8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Konečně jsem pana prezidenta pochopil

Vzpomínáte si na vyjádření Miloše Zemana z roku 2014 pro Čínskou ústřední televizi CCTV? Prý se chce v komunistické Číně poučit, jak stabilizovat společnost.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 27.8.2019 12:10

Re: Akce a reakce.

Pane Nový, obávám se, že vaše myšlení je projevem totality. Považujete každého, kdo nesouhlasí, netleská a neskanduje v souladu s vašimi názory, za totalitáře. Já se bavím o smlouvě a její platnosti. Pokud vy nepovažujete uzavřené smlouvy za závazné a hodláte je měnit podle momentání politické konstalace, pak je váš přístup novátorský, až revoluční. Hřib napadá znění smlouvy o spolupráci. Pak by měl ovšem požádat o její změnu nebo smlouvu vypovědět a ne vypouštět chaotické projevy, které vyvolají reakce druhé strany. Hřib je primátor a bohužel se chová jako nemyslící dýzlák.

F. Navrátil 27.8.2019 12:03

Re: Akce a reakce.

Smlouva se uzavírá mezi dvojicí nebo více subjekty. Co bude ve smlouvě, o tom se musí účastníci domluvit. Pokud mají rozdílné názory a nedohodnou se, pak se smlouva neuzavře. Pokud je uzavřená, pak se zruší nebo neobnoví. Není možné, aby v době platnosti smlouvy přicházela s tím, že některé články neuznává. To má všeobecnou platnost. Ovšem, co si Pražáci zvolili, to mají.

M. Malinovský 27.8.2019 11:53

Re: Obával-li bych se čeho, pak

Omlouvám se, jsem tu nový. :)

V. Čermák 27.8.2019 11:39

Hlouposti pana Stejskala.

Vsadil bych se, že ti "Chudáčci nevpuštění umělci" jsou nas r aní nikoliv na tu Zlou a Pomstychtivou Čínu, ale na hloupého, aktivistického Hřiba. Ale mohli by mu přát, že on si už na jejich úkor svoji provizi od Taiwanu vybral i s úroky. Mimochodem, moc jsem nepochopil, proč Stejskal do svého elaborátu zapojil prezidenta Zemana. Že by Stejskalova Mstivost?

V. Student 27.8.2019 11:18

Re: Obával-li bych se čeho, pak

Souhlas, pane Malinovský, ale jednou by to klidně stačilo :-))

V. Student 27.8.2019 11:06

Re: To je holt politika.

Možná jste ťukl hřebíček na hlavičku; ano, vidět pouze dva extrémy, toť zřejmě české specifikum. Buď poklonkovat, nebo jít proti. Jenže to je právě o té politice - země jako je naše by se opravdu měla snažit ještě o jiné cesty než ty extrémní.

Hřib zaťal, Číňani taky. Je potřeba si vyjasnit plusy a minusy. Plusem je bezesporu upozornění, že se nám stav lidských práv v Číně nelíbí. Následují minusy v podobě bojkotu našich kulturních počinů. Stěžovat si nemá smysl, Čína je suverénní stát a jestli se rozhodne bojkotovat nás úplně, třeba i ekonomicky, tak to prostě udělá. Někomu je to jedno, Hřibovi třeba, za upřímnost zaplatí čímkoli. Někomu to jedno není.

J. Ptáček 27.8.2019 10:20

Moudří Číňané

Škoda, že dnešní čínští komunisté, ale i jejich vzorný žák, náš Nejvyšší, si neberou vzor ze staré moudré čínské poezie. Zpěvy staré Číny (u nás vyšlo 1947) říkají:

"Nic se nevyrovná přítomnému opilství, v němž dobro i zlo, smutek i radost, jsou stejně zapomenuty. Vždyť ve vesmíru zlo i dobro, žal i radost, jsou ve skutečnosti nicotou."

Ačkoliv nelze vyloučit, že náš Nejvyšší, si první část čínské moudrosti ve své sloní paměti zachoval. Bohužel si mohl zapamatovat i část druhou.

M. Fleishman 27.8.2019 10:09

Shalom pane Šťastný,

co je a co není náš drahý "Vůdce" dlouho před jeho "poznávacími" zájezdy na Východ.

A. Nový 27.8.2019 9:55

Re: To je holt politika.

Tady nejde o naši velikost, ale o poklonkování totalitnímu režimu, které Zeman předvádí při každé jeho zmínce o Číně.

A. Nový 27.8.2019 9:50

Re: Akce a reakce.

Jak vidno, s.Navrtile, tak vám pasuje komunistická totalita. A nebo jste jen nesvéprávný? :-))

M. Malinovský 27.8.2019 9:40

Re: Obával-li bych se čeho, pak

Občané ČLR svobodně cestují po celém světě, kde utrácejí svojí volně směnitelnou měnu a pak se dobrovolně vracejí trpět v komunistické totalitě. Něco mi tady nesedí.

M. Malinovský 27.8.2019 9:40

Re: Obával-li bych se čeho, pak

Občané ČLR cestují po celém světě, kde utrácejí svojí volně směnitelnou měnu a pak se dobrovolně vracejí trpět v komunistické totalitě. Něco mi tady nesedí.

J. Svoboda 27.8.2019 9:15

Re: Akce a reakce.

Od kdy do kulturní smlouvy mezi dvěma městy patří politická deklarace?

Pěkný den.

A. Alda 27.8.2019 9:14

Připojuji se.

A. Alda 27.8.2019 9:14

Tak jest.

J. Anděl 27.8.2019 9:10

Re: už mne to trošku unavuje - číst znovu a znovu o téže věci

Úsloví o potrefené huse má tu nepříjemnou vlastnost, že je jednoznačně pejorativní a obvykle míněné jako urážka. Nicméně je pravdivé - ano, ozvou se obvykle potrefené husy.

V tomto případě ti, kteří opravdu nechtějí, abychom se zrovínka v Číně učili stabilizovat společnost. Já třeba opravdu nechci.

Reagoval jsem na příspěvek pana Brzáka, tak se k němu vrátím. Myslím, že vyjádřit, že se chceme inspirovat jejich hospodářským úspěchem, který vede mj. ke stabilizaci společnosti, lze říct i větou "chceme se inspirovat vaším hospodářským úspěchem".

Vím, vypadá to trochu banálně, na Zemana málo rafinované :-).

R. Langer 27.8.2019 8:59

Re: už mne to trošku unavuje - číst znovu a znovu o téže věci

Tam je spíš otázkou, KOHO z domácích to vlastně "uráží". Jestli to potom není spíš o potrefené huse. ;-)

D. Stirský 27.8.2019 8:56

Obával-li bych se čeho, pak

přívalu lidí z Číny (popř. z Indie). V Číně je "horních 10 tisíc" v reálu několik set miliónů lidí. A tito nyní začínají cestovat. Skoro současný poznatek: Byl jsem minulý týden na poznávacím zájezdu v SV Rusku (Zalatoje kalco - kláštery). Řidič našeho busu vyprávěl o svém (prý typickém) zážitku s Číňany: Jeden čínský turista si koupil za milión rublů (cca 360 tis. Kč) velký kus jantaru a nosil jej na těle provrtaný jako ohlávku po celou dobu zájezdu. Chtěl ukázat, že on na to má. Sami jsme skupiny turistů z Číny viděli. Jsou hluční, předbíhají ve frontách, je jich hodně a chovají se dosti nestandardně. Neplatí samozřejmě pro všechny, ale pro mnohé z nich ano.

K. Janyška 27.8.2019 8:53

Zdá se, že nepochopil.

Jasně deklaroval, že podoruje zločin na druhou, tzv. demokratický socialismus... Dzp.

F. Navrátil 27.8.2019 8:36

Akce a reakce.

Hřib si byl zcela jistě vědom toho, co jeho slova způsobí. Pokud si to neuvědomoval, pak není svéprávný. Praha má přesně to, co si zvolila.

V. Student 27.8.2019 8:12

To je holt politika.

Hříbek se zachoval tak a tak, Čína v reakci na to tak a tak. O co jde? Celní válka mezi USA a Čínou má také své důvody, a jak k tomu přijdou ubozí pracující ve fabrikách, které kvůli tomu budou mít problémy? Tak to holt chodí. Proto je potřeba do vysokých politických funkcí chytré lidi s dobrým politickým instinktem, toť celá pravda. Nehrajme si na velmoc, na glóbusu nás není ani vidět. Možná bychom i tuhle skutečnost mohli zohlednit.

Pane Stejskale, vysoce s vámi souzním v otázkách Izraele a s tím spojené současné problematiky, ale ostouzení prezidenta, jeho srovnávání s Gottwaldem atd., s tím souhlasit nemohu.

J. Anděl 27.8.2019 6:47

Re: už mne to trošku unavuje - číst znovu a znovu o téže věci

Máte v mnoha ohledech pravdu. Jenomže říct učit se, "jak stabilizovat společenský řád" v zemi, jejíž společenský řád jsme před pár lety (velká část populace s úlevou) opustili, je hláška natolik "diplomatická" s ohledem na možný obchod a natolik nešikovná s ohledem na občany vlastní země, již prezident zastupuje, že mě tedy taky podráždila. A nemám to postavené tak, že bych jen čekal, kde co Zeman žbleptne, abych se po něm hurá hurá vozil a "spravedlivě rozhořčoval" v diskuzích.

Prostě hovoří-li prezident kdekoliv (třeba) v zahraničí, má dvojí posluchače. Místní a svoje domácí. Známkou skvělého diplomatického umu by bylo zalichotit místním a přitom neurazit svoje domácí. Tenhle talent pan Zeman buď prostě nemá, nebo účelově krotí.

J. Anděl 27.8.2019 6:39

Njn, co čekat?

Musím říct, že se čínskému chování nedivím. Netvrdím, že je ušlechtilé, chválihodné či následování hodné. Ale vezmu-li v potaz způsob uvažování velkého množství lidí, kteří mají univerzální vztah k Pražákům (a odpovídajícím způsobem jiným... řekněme ne-zájmovým skupinám dle místa bydliště, národnosti, rasy, pohlaví, orientace atd.), ve kterém (třeba) averze kulminuje po fotbalových zápasech či přijetí nějakého zákona (přijalo se v Praze, tudíž Pražáci jsou uráci)... nemůžu se tomu divit.

A tito lidé jsou voliči. A jsou politici, kteří stojí o jejich hlasy. Taková je i demokracie. K budování hrdé Číny, hrdého Ruska, ale málo platné, i hrdých USA či hrdého Česka, takovéhle projevy patří. "Patří" ve smyslu "prostě tam jsou", nikoliv patří ve smyslu "byla by škoda, kdyby tam nebyly". A výše uvedené variace slova "hrdý" si můžete taky dát do půluvozovek.

R. Langer 27.8.2019 5:53

Já myslím,

že jste to pořád nepochopil.

D. Stirský 27.8.2019 5:41

Ale Štěpánek psal, jak je v Číně ve městech čisto a že tam mají rychlé vlakya.

R. Brzák 27.8.2019 2:10

už mne to trošku unavuje - číst znovu a znovu o téže věci

Ale s úctou ke svému oblíbenému panu Stejskalovi (pro jeho zasvěcené články o situaci Izraele) jsem si znovu přečetl Zemanův výrok, na který pan Stejskal reaguje. Ten zní přesně takto: "Naopak, my se musíme, jak můžeme, od ostatních států učit. Já jsem přijel do Číny, abych se od Číny učil, jak zvýšit hospodářský růst, jak stabilizovat společenský řád".

Takže za prvé, pane Stejskale - Zeman se nemusel nikam jezdit učit pomstychtivosti - to prokazoval již dávno před svou cestou do Číny (svými kroky vůči ČSSD, pro příklad). A za druhé, je to ustrašený socan, takže je dost pitomý (ve smyslu závislý na státu a jeho existenci), aby považoval státní zásahy do hospodaření jedinců či jejich společností za dobrou cestu k prosperitě. A z tohoto hlediska jeho vyjádření v Číně má jasnou logiku - Čína má velký podíl zasahování státu do hospodaření a zároveň roste (nyní méně, než tehdejších deset procent ročně) a stává se dominantním ekonomickým hráčem. A to má přirozeně dopad i na stabilitu společnosti (ať už má společenský řád jakýkoliv). Zeman tím jednoznačně říká - "chci se dozvědět, jak dosahujete hospodářských výsledků, které mají také obecně dobrý vliv na stabilitu společenského řádu". Kdo v tom vidí chválu společenského řádu v Číně, čte ji mezi řádky. A já neříkám, že tam není - ale důkaz pro to je v hlavě čtenáře, ne Zemanově...

Jistěže je Čína hrozná země a Zeman je socan, takže bychom mohli udělat zkratku a považovat jej za adoranta Číny se všemi jejími chybami. Ale on se v rámci své "diplomacie" odmítá vyjadřovat k porušování lidských práv - což zároveň znamená, že si je vědom jejich porušování a nesprávnosti takového jednání. Pouze ve prospěch obchodu (protože hloupě, po socansku, věří v důležitost státní intervence do obchodování jednotlivců) k těmto věcem mlčí. Číst v tom podporu totality v Číně je i k takovému hovádku, jakým náš prezident často je, nespravedlivé. Ale kašlat na Zemana - je to hloupé od inteligentního pozorovatele...jakým, pane Stejskale, jste.