5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Férové zdravotnictví

Ze své pozice lékaře sleduji nekonečné tahanice o peníze, které plynou prostřednictvím zdravotní daně a v mnoha případech i státních a krajských intervencí, opět z našich daní, do českého zdravotnictví.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kain 7.6.2016 12:18

Re: Autor ještě nepřipomenul ještě něco

Nic co bezvadně funguje mimo hranice naší země se kopírovat nebude.Půjdeme naší zparchantělou českou cestou.Ono kdyby se něco fungujícího zavedlo u nás,tak by se hůře rozkrádalo a to jistě mnohým politikům není po chuti.

J. Novotny 7.6.2016 10:52

Re: Podle Svobodných

To ale mluvíte o jiném systému, než pan Hrbek. Navíc odvody nejsou pojištění, ale daň. Lidé s vyšším příjmem nemají větší nemocnost, aby platili násobně více, než státní zaměstnanci.

F. Matousek 7.6.2016 8:19

Re: Autor ještě nepřipomenul ještě něco

presne !

V Cesku se vymýslejí zákonné paskvily, zatímco v civilizovaných zemích uz je vse vymysleno. Príkladem jsou ceské zákony o exekucích, nebo o verejných zakázkách, které jinde v Evrope fungují lépe a stacilo je jenom prevzít.

Jenze "správný" Cech si preci nenechá radit od cizáka.

Z. Koutecký 7.6.2016 1:01

Re: Černá díra

V Německu odvádí zaměstnanci na zdravotní pojištění 6% z hrubé mzdy a zaměstnavatelé 6,3%. U nás rovněž 13%. Ovšem průměrná mzda je tam podstatně vyšší. Takže kdyby v ČR zaměstnanci spolu ze zaměstnavateli odváděli z průměrné hrubé mzdy cca 13 tis. Kč měsíčně na zdravotnictví, místo současných cca 3 tis., tak bude možné také personál nemocnic platit podobně jako v Německu. Ceny léků, přístrojů a dalšího vybavení nemocnic stojí stejně jako Německu, ne-li více, protože dodávky jsou menší, tedy jsou menší i slevové bonusy. Takže, kde vzít na ty platy? Jedině sáhnout do vlastní kapsy a těch 200 tis. za onkologickou operaci a pobyt v nemocnici si doplatit, ať již hotově nebo prostřednictvím drahého komerčního pojištění. V tom případě se ovšem většina z těch 60% zaměstnanců, kteří nedosáhnou ani na ten náš průměrný plat, důchodců atd. bude asi muset bez té operace obejít.Pan profesor Pavko bude moci klidně jezdit operovat do Innsbrucku, protože tady se moc nádorů na plicích asi operovat nebude.

Z. Koutecký 6.6.2016 23:50

Re: Autor ještě nepřipomenul ještě něco

Je zbytečné vymýšlet nějaké české cesty ve zdravotnictví. Ve všech evropských zemích již mnoho let fungují nějaké zdravotnické systémy, stačí se s nimi seznámit, posoudit je a vybrat, který je nejefektivnější či pro ČR nejpoužitelnější.

J. Ráž 6.6.2016 18:01

Autor ještě nepřipomenul ještě něco

Aby bylo opravdu zdravotnictví osvobozeno od rozhodujiciho vlivu různých lobbystických skupin, mimo farmaceutických lobby, což se nikomu na světě nepodařilo, musí být odstátněno. Neplést s privatizací!!!!! Tak zmizí deformující vlivy politiků na celostátní úrovni,p přestanou dohady mezi ministry o financování zdravotnictví, system chodu zdravotnictví se oprostí od destruktivního vlivu lékařských oborů (nechápu proč musí mít lékaři odbory), profesní komory se budou starat o lékařskou etiku a odbornost a přestanou být politickým klubem.

Minimální rozsah povinné základní péče s konstantní všeobecně platnou výši pojistného stanoví stát a Vše další bude obsahem individuálně sjednaných pojistných podmínek smlouvou mezi pojištěným a zdravotní pojišťovnou.

Stát bude muset ještě zákonem stanovit podmínky, kdy bude pojistná smlouva nevypověditelná ze strany pojišťovny, např. při chronickém onemocnění nebo s očekávanou, či předpokládanou regresí při onkologickém onemocněním.

Ministerstvo zdravotnictví může fungovat jen s pár lidmi, kteří budou jen vykonávat státní dozor, ne však zdravotnictví řídit a financovat.

M. Kysel 6.6.2016 17:03

Re: Smlouva

A volební právo tito lidé mají? Orientovat se v volebních programech je přece stejně obtížné jako ve smlouvách. To, že takoví mohou volit a rozhodovat o životě ostatních je tedy fakt průšvih.

J. Schwarz 6.6.2016 16:57

Re: Podle Svobodných

Proč? Vždyť by všechno mohlo zůstat při starém, odvody atp., jen by pacient dával pojišťovně k proplacení poskytnutou péči.

J. Novotny 6.6.2016 15:20

Re: Podle Svobodných

V tomto systému zdraví budou platit pojistku.

Nemocné a staré nikdo nepojistí (nebo neobnoví pojistku), nebo cena za pojistku bude nad jejich možnosti - cena se odvíjí od očekávaných nákladů (statistický termín) plus profit.

Stát buď nechá nemocné a staré chcípnout, nebo to za ně stejně zatáhne.

A. Hrbek 6.6.2016 14:41

Podle Svobodných

je férové svobodné zdravotnictví založeno na těchto principech:

1. Státu do zdravotnictví vůbec nic není. 2. Pacient má nárok na ošetření pouze když má uzavřenou smlouvu s takovou pojišťovnou, která má smlouvu s konkrétní zdravotní institucí nebo když prokáže, že je solventní, tj. že je schopen zaplatit za smluvní ošetření. 3.Kdo není solventní nebo kdo nemá uzavřenou smlouvu s tou správnou pojišťovnou, nemá na ošetření ve svobodném zdravotnictví nárok a je odkázán na případnou charitu. 4. Ošetření je soukromoprávní vztah mezi pacientem a zdravotnickou institucí jakožto právním subjektem podle obchodního zákoníku, a to se všemi atributy (například včetně přesných parametrů a doby garance i sankcí za nedodržení smlouvy). 5. Ministerstvo zdravotnictví a všechny státní instituce zabývající se zdravotnictvím se ruší, protože stát vůbec za nic nezodpovídá. 6. Za vše, čeho se týká zdravotní péče, ručí zdravotní instituce.

Nic proti tomu, pro mne osobně je to akceptovatelné. Dává to jasný obrázek o úrovni uvažování lékařů a "Svobodných".

Z. Frys 6.6.2016 14:10

Jasně,

jak jinak. Souhlas, a díky za jasný a správný názor.

J. Chaloupka 6.6.2016 13:35

Děkuji za hlas lékaře.

Jinak lékaři jsou nejlépe organizovanou profesní skupinou, jsou nejvíce zastoupení v parlamentu. Pokud by chtěli v tom zdravotním "nepořádku" udělat pořádek, už by tu dávno byl. Z toho soudím, že většině lékařů ten "nepořádek" vyhovuje a že z něj mají slušné příjmy. Takže až bude zase zasedání té vaší komory, tak alespoň nevolte lidi typu ratha a kubka.

O. Prokop 6.6.2016 13:14

Re: Černá díra

zdravotnictví není byznys, jste úplně mimo. Kdyby bylo dost peněz, tak by nebylo personální devastace.

1. Tzv. soukr. lékař( lépe zaměstnanec zdravotní přerozdělovny na švarcsystém), nemocnice mají limity , kolik smějí vydělat. mají limit na jednoho pacienta ročně, celkový počet Kč ročně, limity na vyžádanou péčí

rtg sono...). Jak jsme limitováni my- občané? Jedině tým, že musíme dlouho čekat než nás někde vyšetří a léčí. Ale za to lékaři nemohou.

2. Zdravotnictví pracuje jenom díky nízké ceně práce, kde příjmy od pojišťoven často nepokryjí ani náklady. Konkrétně : prof. Pafko před časem referoval, že za operaci rakoviny tlustého střeva a týdenní pobyt ve nemocnici "zaplatí" zdrav.pojišťovna 16 000Kč. Za ten samý výkon v Rakousku nemocnice dostane 8 200 Euro. Že by 1 Euro bylo za 2 koruny?

Více na www.zdravotnictvivolaopomoc.cz

Z. Švrček 6.6.2016 11:45

Re: Smlouva

Takže zase to samé - bez moudrého vládce to nejde? Ale notak! Přečtěte si dnešního Robejška výše, je to zase to samé...

Z. Švrček 6.6.2016 11:42

No konečně

se našel lékař, který to napsal natvrdo! Je to přesně tak, pacient a pojišťovna, to jsou partneři pro lékaře. Nikoliv stát, odbory, svazy pacientů atd. TI TAM v tom vztahu NEMAJÍ CO HLEDAT.

O. Prokop 6.6.2016 10:51

autor -ambul. specialista-má pravdu

jenom malá úprava: Nemocniční péče by byla jako doposud- ev. s malou úpravou ( např. na nemedicínské výdaje...) Smlouva pacienta( voliče) s pojišťovnou tedy na ambulantní služby, kde by každý věděl, co mu pojišťovna zaplatí- od 100% do 0%- to podle indiv. smlouvy. Pak by měl být stanoven limit. V současné době občan některý pacient platí např. u rehabilitace a zubařů, ale i některých ortopedů, kteří z logických důvodů nemají smlouvu s pojišťovnou- bez čekání. U zubaře vše zaplatí v hotovosti, pojišťovna mu nic nerefunduje a té pojišťovně platí zdravotní daň- k čemu tedy?

J. Novotny 6.6.2016 10:26

Pojištění by pomohlo, nicméně velký problém je, že

o zdravotnictví rozhodují doktoři, kteří jsou v obrovském středu zájmů.

Třeba. Pokud je málo doktorů, tak je potřeba, aby mladý doktor nemusel žádat své rodiče o podporu, než projde systémem aprobací. Ale pro stávající doktory je lepší menší počet doktorů, proč mít konkurenci, takže zvyšují bariéru pro vstup do lékařství a dřou mladé doktory jako námezdní mezky. Ti, ale jakmile projdou, se připojí ke druhé straně, racionální chování.

A tvrdit, že se nedostatek doktorů vyřeší za této situace zvýšením platů stávajícím, je lehce naivní (jakkoli je spousta doktorů, kterým by lepší ohodnocení slušelo, je však i spousta, kteří jsou za kvalitu své práce již teď přeplácení).

J. Kučera 6.6.2016 10:02

Zdravotnictví je financováno nesmyslně

Je zřejmé, že operaci srdce si těžko může někdo platit "ze svého". Tam se musí každý spolehnout na "solidaritu" ostatních, kteří platí pojištění a nákladnou léčbu nepotřebují. Nákladné léčení je nezbytné platit z pojištění, riziko je tak kolektivní. Chřipku, angínu a jiné banality by měl hradit pacient, protože to nepřekračuje jeho finanční možnosti. Potom by bylo dostatek peněz pro skutečně potřebné. Jenže těch voličů s chřikou je hodně a těch, kteří potřebují nákladnou léčbu je málo na to, aby mě zvolili.

K. Janyška 6.6.2016 8:50

Nic takového, jako férové zdravotnictví neexistuje.

Existuje jen zločinecký zdravotní systém, ovládaný lékaři a různými přidruženými lobby. Můj systém Tržními lvy na tržní vlky dává do rukou vládu nade všemi občanovi-klientovi. Nikdy však právě proto neprojde... Dzp.

P. Lenc 6.6.2016 8:41

Re: Mozna se mylim, zle v ceske ustave je vedpsana zdravotni ...

Ty zkušenosti paní Trojková mám, proto píši to, co píši.Je to někdy k pláči jak se cíleně lže.

L. Trojková 6.6.2016 8:38

Re: Mozna se mylim, zle v ceske ustave je vedpsana zdravotni ...

Člověk nemusí být masírován médii, stačí mít vlastní bohaté zkušenosti, ale to by bylo na dlouho..

L. Trojková 6.6.2016 8:29

Smlouva

Smlouva přímo mezi pojišťovnami a pacienty? Je dobré se občas zajít podívat mezi jiné, obyčejné lidi než Ing. , Mudr. atd. Myslím, že by to pro ně byla tragédie, už dnes je problém např. smlouvy s dodavateli energií, operátory, pojištění a nekonečně mnoho dalších možností. Spousta lidí se v tom nevyzná, ale ve zdravotnictví, kde jde o zdraví a život, to by byl opravdu průšvih.

P. Lenc 6.6.2016 8:20

Re: Mozna se mylim, zle v ceske ustave je vedpsana zdravotni ...

Ale snažil, pane Pansky, sice nedostatečně, ale přece.Souhlasím s panem Kulheimem, ta socialisticko odborářská lobby je dostatečně silná, aby jakoukoliv reformu zničila již v zárodku.A většina občanů masírovaná denodením lhaním o "katastrofální" situaci ve zdravotnictví je přinejmenším tomu nakloněna věřit.

J. Kulheim 6.6.2016 7:46

V současném systému

organizace a financování zdravotní péče je zabetonovaný socialismus Snaha MUDr Julínka o provedení systémových změn narazila na odpor mnoha lékařů např. pana poslance za ČSSD MUDr Ratha, prezidenta LK MUDr Kubka a dalších. Poplatku 30 Kč využila ČSSD a zvítězila ve volbách. Pět miliard, které přinesly poplatky bude muset daňový poplatník zaplatit nějak jinak. Nepředpokládám, že ty peníze vytáhnou ze své kapsy členové a voliči ČSSD a KSČM. Ti raději do svých kapes peníze strkají nebo je nosí domů v různých krabicích. Současný systém nelze reformovat. Přidávání peněz není řešení.

Současný systém zdravotní péče je zaměřený pouze na léčbu nemocných. Cílem musí být zlepšení zdravotního stavu populace. Systém musí motivovat osoby k zdravějšímu životu. V systému péče o nemocné je nutná konkurence na úrovni poskytovatelů péče, dodavatelů léčiv a zdravotnického materiálu. Chybí konkurence pojišťoven a poplatníci resp. uživatelé zdravotní péče, nejsou motivováni k tomu, aby zbytečně péči nevyužívali resp. nezneužívali.

MUDr Kubek po vítězství ČSSD a nástupu MUDr Němečka napsal, že teď bude ta pravá reforma. Ta uvidíme. Zatím se nic neděje.

O. Schnabl 6.6.2016 6:01

Černá díra

To že je zdravotnictví dobrý byznys dokazuje čím dál více soukromých ordinací, zdravotních zařízení a nemocnic. Sám pan ministr financí chce svůj byznys rozšířit o zdravotnická zařízení. Ve ztrátách jsou jen nemocnice fakultní a krajské řízené ministerstvem a kraji. Dle selského rozumu z toho vyplývá, že peněz je asi ve zdravotnictví dostatek, ale majitelé jsou buď nenažraní, nebo mají (stát, kraje) špatné vedení.

T. Pansky 6.6.2016 1:09

Mozna se mylim, zle v ceske ustave je vedpsana zdravotni ...

... pece zdarma v garanci statu. Dokud nezmenime ustavu, zdravotnictvi se nezmeni. V soucasnosti nejsou duleziti pacienti (kteri to ani nevi), dulezite je udrzovani lekarske pece zadarmo. Na to obcane slysi a je jim jedno, ze pece nedosahuje nejlepsich parametru. Autor ma naprostou pravdu. Ale kdo to obcanum rekne, ze mohou dostat lepsi peci, ale budou se muset zacit zajimat, kdo je leci, za kolik a na co maji narok za svoje penize. Jsou na to cesti obcane pripraveni? Pripravi je na to pravicove strany? Zatim se o to nikdo nesnazil ....