21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSA: O Kalouskovi

Tuhle se mě jeden internetový server otázal, co říkám na Kalouskovo vystoupení v Interview ČT24.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 3.6.2013 19:18

Kalouskův trik

Spočívá především v tom, že přesvědčil veřejnost, že je pravicový politik, ačkoliv žádný Eurohujer (aktivista boje za EU-socialismus) opravdu pravicový být nemůže. Pokračuje tím ve smutné roli masmediálních (P+L EU-hujerských) pidistran jakými byla Svobodní demokraté, Unie svobody, ODA...

Je možné že k DEU ho teď usměrňuje pan Schwarzenberg ale vzhledem ke svým nedořešeným aférám např. na MO se nebude moci odvážit opustit EU-hujerské řady .

J. Ptáček 2.6.2013 22:57

No nedal byste mu hlas?

Kalousek je před ostatními politiky neustále vepředu minimálně o jednu koňskou déku. A vypouští perly: "V severních Čechách na krajích kradou, ani poledne nedrží ...". No nedal byste mu hlas?

F. Eliáš 2.6.2013 17:44

Politik musí být nemravný

Musí snadno měnit strany, nemít na nic stabilní názor, nerozpakovat se užít politiku na svůj osobní prospěch, atd. Kalousek je dobrý politik.

J. Jurax 2.6.2013 18:47

Re: Politik musí být nemravný

Máme v čele jen dobré politiky - u koalice i opozice.

P. Pruner 2.6.2013 8:23

silný díky slabému p.Nečasovi

Velmi výstižný článek pane autore. Panu Kalouskovi se daří také díky velmi slabému vedení ODS v čele s panem Nečasem, snad je p.Kuba a Kubera snesou přísnější pohled a jsou schopni jít za věcí.

P. Pavlovský 2.6.2013 17:26

Re: silný díky slabému p.Nečasovi

V OVM teď Kalous hladce odrazil Haška.

Pokud TOPka zvládne povodeň v Praze, má na komunální volby vystaráno!

P. Vaňura 1.6.2013 21:11

Kalouska charakterizují takovéto věci

1) podpora fotovoltaických tunelářů

2) podpora provozovatelům hazardu

3) ochota nalít 100 miliard českých peněz do pokusů zachránit jih eurozóny

Děkuji, nechci!

V. Vlach 2.6.2013 8:50

Re: Kalouska charakterizují takovéto věci

Asi tak nějak!

V. Vlach 2.6.2013 8:51

Re: Kalouska charakterizují takovéto věci

Asi tak nějak.

V. Skalová 1.6.2013 19:12

Nesouhlas s tím veleještěrem.

Havel, Klaus i Zeman - ti všichni měli nebo mají nějakou politickou "filosofii", nějaký cíl, ke kterému směřují a kterého se plusmínus drží, ať už s nimi souhlasíte nebo ne. Kalousek je v tomto směru nula. Bude vyznávat cokoli, co ho udrží u moci a peněz.

J. Václavíková 1.6.2013 19:21

Re: Nesouhlas s tím veleještěrem.

Neříkejte! Doteď to sedělo nejvíc na Klause! Mimochodem, slyšela jste jeho sliby, jak se bude chovat, když ho podruhé zvolí prezidentem? Ne? To si najděte a přečtěte, určitě Vás to pobaví :-)))

B. Rybák 3.6.2013 18:53

Re: Nesouhlas s tím veleještěrem.

Na pobavení úplně stačí přečíst si Vás. Jste lepší než bývalé "radio Jerevan"

L. Hrušková 3.6.2013 18:09

Re: Nesouhlas s tím veleještěrem.

Ale i to je cíl!!!

P. Papež 1.6.2013 11:21

Kalousek

Kalousek je shopný (ale všeho).

V. Kusý 1.6.2013 18:58

Re: Kalousek

Vzal jste mi to od úst (klávesnice). Ona panu Štěpánkovi uniká ta jemná nuance asi tak, jako když nevím, zda se děvčata smějí na mně, nebo mně. :-)

J. Jurax 2.6.2013 12:56

Re: Kalousek

Míníte-li schopný (všeho), pak jistě. Nebyl-li by, nemohl by býti tuzemským politikem. Natož vrcholovým a úspěšným.

R. Hroza 1.6.2013 11:07

Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

Myslím, že by se mělo učinit Kalouska skutečně za NĚCO zodpovědným. Aby musel něco dokázat VYKONAT. Zatím nic nemusí jen do všeho může kecat. Jemu se to ale kecá, když za nic není zodpovědný. Jeho nzory jsou soliterní, sebestředné .. a populistické. Takové kecy se u nás líbí. Bohužel, hlavně v těch cenových skupinách, které mají nejvíc částečně nesvéprávných voličů.

V. Heidlerová 1.6.2013 13:45

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

Trpufla bych si oponovat - p. Kalousek je velmi neoblíbený právě u těch "cenových skupin", které zmiňujete. Ty se zbožným obdivem a slepou vírou obracejí k ČSSD a jejím plácačům slibů. Populismus není tak docela jeho parketa (myslím p. Kalouska), na to mají certifikát socani v zádech s rudochy.  

P. Pavlovský 1.6.2013 13:56

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

V tohle je Kalousek dost podobný Klausovi:

rád říká na veřejnosti nepoppulární věci, které nelze argumentačně porazit.

M. Kosejk 1.6.2013 15:59

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

A taky je Kalousek silně neoblíben u pravicových voličů, kteří si pravicovou politiku nepředstavují jen jako soubor daňových opatření a škrtů. Kalousek je velmi neoblíben u lidí, kteří si pod pravicovou politikou představují hlavně snahu o zefektivnění chodu státu.

A Kalouskovo nadřazování boje proti ODS nad zájmy státu také mnohým pravicovým voličům není po chuti.

A pokud vím, tak Kalousek nám před volbami v roce 2010 sliboval pravicovější alternativu k ODS. A místo toho nám dodal ještě levicovější stranu, než je ODS.

V. Skalová 1.6.2013 19:14

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

Přesně tak.

P. Pavlovský 2.6.2013 17:31

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

Elektorát Kalouska zdaleka tak mazaný jako on není, čímž myslím i sebe - TOPku jsem volil do sněmovny i na Praze.

Ta druhá mě zatím nezklamala, ta první už v leccčem ano, obzvlášť na MK ČR, jakkoli je to oficielně ministerstvo StaN..

J. Jurax 2.6.2013 12:59

Re: Kalousek se dělá stejně hloupým jako jeho elektorát . a to se líbí

No jo, sliboval ... tady máte další doklad skutečnosti, že převolební sliby - jakékoliv strany - jsou na dvě věci. Vždy jde o moc, koryta a prachy.

J. Maleček 1.6.2013 10:53

V poslední době

se mi články Petra Štěpánka docela líbí, a to i tehdy, když si kopne do P+L.

O Kalouskovi skutečně člověk neví, co si má myslet. Měl jsem ho kdysi za "pravicového lidovce", kterého KDU-ČSL vystrčí, když se blíží možnost koalice s ODS, podobně jako předtím vystrčila Cyrila Svobodu v předtuše koalice s ČSSD. Ovšem MK zjevně lidoveckou úroveň přerostl, a začal hrát hada na vlastní pěst. Prvním krokem byl jeho náznak paktu s komunisty, o kterém dodnes nevím, jestli to myslel vážně, a druhým pak založení topky. Autor má pravdu, že topka je fasáda havlovských intelektuálů a v pozadí ON. Ovšem právě tím se liší od předchozích pokusů na toto téma typu Unie svobody. Ta končila v naprostém nezájmu, intelektuálové si našli zelené a život šel dál. Kalouskovi se ovšem povedl majstrštyk, o kterém p.Štěpánek nepíše: zcela sebral ODS její hlavní chloubu - politiku rozpočtové odpovědnosti. Posledním rozpočtovým specialistou ODS byl pan Tlustý, a poté co skončil ve vířivce, ODS toto klíčové pole zcela vyklidila. A velmi ji to mrzí. V tom bych hledal kořeny animozity Nečase a Kalouska, přestože spolu musí koexistovat a schytávají to z obou stran: v českých hospodách se nadává na "pravicovou" vládu a za fackovací panáky jsou oba, klausovci pak kritizují vládu jako "pravdoláskovou" a s ní preventivně i Nečase. Mám-li vyjádřit svůj názor, mám k této vládě přes všechny kotrmelce stále jisté sympatie, a to díky krokům MK možná víc než díky "fasádě" dědečka Schwarzenberga s dýmkou. MK je možná mafián, možná opilec a hulvát, ale evidentně zdědil státní kasu v době obrovského celosvětového ekonomického průšvihu, a dokázal to nějak ustát. (Připomínám, že první Kalouskův "předkrizový" rozpočet měl deficit 19mld, zatímco poslední Sobotkův cca 100mld za srovnatelné ekonomické situace).

Ovšem možné je, že MK nyní opět zavětřil, a vydal pokyn, aby se topkařští fasádníci začali očuchávat s ČSSD v pokusném městě Praze. Co kdyby to šlo i celostátně?

M. Šejna 1.6.2013 12:22

pane Malečku

Kalousek zdědil státní kasu v době ekonomického růstu a poklesu nezaměstnanosti. Bylo to na počátku roku 2007. Krize v Česku začala až v roce 2009, a to i díky tomu, že Kalousek odmítal tezi, že světová bankovní krize ovlivní i nás.

Rozpočtový deficit 19 mld. v roce 2007 zařídil Kalousek pomocí rozpočtových fíglů, kdy změnil metodiku a papírově tak uspořil asi 50 mld. On je totiž rozpočet spíš účetnictví, zatímco dluh zůstane dluhem, ať účtujete jakkoli. O tom, že v roce 2007 to byl Kalouskův fígl, svědčí skutečnost, že při údajně jen 19 mld. schodku se zvýšilo státní zadlužení o 90 mld. 

Každopádně je potřeba si pamatovat, že rozhazovační socani vytvořili za 8 let vlády dluh ve výši 603 mld., zatímco filuta Kalousek a jeho komplicové za pouhých 6 let hospodaření se státní pokladnou nasekali dluh 864 mld.  Zlatí rozhazovační socani proti rozpočtově zodpovědným Kalouskům.

J. Vyhnalík 1.6.2013 13:26

Re: pane Malečku

Krize vypukla v roce 2008, ale do roku 2009 se o ní nemluvilo. Pokud ministr financí (premiér, president) veřejně připustí možnost krize, tak ke krizi dojde, i kdyby země jinak rostla. Finanční trhy se od takové země totiž automaticky odvrátí a ekonomika se potopí. Je proto logické, že dokud krize nepropukne v plné síle, jsou řeči o ní tabu a "pracovní povinností" nejvyšších představitelů státu je možnost krize popírat a zlehčovat.

Je to stejné, jako by ředitel banky veřejně řekl, že budoucnost banky je nejistá. Bez ohledu na skutečný stav dané banky, by to nejspíš žádná banka neustála.

M. Šejna 1.6.2013 13:30

jistě pane Vyhnalíku

v tom případě by měl začít Kalusek do světa roztrubovat, že krize u nás skončila a začíná rychlý ekonomický růst. Finanční trhy sepak určitě automaticky vrátí ekonomika se vynoří a od Aše až do Ostravy bude jen blahobyt.

J. Vyhnalík 1.6.2013 13:51

Re: jistě pane Vyhnalíku

Však on to do jisté míry dělá, problém je, že podobně optimisticky se snaží mluvit politici napříč Evropou už několik let a tak jim nikdo moc nevěří.

Důležité jsou měřitelné parametry a jejich zveřejnění za realitou vždy o něco zaostává. Takže jak o vypuknutí krize, tak o případném (a dle mého názoru velmi nepravděpodobném) zlepšení se dozvídáme se zpožděním. Parametry jako je úhrnný HDP, nezaměstnanost, státní dluh atd. jsou důležité a právě proto, aby se posílil optimistický duch, metodiky výpočtu se v průběhu času postupně mění tak, aby současnost vycházela ve srovnání s minulostí lépe. Nezaměstnaní nejsou ti, kdo nemohou najít práci, ale ti, kdo jsou registrovaní na úřadech práce. Nezaměstnanost se tak dá snížit třeba tím, že se omezí doba, po kterou lidé mohou být registrováni atd.

Nejedná se o žádnou českou specialitu, naopak oficiální metodiky EU vedou zpravidla k opticky lepším výsledkům a proto na ně politici rádi přecházejí.

J. Václavíková 1.6.2013 18:23

Re: jistě pane Vyhnalíku

Jedna připomínka- Kalousek tvrdil, že bankovní krize u nás nehrozí. O krizi ekonomické nemluvil.

B. Rybák 3.6.2013 19:03

Re: pane Malečku

Přesně tak. Jednou z hlavních a nejnebezpečnějších příčin krizového vývoje je očekávání krizového vývoje.