22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

GLOSA: Místo strachu respekt

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný se představil po jmenování a zaujal například tím, že nechce „přitvrzovat“ a že covid vyžaduje respekt, nikoliv strach.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Svoboda 2.11.2020 10:10

Našel jsem si výrok pana ministra: "Jestliže budeme mít 1000 nakažených a reprodukční číslo 1,5, potom se zvýší počet (nakažených) na 1500. Takže jenom o 500.”

Takže sám vidíte a doložil jste to výpočtem, že ministrovo vyjádření je blbě.

Pěkný den.

M. Šejna 2.11.2020 9:48

To je ale špatná definice.

Ve skutečnosti znamená reprodukční číslo hodnotu, o kterou se zvýší počet nakažených za určité období. U koronaviru je to zhruba 5 dní.

Takže pokud máte R = 1,5 a k tomu 1000 nakažených, tak za 5 dní je nakažených 1500 a nikoli 2500.

Kontrolní otázka pro Kalouska a pana Svobodu zní:

"jak velké má být reprodukční číslo R, aby počet nakažených začal klesat?"

J. Svoboda 2.11.2020 9:40

Tisíc nakažených nakazí dalších patnáctset lidí. Kolik jich je dohromady?

Pěkný den.

M. Šejna 2.11.2020 9:39

Narozdíl od Vás totiž umí počítat.

Když neumíte počítat, tak to samozřejmě nemůžete vědět.

M. Šejna 2.11.2020 9:36

Včera jsem viděl záznam toho, co řekl Blatný o "tajemném číslu" R v parlamentu. A jak správně píšete, Blatný tu definici řekl zcela přesně.

Žasnu nad tím, jak novináři včetně Otázky Moravce neznájí základy matematiky a používají "Alternativní Počty Kalouskovy". Podle Kalouskovo-novinářské alternativní matematiky je vzorec následující:

1000 x 1,5 = 2500

;-D

Když si uvědomím, že Kalousek byl ministrem financí, tak už chápu, proč byl za jeho vlády i alternativní státní dluh.

J. Svoboda 2.11.2020 9:27

Koukám, že si hrajete na trola začátečníka, který se upjatě snaží okolí nakecat, že ministerská práce je vlastně to samé, co práce řidiče. To si ale určitě nemyslí ani většina hoblih. Řidič totiž nemá exekutivní vliv na chod země a ve sboru s vládou nerozhoduje o zákonech.

Pěkný den.

J. Svoboda 2.11.2020 9:22

Ale ti chtřejší z nás chápou rozdíl mezi zubařkou a ministrem. Zubařka nebude rozhodovat o rozpočtu a dalších zákonech země ve sboru s vládou a vůbec, zubařka má nulový exekutivní vliv na chod země.

Pěkný den, popleto.

J. Štipák 2.11.2020 9:22

Vaše předpoklady jsou mylné.

Š. Hašek 2.11.2020 9:12

Aha .....

Předpokládám, že máte dopravní firmu a při nástupu/náboru řidičů jim kladete otázky stran milenek a názorů na jahodové knedle.

Často mě napadá, proč se mnozí politici bojí v televizi dát redaktorovi rovnou facku. Ti facky rozdávají dnes a denně. Přece politik má za sebou voliče a neměl by se bát nějaké megery s vlezlou otázkou.

Na Letné jsem nebyl.

Š. Hašek 2.11.2020 9:07

Vy to berete jak kádrovací sekernice. Byla byste vynikající ideoložkou pro patnáctileté.

Já takto svojí zubařku nekádruji, trhání zubu se "neprovádí skrze statečné/občanské politické postoje".

J. Svoboda 2.11.2020 9:05

No média hlavně na Blatného vytáhla, že je pátou kolonou "chvilkařů" ve vládě. Odborně bude pracovat na řešení problémů s pandémií a politicky bude pracovat na odstoupení premiéra Babiše.

Velice mu držím palce, aby se mu obojí zdárně a co nejrychleji podařilo.

Pěkný den.

Š. Hašek 2.11.2020 9:02

Též mívám respekt, obecně. Ten pán to řekl trefně.

Pokud bych byl míval strach, tak bych býval nevytáhl paty z domu. Od dětství.

Zkráceno, zjednodušeno.

V. Heidlerová 2.11.2020 8:34

Jak může vzbudit respekt člověk, který pod vlivem strachu lhal hned o prvopočátku, a to ještě ze strachu za svůj správný občanský postoj? A teď se dá do služeb toho, proti kterému před časem statečně vystoupil svým podpisem. Nevypočitatelné jsou zákruty lidských charakterů. Rv

D. Zítko 2.11.2020 8:27

Pan Blatný a sympatie?? Jak je může mít člověk, který nejdříve podepíše, že nechce mít nic společného s estébákem a potom mu dělá ministra. To svědčí o ubohém charakteru a nulových zásadách, tomu bych nevěřil ani pozdravení.

R. Meišner 2.11.2020 8:18

pozn.----Blatný do toho vpadnul rovnýma nohama v době, kdy se už situace den za dnem zlepšuje, a to přesně na základě opatření pana Prymuly. takže Blatný může vykládat co chce, protože to je naprosto jedno--nemá na situaci ani tu nejmenší zásluhu a vliv.. paradoxem je, že smetanu nakonec slízne právě on.

S. Kubů 2.11.2020 8:13

A jak to ví ?

J. Štipák 2.11.2020 8:03

Hned při nástupu lhal.

V. Halašta 2.11.2020 1:14

Obrovské sympatie? I když podepsal? To bude zklamání, až Bartoň zjistí, že křeslo přijal ale názor nezměnil :(

No ale to, že Bartoň nechal ležet takovou nahrávku od Kalouska na smeč, toje ... No to ukazuje, jak to vypadá bez povinné maturity z matematiky. On totiž měl, podle Kalouska neznat práci s tajemným číslem R, jenže pan ministr znal a řekl vše zcela přesně. To Kalousek a po něm všichni komentátoři jen opakují a ani jeden si nedá práci popřemýšlet a říct - vždyť to řekl správně. Moravec, Gibiš (ten napsal knížku o pandemii tlustou jak dva díly kapitálu, to budou čísla...), všichni. Jen Levinský cudně říka "Myslel to dobře". No nejen myslel, i řekl.

A tenhle nahraný balon nechá Bartoň padnout. Taky slabá matika. Nebo slabé srdce? Ovce

M. Šejna 2.11.2020 1:11

Kubek narozdíl od ignorantů ví, že nemocnice projdou největší zátěži až v listopadu. Proto bije na poplach.

Mezi nakažením a vážným průběhem nemoci je totiž ptodleva 14 dní

Teď leží v nemocnicích ti, kteří se nakazili v půlce října. Těch bylo ale o polovinu méně, než na konci října.

S. Kubů 2.11.2020 0:33

Zazněl opakovaně výrok, že přijatá OPATŘENÍ mají svůj potenciál a snad začínají nést plody... Jenže: Co je kauzalita a co koincidence ? Se stejně vážnou tváří by bylo možno konstatovat, že vzestup a následný pokles „pandémie v ČR" pozitivně koreloval s přítomností prof. Prymuly ve funkci ministra zdravotnictví.

Prezident ČLK MUDr. Milan Kubek se naopak nechal slyšet v tom smyslu, že současný vývoj epidemiologické situace v ČR je dalším argumentem pro úplný lockdown. Já si naopak myslím, že jeho vystupování a opakovaná vyjádření jsou argumentem pro otevření staronové diskuse o povinném členství v ČLK. Pokud rovněž občas nenaplňují skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy (navíc v době nouzového stavu). Např. https://kryptohodler.cz/prezident-clk-prirozene-promoreni-populace-virem-covid-19-je-hazard-s-zivoty-desitek-tisic-nevinnych-lidi/ .