21.6.2024 | Svátek má Alois


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 26.5.2009 16:09

Re: b) je správně

A představte si, že o cenách rozhoduje i jakási forma ústředního výboru. Jen to nedělá tak přímočaře. Například řetězce supermarketů začnou prodávat nějakou zeleninu, třeba papriku, za 4Kč/kg. Místní zelináři se skleníkovými poli kolem velkých měst ale potřebují výkupní cenu minimálně 8Kč. Takže zkrachují, protože nemají za sebou ten ústřední výbor s měšcem peněz na finacování ztrátového (dočasně) prodeje. A až zkrachují, tak je paprika náhle za 20Kč/kg. Pokud by nějaký blázen zelinář ji chtěl zase pěstovat, tak a) řetězec mu ji nevezme, b) opět na čas zlevní na 4Kč/kg. Výborné, konkrétně používaný vzor u desítek produktů. Úřad pro hospodářskou soutěž v rukou obohacující se pravice se snadno uplatí, takže nic nevidí a nic nezkoumá. Stačí, aby vláda šla na ruku řetězcům a dílo se podaří. Takže ÚV.

 A představte si, že ti hloupí socani to prokoukli a ti inteligentní modří ptáci ne.

Bugy 26.5.2009 18:33

Re: Příznivci ČSSD prostě vědí vše.

Milý Váňo,

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, tak se to Váňo správně jmenuje,  vedl a po své vládní anabázi opět určitě povede p. Pecina, blízký to člověk ČSSD. Než příště začneš pouštět do éteru svá ohromná moudra, pokus se alespoň trošku zamyslet. Je mi jasné, že to asi v tvém případě bude  těžké.

Vladimir 26.5.2009 15:16

Něco pro Štěpánka

P. Štěpánek, kdyby si ráčil uvědomit (pokud to v jeho případě lze - něco si uvědomovat), že globální krize vznikla

a) v USA (vinou nezodpovědných fin. managerů a zrušení kontroly da dozoru na finančním trhu - filozofií liberalismu už sice za Clintona a vrcholu za Bushe)

b) politikou ODS - rovná daň, strop pro odvody na pojištění , reg. poplatky, ... se zhoršilo fungování ekonomiky - tedy zhoršil setok peněz ekonomikou (vznikly přebytky peněz u jedněch, kteří neměli pro ně investiční umístění a u druhých bylo nedostatek peněz, takže se snížila poptávka po zboží a službách)

c) dostatečně včas se nedistribuovalo hospodářství do různých rezortů - přebytek automobilního průmyslu. Vláda mohla směrovat investiční pobídky do jiných oborů - a také do jiných regionů, aby nebyla velká závislost na sousedním Německu a vůbec EU. Prostě hloupost vršena na hloupost, hlavně, že pár desítek (stovek) lidí si na tom namastilo kapsy, ekonomika ČR ať jde k čertu ...    

ttt 26.5.2009 15:26

Re: Něco pro Štěpánka

a) o pricinach krize v USA lze diskutovat. Ja si nicmene myslim ze pricinou byl nedostatecny dozor (uplne stejne za Clintona i za Bushe) a predevsim prehnana statni podpora hypotek (ta vznikla uz davno pred Clintonem, a nikdo nemel odvahu ji omezit)

b) reformy ODS meli na ekonomiku jen minimalni vliv. Co melo vliv bylo snizeni tempa zadluzovani. Ono kdyz kazdy rok nasypete do ekonomiky o 100 miliard vice, tak to ekonomika jede, ale kdyz pak mate splacet, tak najednou neni z ceho (viz Madarsko, Slovinsko). A nadelat dluhy kdyz ekonomika jede, a nechat jejich splaceni na cas krize, to umi nejlepe CSSD.

c) super hospodarske pobidky, diky kterym slo vsechno do automobiloveho prumyslu delala opet CSSD. Ono jde o principy, pravicova politika se snazi snizovat dane, aby se podnikatelum vyplatilo tady podnikat. Levicova udela velke dane, a pak nekolika velkym hracum ty dane umele snizi formou odpousteni ci pobidek. Vybere si dva tri obory, tam to vrazi a kdyz ten obor najednou nefrci, tak jsem tam, kde prave ted jsme.

A hlavne. VSICHNI DEMAGOGOVE SPOJUJI PRAVICOVOU POLITIKU S CHAMTIVOSTI. Nedokazu si predstavit vetsi lez. Chcete mi rict, ze jenom diky tomu, ze bude levicova vlada budou lide mene chamtivy????? A pekny priklad, ty tolik kritizova obrovske odmeny manageru polostatnich firem byli nastaveny hadejte kdy? Ano, jeste za vlady CSSD, sami jim ty platy schvalili a ted z toho delaji pricinu krize (kterou oni pry nezavinili).

jkotek 26.5.2009 16:14

Re: Něco pro Štěpánka

Ad a) statni hypotecni spolecnosti Freddie Mac i Fannie Mae jsou sice starsi (1970 a 1938), ale teprve za Clintona dostaly prikaz financovat 50% hypotek lidem s podprumernymi prijmy. A to byl pocatek soucasne krize.

Takze Clinton mel dale sukat nesr*t se do ekonomiky.

(druha vec je ze se na to Republikani zvysoka take)

Ivan 26.5.2009 16:31

Re: Něco pro Štěpánka

a) Agresivní války USA někdo musí zaplatit. Pohádka o úvěrech pro nezaměstnané černochy je velmi naivní. Když si pořídíte půjčku na dům a ručíte domem, stačí drobný výkyv cen nemovitostí (který nijak neovlivníte) a potíže banky a rázem musíte splatit celou půjčku najednou a to se vám nepodaří ani tehdy, když vyděláváte velmi mnoho. A kolotoč úpadků se roztočí. 

  b) Na podnikání si obvykle půjčuji tehdy, když je na tom ekonomika dobře a předpokládám tedy, že budu moci splácet. Tedy dluhy dělám, když ekonomika roste.  Kdybych předpokládal opak, nikdy bych si nemohl vzít úvěr.  

 c) Každý zahraniční podnik, který chtěl v ČR investovat byl vítaný. ČSSD si nikde nestanovilo podmínku, že to musí být automobilka. Pokud by neposkytla úlevu na daních, nebyla by investice a tedy by nebyly daně vůbec. Pokud potom přispěla na pracovní místo třeba při výrobě obrazovek částkou 100000, tak je třeba si uvědomit, že Philips do zřízení onoho pracovního místa investovala 15 milionů. Kdyby drobný podnikatel dostal pobídku 100000, tak za to zřídí pracovní místo tak akorát při výrobě dřevěných žebříků. (Jeden rok činnosti továrny Philips přitom státu zaplatil veškeré pobídky.) 

d) Příčinu krize z výše manažerských platů ČSSD nedělá, to jen ODS lže. Kdo nastavil výši odměn manažerů ČEZu nevím. Vím ale, že státní účast existuje a zástupce jmenuje vláda. Kdo vládl ve funkčním období astronomických odměn?

jeff 26.5.2009 22:05

Re: Něco pro Štěpánka

jste skvělý, ekonom.Takže když v období růstu se zadlužujete, zřejmě v období krize splácíte. Nebo nesplácíte protože se dluhy nesplácí, jak praví Paroubek?

Pešek 26.5.2009 15:33

Re: Něco pro Štěpánka

Potěšilo mě, že globální krizi zavinily body b) a c).

Ještě, že Vladimire do ekonomiky vstupujete jenom na psu a váš vliv je minimální.   ;-P

Pavla 26.5.2009 16:06

Re: Něco pro Štěpánka

Škoda že Vladimíre vstupujete do ekonomiky jenom na psu a Váš vliv je  minimální. Já plně souhlasím s Vámi. Váš vliv by neměl být minimální.

Jan Daniel 26.5.2009 15:42

Re: Něco pro Štěpánka

Poplatky v Česku byly jednou z příčin globální ekonomické krize. ;-D;-D;-D Člověče ty seš jasný důkaz toho, že platí Štěpánkova varianta č.2. 

Aldrin 26.5.2009 15:43

Re: Něco pro Štěpánka

No hlavne krize vznikla tim, ze v USA mala byt potlacena jakakoliv !!! diskriminace  pristupu k hypotekam, tedy i financni a prijmova!!! Zacal s tim Clinton a pak uz to jen jelo. Pry maji mit vsicni narok na bydleni. Banky se jen prizpusobily. To ze se zrusil zakon o lichve byl uz jen dodatek. Takze opet "SOCALNI" a "SOCIALISTICKY" zasah do ekonomiky. Jinak mi muzete vysvetlit takovou kravinu, jak rovna dan ovlivnila krizi. Budto jste totalni blb a nebo zavistive hovado, ale oboje je spatne. nevidim duvod, proc by lide s vyssimi prijmy meli platit vyssi procenta. Co takhle zavest pro zmenu rovnou dan z hlavy. To by byla prca, co?   Jinak montovny a spol nejvice prosazovala CSSD a menit zavislost zeme na vyvozech je opravdu utopicky nesmysl. Planovane hospodarstvi uz davno nemame, pokud si soudruh neracil vsimnout.

Pavel 26.5.2009 17:14

Re: Něco pro Štěpánka

a) Jak již zde bylo řečeno finanční krizi v USA způsobil státní zásah do hypotéčního trhu.

b) Roztáčení kola pětiletek půjčenými penězi (zahájil Zeman) nám zajistí chvilkový blahobyt. Důsledkem bude, Argentina a Maďarsko. Vaše úspory na důchod požere hyperinflace.

c) Státní zásah do trhu tj. odpouštění daní vybraným firmám ( zásadně nikoliv domácím) je také dílo socialistů.

Pepek 26.5.2009 15:08

socani jsou stranou spodních 50%

Co mohou společnosti nabídnout? Leda tak nataženou dlaň.

Ládík 26.5.2009 15:12

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Pan Štěpánek má nataženou dlaň téměř celý život a vy jej živíte, aniž dokážete říci, co za to máte. Takže nejen socani...

Pepek 26.5.2009 15:20

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Co mám za Chánov, co mám za nezaměstnatelné polodebily léta na podpoře? Co mám z odborářů, kterým je i 20L za manuelní práci málo a vynucující si přídavek? Co mám ze závistivců, kterým je rovná daň nespravedlivá? @

Ládík 26.5.2009 15:28

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Nic. Stejně jako z pana Štěpánka. Pochopil konečně?

Pešek 26.5.2009 15:35

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Štěpánek je jenom jeden. Těch ostatních desetitisíce.

Ládík 26.5.2009 16:21

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Jste velmi hloupý. Těch Štěpánků jsou celé zástupy. Jejich nebezpečnost se násobí tím, že jsou u moci.

Ivan 26.5.2009 16:14

Re: socani jsou stranou spodních 50%

Na sídlišti Chánov se pokoušela získat hlasy volebními balíčky akorát ODS. Nezaměstnatelní k volbám nechodí.

20000 za manuální práci je velmi málo. Bez manažerů se stotisícovými platy se všichni snadno obejdou. Bez manuálních pracovníků se neobejde nikdo. Nejvyšší platy v této zemi mají ti, kteří jsou naprosto zbyteční a jejich činnost ostatním spíše škodí, než aby přinášela prospěch.

Jiří Heincl 26.5.2009 16:53

Legrační názor

Váš názor je opravdu legrační. Já jsem pracoval jak manuálně, tak duševně a zjistil jsem, že vedoucí pracovník - organizátor je většinou schopen se naučit i složitější manuální práci. Naopak  z manuálních pracovníků dokáže organizační práci  dělat jen menšina. Neobhajuji nesmyslně vysoké platy manažerů ČEZu, ČD a podobných polostátních firem. Tvrdím však, že bez dobrých organizátorů se manuální pracovníci neobejdou. Kdyby se bez nich obešli, tak by si už dávno řídili svou práci sami.

Landys 26.5.2009 15:08

Vedleinteligentní pan Štěpánek už mobilisuje .

;-€Štěpánek začíná nějak ztrácet nervy a úroveň (pokud někdy nějakou měl).  Sám akorát  dokresluje agresivní a nenávistnou kampaň ODS. Je patrno, že ty popisované děsivé možnosti na jeho mysli  zanechaly už znatelné změny - a už to přešlo zřejmě i do nevratného stádia. Možná jej trochu oživí ty údajně expandující preference ODS, ale moc bych na to  nespoléhal. Celkem v klidu si na to počkám, protože reál ukazuje něco jiného. Nevím jak pro změnu označit příslušníky Modrého týmu a jejich vrhací prodloužené ruky. Primitivové už jsou zadaní - tak snad inteligentní provokatéři. Nevím, jestli to ale není moc lichotivé, když jsou  takovými zapálenými vyznavači agresivní a nenávistné kampaně ODS. Ale hoši a děvčata, já bych se urazil, kdyby se ode mě mí idolové veřejně distancovali. To by se mě citelně velmi dotklo.Pokud se těch obzorů týká - většina lidí se neřídí nějakými obzory, ale toliko vlastním rozumem, zkušenostmi a poznatky - a koho musíme hlavně zastavit, tak to jsou nenávistní štváči typu Štěpánka. No a tou převodovou pákou ODS jsou podrazy, intriky, arogance, hulvátství, vulgarita a zlodějna. A proč vy inteligentní provokatéři vůbec chodíte otravovat na mítinky ČSSD, když nemůžete Paroubka vidět ani slyšet ? Proč se tak duševně sebepoškozujete, když  můžete v klidu a nerušeně lahodit svým sluchům a vidům na mítincích svých nedostižně inteligentních patronů z ODS? 

miki 26.5.2009 15:25

Re: Vedleinteligentní pan Štěpánek už mobilisuje .

zanech hysterických výkřiků, utři poprskaný monitor a odpověz na jednoduchou otázku: i ty máš dojem, že světovou krizi zavinili Topolánek se Zahradilem? V případě tvé kladné odpovědi jsou voliči ČSSD blbové, jak Štěpánek píše a pak nechápu, co tady prskáš.

Vocílka 26.5.2009 15:54

Re: Vedleinteligentní pan Štěpánek už mobilisuje .

No nevím jak Topolánek,ale Zahradil určitě,stačí si ho poslechnout. Zahradil by se měl popadnout za ruku se Zavadilem a jít spolu na výlet.

gerontusinza 26.5.2009 15:06

štěpánku, štěpánku tak primitivní.......

poněkud jednostranné a ubohoučké, nemyslíte? asi ne jinak byste to musel napsat jinak....... Jak? no radit vám nebudu ale vy jste skutečně byl v radě ČT? skutečně? a který idiot vás tam nominoval........? Já jen abych pochopil co za duševní škvár má šanci řídit tuto zemi....... všichni k volbám a snažte se volit lidi chytré, jinak se toho štěpánkovského škváru nezbavíme....:-/

magi 26.5.2009 15:19

Re: štěpánku, štěpánku tak primitivní.......

chtěl bych jen dodat,že tajtrdlík zůstane tajtrdlíkem i kdyby trakaře padaly ! Když si vzpomenu,jak tajtrdlík stál za topolem,vedle Gita,Renč,Julínek... bože to byla nááádhera.

Ládík 26.5.2009 15:04

Volební program pana Štěpánka

"Socani jsou primitivové" - Volební program pana Štěpánka pro inteligenty.

Vy si můžete podat se socany ruku, pane Štěpánku. A vaše dřívější konání v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání to jenom potvrzuje. Rv

xy 26.5.2009 14:57

Pane Štěpánku

vy jste veřejně znám tím, že díky vám mohl Železný a Lauderem vytunelovat z ČR pomocí koupené arbitráže 10 miliard Kč. S takovým morálním kreditem, jakým disponujete vy, bych se zdržel veškerých veřejných vystoupení, tím méně abych kohokoli hodnotil. To vy se snažíte podsunout ostatním, že jsou blby, jestliže volí ČSSD.

Martin Vlk 26.5.2009 15:03

Re: Pane Štěpánku

Milý XY

Když už nic jiného, rád bych jen podotknul, že ve sově blby by mělo být měkké i.

No a kromě toho jste krásně potvrdil celé vyznění toho článku.

Vocílka 26.5.2009 15:58

Re: Pane Štěpánku

Sice pokud jde o gramatiku nemáte pravdu "dělat z lidí blby"

tam patří Y, ale jinak jste hvězda!

miki 26.5.2009 15:03

Re: Pane Štěpánku

nech Štěpánka Štěpánkem a vyjádři se k onomu bilboardu a hned se dozvíme, do jaké sorty voličů patříš