3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Pan Mládek definuje parazity

Když je někdo opojen očekáváním příštího volebního vítězství, snadno podlehne emocím, mluví upřímně a nedává si pozor na pusu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ž. Halabudová 21.3.2013 7:10

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Hele, Rudolfe, ty si opravdu myslíš,že Mládek musí mít nějakého(tebe) vykladače myšlenek? Tím vlastně potvrzuješ to, že neví co mluví.

P. Schon 21.3.2013 8:09

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Pane Rudolfe, socany a komunisty nemám rád. Musíte sledovat výroky socanů mimo sjezd. Ano, chtějí sjednotit odvody na soc. a zdrav. ževnostníků a zaměstnanců.  Připouštím, že paušální odpočet 80% je přehnaný. I minimální daň, kterou chystají je zrůdnost. Takový advokát / živnostník / když si odečte 80% nákladů tak je vysmátý. A mohu vás ujistit, že skuteční živnostníci se podle toho zařídí. Bude také dobré si zapamatovat, až nastoupí socani s komunisty k moci, kolik bylo živnostníků a jaká byla nezaměstnanost. To zatím nemluvím o zvýšení min. mzdy na 14.000,-. To přibude nezaměstnaných..

E. Sevrát 21.3.2013 10:19

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Žádný bývalý komunista neexistuje,to je stejný nesmysl jako bývalý vrah.Jednou komunista,navždy komunista.Když propustili z vězení před  lety pana Straku,tak všechny noviny psaly "Spartakiádní vrah je na svobodě" ne "Bývalý atd.

M. Sedláček 21.3.2013 15:10

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

"Jsem přesvědčen, že to tak nemyslel, a že jenom chtěl otevřít diskusi, zda současné nastavení obou typů odvodů je korektní."

Co je to proboha za prázdné fráze? A ta diskuze povede k čemu, když ji otevřel slovy o parazitování? Ale jo, hajte toho ultra-parazita, třeba z toho budete něco mít.

K. Řežábek 21.3.2013 7:31

Nízká zdravotní daň živnostníků

Ulevy v placení zdravotní daně ( tzv. pojištění)  u živnostníků jsou nemalé.  Když pak jde k lékaři či do nemocnice nebo do lékárny,  platí mu ošetření vlastně zaměstnanci.  Se stravenkami a dalšími vašimi  příklady to vůbec nesouvisí.

Kdyby to tak nebylo, nerozbujel by se švarcsystem - viz  můj komentář níže...

R. Langer 21.3.2013 9:33

Re: Nízká zdravotní daň živnostníků

A kdyby byly daně přiměřené, tak by nikdo žádný Švarcsytém vymýšlet nemusel, že? Na to ale socanští parazité neslyší, to by měli zřejmě málo nakradeno.

K. Řežábek 21.3.2013 10:26

"Přiměřená" dan je 0 procent...

Z hlediska plátce daně je jediná přiměřená ta, která je ve výši 0 procent.

Když pak švarcsystem  vede k odvodu nižších daní ( včetně tzv. zdravotni daně atd.),  samozřejmě budou všichni, kdo mohou, daně optimalizovat jeho prostřednictvím. A to živnostníci mohou, současné zákony jim v tom přejí. Zaměstnanci nemohou.

S přiměřeností daně to nemá nic společného. Jde o to, která je ve výsledku nižší.

R. Langer 21.3.2013 12:28

Re: "Přiměřená" dan je 0 procent...

Z hlediska plátce daně je jediná přiměřená ta, která je ve výši 0 procent.

Ano správně. A je to naprosto logické. A když všichni živnostníci skončí, protože nevydělají ani na ty daně, tak to okecáte jak?

M. Sedláček 21.3.2013 15:18

Re: Nízká zdravotní daň živnostníků

Jako argument používáte další socialistickou prasárnu a to státní zdravotnictví s povinnou zdravotní daní bez rozlišení toho, jak kdo a nakolik systém využívá. Jste si jistý, že mu lékaře opravdu platí ostatní? Co když služby lékaře nevyužije třeba 5, 10 let? Paušalizujete tam, kde se jedná o čistě individuální záležitost.

P. Vaňura 21.3.2013 22:14

Švarc systém si vymyslel jistý Švarc, ale ne proto, aby

byl sám pracovníkem ve švarcsystému, ale aby jeho ZAMĚSTNANCI pracovali ve švarcsystému. Není to rozhodnutí zaměstnanců, že chtějí pracovat ve švarcsystému, ale je tu NABÍDKA práce ve švarcsystému. Nevím o nikom, kdo by nebyl raději za stejné peníze zaměstnancem.

Pracovník ve švarcsystému je na tom stejně, jako živnostník, může být propuštěn kdykoliv, na pracovní úraz se musí sám pojistit atd. Zejména pro malé živnostníky je zaměstnanec příliš velkým rizikem. Jak říkají, zákoník práce je sepsán pro velké podniky, kde se vše zprůměruje. Přitom i ty podniky, když snižují stavy, se dívají jak kdo marodí a jak často si bere "paragraf."

Proč myslíte, že před 120 lety by byl švarcsystém nesmyslem?

V. Kain 21.3.2013 11:26

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Je to jejich parketa,že počítají se závistí.Živnostník si pořídí auto na úvěr a mnoho socanů v jeho blízkosti se může zvencnout.Řemeslník OSVČ musí ke své profesi absolvovat různá školení a zkoušky které jsou dneska dosti drahé.Musí si zajistit práci a tím najezdí mnoho kilometrů a toto všechno si musí hradit ze svého.Samozřejmě,že tyto náklady si po právu odečte z daňového základu,ale tím ještě více rozzuří socialisty.

M. Bezouška 21.3.2013 7:04

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

pane Rudolfe, zdá se mi, že jste projev pajna Mládka ani neslyšel, ani nečetl. Jinak byste nemohl mluvit o "přeřeknutí". Interpretace jeho výroků mohou být pochopitelně různé, nicméně pan Mládek dal jasně najevo, co hodlá on a jeho rodná strana dělat v případě že vyhraje volby. Možná se budete divit, ale o posouzení oné věci (přiměřenost či nepřiměřenost daní) tady vůbec nejde. Taky to "posuzovat" nikdo nebude - i kdyby to někdo chtěl dělat bylo by to marné, protože pro něco takového prostě chybí potřebná kriteria. Jak vysoké daně jsou přiměřené? Čemu přiměřené? Jak velké státní přerozdělování je přiměřené a proč? Zkuste si tom pouvažovat, ovšem s použitím nějakých konkrétních čísel, bez nich to bude jen nesmyslné plácání.

P.S. rozlišování mezi komunisty je také pěkná ptákovina.

J. Veselý 21.3.2013 7:35

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Vy jste to někdy zkusil jaké to je být živnostníkem? Nemyslím pračky na špinavé peníze, myslím třeba opraváře obuvi, švadleny, opraváře kol a podobně. Tak si to napřed zkuste a pak mluvte. 

F. Pavlis 21.3.2013 8:41

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Pane Rudolfe, je hezké, že se zastáváte  kauzy, kterou vnímáte přejněji než pan Pilný a jiní s ním. Otázkou zůstává, co opravdu pan Mládek "myslel". Další otázkou zůstává, zda vůbec existuje možnost rozhovoru se stranou, která má jako první bod svého programu trvale okopávat kotníky všem a všemu, co není oranžové.  Diskuze s lidmi typu Rath, Zaorálek, Tejc, Škromach je možná pouze za předpokladu, že připustíte monolog.  Také se domnívám, že sjezdy všech stran jsou jen předváděním muskulatury , ale málo idei, natož schopnosti je generovat, jak se říká. Že se trefil zrovna do živnostníků a ne do "velkokapitálu" je ovšem opravdu příznačné. Všichni uhlobaroni, šéfové velkých státních a polostátních podniků , stejně jako šéfové velkých českých soukromých podniků, mají s panem Mládkem dost společnou minulost.  Finance pro partaje proto směřují odsud prostřednictvím všelijakých správních rad a podobných trafik. Milionový zastup živnostníků je proto totéž jako včeličky pro SAZKU. Je třeba od nich vybrat do STÁTNÍ kasy, co z velkých podníků dílem mizí buď do ciziny, nebo bůh ví kam. Včetně solárů a větrníků. Tak nějak to se socany asi bude, a panu Mládkovi to uklouzlo. Případné zdanění bank a pojišťoven zase zaplatíme jenom MY, vážený pane Rudolfe.

Z. Švrček 21.3.2013 9:42

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Já jej poslouchal velmi pozorně, pane Rudolfe a myslím si na rozdíl od vás, že to, co jste trošku přehnaně nazval "třídní nenávist" z podtextu projevu ústy pana Mládka přímo prskala.

A nemáte i dále pravdu - braní odpovědnosti za sebe, rodinu i zaměstnance je velice vážným argumentam v této diskusi. Jestliže chcete živnostníkům sebrat další peníze pro ochranu těch, kteří tak todpovědní prostě buď nejsou, nebo ji takto jako živnostníci projevit neumí, či nemohou, riskujete jedno, že se mase dnešních živnostníků jejich zodpovědnost stane přítěží tak velkou, že se pověsí státu na krk a pak mudrujte, kde na to vezmete prachy. Dalším zdaněním, zadlužením?

Mládek se ve svatém nadšení holt dobře odkopal a vzal s sebou i v kontextu dalších projevů celou ČSSD a zaslouženě. Teď čelí nedůvěře a kritice - taky zaslouženě. S tím nic neuděláte, pane Rudolfe.

V. Výmola 21.3.2013 9:47

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Přeřeknutí? Možná. Freudovo.

O. Rychlík 21.3.2013 10:19

On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

on si jen popletl předpřipravené projevy a tento měl přednášet až jako ministr financí. Je pravdou, že rozdíl v odvodech na sociální výdaje mezi zaměstnanci a OSVČ je příliš veliký. Ale to je dáno nesmyslně velikými odvody právě u zaměstnanců. Navíc ještě úmyslně skrývanými prostřednicvím podílového odvádění daní od zaměstnavatele a zaměstnance. Rozdíl mezi platbou OSVČ a zaměstnancem by měl být vždy, OSVČ nemá placenou dovolenou, nestávkuje, zpravidla nemarodí, atp., ale výše zdanění práce je šílená. Jenže pro politiky všech stran je snadnější se s ní smířit než zvýšit třeba DPH, natož než řádně seškrtat výdaje. Jako živnostník žádné sociální služby státu ( od roku 1993 ) nevyužívám a ani jsem se k tomu nechystal a na žádný důchod od státu nevěřím.

K. Řežábek 21.3.2013 10:38

Re: On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

V zásadě souhlas, ten rozdíl je příliš velký.

Ale  (ne) placená dovolená živnostníka na danové procento vliv nemá - když si ji naplánuje, sníží si příjem a sníží si daně. V tom bych důvod pro nižší zdanění živnostníků neviděl.

Stejně jako zaměstnanec si na dovolenou musí vydělat i živnostník v době, kdy pracuje.. Jeslti  živnostník chce pracovat  celý rok - je to jeho rozhodnutí. Někteří zaměstanci ve finančích potížích by rádi si nechali dovolenou proplatit, ale zákon jim to nedovolí.

Stejně tak stávky- za ty ani zaměstnanec nemá mzdu, ani neplatí daně.

Obdobně i marodění - při současných platbách nemocenské a dnům bez platby  marodí vskutku jen ten, kdo musí.

O. Rychlík 21.3.2013 11:27

Re: On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

Zde je rozdíl. To není zdaleka jen otázka příjmů. Živnostník dovolenou nemá zpravidla nikoliv proto, že by si na ní nevydělal, ale protože na ní nemá čas, respektive trh a konkurence mumto nedovolí. To zaměstnanci může být "šumák". Ten na ni má ze zákona právo. Rovněž tak na pracovní dobu, přestávky v ní, stravné na služebních cestách, atd. Je také značný rozdíl v pravidelnosti příjmů. Zkrátka, nevýhod býti živnostníkem v čistě ekonomickém slova smyslu je výrazně více než výhod. Je však jedna výhoda, která to vše přebije. Svoboda! Svoboda rozhodovaní a s ní vázaná zodpovědnost. Já už bych nechtěl mít žádného šéfa. To není o penězích. To je o pocitu, o stylu života. Platím daně a od státu za to moc neočekávám. Stačí, když bude zajišťovat vnější a vnitřní bezpečnost a snad by měl všem dětem zajistit základní vzdělání. Bude-li mě však stát buzerovat a dusit víc a víc, půjdu se také přihlásit na pracák. A pak až pan Mládek bude zase něco plkat o parazitech budu si říkat: Bať!

O. Rychlík 21.3.2013 13:11

Re: On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

Zde je rozdíl. To není zdaleka jen otázka příjmů. Živnostník dovolenou nemá zpravidla nikoliv proto, že by si na ní nevydělal, ale protože na ní nemá čas, respektive trh a konkurence mumto nedovolí. To zaměstnanci může být "šumák". Ten na ni má ze zákona právo. Rovněž tak na pracovní dobu, přestávky v ní, stravné na služebních cestách, atd. Je také značný rozdíl v pravidelnosti příjmů. Zkrátka, nevýhod býti živnostníkem v čistě ekonomickém slova smyslu je výrazně více než výhod. Je však jedna výhoda, která to vše přebije. Svoboda! Svoboda rozhodovaní a s ní vázaná zodpovědnost. Já už bych nechtěl mít žádného šéfa. To není o penězích. To je o pocitu, o stylu života. Platím daně a od státu za to moc neočekávám. Stačí, když bude zajišťovat vnější a vnitřní bezpečnost a snad by měl všem dětem zajistit základní vzdělání. Bude-li mě však stát buzerovat a dusit víc a víc, půjdu se také přihlásit na pracák. A pak až pan Mládek bude zase něco plkat o parazitech budu si říkat: Bať!

V. Kain 21.3.2013 11:15

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Bývalý komunista je jako bývalý černoch.

Z. Jaromír 21.3.2013 4:02

Ono se říká,

že politika je dobrá živnost. Nemyslel ten pan Mládek svá slova o parazitování jako výtku do vlastních řad?  

K. Řežábek 21.3.2013 3:39

Parazité čeho?- sociálního systému!

Aniž bych hájil stranu pana Mládka, jsou jeho slova vytrhována z kontextu.  Hovořil ne o parazitech všeobecně, ale parazitech sociálního sytému.

Je to tvrdé, ale čísla i praxe to dokazují. Proč by asi bujel tzv. švarcsystém, kde lidé pracují na  živnostenský list pro zaměnstanvatele, kdyby tím oba neušetřili?  A za co šetří? No přeci za daně a zdravotní a sociální daně (tzv. pojištění).

Spíše bych to nazval "černý pasažer" než parazit, ale fakt je, že naprostá většina důchodů i peněz ve zdravotnictví se platí  z odvodů  zaměstnanců a jejich zaměstnavatelů. 

P. Schon 21.3.2013 8:18

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Pane, švarcszystémživnostík nepovažuji za živnostníka. Co je Mládkovi po tom, jaký bude mít živnostník důchod? On je chce zachraňovat tím, že jim zvedne odvody na sociálku. My mu na to zvysoka .....Jaký je rozdíl mezi parazitem a parazitem sociálního systému? Doufám, že Mládka neodvolají a před volbami jim to omlátíme o hlavu. Doufám, že socani nedostanou od živnostníků ani hlas.

K. Řežábek 21.3.2013 10:40

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Považujete- nepovažujete....ale živnostník to je,  neboli OSVČ. A není jich málo.

R. Langer 21.3.2013 9:25

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

A co je vůbec na tom Švarcsystému špatného? To, že nějaký dementní úředník prohlásil, že to je "špatné", protože lidi ušetří na dani, a tudíž jeho (úředníka) okradou? Nejste také náhodou úředník? Víte co? Strčte si takové kecy do (_!_), nemluvě o tom, že v mnohých zemích je ten proklínaný Švarcsystém úplně normální a legální, a také mi není jasné, proč by být neměl a proč by si kdokoliv nemohl na cokoliv najmout živnostníka! :-P

K. Řežábek 21.3.2013 10:45

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Vaše hrubost by měla vést k vymazání z příspěvků.. nu což,  je to vaše ostuda.

Není věcí úředníka- ale politiků prohlásit,, že je špatné, když jedni  lidé na dani ušetří, a jiní  to za ně  zaplatí. Protože v souhrnu např. na zdrvotnictví jdou peníze do společného fondu a z něj se platí všem.

Když  jdete k dokrorovi na účet  zaměstnanců, kteří to za vás platí, máte radost? Předpokládám, že ne - že to prostě ani netušíte.

Švarcsystem není špatný,  špatná je rozdílná výše zdanění téže práce, když ji jednou děláte na OSVČ a jednou jako zamastnanec.  A v tom je problém "černých pasažerů". Neplatí, a např. zdravotní péči chtějí...

R. Langer 21.3.2013 12:34

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Jo, jedni zaplatí, a druzí ušetří? A ty reálné výpočty toho zaplaceného a ušetřeného tady v diskusích jste si prošel? Protože jestli ano, tak je to poměrně jasné, a nemáme se o čem bavit. Jestli ovšem živnostníka vidíte jako pan Mládek a myslíte si, že být zaměstnanec a být živnostník je to samé, tak je s podivem, že nejste tím živnostníkem a neplatíte také ty menší daně, když je to tak výhodné. Já však spíše myslím, že jste nějaký státní úředník, a jediná vaše činnost jsou hloupé řeči a spotřebovávání daní od těch živnostníků! :-P

V. Kopta 21.3.2013 1:26

zaměstnancům se lépe vládne

Hezky napsáno. Ale právě ty vlastnosti poctivých živnostníků, které jste vyjmenoval je činí nepřáteli všech levicových stran a myslitelů: samostatní, pracovití, zodpovědní, nečekají na pracovních úřadech, atd. Jak se takový lidé dají lovit na sociální dávky? K tomu všemu samostaně myslí a mají selský rozum. Ještě by je mohlo napadnout, že přebujelá státní byrokracie je zbytečná. No a jak by se potom pan Mládek živil, že ano. Co by dělali odbory? Uděláme ze všech zaměstnance a bude pokoj!

J. Chaloupka 21.3.2013 9:03

Už jednou jsme všichni zaměstnanci byli a dopadlo to tak,

že jsme se po 40 letech styděli za své holé řitě. Nechci si to zopakovat. A pokud je vám více než 35 tak musíte vědět, že pokoj stejně nebyl.