26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

GLOSA: Masy jsou hloupé

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Pepek 7.11.2008 20:23

Re: Panu autorovi

Masy nejsou hloupé, jenom polovině lidí to hůř než průměrně myslí. Průměr je totiž uprostřed. :D

Mell 4.11.2008 17:48

Dobře napsané, pochvala autorovi

pokud se jedná o připomínku v diskuzích k referendům ve Švýcarsku, tak to bych s Českem nikdy neporovnával. Švýcarská tradice a odpovědnost za věci veřejné budovaná mnoha generacemi nemá nic společného s českou hospodskou politikou, která zná jen kritiku bez  vlastní odpovědnosti, typickou pro "městskou chudinu" ve stylu "proletáři všech zemí spojte se".

F.VÍZEK 88.100.57 4.11.2008 17:33

Masy nejsou hloupé ! Pochopí i toto :

Buď jednota – nebo nářez !

Evropa bude buď po všech stránkách jednotná (se všemi potížemi, které jsou s tím spojeny), nebo bude bita.  O tom není pochyb.  Skuteční ekonomové (tedy nikoli ti "knižní" a "salonní" jako V. Klaus) v tom mají celkem jasno.   Vidí totiž už dnes, že i nejsilnější evropská ekonomika (=německá) je příliš malá na to,  aby účinně i kooperovala i konkurovala, jak vyžaduje globalizující se svět. 

Navíc je už nyní jasné, že i sama jednota EU je málo, že musí být EU + USA + a dokonce i to nebude stačit, musí být EU + USA + Rusko.  Potom je šance, že se dá držet a udržet krok s kolosem jménem Čína, s kolosem jménem Indie, s kolosem jménem Brazílie.

Kdo toto nevidí, vidí si sotva na špičku nosu... 

F.VÍZEK 88.100.57 4.11.2008 17:34

Masy umí srovnávat....

Příklad – Indie: Více než miliarda obyvatel, správní členění do 25 států a 7 svazových teritorií. Mnohonárodnostní stát, nejpočetnější Hindové, dále Bengálci, Maráthové, Gudžarátci, Telugové, Tamilové.... Úřední jazyky hindština a angličtina, podle ústavy 15 hlavních jazyků jako regionálních úředních jazyků.  Indie  = Maxistát? Superstát? 

Každé srovnání poněkud kulhá. Ale dokládá, že všechno chce čas, nesmí chybět trpělivost, všechno je vývoj a hlavně nic není definitivní.

Je samozřejmě možné ustrnout v  "národovectví" minulého a předminulého století, jako se to stalo Václavu Klausovi, a propagovat něco zcela opačného...   Soudcem nikdo z nás nebude, tím bude jedině  - čas.

jirka.s. 4.11.2008 18:25

Re: Masy umí srovnávat....

Klid, francku, hlavně klid! Zhluboka se nadechni a silně zakašlej! Už jsem volal jabloneckou stopadesátpětku! Vydrž!!!!8-o;-(8-o

milan007 4.11.2008 18:15

Re: Masy nejsou hloupé ! Pochopí i toto :

Ve srovnání s Vámi masy opravdu hloupé nejsou.

Kobylka Lajda 4.11.2008 19:28

Re: Masy nejsou hloupé ! Pochopí i toto :

Čelem k masám! Urááááááááááááá! Co masy a jejich manipulace dokáže, jsme viděli v prošlých 40 letech!!RvRvRv

MR 4.11.2008 19:28

Re: Masy nejsou hloupé ! Pochopí i toto :

Já nevím, zda-li jsou masy hloupé ale vím, že hloupý nebo spíše vychytrlaý jste pane Vízku Vy!

Jestli jste si nevšiml - státy spolu de facto neobchodují ale jsou to firmy a lidé. Jim je jedno, jestli je firma německá nebo z Tatarstánu. Pokud je ten obchod dobrovolný a výhodný pro obě strany tak se uskuteční. Státy jsou dobré tak leda kvůli regulacím a bariérám, které slouží leda tak politikům.

Vy asi pořád žijete za socialismu, kdy spolu obchodovaly státy jako Sovětský Svaz a Československo nebo Polsko a NDR atd. Na každou hloupost potřebovali schválení ÚV. Ta doba je už pryč a obchody se nědějí kvůli tabulkám, která země je lepší (jak se nás mylně snaží přesvědčit EU). P. Vízku, přečtěte si alespoň základy ekonomie. 

EU+ USA + Rusko proti Číně a Indii a Brazílii. To jsem tedy nepochopil už vůbec - nás chcete zglajšaltovat a myslíte si, že tahkle zůstanou asi Čína a spol. za námi a my jim budeme pouze dávat nějaké milodary?   

MR 4.11.2008 19:39

Re: Masy nejsou hloupé ! Pochopí i toto :

A také nechápu tu Vaši sociální filozofii - chcete jim bránit nějak v růstu, abychom jim tam pak mohli draze a nesmyslně pomáhat nějakými balíčky mezinárodní pomoci? 

Tohle je taky Váš socialismus?

Jediná cesta je otevřený a svobodný trh bez jakýchkoliv bariér! Jediný, kdo bude poškozený jsou různé zájmové skupiny a politici!

portwyn 4.11.2008 16:50

Logický lapsus

Sice chápu nosnou myšlenku článku, ale příklady nebyly šťastně zvoleny.

Masový automobilismus je posunem od statků "pro někoho" k statkům "pro všechny". Pravý aristokrat, pohrdající plebsem, jistě nemůže být nadšen z masy chrapounů v levných vozech, kteří překážejí jeho mercedesu. Henry Ford zvítězil právě demokratičností plebejského modelu T. A ta transplantace srdce...no, nevím, ony proti tomu tenkrát byly nějaké masové protesty??

Článek míří na české volby, ovšem ty dopadly zcela v duchu historicky dlouhodobého posunu doleva. "Lid" postupem času práva a "práva" získával, právě ve jménu pokroku, kterým se autor zaštiťuje. Rostly i nároky "lidu". No a socdem je právě ta strana, která mu přizvukuje. (Autor používá slovo "rozvoj", já volím levicové slovo "pokrok", protože volby posunuly zemi doleva)

Pokud tedy chcete protestovat v duchu Burkeovy zásady "většina je nesmysl, rozum má jen menšina", těžko můžete být přesvědčeným pokrokářem. Na tom, že se to s pokrokem přehnalo, bychom se asi shodli - podle mne je tak rychlý, že mu nestačí zdroje přírodní ani společenské. Nevím ale, jestli to myslíte takhle.

Antonín 4.11.2008 16:31

Šcýcarsko v době kamenné

Pane Husáku, projížděje Švýcarskem zaznamenal jsem v roce 2008 skansen doby kamenné.Ta referenda!!!

xxx Kubeš 4.11.2008 16:27

Autorovi článku

R^

arch.JJ 4.11.2008 16:08

....k tomuto tématu bych doporučil

... si přečíst Eliase Canettiho a to dílo MASA A MOC. Jak by řeklo naše dítě : " Je to dost hustá literatura ." Problém lidských mas, jejich ovladatelnosti a nebezpečnosti, když se tyto pohnou za společným cílem, je děsivé téma. A docela dobře chytrou manipulací zneužitelné. Viz poslední naše volby.

Abraham 4.11.2008 17:41

Re: ....k tomuto tématu bych doporučil

K autoru arch.JJ.  Vážený !  Musíte ale Canetitiho v této knize citovat do slova. " Kdo chce zkrotit moc, musí bez bázně čelit rozkazu a najít prostředky, jak se ostnu zbavit ".   Jinak poslední volby bych s tím nespojoval, to bylo o něčem jiném. Přitom já jsem pro referendum a mám i jako laik k tomu své důvody.

Gaston 4.11.2008 15:56

Souhlas

Tady není o čem diskutovat. Referendum jistě může být vyhlášeno, ale ve věci obecné a srozumitelné, nikoliv odborné a už vůbec ne bezpečnostní. Dovedu si představit třeba referendum o tom, zda-li má být volen prezident přímo, nebo parlamentem.

Nebo by se mi líbilo vyhlásit referendum o tom jestli můžou lidé jako Paroubek, nebo Zaorálek rozhodovat o naší bezpečnosti;-P

GRUNTORÁD 4.11.2008 15:53

PRAVDA?

PŘI POHLEDU NA TO DOLE JE JEDNOZNAČNĚ PRAVDIVÉ TVRZENÍ O HLOUPOSTI MAS (= LŮZY)

ces 4.11.2008 15:38

nelze než s článkem souhlasit

Při vší úctě masy na to aby zodpovědně rozhodovaly zpravidla nemají, to by pak hrozilo že by prezidenty byli zvoleni např. Leoš Mareš, Karel Gott apod.  

Jura Jurax 4.11.2008 15:53

Re: nelze než s článkem souhlasit

Kdo je Leoš Mareš?

m 4.11.2008 15:30

Tak se mi zdá,

že se autorovi stýská po době, kdy bylo uzákoněno, že může vládnout jen jediná "moudrá" strana

V.Novák 4.11.2008 15:31

Re: Tak se mi zdá,

Jako by Vladimíra Iljiče citoval...

blbej 4.11.2008 14:58

Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

Referendum povolit hloupým masám jen v případě když bude jistota, že vyhraje americký radar.

Olda 4.11.2008 15:04

Re: Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

"Zvolí", blbe! A nauč se česky.

Jura Jurax 4.11.2008 15:13

Re: Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

Samozřejmě. No a? V tomto vyjímečném případě by masy nebyly hloupé, nýbrž moudré a rozumné. ;-)

Talián 4.11.2008 15:28

Re: Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

Kolektivní rozhodování je na houby a je to známo velice dávno. Proto se na místech, kde je správné a včasné rozhodnutí nezbytné, uplatňuje "fuehrer princip." Na lodi, v letadle, v lokomotivě, autě, v elektrárně, na operačním sále,atp., rozhoduje jen jeden. Za bolševika se preferovalo kolektivní rozhodování také při řešení nosných projektů. Tam, kde se to prosadilo, byly výsledky truchlivé, ba přímo katastrofální.

Jura Jurax 4.11.2008 15:37

Re: Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

No, už vidím, jak cestující v letadle pořádají bleskové referendum o tom, jak se má pilot přibližovat na přistání ;-D;-D;-D;-D;-D

blbej 4.11.2008 15:44

Re Jura Jurax : Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

Nazdar kamaráde brácho.

Harry 4.11.2008 15:54

Re: Autor uzná masy za chytré, když zvolejí Topolánka a jeho ODS

"Na lodi, v letadle, v lokomotivě, autě, v elektrárně, na operačním sále,atp., rozhoduje jen jeden" Ale melo to hacek. Kapitan na plachetnici byl absolutnim panem, ale nastupoval do zachranneho clunu jako posledni, a pokud byl cti dbaly tak se potopil se svou lodi. Cili: kdo porouci ten zodpovida a kdo zodpovida - ten porouci. Dneska se nam to ale nejak zasmodrchalo.Volic sice porouci, ale nezopdpovida, zodpovida vlada a ta neporouci.....

petr 4.11.2008 14:35

pěkný článek

pěkně jste to zanalyzoval...přesně tak to je, ještě bych tam dopsal, že náš prezident je pěknej ůl...ne-li agent KGB:-)

Kašpar 4.11.2008 14:34

Není masa jako masa

Zajímavé, jak si autor vybírá podpěry pro své myšlenky a navíc motá všechno dohromady jako většina autorů příspěvků do psí intelektuální žumpy. Švýcarsko je zemí, kde je referendum každou chvíli a ke všemu možnému a kupodivu ta země je státem, kde by chtěl žít kde  kdo, kdyby to bylo možné. A v Číně masy nesmí do ničeho ani ceknout vládní straně a jak jedou, jak se bouřlivě rozvíjejí. Nakonec volby jsou také jakýmsi referendem. Možná by masy neměly mluvit a hlasovat vůbec, že? Co na to autore přechytrý?

GRUNTORÁD 4.11.2008 15:56

Re: Není masa jako masa

POZOR, TAM NEŽIJE LŮZA ALE HRDÉ NACIONÁLNĚ STMELENÉ SPOLEČENSTVÍ RŮZNÝCH NÁRODNOSTÍ A V TOM TO JE!!!