť symbolické, mají cenu.

Ano, důvod k pomstě jistě byl. Ale jistě uznáte, že se pomstít na normálních lidech je poněkud nemorální. Ti pohlaváři byli dávno odsouzeni nebo uprchli. Ta byť jen latentní podpora Sudeťáků Hitlerovi je zavrženíhodná ale propadnutí majetku a leckdy lynč, je poněkud přehnaná reakce. Pochopitelná v kontextu doby ale dnes s chladnou hlavou (?) byla objektivně nespravedlivá....jako každá kolektivní vina.

Pryč to evidentně není, když se tady o tom furt velmi emotivně bavíme. Omluva by tu kapitolu mohla pomoct uzavřít.

Ale debata nakonec nebyla ani tak o Sudetech 1946 ale o Srbsku před dvaceti lety.

J. Vlček 21.5.2021 21:26

Pane Bowmane, tuto polemiku končím svým názorem, že děti nejsou povinováni omlouvat se za rodiče. Stejně praštěné mi připadá se v dnešní době omlouvat třeba za otroctví a podobně. Doufám, že mi rozumíte. ?

V. Čermák 21.5.2021 21:32

Sudetští Němci se Neomluvili...;-D

V. Kuhaj 21.5.2021 12:13

Já na omluvu za "bratrskou pomoc spřátelených zemí" čekám od doby, kdy se u nich změnil režim. Ačkoli s tím jejich současné vlády nemají nic společného. Ale bylo by to gesto, které by o ledasčems napovídalo.

Zeman se za naší účast ve vojenském napadení Srbska, vyplývající z našeho politicko-vojenského svazku (opravdu jsme k tomu jiný důvod neměli) omluvil. I to umí někteří lidé otočit proti němu. Já vám tohle slovesné umění nezávidím, pane Vodvářko.

P. Hák 21.5.2021 18:22

"Bratrská pomoc spřátelených zemí"? Napadá mne rok 1968, za ten se omluvilo Rusko, Polsko a Maďarsko. NDR už neexistuje, tak ještě Ukrajina, Bělorusko, Pobaltí a kavkazské plus středoasijské republiky. Ovšem ty se tím asi nezabývají...

P. Hák 21.5.2021 18:28

Tak NDR se omluvila, a Bulharsko taky.

P. Hák 21.5.2021 12:07

Takový vzdělaný člově je pan Vodvářka, a tak černobílé vidění světa... Nevím přesně, co dělá, ale doufám, že nezastává nějaké místo, kde by pracoval s lidmi.

P. Hák 21.5.2021 12:07

člověk

L. Netolická 21.5.2021 16:46

Podle sebe soudím tebe.

J. Ptáček 21.5.2021 11:48

Vznik Jugoslávie 1918 pod vedením Srbů, kteří budovali Velké Srbsko. Proto zabili tisíce albánských muslimů a násilím si podmanili Chorvaty a Slovince.

Odpata chorvatských Ustašovců na straně Hitlera, kteří povraždili destitisíce Srbů a muslimů. Muslimové povraždili za války desetitisíce křesťanů, víc Srbů než Chorvatů.

Velitel partyzánů Tito, napůl Chorvat, napůl Slovinec vedl milované Srby. Opět téměř Velké Srbsko, kdy ve vzniklé armádě měli Srbové víc než 90% velitelů a 100% zbraní. Řadoví vojáci byli z ostatních národů.

Jediní Slovinci se drželi trochu mimo.

Rozpad Jugoslávie: vzájemné vraždění Srbů, Chorvatů a muslimů (Srebrenica, Vukovar a další).

Spojení nemohlo klapat, teprve zásah NATO nepřátele bolestivě, ale přece jaksi oddělil. Zaplať pánbůh. A fňukání Srbů po spojení s kosovskými muslimy je jenom faleš. I pro Srby by bylo Kosovo "zhoubným nádorem".

Tak jaképak falešné Zemanovo pokání!

F. Navrátil 21.5.2021 12:34

V obnovené srbské armádě měli Srbové většinu velitelů proto, že Srbové tvořili naprostou většinu bojovníků Titovy osvobozenecké armády. Později se poměry změnily a například pozdější prezident Chorvatska Franjo Tudman pracoval v generální štábu jako náčelník personální a politické správy.

J. Ptáček 21.5.2021 12:57

To máte pravdu. Ale v poválečné československé armádě měli Slováci jak důstojnická místa, tak taky zbraně. A přitom za války byli Hitlerovi spojenci. Co by to bylo za armádu, v níž by veleli a měli zbraně jenom Češi, Slováci by jen narukovali.

H. Rybnická 21.5.2021 10:43

Pane autore vynikající článek. Ostatně způsob, jakým dnešní pan prezident komunikuje, není nic překvapivého. Stejným způsobem reprezentoval svoji politickou stranu a stát již co politik a především co předseda vlády před dvaceti lety. Do dnes si kladu otázku, co vede většinu národa si někoho (lépe vyjádřeno: něco ) takového zvolit co prezidenta. Vše co uvádíte nebylo neznámo.

V. Kuhaj 21.5.2021 11:35

Jděte už do háje i s Vodvářkou s tím věčným ostouzením prezidenta. Co udělal?! Nenechal si lít na hlavu novinářské splašky a nazval je lůzou, nebo čím si to dovolil ty chudinky ubohé urazit! Od té doby není žádný flusanec dost velký. Neslyšel jsem, že byste se vy nebo Vodvářka angažovali ve vystoupení proti Husákovi. Jestli vám nevadil ten, tak držte ústa i o tomhle!

H. Rybnická 21.5.2021 13:49

Pane Kuhaji, nejde jen o to, co prezident na úkor státu vyvedl, jde také o to JAK se projevuje první státní reprezentant. Nedovedu si představit prezidenta SRN, Rakouska nebo Francie že by používali sprostá slova a nadávky ve své komunikaci nebo se dostavili podnapilí k významnému vystoupení. Ale pane Kuhaji, vrána k vráně sedá, nedivim se Vám, Vaše chování je srovnatelné. Pan prezident je odrazem části národa. Upřímně mne to mrzí, to si ten národ nezasloužil.

J. Vlček 21.5.2021 19:43

Paní Rybnická, vy jste ta "správná posuzovatelka" toho, co si náš národ zasloužil, nebo nezasloužil.

Zatímco tady plédujete za náš národ, ve spojitosti se sudetskými Němci na něj kydáte jenom špínu. Stejnou špínu házíte i na našeho prezidenta, kvůli nějakým jeho vulgárním výrazům.

Nedovedete si představit, že by podobné výrazy používali vámi jmenování prezidenti? A dovedete si naopak představit alespoň to, že by se k těmto prezidentům chovali novináři, politici, nebo dokonce běžní nýmandi tak, jako se tito naši láskovyznávači chovají k prezidentu Zemanovi? ;-O

A. Kratochvíl 21.5.2021 10:39

pane Vodvářko trochu mě šokuje Váš jednostranný pohled na celou krizi, která vedla k tomu "humanitárnímu" bombardování. Pokud tomu dobře rozumím tak Kosovská osvobozenecká armáda (UČK) byli samí mírumilovní občané zajímající se pouze o jednotu Srbska, zajišťující si obživu prodejem neotrodoxních zemědělských produktů. Možná by bylo dobře čerpat i z jiných zdrojů než je NATO a EU. Např. z knih nesporného znalce místní situace Doc. MUDr. Rajko Dolečka, CSc.

J. Friedlaender 21.5.2021 17:33

A svědectví a stanovisko Srba Dolečka, to není jednostrannost?

J. Ziegler 21.5.2021 10:25

Vynikající článek.

J. Farda 21.5.2021 15:51

Jak pro koho, pane Zieglere, jak pro koho - pro národoveckou pátou kolonu, afinní k národovecky stabilnímu Rusku a Číně nikolivěk! ;-)

I. Mertl 21.5.2021 9:55

Milý doktore Vodvářko, plně s Vámi souhlasím. President je zlý člověk, který má (zdá se že po dietních omezeních jedinou) zálibu v ponižování ostatních. Jeho funkce mu poskytuje širokou nedotknutelnost a tak si své záliby až provokativně užívá. Naštěstí omezené pravomoci jeho úřadu mu škodolibé konání hodně limitují. Kupodivu se najdou lidé, kteří si zřejmé osobnostní vady presidenta vědomi nejsou nebo ji považují za rys pozitivní. Budiž jim přáno.

V. Kuhaj 21.5.2021 10:41

Ano, naposledy ponížil Palestince zrádným vyvěšením Izraelské vlajky. A těch migrantů co ponížil, když nezastíral, že je tady nechce(me). Jak říkáte - zlý člověk. Já jsem ovšem také zlý člověk, takže jsem s prezidentem. Ale doufejte po příštích volbách, je reálná možnost, že budete mít konečně příležitost se všemi zlými a sobeckými a vůbec nemorálními lidmi konečně zatočit, a dát nám, co si zasluhujeme.

T. Vodvářka 21.5.2021 9:25

Chtěl bych ke svému článku ještě - po přečtení dosavadní diskuse přidat dva postřehy.

1. President Miloš Zeman je i mým presidentem (byť jsem jej nevolil). Jako veřejný činitel je tedy předmětem kritiky, je placen i z mých daní a representuje i mou osobu. Ujišťuji všechny, že až jím nebude, nenapíšu o něm ani řádku.

2. Na tomto fóru se vyskytují autoři, kteří při zaslechnutí slova Piráti mají osypky, přičemž tato strana si v exekutivě zatím ani neškrtla. Což nebrání autorům a čtenářům, aby se vyžívali v líčení hrůz, které nastanou při jejich možném vstupu do vlády. Předpokládám, že v rámci parity budou tito autoři rovněž osočeni z fanatismu či posedlosti.

Všem bez rozdílu pěkný víkend.

J. Vlček 21.5.2021 9:41

Hlavně, že vás, pane Vodvářko, ti piráti nechávají svými činy a zamýšlenými vizemi naprosto v klidu. Ti podle vás žádné nebezpečí nepředstavují, že. Vám v hlavě straší pouze prezident Zeman.

Zkuste zapracovat na té své duševní rovnováze a na nezaujatém pohledu na svět. ;-)