18.4.2024 | Svátek má Valérie


GLOSA: Pokání osvobozuje

21.5.2021

Pravila hlava státu. S tím samozřejmě nelze nesouhlasit. Komu jinému než upřímnému kajícníkovi je třeba odpustit.

Pan Miloš Zeman se omluvil „za svou osobu“ presidentu státu, když sám jako předseda vlády svým podpisem v roce 1999 umožnil přelet letadel vojsk NATO, která následně bombardovala území Srbska. Tato intervence Severoatlantické aliance nepochybně přispěla k ukončení neskutečných zvěrstev, které – jak si jistě všichni vzpomínáme – rozdmýchal tehdejší srbský president Slobodan Miloševič. Kdo chce, jistě najde svědectví obyčejných lidí, kteří možná přežili vyvražďování ve Vukovaru, může zajet do Bosny k masovým hrobům obyvatel Srebrenice atd. Činí pokání i srbský president?

Ale vraťme se domů. Pan Miloš Zeman křivě obvinil novináře Ferdinanda Peroutku z afinity k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. A to i přesto, že musel vědět, že Ferdinand Peroutka strávil značnou část válečného období v koncentračních táborech a dnes již pověstný článek nebyl nikdy nalezen. Bude pan Miloš Zeman činit pokání?

Před první volbou do presidentského úřadu křivě obvinil svého soka v II. kole, přičemž vůbec nereagoval na skutečnost, že jeho hlavní poradce Miroslav Šlouf se paktuje s tehdejším capo di tutti capi českého podsvětí Františkem Mrázkem. Omluví se pan president za tuto skutečnost, jež zcela znehodnotila politickou úroveň našeho státu. Učiní pokání?

Přizná hlava státu, že se dostavila k prohlídce korunovačních klenotů, jednoho z nejposvátnějších symbolů našeho státu ve stavu, kterému se říká opilost? A posléze lhala, když svou podnapilost, způsobenou večírkem na ruském velvyslanectví „objasnila“ probíhající virózou? Učiní pokání a řekne, že byl prostě pod obraz?

Za celou dobu svého pontifikátu si vyřizuje osobní účty s těmi, kteří mu dostatečně nepochlebují, podrývá autoritu bezpečnostních složek našeho státu, a zpochybňuje tím mimo jiné i naši příslušnost k západním zemím. Omluví se a bude činit pokání?

Ve veřejném prostoru mluví jazykem IV. cenové skupiny, i když musí vědět, že jej mohou poslouchat i malé děti. Premiéra státu přirovná ke svini. Dojde hlavě státu, že to bylo silně přes čáru a provede pokání? Osvobodí se?

Říká se, že když člověk cítí konec pozemského života, dává do pořádku vše, co pokazil, a omluví se těm, kterým ublížil. Miloš Zeman má za svou osobu poměrně hodně co napravovat. Něco mi však říká, že tentokrát to ještě nebude.

Převzato z blogu Tomáš Vodvářka se souhlasem autora