27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

GLOSA: K čemu jsou nám volby?

Měla-li by na základě volebních výsledků vzniknout vláda podporovaná většinou voličů, pak je současný volební systém poměrného zastoupení politických subjektů naprosto nevyhovující.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kanda 9.2.2021 8:50

Ústava stanoví poměrný systém a není vůle jí měnit. Veškeré úvahy o většinovém systému tak jsou mimo realitu.

A současná vláda není menšinová. Vládní blok tvoří tři strany a mají 108 poslanců. To je většina. Nic na tom nemění ani skutečnost, že pouze dvě z nich drží nějaké ministerstvo. Pokud z toho bloku odejde KSČ, pak sice neztratí žádného ministra, ale ztratí podporu a skončí. Jak prosté.

J. Vorlický 9.2.2021 9:17

Souhlasím s panem Kandou. Věc je skutečně prostá. Já osobně bych dal přednost většinovému systému, pokud ale nebude snaha jej změnit, zůstaneme u poměrného. Prosté.

k O.Musil, 9.2.2021, 8:44 proč by se do parlamentu měly při většinovém systému dostat jen dvě strany? A jak vůbec VÍTĚZNÉ? Tak to jistě opravdu nikde není. V každém volebním obvodu by vždy zvítězil (skutečně zvítězil!) jen jeden člověk, ať již ze strany A,B,C nebo D.

Š. Hašek 9.2.2021 8:17

Asi honem jde o to, aby vlk, ještěrka, koroptev, ježek, poštolka, chroust a myš přemohli (konečně "společně") rysa.

Jak to asi dopadne si pamatuji z pohádky. V pohádkách je mnohem víc moudra než u Jelínků, Mlejnků, Pekarových, ........... a teď ještě ten Rychetský!

Máme ty staré pohádky v knihovně.

J. Kočí 9.2.2021 7:53

Cui bono? Když bude kandidovat Rychetský na presidenta, dává to velký smysl.

Napřed vytvoří systém, aby se nedalo vládnout a potom si bude dělat s politickými trpaslíky, co chce. Musí být ale zvolen. Jinak může být i hůře.

Pryč s poměrným systémem!

F. Žůrek 9.2.2021 4:55

Ano. Řešení vidím v tom, že možná... získá hnutí ANO 2011 přes 50 procent hlasů voličů a bude...

Zdař Bůh!

V. Mokrý 9.2.2021 6:47

Aj tak možno - vláda 1strany.

Kdo všechno by to z těch " demokratů " pravých, nepřežil ?

L. Novák 9.2.2021 3:46

"Poměrný volební systém, destruktivním způsobem rozmělňující odpovědnost politiků za přijatá rozhodnutí, a tudíž znemožňující identifikovat „viníky“ rozhodnutí chybných, u nás nikdy nebude nahrazen většinovým, protože by tím spousta jinak neschopných lidí přišla o velmi lukrativní „zaměstnání“ v poslanecké sněmovně a senátu. Kde jinde by totiž mohli inkasovat takové sumy peněz za rozhodnutí zásadním způsobem ovlivňující život více než 10,5 miliónů občanů České republiky, aniž by za ně nesli jakoukoli odpovědnost."

Do kamene tesat!

Proto jsem k volbám přestal chodit. Nemá to žádný smysl. Jenom jako TV show...

L. Písařík 9.2.2021 7:38

R^

J. Ganaur 9.2.2021 8:55

Jen kdyby vás byla většina!;-D;-D;-D

A. Pakosta 9.2.2021 12:00

Většinový volební systém přece neruší Poslaneckou sněmovnu ani nemění počet poslanců. Takže místečka v parlamentu by zůstala, a místo současných neschopných vyžírků by je pouze získali jiní vyžírkové, snad schopnější, možná všeho schopní. A jedinou stranou, subjektem, který hlásá to změnit zavedením osobní odpovědnosti a odvolatelnosti všech poslanců, je bohužel Okamura a jeho SPD.

L. Novák 9.2.2021 23:19

Odvolatelnost poslanců je stejná blbost, jako ;-O vytrubování "zestátnění exekutorů" a podobné další nesmysly z hlavy japonsko-českého hybrida. :-P

A. Pakosta 10.2.2021 6:58

Co se týká exekutorů, podle mne je naopak blbost, aby byl exekutor podnikatelem. Pokud je to tak, pak se jako řádný podnikatel musí soustředit na maximalizaci svého zisku, což je ale naprosto v rozporu se zájmy věřitele, natožpak dlužníka. Exekutor-podnikatel klidně zruinuje oba dva, když mu to vynese něco navíc. V rozumném systému je exekucí pověřen soudní úředník, jehož prvptním zájmem je naplnit rozhodnutí soudu, které obvykle zní ve prospěch věřitele. To znamená zajistit, aby věřitel dostal zpět co největší část své pohledávky. Odměna exekutora je pevná, nanaejvýš jeho prémie mohou záviset na úspěšnosti a rychlosti vyřízení případu. Dlužník zaplatí svůj závazek plus zákonný úrok a pokutu z prodlení, nehrozí mu jako dnes doživotní dluhová past, ze které se už nevyhrabe a nezbude mu než zmizet v šedé ekonomice.

V. Franěk 10.2.2021 1:58

Spolu s autorem jste přehlédl, že do senátu se volí většinovým způsobem.

J. Krásenský 9.2.2021 3:45

Vidím to podobně - poměrný systém vede ke kolektivní neodpovědnosti.

J. Kočí 9.2.2021 7:49

Více děr více syslů, více hlav víc nesmyslů

J. Ganaur 9.2.2021 8:57

Takhle to ovšem ovčané ČR chtějí a mají to rádi.;-D;-D;-D

J. Krásenský 9.2.2021 17:41

No právě že nechtějí, když byl přijat dnešní volební systém, tak se na tom domluvily dvě nejsilnější strany, které v pohodě měly dohromady i ústavní většinu a zastupovaly i většinu voličů. Jenže v zápětí jim do toho ÚS hodil vidle a letos opět.