30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Na účtenky vám kašlu

Naši dva premiéři (jeden oficiální a druhý faktický) se usnesli na dalším postupu šikanózního, nefunkčního a likvidačního projektu elektronické evidence tržeb a s tím spojené účtenkové loterie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jitča 26.2.2015 10:37

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Ano, jen jeden nebo dva stánky, při zvýšení provozních nákladů zůstanou (nejspíš na živnosťák, takže nižší odvody o sociálního, zdravotního, i nižší daně), no a z ostatních zaměstnanců budou nezaměstnaní, placení státem! O to jde, nejen o to, že někdo neodvádí nějaký, z hlediska státu zanedbatelný peníz do státní pokladny, ale jinak se živý sám, ale o to, že teď se o něj (a jeho děti) bude muset postarat stát... Myslím, že mnohem efektivnější a nákladově levnější by bylo najmout tým špičkových daňových odborníků, opravdu dobře je zaplatit, a soustředit se na toky peněz ve velkých firmách - tam utíkají opravdu velké sumy, ovlivňující rozpočet... Jenže, to by jaksi bolestivě zasáhlo spoustu vlivných lidí, na rozdíl od trafikanta či kadeřnice, kteří účinně lobovat prostě nemohou. Ale šve mě, že na tento aspekt nikdo veřejně neupozorní a nedá si trochu práce s vyčíslením... Jen se snaží probudit závist ve spoustě voličů proti těm malým druhým, že drobně šidí. Proč asi??? A ještě malý postřeh - VŠICHNI státní zaměstnanci sice odvádějí daně a odvody poctivě, ale pozor, všechno to jsou jen a jen peníze vybrané na daních od soukromníků - takže je to jen takové přesouvání z šuplíčku do šuplíčku v rámci jednoho stolu!!!

R. Langer 26.2.2015 10:59

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Státní zaměstnanci žádné daně NEODVÁDÍ, protože je prostě nemají z čeho odvádět.

I. Kudrnová 26.2.2015 8:46

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Vy se pane pletete, zaměstnanci daně neplatí u živnostníků OSVČ podnikatelů, platí je za ně  podnikatelé živnostníci, OSVČ . Oni ze své kapsy musí vyndat peníze a dát jim za jejich práci peníze a to co se  platí státu   ještě jednou.

Napřed ale tu práci si  živnostníci  podnikatelé OSVČ musí zajistit, zajistiti k tomu služby, např. nájem , elektriku, vodu, počítač  atd. A pak, až mu zaměstnanec udělá práci, tak ho zaplatí  přpomínám ze své kapsy. Odvádí za něho všechny daně. Odvádí za něj zdravotní sociální atd.

 A státní zaměstnanci dostávají peníze od nich těch živnostníků podnikatelů OSVČ atd.    Státní zaměstnanci  si nemusí platiti nic, to už jste jim zaplatili vy, zdravotní sociální jim jenom strhnou, kanceláře, vodu, elektriku, nájem, to všechno platíte vy ,   podnikatelé, živnostníci,  OSVČ, zaměstnanci soukromých podniků.  Ti co nás řídí  tak  samozřejmě ještě dostávají půjčky, dotace atd. A nestačí to.

A helemese, oni  mají málo, je jich totiž moc. Víte kolik lidí bylo před 90 rokem ve státních službách a kolik jich je nyní?   A teď nám budou nařizovat, jak to oni nám přitvrdí aby měli víc. Kdyby to nebyla pravda tak je to směšné.

A teď mi řeknete, co je poctivé: aby jedni živili ty druhé a ještě za to dostali přes pusu,že to není tak, jak ti vyvolení si to vymysleli?  Tady vůbec nemůžete mluvit o poctivosti Tady můžete jen mluvít  o nevolnictví  těch  co  makají .

J. Kavalír 26.2.2015 9:43

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Vážená paní, ti OSVČ by si měli koupit na práci otroky. Museli by je sice "ze svého" živit, šatit, ubytovat, zajistit jim lékařskou péči, aby jim nepošli... Také by se museli postarat o další generaci, aby se jim nevymřeli, případně aby mohli nějakého v budoucnu prodat jinému OSVČ. To znamená, zajistit výchovu a vzdělání jejich dětí, aby v další generaci nezaměstnávali negramotné tupce. A protože jsme humání, museli by se o ně postarat i v době, kdyuž budou na práci příliž staří. Stát by jim pak mohl snížit daně, ze kterých by se platila jen státní správa, policie, armáda, údržba komunikací...

Možná by je to vyšlo levněji, ale pochybuji o tom.

K. Vyšata 26.2.2015 9:59

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Paní Kudrnová, moc to zjednodušujete. OSVČ nebo jiný podnikatelský subjekt sice platí daně tzv. "ze své kapsy", ale tu kapsu mu plní zaměstnanci odváděním své práce. Podnikatel ve zjednodušené verzi dělá zaměstnancům "servis", t.j. shání jim práci, místo k práci, nástroje a pod. Za to inkasuje od odběratelů vykalkulovaný obrat v které má započítáno vše potřebné, včetně část na platy zaměstnancům a také na jejich odvody. To je bez debat a tím sice nemají zaměstnanci žádnou starost o placení daní, ale jsou v područí povinnosti někoho jiného a nemůžou se svým daňovým základem manipulovat.

Tedy jestli jim nedává zaměstnavatel část mzdy "bokem".  No a na to bude taky elektronická povinnost přiznávat tržby platit, nebude-li mít zaměstnavatel "černé" peníze, nebude moci vyplácet černé mzdy a bonus, tzv. mimo, bude muset zahrnout do mzdy zaměstnancům.

Státní zaměstnanci (pominu jestli je jich tolik třeba) mají svoji práci, dělají za daně zaměstnanců a podnikatelů servis ostatním, to myslím práci ve zdravotnictví, vojáky, hasiče, úředníky, netřeba dále rozvíjet, určitě Vám dojde co tím myslím.

A tady jsme u toho základu spravedlnosti daňové soustavy, proč by celá servisní síť řízení a obsluhy státu měla platit jen část lidí povinně, část částečně a část vůbec. Neplatit daně je způsob parazitování na těch, co je platí. Plavíme se na jedné lodi a vylévat vodu prosakující všude kolem se musí spravedlivě rozdělit mezi všechny na palubě.

R. Langer 26.2.2015 11:06

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Vidíte, a já třeba o ten státní servis s účtenkami vůbec nestojím, povězte mi tedy, jak ho mám vypovědět a neplatit ho. :-P

K. Vyšata 26.2.2015 13:52

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Pane Langere, už při Vašem narození v porodnici jste plnými doušky čerpal "státní servis", pak jste pokračoval ve škole a tak dál. Nemůžete si vybírat co se Vám ze servisu státu hodí a co ne, když tady žijete, nezbývá než se podřídit zákonům a povinostem které upravuje náš stát. Musíte trpce snášet obranu našich hrdinných vojáků, protěžování a živení některých skupin obyvatelstva, jezdit po silnicích a přeskakova psí exkremetny. Taky to nevypovíte, ono to nejde. Řešení je jedno, odstěhovat se do ráje, tedy jestli existuje.

Nebo volit příště jiné politiky s rizikem, že budou ještě horší než Babiš.

R. Tichý 26.2.2015 13:34

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Asi souhlasím. Akorát mi přijde zbytečné, aby to všechno bylo propojené on-line.

P. Sulc 26.2.2015 1:18

Uvidite, ze tito ''bajecni'' politici

budou zvoleni znova. Mozna ze budou muset rozdat o neco vice burtu, koblih a piv, ale budou. Podlezavi volici nikdy lepsi nebudou, neco je ''zadarmo'' a to vyhrava.

J. Jurax 27.2.2015 0:28

Re: Uvidite, ze tito ''bajecni'' politici

Ono taky jiní politici nejsou :-)

P. Sulc 27.2.2015 4:26

Re: Uvidite, ze tito ''bajecni'' politici

To je ale asi podstata problemu. Jsou vsichni stejni. SLusni lide se necpou dopredu a tak nikdo o nich nevi, a ti, co lide znaji a je voli, no, skod RECI, ZE?

Š. Hašek 26.2.2015 1:05

Asi tak. Při nenažranosti státu.

Při 70 % celkovém zdanění zaměstnanců, kdy mám relativně horší zdravotní péči než cikán, kdy mám relativně nižší penzi než cikán (vzhledem k platu a faktu, že jsem nebyl ani den nezaměstnaný) a dalšímu, jest třeba Sobotkovi a Babišovi říci na-rat. Voličů ale málo.

Není to dokonalé, ale každý druhý může účtenky ihned zahodit a každý najde spoustu možností jak zaplatit "bez faktury", či "vykonat práci bez faktury".  Není žalobce není soudce. Když se moc tlačí na pilu ........ A Babišstasi taky nebude všude. Aby bylo rozuměno, jsem poctivec, až mě někdy rodina kárá, ale jinak to asi nepůjde.

Co si ten řepkař myslí? No, je to komouš, co se divím.

R. Langer 26.2.2015 11:09

Re: Asi tak. Při nenažranosti státu.

70 % to není, jsem to počítal, a vychází to jenom něco kolem cca 63 %. ;-)

Š. Hašek 27.2.2015 22:09

Re: Asi tak. Při nenažranosti státu.

Včetně DPH při nákupech?

Já to šacoval  na cca 70 i s DPH.