2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

GLOSA: O sovětském myšlení

Leckdo si možná pomyslí, že rozmazávat spor o pomník maršála Koněva v pražských Dejvicích je zbytečné. Socha zůstane stát. Žádná relevantní politická síla ji ničit nechce. A protesty Moskvy vyšumí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Řezák 10.1.2018 21:42

Re: Lidice ... Lidice ...

Takže, jestli to správně chápu, těch 8 tisíc lidí zemřelo sešlostí věkem.

J. Jurax 10.1.2018 22:57

Re: Lidice ... Lidice ...

Ehm - pídění se po podrobnostech a širších okolnostech dějů ve Srebrenici neznamená obhajování vraždy těch lidí. Jevy se dějí v příčinách a souvislostech, které je dobré zkusit poznat a které se v bulvárním i tzv. seriózním denním tisku nedočtete.

A kdo sedí v Haagu - to se ukazuje v poměru počtu souzených a odsouzených hrdlořezů srbských a albánských v kauze Kosovo. Ti albánští se taky vydatně snažili, ale zbytečně - k soudu je moc nezvali, takže třeba Hashim Thaçi neúpí v žaláři, ale prezidentuje v Kosovu.

M. Prokop 10.1.2018 13:13

Re: Lidice ... Lidice ...

Hádám, že proto, že viděli letitou neudržitelnost SFRJ a doufali, že se to rozejde v míru. Nerozešlo, Srbsko zaútočilo na své sousedy zvenčí, srbské menšiny zevnitř.

"Řeznice" i presidentská kancelář viděly realitu.

V. Novák 10.1.2018 13:32

Re: Lidice ... Lidice ...

Uznat slovinské, chorvatské a muslimské separatisty se hodilo do krámu.

Kupodivu nikdo nešťavnil o garantovaných hranicích a nedotknutelnosti poválečného uspořádání v Evropě, jako v současnosti Frau Kanzlerin.

M. Prokop 10.1.2018 15:28

Re: Lidice ... Lidice ...

Jo, možná hodilo. Což ale nic nemění na tom, že Srbové zaútočili na své sousedy. Ne Němci nebo Američani. Srbové.

Š. Hašek 10.1.2018 16:46

Re: Lidice ... Lidice ...

Mnohdy asi jako ve Španělsku 2017, že?

Zjednodušeno.

P. Maleček 10.1.2018 12:23

Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Když už pravdivá historie, tak i s tím, že vojsko vedené Koněvem přijelo do už Vlasovem a občany osvobozené Prahy. A první co Koněv v Praze udělal, že nařídil po Praze chytat a do ruských gulagů deportovat lidi co se nelíbili Stalinově administrativě. To vč. občanů ČSR.

O jeho angažmá při krvavé likvidaci zbytků demokracie v Ruskem okupovaných zemích nemluvě.

Prostě ta socha není pomník Koněva, ale důkaz hrbení se Česka před Ruskem.

Š. Hašek 10.1.2018 12:48

Re: Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Zapomněl jste připomenout, že Rudá Armáda od Stalingradu až do Prahy prošla již osvobozeným územím.

Zapomněl jste připomenout, že věčný mír nám tehdy konečně přinesla seriozní Třetí Říše.

Zapomněl jste připomenout, že Osvětim-Březinka nepostavi Koněv .........

Zapomínáte/překrucujete z klidu domova, po šedesáti letech dost věcí, připomínáte mi majitele Orlíka, jak "zapomněl" co měli spolu president Beneš a Vůdce Adolf. Nechcete Koněva poslat do Haagu?

J. Řezák 10.1.2018 13:06

Re: Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Bohužel Koněv je již mrtev a Haagský soud byl rozpuštěn (a vypuštěn).

M. Prokop 10.1.2018 13:15

Re: Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Co s Prahy týče, tak má pravdu spíš on než vy. A že Praha byla osvobozena později a s většími ztrátami než bylo nezbytné, to je zase vina jeho nadřízeného Stalina.

Š. Hašek 10.1.2018 16:45

Re: Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Škoda, že někteří účastníci zdejších debat nezkusili v roce 1938-38 zahnat toho Adolfa pomlázkama. A později neradili sovětskému generálnímu štábu jak má láskově bojovat - až k Vltavě, tady je teďkonc generálů druhé války a šroubovačů destiček na pomníky jak na-ráno.

No nic, kdo si nepamatuje, neposlouchal - bude mít na krku Deutschland zas. Potom snad Putina. V tomhle pořadí, navopak ne!!!!!!!

J. Lepka 10.1.2018 21:18

Re: Koněv přijel do už osvozené Prahy likvidovat demokracii.

Nevím proč kolem sebe kopete jak malej capart, pan Maleček má naprostou pravdu, já ji slýchával již od dětství od své matky a babičky, navíc si stačí porovnat data (datumy) oněch událostí a skutečně zjistíte, že rusáci se najednou utrhli od Drážďan, když zjistili, že nejsou naplněny jejich podmínky z Jaltské konference, že Američani sice zůstali u Plzně, ale vlasovci před sebou ženou Němce do US zajetí a Praha by taky na své "osvobození" nemusela čekat. A že Stalinova snaha byla vždy jen zástěrkou pro územní zisky imperialistického diktátora snad není pochyb.

P. Khail 10.1.2018 11:30

Pokud by

odstranění pomníků bylo přepisováním dějin tak už jsme je přepsali mnohokrát odstraněním pomníků Lenina, Stalina, Gottwalda atd.

Š. Hašek 10.1.2018 11:53

Re: Pokud by

No, začínám mít dojem, že s bouráním pomníku je to jako s tím vymazáváním/začerňováním odstavců v knihách.

A vždycky to nemusí být odstavce zcela nesmyslné, pokřivené režimem/Nejedlým. Všimněme si těch "holoubků", co by nechtěli, abychom "četli" naši minulost komplet!

Dnes už ti (samí) holoubci nakazují, jak máme mluvit, psát, .......... , myslet. Pomník (i gaunera) neškodí, upozorňuje, připomíná, ......... . Dnešní živý gauner škodí!!! Vidím těm krasohledům až do žaludku.

Š. Hašek 10.1.2018 11:28

Pane Petráčku,

s prominutím, nerozumíte Rusku. Tomu současnému, ale carskému asi také ne.

A děláte z komára velblouda, někdo z Ruska na pohřbu Biĺaka, možná ale z toho pohřbu hacknul všechny volební kanceláře v ČR, že?

Sledujte raději politické postupy brusele, kde a co všechno dělají ti "neruští, nesovětští soudruzi". Rusko si půjde svojí cestou, pošle list nevděčníkům (mladým, zapomnětlivým) k pomníku toho, co dal Hitlerovi na zadek. Jinak pečlivě sleduje blbnutí současné západní Evropy. Nic víc, krom tedy toho, že si tady Rusové kupují domy od chudnoucích eurohodnotářů a jejich banka sysluje zlato, nikoli eurocetle.

Jsme na tom líp, než "budovatelé" v USA, tam nejde o tabulky, tam rovnou bourají.

J. Lepka 10.1.2018 21:27

Re: Pane Petráčku,

Nevím zda činíte z naivity nebo se snažíte zglajchšaltovat všechny negativní jevy současnosti, ale jedno je jisté, od konce 19. století se nijak nezměnil vztah rusů ke svému báťuškovi a jeho vztah k blízkému či vzdálenějšímu zahraničí, a to včetně neukojené touhy o přímém přístupu k Indickému oceánu. Nevěříte li, prostudujte si dějiny 20. století s orientací na ruské války ve Vietnamu, Kambodži (i když tam to Pol Pot nějak nezvládl)a Afgánistánu a nyní jejich zřejmé nadbíhání Íránu.

J. Vavruška 10.1.2018 11:13

Nechápu Prahu 6

Nechápu, proč by u památníku připomínajícího osvobození Prahy, měla stát ještě tabulka připomínající maďarské povstání a další, zcela nesouvisející věci. Na to přece máme Wikipedii. Nebo ať si Praha 6 postaví ještě památník maďarského povstání. Kdo jim brání?

To není žádná "ruská verze historie", to je celkem pochopitelná snaha nenechat nabalovat na jeden památník další věci, které se odehrály až po roce 1945 a v případě berlínské zdi vůbec nechápu, jako by to spolu mělo souviset. Nestavěl to jenom Koněv, nerozhodoval o tom sám a vůbec to není tak jednoduché. Ano byl u toho, ale proč to zrovna jemu věšet na nějakou tabulku.

Radní Prahy 6 se opravdu zbláznili.

Š. Hašek 10.1.2018 11:33

Re: Nechápu Prahu 6

Přesné.

Radní jsou další "hrdinové", před nimi ten starosta, "co jako hrdě/odvážně nedal obraz zvoleného presidenta do obecní kanceláře", protože si myslel, že je v té obci šéfem a nikdo mu do toho nebude mluvit.

Začínám mít dojem, že "Koněv měl prsty" i v Lidicích.

J. Řezák 10.1.2018 12:49

Re: Nechápu Prahu 6

Lidice

... myslíte tu trapnou historku v porovnání se Srebrenicou, kde vraždu 8000 lidí obhajovala televizní hvězda profesor Rajko Doleček?

Š. Hašek 10.1.2018 12:55

Re: Nechápu Prahu 6

Nechápu.

Vyjeďme si na to místo Kladna, rád si Vás tam vyslechnu.

M. Prokop 10.1.2018 13:16

Re: Nechápu Prahu 6

Ano, nechápete.

Š. Hašek 10.1.2018 17:22

Re: Nechápu Prahu 6

Už se fakt těším, že po každých volbách budou radnice "dolaďovat historii". Hlasováním.

Až se příště narodím, buď budu vodlejvat bianco bronzový tabulky pro Rathausy, nebo budu mít firmu na vodvoz haraburdí z pomníků. Hlady nezahynu.

P. Hlosta 10.1.2018 11:00

Vymývání mozků

'Vymývání mozků' je kniha od Marka Solonina, co má podtitulek 'Zfalšované dějiny sovětsko-německé války'. Solonin v ní kvalifikovaně rozebírá, jak i po Sovětské éře se stále snaží mnozí Ruští historici o zkreslování historie a proč. Lépe než kdo jiný dokáže laikům vykreslit a prokázat tato fakta.

Protože se celoživotně pídím za pravdou v historii, pak pro mně nebyl problém najít tuhle knihu v nabídce, koupit si ji a s nadšením přečíst. Realita světa je ovšem taková, že ne každý má zálibu se pídit za pravdou a historickou zvláště. Proto je také možné, aby velká část veřejnosti setrvávala na podstrčených mýtech, polopravdách a i lžích. To je důvod, proč chválím autora článku za jeho snahu. ;-)

J. Řezák 10.1.2018 12:59

Re: Vymývání mozků

Děkuji za tip. Hned si jdu knihu půjčit do knihovny. Už na střední škole jsem měl problémy, když jsem pohrdal pražským povstáním (zcela zbytečná akce , kde zemřelo 1600 lidí), Janošíkem (bohatým bral, na chudý sr.l), Janem Husem (žvanil, kterými se to nakonec nějak vymklo z rukou, už za Dekret kutnohorský měl dostat přes držku) a doba temna byla pro mě vždycky především doba baroka, největšího rozkvětu umění v Čechách. Rád se seznámím s alternativním viděním ruských dějin.

S. Kalužík 10.1.2018 13:13

Re: Vymývání mozků

Souhlas, jen s tím Janošíkem to zní takhle:"Bohatým bral a chudým taky" :)

M. Prokop 10.1.2018 13:18

Re: Vymývání mozků

Pražské povstání nebylo zbytečné. Některým věcem těžko zabránit.

J. Řezák 10.1.2018 13:30

Re: Vymývání mozků

A co dokázalo? Donutilo Němce se bránit (a útočit). Němce, kteří by jinak jen zdrhali, až by se jim za zadkem kouřilo, do náruče Amíků. Nebýt povstání, měl bych dědu. Díky povstání máme v rodině hrdinu a na baráku pamětní desku. Naprosto zbytečná smrt.

V. Novák 10.1.2018 13:35

Re: Vymývání mozků

A vyvolal je Putin...

Nebo pražské povstání výjimečně ne?

M. Prokop 10.1.2018 15:30

Re: Vymývání mozků

Nedokázalo nic moc, to souhlasím. Taky ho nikdo nenaplánoval, rozjelo se to vlastní silou z nasrání lidí. Škoda, že váš děda vám nemohl říci, proč se zřejmě zúčastnil.

P. Vaňura 10.1.2018 16:41

Nikdo neví, co by se stalo, kdyby Češi, nejen Praha,

nepovstali.

Pokud mě nevěříte, najděte si na Googlu Boj o hrad Iter. Ještě 5 května 1945 se příslušníci 17. divize SS pokoušeli pobít prominentní, převážně francouzské, válečné zajatce. Poslední Hitlerovy rozkazy před smrtí byly šílené i co se týká Němců, naštěstí nebyly skoro vůbec splněny.

A co třeba http://www.fronta.cz/kalendar/masakr-v-tresti