28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

GLOSA: Jak fungují dotace?

Postavíte „kongresové centrum“ případně „školicí středisko“ s velkým podílem z peněz daňových poplatníků v rámci dotačního programu s názvem řekněme třeba „vzdělání“, to zní přeci ušlechtile.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 19.3.2016 15:32

Re: Jelikož ti, co tohle dělají,

"Takže pan Svobodný je vlastně nepřítel nás všech: chce abychom ty dotace raději nechali Bruselu."

Pan Svobodný by nejraději do Brusele nic neposílal a nic odtamtud nechtěl. Ale i jen ta verze nic odtamtud nechtít je výhodná.

Pokud dotace propadnou, nenaškodí.

P. Skřivan 19.3.2016 17:18

Re: Jelikož ti, co tohle dělají,

Pane Prokope, Vaše poslední věta odhaluje míru pochopení ekonomiky, která asi moc velká u Vás není. Ty dotace, to je v případě podnikatelských subjektů v podstatě jen sleva na dani. Tj. ten, kdo dělá nějakou perspektivní věc, neplatí takové daně, jako třeba ten, kdo jen kšeftuje. To je normální v každé normální ekonomice a bylo to i za 1. republiky a bylo to a je i v USA.

Pokud dotace propadnou, tak z nich nebude mít nic ani dotyčná, ani její zaměstnanci a ani obchodníci, u kterých ti zaměstnanci nakupují. Zůstanou v Bruselu. To chcete ?

L. Novák 19.3.2016 19:00

Re: Jelikož ti, co tohle dělají,

V normální ekonomice dotace neexistují. Normální ekonom ví, že nejlépe a nejefektivněji dokáže peníze investovat ten, kdo je umí sám vydělat.

Stačí si jako příklad vzít socialistický tzv. Bilionový tunel OZE, Zák. 180/2005 Sb. o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Typický příklad nepředstavitelně obrovského množství peněz vyhozených sjednocenou levicí do kanálu zcela bez hmatatelného užitku pro drtivou většinu občanů ČR.

1 bilion = 1000 miliard, 1 miliarda = 1000 milionů...

M. Prokop 19.3.2016 21:29

Re: Jelikož ti, co tohle dělají,

"Ty dotace, to je v případě podnikatelských subjektů v podstatě jen sleva na dani."

50 milionů na Čapí hnízdo je sleva na dani? Například. Nebo 20, za které Palas budoval pension?

S tím chápáním to bude trochu vachrlaté spíš u Vás.

T. Pansky 19.3.2016 1:02

Ano, zijeme opet v socialismu. Levicova vlada nam ...

... za nase penize ukazuje, jak si zijeme dobre. Ano, relativne ano, ale opet na dluh nasi budoucnosti. V teto dobe se extremne zvetsuji rozdily v prijmech mezi bohatymi a chudymi. Stredni trida vyrazne chudne. To chceme? Zda se, ze vetsine obcanu tento socialismus vyhovuje.

P. Lenc 19.3.2016 8:33

Re: Ano, zijeme opet v socialismu. Levicova vlada nam ...

Ano pane Panský, je to pořád dokola,Znovu jsou u moci socialisté, znovu zadlužují stát, samozřejmně do příští krize.Zatím je co dát do natažené ruky. A až nebude co dát, a ta zlá pravice bude muset dát hospodářství do pořádku za cenu škrtů, tak znovu přijde k moci levice volená občánkem znechuceným konáním té "zlé" pravice.A znovu začne socialistické kolečko rozdávání z cizího.Chléb a hry, nic nového.

J. Chaloupka 19.3.2016 20:26

Máte pocit, že za posledních 25 let jsme měli nějakou

pravicovou vládu? Možná, že Klaus měl z počátku pravicové řeči, ale recepty výhradně levicové. To ukázal už když si chtěl požádat o obecní byt a později, když podrazil Stráského a nasypal odborářům ze železnice ze státních peněz. Opravdu pravicová vláda tu nevládla NIKDY.

V. Vaclavik 19.3.2016 8:57

Re: Ano, zijeme opet v socialismu. Levicova vlada nam ...

Nejen ze chudne, ale ona predevsim ani vyrazne nezbohatla. Bohuzel cesky kos si nechal zacpat zobak malem a myslil si, kdovijake terno v te polistopadove dobe udelal. Dere se na mysl maly cesky clovek.