30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Na účtenky vám kašlu

Naši dva premiéři (jeden oficiální a druhý faktický) se usnesli na dalším postupu šikanózního, nefunkčního a likvidačního projektu elektronické evidence tržeb a s tím spojené účtenkové loterie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Rybenský 26.2.2015 8:18

Povinnost odebrat

No a co, odeberu, otevřu ruku a účtenka se snese na zem...Tedy pokud nebudou mít hned vedle koš na papír

P. Gábriš 26.2.2015 7:56

brzděte trochu

a nemluvte tak vášnivě o něčem, co znáte jenom z doslechu. Žiji kvůli práci už dost dlouho na Slovensku a můžu potvrdit, že stvrzenky přinesly kýžený efekt, stejně jako účtenková loterie, i když, samozřejmě, ne až v takovém rozsahu, jako sliboval Fico a spol.

J. Kyselková 26.2.2015 9:46

Re: brzděte trochu

Pane Gábriš, že máte takové vymoženosti na Slovensku se ani nemusíte chlubit.

Považuji za  ponižující fakt, že mě kdosi kontroluje (z mých daní placen) jestli jsem v pekařství odebrala účtenku na běžný nákup a je dokonce oprávněn mě i pokutovat! To máte loterii na totalitní lumpárnu. Vyneslo Vám to vydírání slušných lidí alespoň tolik, abyste z toho uhradili ty šmíráky ?

K. Vyšata 26.2.2015 10:30

Re: brzděte trochu

Paní Kyselková, chce to klídek, těch ponižujících faktů musíme snášet všichni dost a jestli jedna přibude svět nezboří. Mě taky ponižuje, že musím povinně platit ČT a ČR i když je považuji za nechutné manipulační organizace plné lží a zavádějících tvrzení. Tvarůžkovou můžu vypnout jednoduše tlačítkem, ale platit ji musím. Není to také vydírání? Mě tak ponižuje fakt, že nemáme na léčení našich dětí a vyhazujeme peníze za divadlo s léčením "bojovníků" z Majdanu. Z mých dní se platí kdejaký takyumělec co nedokáže zaujmout diváky aby si zaplatili za jeho výkon plnou cenu vstupenky. Platím si ukecané poslance kteří každý zákon ještě před uvedením musí novelizovat. Dalo by se na dost stran napsat kdo nás vydírá, jak a proč, ale takový je svět a naši papaláši kteří nám ho upravují. Teď ke všemu přibude Babišovo dílo, svět se nezboří a na ponížení si zvyknete, jako na každé předchozí a budoucí.

R. Langer 26.2.2015 10:54

Re: brzděte trochu

Takže protože je jich už dost, tak když přibude jedna (dvě, tři, deset) navíc, tak to NEVADÍ? No, mně to tedy VADÍ!

J. Kyselková 26.2.2015 11:19

Re: brzděte trochu

Pane Atasi9 - ne že byste mne uklidnil, ale zvykneme po krylovsku zase "rýt držkou v zemi!", že ?

Z. Lapil 26.2.2015 14:01

Re: brzděte trochu

Jen pro informaci: koncert hudby dostatečně staré, aby nehrála roli autorská práva, s několika profesionálními hudebníky (pidikomorní orchestr, sólisté, dirigent; 15 lidí, možná dvacet, víc určitě ne) a sborem a pořadateli zdarma (amatéři) a přijde s pronájmem sálu na nějakých 100 000,-, na člověka za nejméně 6, spíš 8 hodin práce (zkoušky + vystoupení; jak dlouho se profesionál učí tuhle konkrétní skladbu, to si netroufám odhadnout)  nějaké 4000,- Kč  čili nijak pohoršlivá suma; právníkovi zaplatíte víc. Hudebnící daně platí, protože ty peníze nedostanou od svatebčanů na čelo, ale od občanského sdružení (náš sbor), takže peníze bokem prostě nejsou. Do sálu se vejde necelých 200 lidí, cena za vstupenku je tedy něco přes 500,- Kč.

Prosím, nepodezírejte mě, že dotace považuju za skvělý nápad, jen upozorňuju, že muzika větší než "chlap s kytarou" je docela drahá sranda. Spíš mám takovou teorii, že kdyby nebyly vybírány daně mj. na dotace do kultury, možná by si víc lidí mohlo dovolit kulturu bez dotací.

K. Vyšata 26.2.2015 14:15

Re: brzděte trochu

S poslední větou souhlasím. Nesouhlasím s tím, že když je něco drahé a složité, opravňuje to k žebrání od jiných (kteří taky dělají svoji práci, třeba složitější). Uvědomte si, že se tady dotuje z daní VŠECH potěšení užší skupiny lidí. Nezbývá než konstatovat, že "drahá sranda" je drahá i lidem co je nezajímá. Je to tvrdé, neuživíš-li se svým uměním, jdi dělat něco jiného, tak jako to musí dělat každý poslední soustružník nebo zemědělec. Dělat umění za vyžebrané peníze pod vznešenou pokrývkou pokryteckých "pravd" o přínosu celé společnosti je sprosťárna.

Z. Lapil 26.2.2015 14:30

Re: brzděte trochu

Jo, souhlas, já jsem proti dotacím, jen jsem chtěl, aby "se" vědělo o reálných číslech, respektive že za aktuálního stavu znamená zrušení dotací na muziku její přesun mezi extra luxusní zboží.

Mmch - ne že bychom občas nevymámili nějaký grant, ale většina z těch peněz je buď sponzorská, nebo i vlastní. Onehdy (tři roky?) třeba koncert objednávala a platila... a teď nevím, nejspíš argentinská, ale určitě ambasáda. Máte-li rád ne úplně standartní klasiku, zkuste na youtube "Missa criolla"; naprosto mě fascinuje konkrétně tohle: https://www.youtube.com/watch?v=HzoZNgXmMSU

K. Vyšata 26.2.2015 16:37

Re: brzděte trochu

Chápu, že jste zainteresován a proto hájíte současný stav. Ale argumentace je slabá, jestli koncert si někdo objednal a zaplatil, podstata je z čeho a proč. Argentinská ambasáda (mimochodem státu který se potácí v oblasti bankrotu) zaplatí koncert z daní těch bankrotujících Argentinců, asi proto, aby návštěvníci koncertu milovali Argentinu? Nebo aby si velvyslanec udělal čárku do diáře. Mám rád hudbu, divadlo, knihy, ale jen ty které jsou takové, za které jsem ochoten rád zaplatit opravdu reálnou cenu. Kdyby z výběru daní se nedotovala každá hloupost nebo vyčůraný projekt různých obskurních neziskovek a dan z příjmu se snížila, možná že by žádné dotace nebyly třeba, každý by si zaplatil svůj požitek v plné ceně.

B. Uhlich 26.2.2015 21:01

Re: brzděte trochu

To je zajímavé, že občas reagujete poměrně rozumně... pak nechápu, kde se ve vás bere ta zášť vůči OSVČ....

J. Jurax 27.2.2015 0:20

Re: brzděte trochu

No, když se vyslovíte jako dnes (26.2.2015) v 20:59; možná to jednomu zaměstnanci, co nemoha jinak platí daně přesně podle zákona do koruny z celého výdělku přijde líto ...

J. Chaloupka 26.2.2015 14:32

Před zavedením 30Kč poplatků také doktoři křičeli, že

nejsou hajzlbáby a dnes křičí, jak jim to chybí.

J. Boleslav 26.2.2015 16:47

Re: Před zavedením 30Kč poplatků také doktoři křičeli, že

:-)))

P. Hofman 26.2.2015 7:01

Hloupé, typicky od "Svobodných"

Vyšší výběr daní je doložen, živnostníkům se to samozřejmě líbit nebude.

Tu účtenku si neberte, ale kdyby vás před obchodem zastavila kontrola z fin. úřadu, tak byste tu pokutu zaplatil jednom, možná dvakrát, ale po třetí byste už vzal rozum do kapsy a účtenku si schoval !!!

P. Joch 26.2.2015 8:54

Re: Hloupé, typicky od "Svobodných"

Pokud je doložen, prosím o odkaz na tvrdá data. To myslíte vážně, že kontrola z finančáku může pokutovat za neuschování účtenky? Právo je přece postaveno na principu dávám, abych dostal. Pokud někomu dám svoje peníze, tak je jen moje vlastní vůle, zda a jak naložím s tím co jsem za svoje peníze dostal. A to přesně od okamžiku uzavření transakce. Takže ta účtenka je moje vlastnictví, můžu ji sežrat, zahodit, věnovat na dobročinné účely, uschovat si ji, nebo ji použít jako los. Ale NIKDO mě za toto nesmí pokutovat. Pokud se tohle Bureš chystá uzákonit, jde o zcela jasný návrat k totalitě.

J. Kopeček 26.2.2015 9:38

Re: Hloupé, typicky od "Svobodných"

Co to blábolíte za nesmysly! Kontrola z finančáku nemůže kontrolovat kupujícího. Maximálně by mohla dostat přes držku. Co je komu po tom, co kupuji a jestli mám účtenku. Jsou to moje peníze. Rozum do kapsy si příště vezměte vy, než napíšete takovou blbost.

R. Langer 26.2.2015 10:55

Re: Hloupé, typicky od "Svobodných"

Abyste se nedivil...

J. Jurax 27.2.2015 0:24

Re: Hloupé, typicky od "Svobodných"

Naši zákonodárci lehce inovují zákon - že jste povinen účtenku odebrat a držet ji nejmíň řekněme pět hodin - a bude to; když je vůle, tak se dílo podaří.

A pokud ta účtenka bude losem s možností něco vyhrát, možná si ji rád uschováte :-)

J. Milfait 26.2.2015 13:43

Re: Hloupé, typicky od "Svobodných"

Vetší blbost už jste nemohl vymyslet. Tak tu účtenku zahodím doma do koše. Snad mě nechcete tvrdit, že špicl z finančáku půjde za mnou domů. Hlavně zdraví přeje JM.

B. Hamáček 26.2.2015 6:39

levicová

Levicová verbež se řídí hesle : Čím hůře pro občany , tím lépe pro nás. ANO bude líp , ale jen Babišovi ( tomu docela věřím).

A většinový volič to baští i s navijákem.

Z. Vostrejš 26.2.2015 5:22

Nevidím problám

v převzetí účtenky a jejím následném odhození do připravené nádoby. Domnívám se, že ani s nádobou nebude potíž, protože ji jistě někdo výhrychtivý bude vybírat.

Z. Lapil 26.2.2015 13:32

Re: Nevidím problám

Ježkovyvoči pšššt, nebo budeme platit i certifikované odpadkové trezory!!!

K. Vyšata 26.2.2015 2:14

Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

v přesné míře podle příjmu a se stoprocentní účastí. Na to dohlíží jejich zaměstnavatel. Není pro ně úniku. To jim nadirigovali velmi ochotně všechny vlády bez ohledu na jejich ideologické zaměření. Prostě na ně byla uvalen princip plošně uvalené presumce viny a stát jim vzal možnost jakkoliv se svojí daňovou povinností manipulovat. Jak jednoduché pane Polanecký, občané se tím rozdělili na dvě "kasty", jedna musí odvádět daně (a určitě ani autorovi to nepřipadá pohoršující) a druhá má dost velkou volnost si daňovou povinnost upravovat nebo i s jistým malým rizikem ji neplnit.

Ta druhá skupina se ještě dělí na poctivé a nepoctivé. A povinnost elektronické evidence tržeb nejenom částečně vyrovnává stupeň svázání možnosti se vyhýbat odvodům mezi zaměstnanci a živnostníky, ale i mezi poctivými a nepoctivými. Zpochybňovat něco, co ještě není zavedeno, co v jiných státech funguje, je pane Polanecký pokrytecké.  A bát se, že někteří živnostníci zavřou firmu, tak to teda není žádná škoda jestli je jejich podnikání založeno je nepřiznávání příjmu. Jak k tomu přijdou ti ostatní co musejí platit a ti neplatiči užívají servis státu stejně jako oni.

J. Bruner 26.2.2015 4:07

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

a nebylo by lepší, aby byli všichni jen zaměstnaní. Žádný soukromník a basta. Vždyť jsou s nimi jen problémy.

R. Langer 26.2.2015 10:57

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

No počkat, to už tady přece bylo, ne? Říkalo se tomu nějak jako "budování socialismu". Podle někoho to zřejmě skvěle fungovalo, a moc se mu po tom stýská. :-P

P. Schon 26.2.2015 7:03

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Bláboly. Vy si myslíte společně s Burešem že budou zavírat živnosti jen nepoctiví? Neteř má čtyři novinové stánky. Nebude kupovat čtyři počítače, čtyři tiskárny a platit na čtyřech místech internet. Propustí 8 zaměstnanců, ti půjdou na pracák. Zruší tři stánky a v jednom bude živnostničit sama. Jak prosté.

J. Kavalír 26.2.2015 9:28

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Ještě jste ale zapomněl dodat, že ty tři stánky zbourá na své náklady. Nebo je prostě prodá nebo pronajme třeba i těm, co tam dneska prodávají. Těm se to jistě vyplatí. Jako živnostníci budou odvádět nižší odvody státu než jako zaměstnanci a veškerý výdělek jim zůstane.

P. Schon 26.2.2015 13:37

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Tři stánky prodá. A Bureš bude platit 8 lidí na pracáku.

K. Vyšata 26.2.2015 9:35

Re: Zaměstnanci musí ze svého příjmu platit daně,

Jak prosté, máte pravdu, neteř uvolní zrušením tří stánků trh a logicky, bude-li poptávka, někdo jiný si zřídí stánky znova. Jestli stánky nebudou s povinností platit daně z příjmu schopné přežít, přesune se logicky zájem kupujících jinam a nebudou tedy stánky čtyři, bude jeden nebo dva s vyšším obratem.