1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

GLOSA: Piráti vymetli Tožičku

Radikální levicový aktivista Tomáš Tožička se nakonec nebude ucházet o senátorský post po zemřelém Jaroslavu Kuberovi. Kandidát za piráty Tomáš Tožička na žádost předsednictva strany stáhne svou účast v doplňovacích senátních volbách na Teplicku. Tožička čelil kritice kvůli svým tvrdě protiizraelským vyjádřením na sociálních sítích.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Němcová 5.3.2020 20:56

k tomu, že žádné vraždění není OK

H. Lukešová 5.3.2020 21:47

Vážně? Takže odsuzujete vraždění Izraelců?

M. Němcová 5.3.2020 22:00

odsuzuju vraždění, neodsuzuju partyzánský boj. a nerozličuju, kdo je vražděn, pro mne má Palestinec, Čech, Izraelec žid, křesťan nebo Hotentot stejnou lidskou hodnotu. stejně jako každý z nich, pokud je někdo odkudkoliv a z jakékoliv lidské skupiny zabit při tom, když jiné napadá, je to jeho riziko.Öd počátku vám sděluju, že je rozdíl, pokud Palestinci zaútočí na lidi na okupovaných územích, tedy i v osadách a mezo tím, když zaútočí na lidi ve vlastním Izraeli tak, jak je povolilo (podle mne v zatmění smyslů) OSN.

J. Zaorálek 5.3.2020 10:52

Izrael se snaží vyhýbat obětem mezi civilisty za všech okolností. Bohužel, protože teroristé zhusta používají své vlastní obyvatelstvo jako živé štíty, ne vždy je možné vyjmout se jim zcela. Pokud by Izrael chtěl vyhubit všechny palestinské Araby, zvládl by to během několika dnů. Nemusel by se s tím otravovat sedmdesát let.

M. Němcová 5.3.2020 11:07

to myslíte vážně? ne, že ne

J. Zaorálek 5.3.2020 11:43

Naprosto. Taková je realita. S čím nesouhlasíte?

H. Lukešová 5.3.2020 14:50

Ano, i já to myslím naprosto vážně. Izrael převyšuje okolní muslimské státy humanismem a morálními všelidskými hodnotami.

M. Němcová 5.3.2020 20:49

no vidíte paní Lukešová, že to jde i s humorem a ten váš vtip je opravdu dobrý kameňák.

J. Jurax 5.3.2020 19:45

Zabíjení palestinských teroristů včetně civilistů a děti, jimiž se tito hrdinové kryjí, není genocida.

Kdyby se a Izrael dopustil genocidy, tak v pásmu Gazy a na Západním břehu není jediný palestinec a Izrael bude mít konečně pokoj.

M. Němcová 5.3.2020 20:48

nechtějte po mně, abych řekla, co si o vás i vašem tvrzení myslím.

J. Zaorálek 5.3.2020 10:47

Pak bude asi problém v tom, co Vy považujete za okupovaná území. Izrael vyhlásil svůj stát v souladu s rezoluci OSN, palestinští Arabové ne, i když měli příležitostí hromadu, ale vzniklo Jordánsko, arabský stát na území, které podle Balfourovy deklarace mělo připadnout Izraeli. Ale to všechno už samozřejmě víte, mluví se o tom tady pravidelně, takže ve Vašem případě to opravdu asi bude jen ten obyčejný antisemitismus.

M. Němcová 5.3.2020 11:13

rezoluce OSN předpokládala dve státy, Palestinský a Izraelský s tím, že ten Izraelský kdoví proč bude o kousek větší. Jeruzalém měl být samostatným svobodným městem...

vámi zmíněná deklarace hovoří o domovině, nikoliv o státu a otevřela dveře přistěhovalectví... ale ne do Británie, ale do země, kterou Británie anektovala., zdůraznila občanská a náboženský práva nežidů..nikde nepropagovala jejich vyhánění, zabírání území a podobně.

J. Zaorálek 5.3.2020 11:58

No vida, tak se přece na něčem shodneme. Skvěle. Jedeme dál. Takže Izrael vyhlásil samostatnost, ale co vyhladili všichni okolní Arabové? Správně, válku Izraeli. A mimochodem vyzvali Araby, kteří žili na území nově vzniklého státu, aby ho opustili, do doby, než zaženou všechny židy do moře. (Zdá se Vám to v poho?) A protože to se nikdy nestalo, Izrael válku vyhrál, tito Arabové se nevrátili. Ti Arabové, kteří v Izraeli zůstali, teď žijí v demokratickém státu s vysokou životní úrovni a hlavně svobodou. Jeruzalém ovšem nebyl samostatný, protože ho drželo Jordánsko i přes zmíněnou rezoluci OSN. Mezitím proběhlo několik válek, při nichž byl Izrael VŽDY napaden, ale které všechny vyhrál. Kdyby nevyhrál, už by nebyl, víme?

Správně, domovina Židů je již cca 3500 let Judea a Samaří, tedy kus země v současné době zvaný Palestina. Tak v tom se taky shodneme. :) Prima, jak nám to hezky jde.

M. Němcová 5.3.2020 12:25

ne,. bohužel se neshodneme,. má říkám, že bez souhlasu místních obyvatel neměla ani Británie a ani OSN právo takto rozhodnout, současně jsem si vědoma, že realita je už taková, že stát Izrael, který ale deklarace rozhodně nepředpokládala, vznikl,, vznikat začal násilím na místních domorodcích tedy Palestincích s v násilí pokračuje.

legendy nechme stranou,.. některým jejich bůh daroval tu, jiným onu zemi, ale nakonec jim to bývá houby platné.

žádný na náboženství postavený stát podle mne nemlže trvale přežít, tedy ani Izrael. tedy, shrnu, kolonisté z Evropy, které zorganizovali sionisti a podpořilo nacistické násilí, nejsou původním obyvatelstvem toho území a ti, jejichž náboženskou představu kdysi převzali,. nikdy nebylo na tomto území dominující.-.. pokročili jsme?

J. Zaorálek 5.3.2020 13:39

Pokročili jsme kam?

Račte prominout, ale když něco říkáte Vy, neznamená to vůbec nic. Bez souhlasu jaké části obyvatelstva? Židů, kteří tam žili asi těžko, že? No, jen velmi zřídka se stává, že by se vítězná strana na něco ptala místních obyvatel.

Jaké legendy máte na mysli? A jak se ukazuje, v tomto případě to Židům málo platné není. Ostatně, jak jistě víte, znovuvytvoření státu Izrael je v bibli předpovězeno od cca 7. stol.pr.n.l, takže to není žádné překvapení, ale jistě, je překvapující, za jakých okolností k tomu došlo. Pouhé 3 roky po největším pokusu o vyhlazení Židů v historii, i přes téměř celosvětový odpor k vzniku státu, přes to, že se ten malinký státeček ocitl okamžitě pod útokem všech sousedů a skoro opuštěn všemi, jistě jste hrdá na dodávky zbraní z Československa jako já, přesto všechno přežil a vzkvétá. Tomu říkám zázrak. Nemyslím, že má v historii srovnání. Zkrátka Boží moc o dost přesahuje lidskou vůli.

M. Němcová 5.3.2020 20:55

vy, "demokraté" vždycky vidíte jednotlivce, který nedupe se stádem jako nevýznamnou veličinu...

no, já, a myslím že nejen já, vám s klidem řekne, strčte si boží moc za klobouk, ne všichni jsou věřící a ne všichni věřící v bohy věří v toho vašeho.-

myslím dokonce, že i místní, židům, kteří rozhodně v Palestine žili i před příchodem sionistů, evropští kolonialisté vhod nebyli.. nejsou snad oni základem těch skalních, kteří stát Izrael neuznávají a za boží dílo jej nepovažují?

J. Zaorálek 6.3.2020 0:24

To v žádném případě není pravda. My demokraté naopak vidíme jednotlivce jako nejdůležitější prvek demokracie, společnosti.

Já Vám to neberu. Jen se tak nerozčilujte kvůli státu Izrael. Právě jeho existence je opravdu velmi hmatatelný důkaz Boží moci. Takže, snad bychom to měli být spíše my, fanoušci Izraele, kteří můžou říct "strčte si vaše názory za klobouk".

M. Němcová 6.3.2020 4:59

nerozčiluju se kvůli státu Izrael, ale kvůli jeho agresivitě, kvůli jeho loupení cizí půdy a kvůli tomu, že napadá i sousední země.to jste ještě nepochopil?

asi také nevíte, že nejdůležitější prvky demokracie jsou nejméně dva, jednotlivec a pak společnost, vyvažování těchto dvou zájmů je základem Člověk jako tvor smečkový a stádní (bez negativního smyslu),. nepřežije bez lidí a lidi nepřežijí bez jednotlivců> Vše, co dělá, nebo skoro vše, je činnost kolektivu, jak by přežil sám, to ještě moc pohodově ukazuje Robinson.

Existence státu Izrael tak, jak vznikl a jak se chová je ukázkou velmocenských praktik vůči bezmocným národům.

J. Zaorálek 6.3.2020 7:59

Haha, teď jste mne tedy rozesmála. Ještě snad dokážu pochopit, když kritizujete Izrael za civilní oběti, ale velmocenské praktiky? Takže jednostranné opuštění pásma Gazy v roce 2005 je velmocenská praktika? Srovnejte s Ruskem nebo Čínou. Nebo všechny ty nabídky palestinským Arabům za mír, které vždy odmítli? A nějak jste zapomněla, že Izrael byl vždy napaden, ve všech válkách. No nic, nemá to cenu, poroučím se.

H. Lukešová 5.3.2020 13:49

1) Tzv. Palestinci jsou potomci Arabů, kteří se do Země Izraelské přestěhovali zejména v 19. století z okolních států Sýrie, Libanonu, Egypta, Saudské Arábie.

2) OSN rozdělila zemi na stát židovský a arabský a byli to Arabové, kteří začali vyhlazovací válku proti Židům a Židé se ubránili dalšímu pokusu o vyhlazení, nejprve se o to pokoušeli Němci, že...tedy ve 20. století

3) jaképak legendy stranou...Bible je posvátný a pravdivý text, doslova se naplnila slova z Bible o dvojím vyhnání židovského obyvatelstva, snahy mnohých národů o vyhlazení Židů a nakonec velkolepý návrat Židů na Sion. Pravda a spravedlnost si najde cestu a vždy zvítězí. Zvítězil Stát Izrael.

4) Židé jsou původními obyvateli, kolonisté jsou Arabové a muslimové. S kritikou náboženských států se obraťte na muslimské státy, ty jsou náboženské, homofobní, mysogynní, vlastně proti všemu pokroku, ke kterému se jako feministka hlásíte že...pro muslimy je žena hodno snad desetiny dobytka a homosexuálové jsou hodni jen povraždění.

5) muslimové a Arabové sympatizovali s nacisty, někde se podíleli na vyhlazování Židů, např. v Tunisku Arabové s Němci instalovali pojízdnou plynovou komoru a zabili 2,000 Židů v Tunisku. Němce a běsnící Araby vedl Němec Walter Rauf.

M. Němcová 5.3.2020 20:51

je to kopa nesmyslů

H. Lukešová 5.3.2020 21:29

Ty vaše ano.

H. Lukešová 5.3.2020 9:27

Sebeobrana zločinem není. Každý, kdo schvaluje vraždění Izraelců, respektive Židů, je zběsilým antisemitou, chcete-li židobijcem. Ano. Urážet židovské symboly, kam patří Davidova hvězda a menora, , je hluboce antisemitské a naprosto nepřijatelné, protože se jedná o znaky judaismu, symboly všech Židů.

M. Němcová 5.3.2020 10:33

no vidíte a přesně tak to vidí Palestinci a brání se seč mohou

já myslím, že svět kašle na symboly, ať křesťanské, komunistické nebo židovské a nikdo není povinen je uctívat a vážit si jich, snad jen ten, kdo se k nim hlásí.

R. Langer 5.3.2020 13:28

Aha, takže Izraelci chodí do Palestiny vyhazovat do vzduchu školní autobusy s palestinskými dětmi? A kdy že se to stalo, mohla bys to upřesnit, soudružko? ;-)

M. Němcová 5.3.2020 20:56

záběry z Gazy mluví za mne

J. Jurax 5.3.2020 19:28

W

J. Jurax 5.3.2020 19:36

Ano, každý kdo schvaluje zabíjení Židů, ne jen civilistů, palestinskými teroristy je zběsilý antisemita.

A když palestinští teroristé útočí na cizí území, tedy na Izrael, bez vyhlášení války, jsou podle Vás co? Pravda, neútočí beztrestně, Izraelci si drze dovolují se bránit, ba dokonce na útok odpovídat útokem, za což jsou ovšem pokrokovým světem oprávněně kritizováni.