1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

GLOSA: Dohoda o Turówě

Tak český a polský premiér podepsali dohodu o tom, co dál s dolem Turów. No, vlastně spíš o polských kompenzacích za to, co obří povrchový důl tropí s životním prostředím na české straně. Ale že to trvalo!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rajman 7.2.2022 22:04

Paní Šustrová, sympatie k Polsku je jedna věc a porušování zákona jiná. Smlouva je zákonem, který se porušení platnych záknů pokuší napravit. Jak? To je tajné. A to je taky to, co je znepokojivé. Že co je šeptem, to je čertem platí totiž i obráceně.

V. Petr 7.2.2022 14:16

Ono je to jinak. NIKDO by Poláky nedokázal přimět, aby důl uzavřeli a tak to "jen" narušovalo polsko české vztahy. A tak to Fiala odpískal přes škody, které těžba Česku působí!

V. Povolný 7.2.2022 11:33

Mě se ta záležitost nezdá. Léta se dohadujeme s Poláky a nikam to nevede. Babišova vláda dokonce podala kvůli nikam nevedoucím jednáním žalobu. A teď přijde Fiala, který si ještě nestihl ani zahřát premierské křeslo a najednou je po problému, rozjasnilo se, sluníčko svítí a ptáčci cvrlikají. Tady něco smrdí. Jasno bude teprve až se dozvíme, co to vlastně podepsal.

J. Černý 7.2.2022 11:22

Poláci se tak chovaji po staleti a stejně často se pak diví...

J. Schovánek 7.2.2022 11:07

A kde je ta dohoda k dispozici? Proč je vedena jako utajená??

J. Schovánek 7.2.2022 16:39

Už je zveřejněná:

https://www.mzp.cz/web/web-news2.nsf/EB4B0E394778ED4EC12587DD006687E5/$file/Turow_CZ-PL%20dohoda.pdf

M. Valenta 7.2.2022 10:33

Jasinský byl odvolán po právu a to i přesto že měl pravdu. A že dolování na polské straně má a bude mít, dalekosáhlé důsledky je taky fakt. Jsem docela zvědavý co se bude díl až se definitivně zjistí, že stěna, která má zabránit úniku vody, nefunguje.

V. Petr 7.2.2022 14:17

Také si myslím, že ta stěna fungovat nebude a že to Fiala ví.

F. Navrátil 7.2.2022 9:09

Velvyslanec je vždy a za všech okolností reprezentantem svého státu a diplomatickými prostředky je povinen bránit zájmy svého státu. Pokud to nedělá, nebo s tím má etický problém, pak je samozřejmě odvolán nebo se vzdá funkce a své názory si jako soukromník může obhajovat v nějakém diskuzním kroužku nebo neziskovce. Každý nemůže být Koudelka.

R. Dubravský 7.2.2022 8:32

Pikantní je, že onen zlořečený důl a elektrárna dodává energii z podstatné části ... do Německa.

T. Hraj 7.2.2022 9:12

Nešiřte prosím vás tyhle pomluvy! Němci jsou slušný a ekologicky uvědomělý národ. Jistě si všichni koupily do zásuvek filtry špinavé elektřiny (jako svého času Rakušani filtr elektřiny z Temelína), které jim elektřinu z Turowa zastaví ve zdi.

Z. Ukolébavka 7.2.2022 7:34

Do 20 let bude region bez vody. Tamní nemovitosti spadnou na nulu. Autorka však vrní blahem. Je z pražska, tahle kolaborace se ji nedotkne.

P. Rada 7.2.2022 5:39

To, že se těsně za našimi hranicemi na polské straně celá dlouhá desetiletí hloubí těžní jáma, která pochopitelně mimo jiné podobě dlouho drenážuje spodní vody i na našem území, je všem zainteresovaným dlouho známá okolnost. Čím to, že s důsledky celá desetiletí nikdo odpovědný vážně nepočítal?

Přijde mi navíc nečestné, že paní Šustrová zde komentuje podružné okolnosti "dohody" o jejímž obsahu ale veřejnost a nejspíše i autorka nemá žádné faktické informace ale odsudek evropskému soudu i chlácholivé vyjádření k polské straně si vyslovit troufá:

...." A Evropský soud vydal dle mého nekompetentní předběžné opatření: okamžitě důl zavřít. To Poláci samozřejmě nemohli udělat – jednak se tak velký podnik ze dne na den zavřít prostě nedá..."

Proč není doposud veřejnosti známa faktická nápln "dohody"?!

T. Kohout 7.2.2022 7:01

Není ta dohoda dokonce tajná, nebo má tajné dodatky? Gorbi, kde je Tvoje "glasnosť"? To je jako v té říkance, vody ji odnesly..., na hřbitově zakopáni.

T. Hraj 7.2.2022 9:18

A není snad předběžné opatření: okamžitě důl zavřít skutečně nekompetentní? Co je na tomto, jak říkáte, odsudku špatného?

Dokážete si pane Rado představit, co by takové okamžité zastavení těžby a výroby elektřiny znamenalo? Jaké by byly instantní dopady?

P. Rada 7.2.2022 10:47

Pane Hraji jak jsem už uvedl "dokážu si představit", že těžba přinášela vedle pozitiv i problémy celá dlouhá desetiletí a že se problémy celou tu dobu neřešily zatím co se důl prohluboval. Následkem toho pochopitelně může být i náhlý zákaz těžby.

Dokážete si Vy představit analogii, že si se svým autem budete celá desetiletí jen jezdit bez ohledu na to co s něj odpadává, ukapává, kouří... a náhle dojde na popud kontrolního orgánu k jeho odstavení?

J. Jaroš 7.2.2022 12:29

Pan Hraj správně tvrdí, že předběžné opatření s takovými důsledky by nemělo být vydáno. Zastavení těžby případně její omezení patří do konečného rozhodnutí, pravomocného rozsudku.

P. Rada 7.2.2022 15:18

Za správné tedy pane Jaroši považujete, že ten který druhému škodí a nechce s ním o prohlubující se újmě jednat - což polská stana dlouhodobě předváděla - může ignorantstvím kausu protahovat a protahovat ... a předběžná rozhodnutí obcházet....

Realita dle mého právě jen v přiměřeně důrazném připomenutí odpovědnosti. To se ale právě stalo a nebýt toho nebyla by zřejmě žádná dohoda.

Odpovědnost vůči vlastnímu území ale i obyvatelsvu má i naše vláda a měla by jí dostát zveřehněním a obhájením dohody.

T. Hraj 8.2.2022 10:07

Tisíce zaměstnanců a statisíce konzumentů (elektřiny, ne nějaké zábavy) srovnáváte se situací jednotlivce a jeho auta. Takže ne, nedokážete si představit tuto vekmi konkrétní a okamžitou katastrofu (a její rozsah) , ale jste si jistý tou vágní, hypotetickou a v čase rozloženou (CO2).

Podotýkám, že vůbec nerozporuji, že Turów JE ekologickým problémem třebaže lokálním. Ovšem je problémem i sociálním, ať už poběží (pro místní obyvatele) nebo se uzavře (pro zmiňované zaměstnance a odběratele).

J. Hajský 7.2.2022 11:28

Vedoucí úloha KSČ, zakotvená v Ústavě měla na veškeré dění v ČSSR obrovské, všeobjímající dopady a přesto se dala den ze dne zrušit. Proč by se důl nemohl zavřít dejme tomu do půl roku? Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá výmluvy.

Z. Lapil 7.2.2022 12:21

Zrušením vedoucí úlohy Strany nebyly bez dalšího zrušeny zákony ani nic jiného, co bylo v dobách oné vedoucí úlohy zavedeno. Rozhodně se žádné podniky nezavřely, ale privatizovaly, přičemž taková ta transformační privatizace trvala několik let.

Počítám, že i ti celníci zůstali funkční, jen dostali nový předpis. Zhruba: "Přes hranice můžou všichni" místo "přes hranice nemůže nikdo". A i to asi chvilku trvalo - určitě vím, že tehdy byl skorozákaz nákupu deviz nahrazen limitem tuším 2000,- Kč/osobu s cestovním pasem, takže když jsme v létě 1990 vyráželi do Rakouska, zrekvírovali jsme pasy několika příbuzných, aby bylo aspoň na vlak a nějakou tu zmrzlinu.

Připomínám sklerotikům a neznalým: tehdejší 2000,- bylo docela dost peněz, ale transformací na šilinky se z toho stala celkem směšná částka. I když dnešní poměr platů stále vypadá dost dramaticky, jsme "na západě" MNOHEM bohatší, než jsme bývali před třiceti lety.

Z. Ukolébavka 7.2.2022 12:56

"jsme "na západě" MNOHEM bohatší, než"

Na dluh.

Z. Lapil 7.2.2022 14:44

Tomu nerozumím, ve smyslu že nevím, co tím myslíte. Jen vím, že když jsme byl "za Rozvadovem" v 90. letech, musel jsem si fakt odměřovat, jestli bez té zmrzliny budu nebo nebudu, dnes ten problém nemám. Naopak - občas někdo někde řeší, že se vyplatí jezdit nakupovat do Německa.

A ne - není to tím, že jsem starší a mám proto větší plat. Je to tím, že nominální kurs Kč proti "západu" je stejný, ale platy jsou u nás proti té době 10x větší. V Německu 2x? Nějakou inflaci tam mají taky, ale rozhodně ne tak velkou, jako u nás.

J. Uzel 7.2.2022 16:20

Tehdy to bylo 170 šilinků

L. Žaloudek 7.2.2022 23:12

Nikoli, v roce 1990 bylo 2000 korun přes 100 marek, takže snad 700 šilinků.