3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Pan Mládek definuje parazity

Když je někdo opojen očekáváním příštího volebního vítězství, snadno podlehne emocím, mluví upřímně a nedává si pozor na pusu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaňura 21.3.2013 22:14

Švarc systém si vymyslel jistý Švarc, ale ne proto, aby

byl sám pracovníkem ve švarcsystému, ale aby jeho ZAMĚSTNANCI pracovali ve švarcsystému. Není to rozhodnutí zaměstnanců, že chtějí pracovat ve švarcsystému, ale je tu NABÍDKA práce ve švarcsystému. Nevím o nikom, kdo by nebyl raději za stejné peníze zaměstnancem.

Pracovník ve švarcsystému je na tom stejně, jako živnostník, může být propuštěn kdykoliv, na pracovní úraz se musí sám pojistit atd. Zejména pro malé živnostníky je zaměstnanec příliš velkým rizikem. Jak říkají, zákoník práce je sepsán pro velké podniky, kde se vše zprůměruje. Přitom i ty podniky, když snižují stavy, se dívají jak kdo marodí a jak často si bere "paragraf."

Proč myslíte, že před 120 lety by byl švarcsystém nesmyslem?

P. Vaňura 21.3.2013 21:52

Odpověď je jednoduchá, v těch ostatních stranách

sedí Nečas, Kalousek, Drábek a Peak...

P. Vaňura 21.3.2013 21:50

Pokud jako živnostník nemáte reálné náklady ŽÁDNÉ,

pak s největší pravděpodobností užíváte prostředky, poskytnuté Vaším zaměstnavatelem. Jinak to totiž není možné. Lze ovšem diskutovat o těch 60%.

P. Vaňura 21.3.2013 21:44

Vzhledem k tomu, že pan Mládek stál u zrodu

fotovoltaického tunelu, resp. zákona 180/2005Sb, na němž je založen, měl by chodit kanálama a netvrdit  o někom, že je parazit!

V. Bok 21.3.2013 20:19

Pan Pilný je další

který si nepřečetl, co vlastně  Mládek řekl. I když stylem hrozným. Měl taky vážené předchůdce, kteří řekli totéž. Kalousek, Drábek, Heger

P. Čech 21.3.2013 18:53

Re: Mládek versus Kalousek.

To máte pravdu, pane Šafránku, ale vykládejte to lidem (povětšinou ovčanům), kteří neznají základy matematiky, neumí počítat s procenty a nevědí tudíž co je to většina. To, že procenty vyjádřená rovná daň je nejspravedlivější, nikdy nepochopí, protože když se ve škole probírala procenta, tak zrovna chyběli.

P. Čech 21.3.2013 18:49

Re: Rada

Také jste v matematice asi příliš nevynikal, že?  Pokud poklesl výběr daní od OSVČ, může to mít, pokud je to pravda, mnoho jiných příčin. Mohl poklesnout počet OSVČ, stát neumí daně vybrat. Zaměstnancům vzrostly daně proto, že jim vzrostly mzdy. Jinak to možné není.

P. Čech 21.3.2013 18:45

Re: Jak to vlastně je...

Tak, tak, pane Havlíčku. Tady je aspoň jasně vidět, jak politik ČSSD a ostatní členové, kteří byli přítomni jeho projevu na sjezdu a neprotestovali (souhlasili),   l   ž   o   u    občanům. Lžou jim zde stejně, jako i v případech jiných. Abych však nenapadal pouze ČSSD, podobně a nebo stejně se chovají i jiné politické strany. ODS ústy dokonce pana premiéra, který tvrdil, že   m u s e l  podepsat amnestii, TOP 09, která tvrdí občanům, že S karta je pro ně výhodná a tak bych mohl pokračovat. Všichni politici občanům lžou.

P. Havlicek 21.3.2013 17:34

A daně...

A s daněmi je to stejné, pane Blažek...

P. Havlicek 21.3.2013 17:33

Jak to vlastně je...

Vážení a milí, ví někdo z vás, jak to vlastně je? Ví vůbec někdo, že živnostník na sociál a zdravotní zaplatí mnohem víc, než zaměstnanec? Výpočet je velmi složitý a proto se do něj nikdo nepouští a raději každý zkouší argumentovat vedlejšími argumentym jako jsou nezávislost na státu, odpovědnost, pracovitost, nízká nemocnost a podobně. Pokud budete chtít, najdete si vzorce, podle kterých lze modelově vypočítat, že živnostník za vyšší cenu odvedenou ze stejného příjmu jako zaměstnanec, nedostane od státu zdaleka takový servis, jako onen zaměstnanec. Pominu nemocenskou, kterou si musí "dokoupit" zvlášť a opět za mnohem vyšší platbu dostane mnohem míně, než zaměstnanec. Modelový příklad cca 25 000,- brutto. To proto, že cca 25 000 slouží k výpočtu minimálního odvodu živnostníka na sociálku. Minimálního proto, že je to minimum, které MUSÍ zaplatit i kdyby průměrný plat si nevydělal. Od toho je minimální, tedy nejmenší a nikoli malinký. Spočtené minimum tedy je pro OSVČ cca 1850,- Kč. kde je obsaženo důchodové a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, které zaměstnanec ze svých 25000,- btto neplatí. Jeho odvod při 25000,- BTTO je 1625,- Kč, tedy o cca 220,- korun méně. Ze SVÉHO příjmu. Dále pak ze svého příjmu zaplatí zdravotní pojištění ve výši 1125,-Kč, kdežto OSVČ musí zaplatit minimálně cca 1750,-Kč. tedy také více ze stejného příjmu. Zaměstnanec má od zaměstnavatele v takovém případě zaplaceno cca 500,- nemocenské pojištění a zaměstnanec od čtvrtého dne dostane zajištěni. V nějaké výši, ale dostane. Je to přibližně 50 - 60%, tedy dejme tomu 400 na den. OSVČ, pokud si dokoupí nemocenskou také za 500,-Kč, nestačí mu už 1850 sociál, ale uz se mu povinně zvyšuje na něco přes dva tisíce a dostane zajištění od 22dne a má nárok na 112 korun dámy a pánové. Pokud namítnete odvody od zaměstnavatele, pak se tedy nebavíme o příjmu 25000, ale o 33500,- a v takovém případě musí OSVČ krvavě stejná procenta doplatit. Takže, prosím, opatrně. Živnostník za svůj život platí více.

J. Vesela 21.3.2013 17:27

Re: Ano

velmi výstižné

J. Blažek 21.3.2013 16:51

Rada

Podívejte se jak v  průběhu 10 let poklesl výběr daní od OSVČ a jak vzrostly daně zaměstnncům. A pak teprve kecejte svá "moudra".

M. Sedláček 21.3.2013 15:18

Re: Nízká zdravotní daň živnostníků

Jako argument používáte další socialistickou prasárnu a to státní zdravotnictví s povinnou zdravotní daní bez rozlišení toho, jak kdo a nakolik systém využívá. Jste si jistý, že mu lékaře opravdu platí ostatní? Co když služby lékaře nevyužije třeba 5, 10 let? Paušalizujete tam, kde se jedná o čistě individuální záležitost.

M. Sedláček 21.3.2013 15:10

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

"Jsem přesvědčen, že to tak nemyslel, a že jenom chtěl otevřít diskusi, zda současné nastavení obou typů odvodů je korektní."

Co je to proboha za prázdné fráze? A ta diskuze povede k čemu, když ji otevřel slovy o parazitování? Ale jo, hajte toho ultra-parazita, třeba z toho budete něco mít.

M. Sedláček 21.3.2013 15:02

Když slyším mluvit dobytek

jako je Mládek, napadá mne jestli to zase cssd přepálí a dojde efektu "overkill" jako když se na volební vítězství třásl ten blb Paroubek. Jistá naděje tady je....

Š. Šafránek 21.3.2013 14:42

Mládek versus Kalousek.

Není to tak dávno, co totéž jako dnes Mládek, říkal Kalousek - pouze nemluvil o parazitech. Pokud se oprostíme od páně Mládkova ideového zázemí a motivace a dobereme se podstaty, zjistíme asi toto: zaměstnanec si snižuje daňový základ o děti + příspěvky na odbory (je-li v nich) + zaplacené úroky z hypotéky a stav. spoření. OSVČ si může odečíst 60% paušálně, případně více, pokud doloží patřičné náklady. Já vydělávám zhruba 2/3 příjmu jako zaměstnanec, 1/3 jako OSVČ. Reálné náklady coby živnostník nemám vzhledem k povaze podnikání žádné, ale odvody si vypočítávám pouze ze 40% zisku, zbylých 60% si odečítám jako paušální nezdanitelné náklady. Je to bezva - ale neparazituje má živnostnická polovina na té zaměstnanecké?

To byl samozřejmě fór, peníze odvedené na daních pokládám obecně za vyhozené a jsem příznivcem rovné daně bez jakýchkoli výjimek - je to jediné spravedlivé zdanění, které existuje. Pak nebude nikdo nikomu moci vyčítat ani závidět výhody.

M. Procházka 21.3.2013 13:44

cenzura

Cenzura mě likvidovala mou zprávu,s podivem,že to je u Astona.

P. Čech 21.3.2013 13:16

Nikoliv pan, ale soudruh Mládek.

Komunista tím, že zahodí rudou knížku nepřestane být komunistou.Omlouvat výrok tohoto soudruha tím, že očekává vítězství ČSSD ve volbách a nějakou upřímností nelze. Soudruh Mládek je politik a jako takový se živí žvaněním. Ostatně žádný politik se neživí smysluplnou prací. Politické strany jsou financovány ze státního rozpočtu, tedy z peněz nás všech. Jinak řečeno, parlamentní politické strany, ale i několik dalších   p a r a z i t u j í  na občanech. Parazitem je tedy i soudruh Mládek. Neumí už ani žvanit, pouze hloupě a navíc urážlivě kecat. Naprosto nechápu, jak mohou někteří ovčané volit ČSSD, když tato má ve svých řadách taková individua.

O. Rychlík 21.3.2013 13:11

Re: On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

Zde je rozdíl. To není zdaleka jen otázka příjmů. Živnostník dovolenou nemá zpravidla nikoliv proto, že by si na ní nevydělal, ale protože na ní nemá čas, respektive trh a konkurence mumto nedovolí. To zaměstnanci může být "šumák". Ten na ni má ze zákona právo. Rovněž tak na pracovní dobu, přestávky v ní, stravné na služebních cestách, atd. Je také značný rozdíl v pravidelnosti příjmů. Zkrátka, nevýhod býti živnostníkem v čistě ekonomickém slova smyslu je výrazně více než výhod. Je však jedna výhoda, která to vše přebije. Svoboda! Svoboda rozhodovaní a s ní vázaná zodpovědnost. Já už bych nechtěl mít žádného šéfa. To není o penězích. To je o pocitu, o stylu života. Platím daně a od státu za to moc neočekávám. Stačí, když bude zajišťovat vnější a vnitřní bezpečnost a snad by měl všem dětem zajistit základní vzdělání. Bude-li mě však stát buzerovat a dusit víc a víc, půjdu se také přihlásit na pracák. A pak až pan Mládek bude zase něco plkat o parazitech budu si říkat: Bať!

R. Langer 21.3.2013 12:35

Re: Švarcsystem je výhodný

A dělají to dobře, zbyde tak míň k rozkradení od těch skutečných parazitů!

R. Langer 21.3.2013 12:34

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Jo, jedni zaplatí, a druzí ušetří? A ty reálné výpočty toho zaplaceného a ušetřeného tady v diskusích jste si prošel? Protože jestli ano, tak je to poměrně jasné, a nemáme se o čem bavit. Jestli ovšem živnostníka vidíte jako pan Mládek a myslíte si, že být zaměstnanec a být živnostník je to samé, tak je s podivem, že nejste tím živnostníkem a neplatíte také ty menší daně, když je to tak výhodné. Já však spíše myslím, že jste nějaký státní úředník, a jediná vaše činnost jsou hloupé řeči a spotřebovávání daní od těch živnostníků! :-P

R. Langer 21.3.2013 12:28

Re: "Přiměřená" dan je 0 procent...

Z hlediska plátce daně je jediná přiměřená ta, která je ve výši 0 procent.

Ano správně. A je to naprosto logické. A když všichni živnostníci skončí, protože nevydělají ani na ty daně, tak to okecáte jak?

J. Rázl 21.3.2013 11:36

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Můj zesnulý emeritní tiskový mluvčí by řekl: Výborný nápad. Navrhuji zařadit živnosti "Politik" a "Poslanec" do živností licencovaných ve zvláštním režimu. A hned by byl důvod ke zřízení úřadu pro udělování těchto licencí. Oficiální poplatek za licenci by stačil 10 000,-- Kč, výši úplatků bych neomezoval.

J. Rázl 21.3.2013 11:28

Soudruhu Mládku - dík

Můj zesnulý emeritní tiskový mluvčí by řekl: Měli bychom ocenit pana Mládka za to, že otevřeně odhalil skutečnost, že sociální smír je pouze volebním heslem, nikoliv cílem a skutečným důvodem existence této strany, jakož i stran, vzniklých z jejích odnoží.

O. Rychlík 21.3.2013 11:27

Re: On se pan Ing. Mládek nepřeřeknul,

Zde je rozdíl. To není zdaleka jen otázka příjmů. Živnostník dovolenou nemá zpravidla nikoliv proto, že by si na ní nevydělal, ale protože na ní nemá čas, respektive trh a konkurence mumto nedovolí. To zaměstnanci může být "šumák". Ten na ni má ze zákona právo. Rovněž tak na pracovní dobu, přestávky v ní, stravné na služebních cestách, atd. Je také značný rozdíl v pravidelnosti příjmů. Zkrátka, nevýhod býti živnostníkem v čistě ekonomickém slova smyslu je výrazně více než výhod. Je však jedna výhoda, která to vše přebije. Svoboda! Svoboda rozhodovaní a s ní vázaná zodpovědnost. Já už bych nechtěl mít žádného šéfa. To není o penězích. To je o pocitu, o stylu života. Platím daně a od státu za to moc neočekávám. Stačí, když bude zajišťovat vnější a vnitřní bezpečnost a snad by měl všem dětem zajistit základní vzdělání. Bude-li mě však stát buzerovat a dusit víc a víc, půjdu se také přihlásit na pracák. A pak až pan Mládek bude zase něco plkat o parazitech budu si říkat: Bať!

V. Kain 21.3.2013 11:26

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Je to jejich parketa,že počítají se závistí.Živnostník si pořídí auto na úvěr a mnoho socanů v jeho blízkosti se může zvencnout.Řemeslník OSVČ musí ke své profesi absolvovat různá školení a zkoušky které jsou dneska dosti drahé.Musí si zajistit práci a tím najezdí mnoho kilometrů a toto všechno si musí hradit ze svého.Samozřejmě,že tyto náklady si po právu odečte z daňového základu,ale tím ještě více rozzuří socialisty.

V. Kain 21.3.2013 11:15

Re: Přeřeknutí je pro vás víc než objektivita

Bývalý komunista je jako bývalý černoch.

V. Kain 21.3.2013 11:12

Re: Ještě jedna poznámka k živnostníkům.

Mimo toho co jste paní Košařová vyjmenovala patří ještě obrovské riziko a tím je v mnoha případech nezaplacení za vykonanou práci.Mnoha řemeslníkům se stalo a často dneska stává,že objednavatel čeká až bude dílo hotovo i když po celou dobu nevznesl jedinou přípomínku vůči kvalitě prováděné práce.Jen co přijde na placení,tak má spoustu přípomínek a jedinou snahou je snížit cenu.Takových lumpů je mezi investory dost a dost.O tom se státním zaměstnancům ani nezdálo.Ti dostanou svůj desátek z našich daní pravidelně na svůj účet.

K. Řežábek 21.3.2013 10:45

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Vaše hrubost by měla vést k vymazání z příspěvků.. nu což,  je to vaše ostuda.

Není věcí úředníka- ale politiků prohlásit,, že je špatné, když jedni  lidé na dani ušetří, a jiní  to za ně  zaplatí. Protože v souhrnu např. na zdrvotnictví jdou peníze do společného fondu a z něj se platí všem.

Když  jdete k dokrorovi na účet  zaměstnanců, kteří to za vás platí, máte radost? Předpokládám, že ne - že to prostě ani netušíte.

Švarcsystem není špatný,  špatná je rozdílná výše zdanění téže práce, když ji jednou děláte na OSVČ a jednou jako zamastnanec.  A v tom je problém "černých pasažerů". Neplatí, a např. zdravotní péči chtějí...

K. Řežábek 21.3.2013 10:40

Re: Parazité čeho?- sociálního systému!

Považujete- nepovažujete....ale živnostník to je,  neboli OSVČ. A není jich málo.