22.5.2024 | Svátek má Emil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Eva D. 5.11.2008 17:53

Re: "doktore" jseš prase,

R^

Robert 5.11.2008 22:43

Re: "doktore" jseš prase,

Přestaň žvanit,svou dg.se Cikrt  chlubil v řadě rozhovorů v denním tisku

I-Worm 5.11.2008 10:18

Já bych viděl problém v novinářích

kteří před volbami ODS ujištovali, jak to všechno skvěle dělá...

ranbow 5.11.2008 10:12

A proč jenom Julínek??

Pan Kalousek na ministerstvu financí taky přispěchal s nápadem zaměstnaneckého výdajového paušálu (mohli taky hned uvést kolik to bude procent, nebo promile??, aby si každý spočetl kolik mu měsíčně hodí, snad by to přebylo těch 30Kč zdravotného).A proč až po volbách? Tak odpověď asi není tak těžká, ODS si ve své aroganci nedokázala připustit, že by je plebs přestal volit. Tak proč jim něco slibovat, a pak uvažovat o tom zda a jak to naslibované plnit, nebo to zase nějak zakecat.. Zato, když prohráli co mohli a mluví se dokonce o předčasných volbách...

erre 5.11.2008 10:12

Důvod? Absolutní absence talentu přesvědčit.

Jestli je p. ministr dobrý lékař nevím, jestli jsou reformy zdravotnictví více jeho dílem nebo dílem jeho týmu taky nevím. Jedno je ale naprosto jasné. V době diskuzí působil vedle fašisty Ratha jako snadná kořist a taky tak trochu směšně. Proto za sebe posílal do diskuzí své náměstky a svoji miniaturu Cikrta. Ani první ani druhý nemohli zakrýt, že p. ministr nedokáže vyargumentovat zhola nic. Úloha politika je přesvědčit neutrály a dokonce i protivníky o své pravdě. Jestli toto nedokáže je pro funkci ministra reformátora a do této role se Julínek sám stylizoval, nejenom naprosto nepoužitelný ale dokonce škodlivý. Mám takový pocit, že kdyby měl někdy na konci 19. století přesvědčit lidi, že je nutno si po použití toalety umýt ruce chodí dnes převážná většina lidstva s posranými horními končetinami dodnes. Dopustil se a dále dopouští stejné chyby jako zástupy politiků před ním vč. p. presidenta a jeho hradního týmu ale i opozice, Paroubek, Rath, Sobotka a další. Zkrátka jak říká klasik přesvědčuje přesvědčené a sere nasrané.To je hlavní příčina jeho neúspěchu.

Ivan 5.11.2008 9:03

Chudák Bartoň.

Tak to vypadá, že doba vlády ODS se chýlí ke konci a Bartoň se ve snaze po kariéře zvolil nesprávného koně. Svou propagandou postavenou na neobyčejně drzém lhaní se snažil upoutat pozornost někoho vlivného v ODS a začít tak s kariérou. Teď aby se rychle přeorientoval a zkoušel to s jinými stranami.

Magor 5.11.2008 8:37

Peníze

V roce 1997 vybraly všechny pojiš´tovny asi 110 miliard  a  přesunuly je do zdravotnictví.Dnes už je to 220 miliard.30 miliard se vybere na přímých platbách.10 miliard od státu.Máme 200 nemocnic asi dvakrát tolik jako bohaté Švédsko.V některých porodnicích s provozem 24 hodin je 1-2 porody za den.V roce 1970 bylo asi 22 000 lékařů,dnes je jich 43 000.Skutečná reforma by znamenala zrušení 50 nemocnic tak aby v někerých bývalých okresech nebyly nemocnice 3 a v jiných jen jediná .O těchto makroekonomických ukazatelých se z obavy před lékařskou lobby žádná vláda nebude lidi informovat.Koncentrace prostředků do zbývajících nemocnic by přinesla zkvalitnění lékařské péče.Vše pstatní je podružné.

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 9:18

Re: Peníze

Nevím, kde berete ty absolutní částky pojistného, nicméně není to podstatné. Výdaje na zdravotnictví se takto hodnotit nedají. Zkuste třeba HDP per capitav PPS a uvidíte, že v ohledu na půměr zemí EU 27 jsme stále na úrovni kolem 80 %, horší je to jen v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.  Další údaje najdete např. na inetových stránkách kultý stůl - Zrpáva o stavu, vývoji a výhledu zdravotnictví v ČR.

Oněch 43 000 není počet lékařů. Je to údaj o počtu doktorů medicíny. Relativní počet lůžek (na 10 000 obyvatel ) od roku 1989 kles o 20 %. Počřet lékařů je od roku 1997 stejný, počet absolventů LF taktéž.

Koncentrovat prostředky lze jak ? Centrálně dirigisticky určit, že v každém kraji má být jedna nemocnice a dost ?  Jak je definována časová, prostorová a ekonmická dostupnost péče ?

Ve které porodnici jsou 1-2 porody za den ?

 

gerontusinza 5.11.2008 12:04

Inu pane doktore je to těžké, když lidé bez vstupních základních znalostí Re: Peníze

jsou natolik přesvědčeni že vědí zbla všecko..... s tím holt nic nenaděláte...... tento druh homo sapiens nepřesvědčíte argumenty.....;-D je tedy škoda času se jimi zabývat.... hezký den;-)

Jindřich 5.11.2008 8:30

Platy sester

Jestli ono nebude taky hodně problému v tom, že podle reformy vzdělávání je absolventka zdravotní školy s maturitou jenom hodně kvalifikovaná uklízečka která u pacienta nesmí skoro nic. Na asistenci lékaři je třeba zdravotní sestra, ta ale musí mít bakalářské vzdělání, a nedostatek je na světě....

Karel 5.11.2008 8:23

Pan premiér by měl odejít s Julínkem

Nejlépe by bylo kdyby odešl jak Julínek, tak Bursík a i Čunek.

portwyn 5.11.2008 8:17

Platy sester

nejsou politický problém, ale problém ekonomický. Nevím, jak jinde, ale třeba hradecká fakultka shání sestry prakticky neustále. Jestliže v nějakém odvětví chybí zaměstnanci, je nutno jim nabídnout více. Sestry prostě reagují tržně na nepříznivý poměr zodpovědnost / ohodnocení. Uchazeček o studium zdravotních škol je málo a často nejsou pro tento obor vhodné (zodpovědnost).

Bez kvalitního středního personálu dobré zdravotnictví mít nelze. To, že si to pan Julínek uvědomil až teď, je prostě ostuda. Příliš pozdě, jak píše pan autor. Rovněž stav, kdy se zavírají oddělení nemocnic pro nedostatek lékařů, je signálem, že něco je špatně.

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 8:20

Re: Platy sester

Uchazeček i absolventek studia SZŠ je habaděj.

po 5.11.2008 9:51

Re: Platy sester

Pak zřejmě nechodí do nemocnic.

Uchazeček: mám na mysli použitelné uchazečky (psal jsem "zodpovědné"). Když mi bylo 14, byl například obor "dětská sestra" prestižní a šly tam chytré a schopné holky. Dneska jde na zdrávky ze ZŠ průměr nebo podprůměr. Některým bych se opravdu dostal do péče nerad...

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 9:56

Re: Platy sester

Mám celkem možnost sledovat úroveň SZP delší dobu, ba jsem i na SZŠ učil.  Myslím si, že v ohledu na onu  zodpovědnost není nějaký rozdíl, daný dobou.

Absolventek SZŠ je cca 3000 ročně. Do nemconic jich nastoupila letos cca desetina.

po 5.11.2008 10:00

Poslední odstavec

No dobře, jakou příčinu vidíte Vy?

Ony ty platy nejsou tak tragické (se službami kolem průměru), ale sám píšete, že holky nenastoupí. Proč?

I-Worm 5.11.2008 10:17

Re: Poslední odstavec

třeba to je tím, že když se takové děvče hlásí na školu, představuje si, že se provdá za primáře (toto povolání dnes nahrazuje v díčích snech dřívějšího prince). No a během školy jí dojde, že není "Ina", ale začít s něčím novým už je pozdě... A taky jí dojde, že to povolání není žádnej med...

portwyn 5.11.2008 10:48

Re: Poslední odstavec

Co je to "Ina"? Jinak můžete mít pravdu.

Fišta 5.11.2008 12:19

Re: Poslední odstavec

Pravděpodobně narážka na Dietlův seriál "Nemocnice na kraji města".

rettigova 5.11.2008 12:28

Re: Poslední odstavec

Ale no tak..ne LNA,ale INA !! Nemocnice na kraji města.To dnes přece ví každý./důchodce/

portwyn 5.11.2008 12:50

Re: Poslední odstavec

Pardon, v bedně koukám jen na zprávy. Dělám v hodně hlučným prostředí, tak si radši večer čtu :-)

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 11:00

Re: Poslední odstavec

Nevím, nezabývám se tím, přijímám to jako fakt. Já problém s personálním zajištěním SZP nemám.

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 8:15

A kde tedy může stát a co ještě smí činit ?

Nejsem fanouškem výstupů činnosti ministerstva zdravotnictví, ale :

Nevím, proč vláda, která kolikrát už získala důvěru sněmovny, se má měnit  Zákon 261 nevydal ministr Julínek. Zamýšlené reformy systému zdravotnictví jsou v návrhu dílem ministra - pokud bude odovolán z vlády, znamená to, že reformy jsou připravovány špatně a je otázkou, kde jsou ty dobré, resp. zda tedy netřeba žádných.

Prohra ve volbách je co ? Znamením špatné vlády republikové ? A tedy výhra v Praze je znamením čeho ?  A jsou tedy výsledky voleb do samospráv inmperativem ukončení činnosti ministra zdravotnictví  ? Nemá už stát vedle premiéra a nemá už nic dělat jen čekat ? Na co ?

V USA prohrál jeden kandidát, vyhrál druhý. Jak jinak by to taky mohlo dopadnout. A co hned poté následovalo - poslechněte si projev poraženého. A poslechněte si projevy našich politiků k volbám u nás. Nebe a dudy - stejný rozdíl ve vnímání : tam jde o zemi, stát, lidi, tady o moc, moc, moc a z toho plynoucí posty. Tam vede výsledek voleb k sjednocení, tady k rozpolcení. 

 

Anonym 5.11.2008 9:52

Re: A kde tedy může stát a co ještě smí činit ?

Tentokrát s Vámi, pane doktore, moc nesouhlasím.

Vláda měla problém získat důvěru sněmovny i jen jednou, a nebýt přeběhlíků, patrně by neuspěla. A přeběhlíci, vážený pane, to nejsou podle mého názoru prozřevší poslanci, nýbrž vydíratelní a vydíraní poslanci. Ostatně i rozdíl v absolutním počtu hlasů (200.000) ve volbách do sněmovny ve prospěch ODS není nijak výrazný. Veškeré další hlasování bylo hlasování o nedůvěře, což rozhodně není totéž.

Náhlé a hlavně úplné zoranžovění republiky znamená, že vláda svou úlohu nezvládá. Není to jen kvůli zdravotnictví, nýbrž je to určitě i z mnoha jiných důvodů (Lisabonská smlouva, radar, snížení daní bohatým na úkor chudých, arogance mocných zacházejících za všechny myslitelné meze a pod.). A to je skutečně imeprativ ukončení dosavadní politiky. A jestli ji ukončí tato vláda, tím lépe pro nás všechny.

Ostatně, pane doktore, ruku na srdce: Opravdu se domníváte, že střídání na postu ministerstva zdravotnictví (myslím, že cca 15 ministrů za posledních 20 let - rozhodně nejvíce ze všech rezortů) je dáno špatnými, hloupými a neschopnými ministry? Řekl bych, že je to skutečně spíše otázkou velmi silné lékařské a farmaceutické loby. A jestliže vláda nepovažuje za nutné své reformy vysvětlovat, nemůžete se divit, že národ chce reformy takto započaté skutečně ukončit. Poprvé by tak ministra zdravotnictví padl na základě hlasů voličů a nikoli "odborné" veřejnosti. A v tomto případě si nejsem jistý, co je lepší.

MUDr Jiří Kilian 5.11.2008 10:58

Re: A kde tedy může stát a co ještě smí činit ?

Hlsování o důvěře a nedůvěře není totéž, ozdíl mezi nimi je smyslupný. Ale to enní důležité. Skutečnost, že při patovém výsledku voleb se ODS dala svést ke koalici s lvuicovými zelenými determinovala do značné míry následné počínání vlády, jistě.

Oranžovění je věcí samospráv, já si opravdu nemyslím, že by výsledky voleb do nich měly být považovány za výsledek voleb parlamentních.  Jak byste pak interpretoval úspěch ODS v Praze ?

Střídání na postu ministra zdravotnictví není věcí ministra samotného, ani si nemyslím, že je to věco nějakých lobby.  Ministr může padnout hlasem voličů, ale ve volbách parlamentních, nikoli samosprávných.  Sám si myslím, že předčasné volby jsou správným řešením, nikoli ale pro bvýsledky voleb do samospráv, ale pro trvající patovou situaci a tak i vládu skrze přeběhlíky - to už známe od wagnerova fenomenu - jeden hlas rozhoduje (o rozpočtu např. ) - který popírá samotný smysl a princip  většinových rozhodnutí v parlamentní demokracii.

5.11.2008 11:21

Re: A kde tedy může stát a co ještě smí činit ?

nevím, jestli je zde někdo, kdo by dokázal vyjmenovat všechny ministry zdravotnictví od data vzniku ČR. To místo zkoušel kdekdo - ekonomové, doktoři, profesoři, muži, ženy, atd. Prakticky nikdo nic zásadního nevymyslel, snad jen přechod na kapitační pltaby, ale to je už dávno a kdo byl autorem asi ví málokdo. Celé je to tedy ukázka toho, že není zřejmě reálné najít ministra, který bude skvělý řečník, manager, medicinský odborník, pohotový moderátor TV pořadů apod. Julínek měl přinejmenším vizi co dělat, jako diskutér jistě nic moc. Navíc, pokud jde o diskusi – kdo je dobrý? Rath, Sobotka, Tlustý, Vondra, Bursík ? V atmosféře, která zde teď panuje, vítězí povětšinou hulváti a populisté a těch tu je dost. Na práci však nikoho nevidět.

Honza42 5.11.2008 7:42

Safra jaký to vlastně byly volby?

Komunální nebo parlamentní? Jsem z toho volaký zmetený.

Eva D. 5.11.2008 17:51

Re: Safra jaký to vlastně byly volby?

R^ Vy to aspoň přiznáte.

PROKOP BUBEN 5.11.2008 7:07

JAK VIDNO

kLausmodří agitátoři nějak mění rétoriku, ovšem stále si neuvědomují, že je třeba vyměnit i Tupllhánka a celé vedení partaje a Kormidelníka všech šMoulů, konečně kopnout do kyčle....

Jidřichovic 5.11.2008 7:58

Re: JAK VIDNO

Už zase meleš, hlupáku?:-(