6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Fialova vláda ve slepé uličce?

Fialova vláda se dostala do slepé uličky, alespoň podle toho, co tvrdí Pehe v rozhovoru s Čulíkem, publikovaném na Britských listech 17. 2. 22. Nahlédneme-li do médií, která by nám měla poskytovat pravdivý obraz světa (což nedělají), měla by tato vláda řešit tři hlavní problémy současnosti: krizi ukrajinskou, krizi covidovou a inflaci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.2.2022 16:57

Přesně a právě proto o tom píši. ˇPokud bychom např. převzali jen jednu ústavní povinnost, jakou má Švýcarsko - maximální počet ministerstev 7, slovy sedm, znamenalo by to zrušení 10 (deseti) zbytečných ministerstev a nemalého počtu jimi přímo řízených zbytečných organizací. To by znamenalo okamžitou úsporu cca 300 miliard korun a stát by se ocitl ve vyrovnaném a nebo dokonce přebytkovém rozpočtu. Pokud bychom nechali projít referendem financování mnoha neziskových organizací, měli bychom rozpočet vysoce přebytkový. Sice ba to mělo nedobrý následek pro 20-30 tisíc pražských úředníků, kteří by museli jít smysluplně pracovat, ale přece. Byo by to efektivní a hlavně účinné. Jako fantasmagorii to nevidím. Všechno je možné, jen chtít!

P. Čech 25.2.2022 16:49

Zdá se, že máte půravdu. Pan Pehe se toho již nažvanil nemálo, povětšinou hloupě.

V. Kain 25.2.2022 16:48

O Švýcarsku se vůbec nezmiňujte.Švýcarsko má 8,5 mil obyvatel,ale jenom 46000 státních zaměstnanců.Nás je 10,6 mil.,ale máme 482 000 státních zaměstnanců.Chtít zavádět něco jako je ve Švýcarsku je fantasmagorie.

P. Čech 25.2.2022 16:46

Stejně jsou na tom téměř všechny evropské vlády. S výjimkou Švýcarska a možná ještě Lichtenštejnska. Od těch jedině bychom měli opisovat. Ti ostatní zkušenějšími nejsou.

P. Čech 25.2.2022 16:44

Tím hlavním stanem je ovšem naprosto neschopná EU a její socanskozelené orgány.

P. Čech 25.2.2022 16:42

"Ivo Budil v článku Česká existence v post-americkém světě navrhuje hned trojí řešení".

To je sice hezké, ale nic zásadního to neřeší. Já navrhuji jen jedno řešení, zato účinné. Zavést v ČR politický systém skutečné zastupitelské demokracie po vzoru Švýcarska. Skutečné předání moci do rukou přímo občanům a to schválením ústavního zákona o obecném referendu bez výjimek. Referendu, jehož výsledky musí být obecně závazné pro všechny. Pro běžné občany, politické strany a hnutí a všechny státní orgány. Ono totiž jde v podstatě jen o jedno. Žádný politický systém v jakékoliv zemi, ČR nevyjímaje, nemůže a nebude efektivně fungovat , pokud jej občané nevezmou za svůj a nebudou-li jej aktivně podporovat. V současném systému u nás tento občané za svůj nevzali, nepodporují jej, dokonce různými způsoby vystupují proti němu. Sice jednotlivě menšinově a značně roztříštěně, ale přece. To ovšem obecně vytváří jen zmatek a chaos, který fungovat prostě nemůže.

Š. Hašek 25.2.2022 15:23

Dovoluji si nesměle upozornit, že jedna (nezanedbatelná) vláda, docela zkušená, sídlí rovněž v Evropě. Tedy v Moskvě, pro prvňáčky doplněk.

Já, kórrwwa, nemůžu za to, že celý brusele nevychodilo ani čtvrtou třídůůůů, kórrwááááaá!

A tak my se budeme řídit nějakým San Marinem. A cmundu péci podle Malty. Hodně bych dal na Italy, ty bych ale nějak namixoval s Finama, aby to bylo sicher.

Š. Hašek 25.2.2022 15:18

Fialova vláda čeká na pokyny z hlavního stanu!

Rovněž parlament, senát.

Dokonce situace došla tak daleko, že obec v divukrásném a bohatém kraji čeká, jaké kapesné spadne z té brusele. Tu obec neřeknu, husy by zakejhaly hodně hlasitě.

Ale brusele to má tak vošéfovaný, že situace "slepé uličky" nemůže nastat. Jourová opakovaně upozorňovala, že má tuplovanou GPS.

R. Langer 25.2.2022 12:21

A to máte na mysli které? 8-o

L. Písařík 25.2.2022 12:09

Většina evropských vlád je na tom stejně. Snad by bylo dobře opisovat od zkušenějších.

J. Uzel 25.2.2022 12:04

Pehe - Čulík - Blisty , to stačí, dál nečtu.

Š. Hašek 25.2.2022 9:06

Tu U krájinu budou "řešit" samozřejmě jako první. Lze z toho udělat hodně přesčasů. Tedy v hotelu na Šumavě. A na Malé Straně.

Lipavský si tam asi už netroufne. Ani Topolánek. Topolánek to komentuje na tvvítru. Jakou měl hodnost?

Š. Hašek 25.2.2022 9:01

Jak si ráno, hned po čištění zubů, nepřečtu Pehe (Pekarovou), tak ten celý den stojí za howwnno.

Jenom trapně hybriduju a nehodnotuju. Ten Kalousek má pravdu!

F. Navrátil 25.2.2022 8:58

Fialová vláda bude řešit rozdělování islámských nelegálů, green deal, válku na Ukrajině, ale bude kašlat na inflaci, zdražování, růst nájmů, nesplatitelnou výši hypoték, exekuční excesy, financování zdravotnictví, a pod.

P. Hák 25.2.2022 7:37

No jestli Pehe tvrdí, že Fiala je v koncích, tak přes všechnu skepsi soudím, že vláda ještě vydží.

Já vím, že to není moc věcná poznámka, ale nedalo se odolat ;-D

"Média, která by měla poskytovat pravdivý obraz o světě a nedělají to", jsou totiž plná lidí, jako je Pehe. Fiala a spol. jim zřejmě uvěřili. Zpitomění dlouhým pobytem v politice si vybralo svou daň.