3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Nenechme si sebrat 90 miliard!

Páteční summit Evropské rady dal členským státům EU lhůtu 10 dnů, v níž mají potvrdit, zda přispějí celkově 200 miliard eur na krachující státy eurozóny. Na Českou republiku vychází podíl 90 miliard korun (3,5 miliardy eur).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Hoblík 14.12.2011 14:59

Co kdybychom zkusili prodat Kalouska?

Takový superfinanční odborník by se mohl někomu hodit. Ale Somálsko by ho zase nemohlo zaplatit. Darujme ho!

Š. Hašek 14.12.2011 14:42

Chirurg v případě sněti v chodidle,

by řekl uříznout, zatím to jde docela nízko! Než nám pacient zemře!

Maličká, nepatrná zemička je plaite. Bankéř by řekl. odepsat!

Na postupech politické "elity" EU mi něco nesedí. Možná by měli dát na slovo jiných. Nebo snad celá EU je povětšinou plaite?

A. Hrbek 14.12.2011 11:23

Vážený pane Machu

1. Jde o půjčku z rezervy ČNB do rezervy MMF. 2. Každá půjčka by měla přinést úroky, tedy zisk. 3. Rezerva MMF může posloužit i při případných potížích ČR, je jen technickou otázkou zda vratkou půjčky nebo jinou formou. 4. Hospodaření ČNB nemá nic společného se státním rozpočtem, jak se někteří "ekonomové" domnívají. ČNB je na vládě s jejím pomalu dvěstěmiliardovým ročním dluhem nezávislá. 5. Rezerva ČNB slouží především k případné intervenci na trhu s CZK. Jak ukazuje zkušenost, ČNB není schopna velkým výkyvům kurzu CZK zabránit. 6. Pokud by ČR hrozilo, že poskytnutá půjčka ve výši 90 mld. Kč ohrozí její ekonomiku, tak to dává velmi, ale opravdu velmi špatné vysvědčení o její stabilitě. Zatím ji nepoložil ani dluh blížící se 500 mld vytvořený posledními vládami, i když nějaké následky začínají být již patrny. 7. Důležitým faktorem je, že ČR má vůči EU aktivní saldo, to znamená, že více čerpá, než dává. Poskytnutá podpora je vázána na souhlas orgánů EU. Takže je reálná možnost, že poskytnutí dotací České republice bude orgány EU blokováno. 8. Současná struktura ekonomiky ČR vyžaduje, aby ČR měla zájem na stabilitě vztahu mezi EUR a CZK. A CZK není natolik pevná, aby ji případný organizovaný nájezd nepoložil. 9. Mluvit v současné době o "samostatnosti" a "nezávislosti" ČR je vtip na úrovni Dikobrazu. Ekonomika ČR tvoří asi 1,2% z ekonomiky EU z toho je cca 70 % závislá na EU. 10. Závěr si každý udělej sám.

Je zajímavé poslouchat výkřiky některých "ekonomů" o nespolehlivosti MMF, když se o drahná léta neustále opírali o různá doporučení MMF. Dále je zajímavé, že se lidi nachytali na upisování státních půjček, aniž by tušili míru rizika, natož aby věděli kam jejich peníze půjdou. Podobně ukládají své peníze do peněžních ústavů aniž by se sebeméně starali o to, jak peněžní ústavy jejich peníze využijí. A o tom, že naše peněžní ústavy, které se postupně dostávají i do ruských ruk, jsou méně spolehlivější než MMF jsme se také již přesvědčili.

S pozdravem

J. Pernica 14.12.2011 12:33

Re: Vážený pane Machu

několik poznámek: pokud mám dluhy, tak nepůjčuji, ale v první řadě splácím a je úplně jedno z jakých zdrojů. Riziko nesplacení půjčky je v tomto případě velmi vysoké. Řecko již de facto zkrachovalo a nikdy své závazky nesplatí. Co se týká aktivního salda dotací z EU tak si prosím uvědomte, že 20% oné částky je provize Bruselské firmě za zpracování dotačního projektu, aby byl schválen. Dále jsou podporovány projekty naprosto nesmyslné, jako cyklostezky odnikud nikam, nebo psychologičtí poradci ve školách. Minimální povinná spoluúčast je 15%. A dále si odečtěte náklady na nutnou propagaci EU, která dotaci podmiňuje a dále pak náklady na vyhodnocení správného vyhodnocení projektu (dalších cca 10% z ceny) - pokud to neuděláte "správně" pak musíte značnou část dotace vracet. Takže celkově to spíše vypadá na čisté plátce a navíc za něco co nepotřebujeme. Protože co je potřeba rozhodují soudruzi v Bruseli.

J. Kanioková 14.12.2011 13:13

Naprosto precizně jste to popsal !!!

95% dotací... od ďábla jest..

Ještě by se k tomu mělo připočítávat těmi, kdo takovými plusy argumentují, kolik našich daní nezůstává doma, ale odplouvá díky mateřským firmám do západních zemí, které nám tak "nezištně" pomohly.. Tento "dluh" je již jistě víc než srovnaný..

B. Rybák 14.12.2011 14:49

Re: Vážený pane Machu

Pokud si opravdu myslíte, že EU nám může svévolně zastavit příspěvky přesto, že (za nic) platíme přes 30 miliard členských příspěvků a navzdory tomu, že těmito příspěvky bylo odůvodněno to, že ztratíme mnohem cennější konkurenční výhody (našeho umírněně sociálního, nezeleného systému), pak považujete EU za ještě o něco darebáčtější organizaci než já.

Stačí když v tom budete důsledný a své omyly si snadno odstraníte sám. Patří mezi ně i Vaše úsměvné zdůvodnění, proč můžeme postrádat 90 miliard (my možná, ale našim dětem by mohly chybět k přežití).

A. Hrbek 14.12.2011 15:10

Re: Vážený pane Machu

Vážený pane Rybáku,

1. O 90 miliard nepřijdeme, jen budou uloženy v jiné bance. Vy si myslíte, že rezervy ČNB jsou uloženy v trezorech ČNB? To byste se divil, v jakých bankách jsou uloženy. A MMF je banka spolehlivá. Takže naše děti o nic nepřijdou, naopak získáme úroky (i když trochu nižší než ve více rizikových bankách). S se státním rozpočtem nemá ČNB nic společného.

2. O mechanismu schvalování dotací v EU toho asi příliš nevíte. I když platíme roční příspěvek do pokladny EU, nikde není zaručeno, že od EU něco dostaneme. Zatím jsme jen brali a brali. A přiškrtit penězovod nesolidární stávkující zemi není příliš složité. Jedno varování jsme již dostali.

3. Je zajímavé, kolik lidí se stará o to, jak MMF půjčené peníze použije. Ale v životě se nestará o to, jak banka, naloží s jejich úsporami, které do banky vložili. A ti co si koupili Kalouskovy dluhopisy se také vůbec nestarají, jak budou získané prostředky panem Kalouskem použity.

B. Rybák 15.12.2011 12:10

Re: Vážený pane Machu

Vážený pane Hrbku

My ale ztratíme právo z těmi penězi v rozhodující době disponovat a budeme mít pramalý vliv na to, jak velká jejich část bude použita na krytí ztrát (např. německých a francouzských) bank. Náklady na záchranu EU před těmi nedozírnými následky, kterými nás teď Eu-hujeři straší se přece budou muset solidárně rozdělit.

Protože v další fázi bude nepochybně s dluhy bojováno tištěním peněz (vysokou inflací), spláčeme nad výdělkem, i kdyby nám nakrásně MMF peníze vrátil i s úroky.

M. Hoblík 14.12.2011 15:02

Re: Vážený pane Machu

Půjčka MMF je dar! Nemám, nedám! Nikdo se nemůže zlobit, když jsem chudák, nemohu rozdávat. Všechny instituce typu OSN, MMF i UPPDKV jsou z jednoho hnízda.

S. Ševeček 14.12.2011 16:21

Re: Vážený pane Machu

Jestli je MMF "banka" tak spolehlivá a úroky nižší, ale jisté, lépe by bylo v IMF zvýšit těmi 90 mld Kč náš členský podíl. "Půjčkou" bychom možná přispěli k "nízké kapitálové přiměřenosti" IMF.

Ž. Halabudová 14.12.2011 10:49

Janyško,ty diblíku.

Janyško,tobě dneska nedali chinin a teplý klystýr? A zapomněli ti svázat rukávy od kazajky,abys nemohl vychylovat.To je, ale nezodpovědnost.Žádám o jejich potrestání! 

K. Janyška 14.12.2011 10:28

Lidský svět vyrostl samovolně, neřízeně, jako spontánní řád lidské interakce, a nemohl vyrůst jinak. Na takový plán lidský rozum nikdy nestačil a nestačí, a je nutné se tomu podřídit. On řídí nás, ne my jaho. A tak to musí zůstat... Dzp.:

P. Fiala 14.12.2011 9:23

IMF - MMF, jeho smysl a pravidla rozhodování v něm

I na wikipedii (english verziích) člověk získá představu o spoustě institucích a jaký mají smysl. Z procházení a zkoumání a hodnocení informací na WiKipedii, je pro mne zřejmý trend integrování se lidí do mezinárodních společenství, aby se ochránili ti lidé v těch dílčí uskupeních národních, zvláště ta s menšími počty milionů lidí konají intenzivně.

Do IMF-MMF největšími miliardami přispívá 166 malých států. EU jako celek přispívá většími miliardami jak USA. Za jednotlivé státy nejvíce přispívá USA (i když je to federace 5 států), a v pravidlech je, že půjčky z IMF-MMF musí schválit USA.

A prvotní smysl IMF-MMF není pomáhat bohatým státům, ale těm chudobnějším.

Což mi připomělo, že EU vytváří již po 5 roků vyšší GDP jak USA (viz třeba data o státech v G20).

Z. Rychlý 14.12.2011 10:24

Re: IMF - MMF, jeho smysl a pravidla rozhodování v něm

V tuto chvíli generují EU a USA jen obří dluhy, zatímco Vy generujete jeden fanatický výkřik za druhým. Běžte psát své paměti někam do ústraní ! I když podle reakcí na Vaše kydy, Vás nikdo vážně nebere. Já taky ne, ale s*r*te mě fest. Ale od teď - Howgh.

J. Hejna 14.12.2011 12:45

Re: IMF - MMF, jeho smysl a pravidla rozhodování v něm

Proč říkáte blbosti výkřik?

R. Langer 14.12.2011 14:19

Re: IMF - MMF, jeho smysl a pravidla rozhodování v něm

Bla bla bla, žblecht... :-P

K. Janyška 14.12.2011 9:04

Oba, Khárl ai Bohouš mají befel ze svých evropských centrál..... Dzp.

A. Bocek 14.12.2011 7:23

Čísla hovoří jasně !

Nepůjčovat ! Referendum by skončilo 50 na 50 %, nechť tedy půjčuje každý občan ČR za sebe. Je to na půjčovatele cca 16 tis Kč. Na mou rodinu 40 tis.Kč a moje rodina se toho nezúčastní !

A. Špronglová 14.12.2011 7:09

Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Nesouhlasím s Ms. Kaniokovou a už vůbec ne s Mr. Machem. jsou to jistě hmotně zainteresovaní uctivači, pochlebovači a propagátoři VK /Velkého Kmotra/, který není níčím jiným než jednookým mezi stádem hluchých a slepých ovcí v v této zdivočilé zemi....Jeho neustále zdůrazňovaná intelektuální "velikost", "jasnozřivost" a "význam" pro ČR je nesmysl a dobře ošetřovaná propaganda vymývání mozků svých spoluobčanů. Profesor, ekonom, klimatolog, spisovatel, teoretik, všehoznalec bez morálních a etických zábran, jistě, ale na jaké úrovní ???

V. Kolman 14.12.2011 8:02

Re: Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Paní Špronglová, máte samozřejmě právo na svůj názor a já ho ctím. Ale bylo by dobré, kdybyste kromě vršení ironických slov v uvozovkách na adresu Václava Klause uvedla i nějaké rozumné důkazy pro vaše tvrzení.

       Na závěr vznášíte řečnickou(?) otázku - cituji: "Profesor, ekonom, klimatolog, spisovatel, teoretik, všehoznalec bez morálních a etických zábran, jistě, ale na jaké úrovni???

       Nuže - až na toho všehoznalce jste se celkem trafila. Ale o intelektuální úrovni V.K. nemusíte pochybovat - je více než dobrá. Zatím mu téměř vše, k čemu se vyjadřoval, vyšlo - navzdory všem pošklebkům. Jste-li opačného názoru, uveďte důkazy.

       Nevidím jediný důvod, proč bych měl přispívat na někoho, kdo si své + cizí vypůjčené peníze (a že jich bylo!) lehkomyslně - obrazně řečeno "prožral" a jehož životní úroveň je vyšší nežli životní úroveň českých občanů? Není ani náznak toho, že by svojí situaci nějak efektivně chtěl a hlavně mohl řešit! Navíc - když my sami máme dluh vyšší nežli 1 500 000 000 000,-Kč, tento náš dluh neustále stoupá o cca 150 000 000 000,-Kč ročně!!! a jenom na úrocích za tento dluh platíme ročně ZBYTEČNÝCH!!! 70 000 000 000,- Kč. Z jakého důvodu po mně a ostatních občanech Čech požadujete, aby, sami po krk zadluženi,  půjčili s výhledem na VELMI! nejisté navrácení dluhu - ptám se vás. Jste-li o rozumnosti této půjčky přesto přesvědčena - nic vám nebrání, abyste EU půjčila VAŠE SOKROMÉ!!! peníze.

P.S. - Nejsem příznivcem V.K. (také má své nedostatky), ale snažím se používat vlastní šedou kůru mozkovou a nebečím vždy tak, jak bečí stádo ovcí sborem. To už je vlastnost skeptiků, za něhož se považuji.

T. Kočí 14.12.2011 8:45

Re: Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Obdivuji vás,že máte chuť tak podrobně reagovat na bláboly nějaké Špronglové.Klaus,stejně jako kdysi Churchill popuzuje slepice-viz diskuze o jedu v kafi.

J. Schwarz 14.12.2011 9:24

Re: Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Paní Špronglová, na nesouhlas máte jistě právo a já jsem poslední kdo by vám bránil poslat na "záchranu eurozóny" svoje peníze. Vždyť je přece správné, když je v Itálii 30% populace v invalidním důchodu, takovým chudákům postiženým je přece potřeba pomáhat tím víc! A je přece sociální, když italský stát posílá své úřednici plat kamsi do Francie i když v úřadě jen nastoupila, pak si zlomila na pláži nohu, seznámila se s cizincem, otěhotněla a odstěhovala se... a štědrý stát dál platí a platí... na takové sociálno je přece škoda nepřispět - třeba to dojde až k nám. No, já vám nechám právo přispět, vy mně nechte právo nepřispět. Vy si nechte právo být členkou stáda, ale nehoňte do stáda i ty, co se raděj toulají sami - se vším rizikem. Po tom už vám nic není. Na Evropě bylo lákavé to, čím komunistická propaganda strašila takové jako jste vy - že se totiž na člověka tamní kapitalistické státy vykašlou. Nic jiného, než aby se na mne stát konečně vykašlal jsem si nepřál. Dnešní stát se na vás sice vykašle taky, ale hubou se o vás stará a stará a hlavně na tu starost vybírá peníze, ať chcete nebo ne. Je to jen trochu chytřejší komunismus, kdy se namísto přímého násilí používá spletenec paragrafů ve kterých se už nevyzná ani prase.

F. Svoboda 14.12.2011 10:27

Re: Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Doplňuji : novináři se ptali jedné řecké pensistky, pobírající pensi ve výši 1.000,- EURO, proč demonstruje. Odpověď byla : abych nebyla tak chudá jako čeští pensisté . To je snad pro ty eurooptimisty dosti přesvědčivé ! ! !

J. Hejna 14.12.2011 12:48

Re: Nesouhlasím s názory P Macha a J Koniokové

Členka stáda - to je trefné.

J. Kanioková 14.12.2011 4:14

S p. Machem souhlasím, oni sice jdou zítra protestovat osobně před tím jednáním,

ale nejsme všichni z Prahy. Prosím, pomozte tomu, abychom neplatili tu "půjčku" pro MMF ! Pište svůj nesouhlas politikům, není to tak těžké. Já obeslala snad všechny politik a to z webu - http://napistejim.cz/?

Na této stránce je třeba kliknout vpravo na - Rozšířené vyhledávání - a pak dál na Sněmovna či Senát a vybírat, komu adresovat. Najednou to jde jen třem. A když dáte dalším třem okopírovaný text, nevezme to. Tudíž je třeba pozměnit text, nejspíš stačí jen jiný nadpis. Já to řešila i jinými texty a stálo mě to kus času. Vím, že to téměř nic nepomůže, ale přesto si myslím, že kdybychom všichni, co to odmítáme, to těm politikům napsali, tak by to snad museli aspoň trochu vzít na vědomí..

I malý čin je víc než pouhé řeči..

P. Hlosta 14.12.2011 7:06

Re: S p. Machem souhlasím, oni sice jdou zítra protestovat osobně před tím jednáním,

Paní Kanioková, vy chcete udělat ze zábavy povinnost. Stejně jako se lidé v hospodě baví nadáváním na politiku, tak píší na netu do diskuzí. Ona je sice velká nespokojenost mezi občany s politikou a ekonomikou ve státě, na druhou stranu je však všeobecně známo, že občané k volbám chodí jen sporadicky. Necítí to jako životní nutnost. Taky ač nemají dostatek financí na své živobytí(jak většinou uvádí), jdou klidně na pívo a utratí i denně víc jak dvě stovky.

Kdyby lidu bylo skutečně zle, až by bylo nutno si to u politiků vyřizovat, pak by se to hemžilo na náměstích v demonstracích odborářů. Jenže ono se to spíš hemží při fandění čtyřprocentním, nebo proti nim. Taky je zanechává chladnými miliardová ztráta z jakékoliv kauzy. Vůbec se neobtěžují utíkat na radnici dotčené obce si to ručně a stručně vyříkat s korupčníkem a přitom jde vlastně o jejich peníze.

Nerušte proto zábavu voláním po odpovědném chování a reklamací u politiků přímo přes internet. Pobavte je raději tím, jak popíšete vaše dopsání politikům, které  bylo jen hozením hrachu na zeď.

J. Kanioková 14.12.2011 12:50

No... každý má svou volbu.... a priority...

Svoboda je pro lidi jednající, riskující, aktivní..

Ne pro ty, co s oddaným psím pohledem sedají na lep každému dalšímu věrozvěstovi

P. Sulc 14.12.2011 4:03

Vazeny, to dela, nemejlim-li se

9 000 kc na hlavu, vcetne kojencu, ovsem. A ted mi reknete jednu vec: v tech blbejch zemich, kde probendili nos mezi ocima, kde ma vratny na ministerstvu 80 000 E rocne, kde jsou skoly,ktere maji vice ucitelu nez zaku, se massove demonstruje proti vlade, proti zmenam, ktere by jim vydzvedly koryta pekne vysoko, a tak proc se nedemonstruje v Praze u parlamentu, proc priboudli Cechackove drzi hubu, ac by mohli demonstrace proti neprimerenamu placeni zorganisovat pres Intenet. Proc jen zvani, pisi clanky, cumi na TV ci fotbal , chlemtaji pivo a jediny odpor, ktery projevuji je bouchani pesti do stolu a nadavani., Kolik bylo v PRAZE defenestraci, nemejlim-li se, tak tri, ze.? V tomhle ohledu ja mam vetsi respekt k tem Rekum ci Portugalcum, nez k pripokalenym Cechackum, kterym je vsechno temer fuk, kterym je uz tradicne blizsi ritni lezba nez odpor k moci, kteri budou o neco prosit, zebrat  nez ze by zadali. Tohle "cechackovstvi" ovsem trva generace, to se uz nezmeni. Jen kdyz se zabiji nejaci sportovni zoldneri, to se lide sejdou, nebot to se smi, to neni nic proti vlade !

J. Kanioková 14.12.2011 12:41

Máte pravdu, pane Šulci,

celý život o tom přemýšlím, proč jsme takoví. Jediné vysvětlení (NE omluva) je, že jsme tak trénováni po staletí svým umístěním na kontinentu. Mocenské turbulence se tu neustále valily sem a tam, jako prťavá zemička jsme většinou byli snadným soustem pro okolní větší mocichtivé hráče na kontinentální šachovnici.. Asi tu málokdy byl dostatečný čas pro více generací, aby mohl být vyšlechtěn pocit národní hrdosti, sebevědomí. Vždy to skončilo u malého procenta osobností, které nestihly infikovat celý národ.

R. Langer 14.12.2011 14:31

Re: Máte pravdu, pane Šulci,

Já vám to řeknu, čím to je. Je to tím, že když tady kdokoliv kdykoliv vystrčil hlavu, tak o ni přišel. No, a co nám zůstalo, to nám zůstalo, včetně toho nevystrkování hlavy. Nicméně přežili jsme zatím všechno, přežijeme i tu EU... ;-)