3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

GLOSA: Co se strany musí z volby naučit

Sdělení, které si musí z prezidentské vřavy zapamatovat každý myslící politik, je jednoduché: Česká republika není Praha a osm milionů oprávněných voličů nesedí jen v pražských kavárnách. Co to znamená pro dnešní politickou realitu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Heusinger 12.2.2013 16:53

Populismus

Pokud chce strana získat náskok před svou konkurencí, musí udělat jedinou věc: vyrazit do moravských (ústeckých, slezských) místní buněk (pokud je má) a začít se cíleně ptát, na co místní slyší.

V. Linhart 12.2.2013 10:57

Překašparováno!

Janda, vezmou to... Oni jsou rozený vůdce mas. Na druhou stranu takových mudrlantů jsou v Česku plné hospody a gay kluby. Vytáhněte svou duhovou vlajku, oprašte nosné, životaschopné ideje a do toho, vypráskejte svými smělými společenskými konstrukcemi Kalouska, Nečase a Sobotku z jejich zahnívajících pelechů... Vy nato máte..:-))))

P. Čech 12.2.2013 9:45

Strany se musí naučit????

Kde to žijete, milý pane? Už jste někdy viděl, že se nějaká strana něco naučila? Já nikoliv. Zato naopak dnes a denně můžeme vidět snahu stran, a to bez výjimky, po vládě a moci nad všemi občany. K tomuto jim dopomáhá naše ústava, zejména její čl. 5, který hovoří o "volné soutěži stran" - rozuměj o boji o moc nad občany. Aby toho nebylo dost, hřebík do rakve je zatlučen čl. 18, odst. 1 ústavy. Pokud tyto dva články z ústavy nezmizí, nikdy se v České republice nic změnit nemůže. o tom to je.

R. Szewczyk 12.2.2013 9:28

hi hi hi hi

správně,,,,,a řešení konečné té české otázky je,,?rozdělení na Pražskou republikánskou monarchii a na Moravskoslezkočeskou lidovou demokracii,Sídla vlád nově vzniklých států,po nezbytném převzetí léna v Cáchách,navrhuji v Bruseli,alternativně v Berlíně,v nouzi v Moskvě,bo Londýn se jaksi neosvědčil,bo se stejně všechno upeklo vte Moskvě,asi je to tím vlhkým počasím,a tím se konečně vrátíme tam,kam stejně směřujem

P. Čech 12.2.2013 9:17

Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Státu nechybí lídři, forma, kultura či evropský rozměr. Toto vše chybí politickým stranám, nikoliv státu. Stát totiž, nerovná se politické strany, ale občané.České republice pár věcí chybí a to již od samého počátku její existence. Chybí jí většinový dvoukoloý volební systém při volbách do poslanecké sněmovny a vobách do zastupitelstev krajů a obcí, tedy při jakýchkoliv volbách obecně. Chybí jí zákon o obecném referendu, pomocí něhož lze zjišťovat a nastolovat vládu a moc většiny občanů, tedy demokracii. Chybí jí zásadní omezení zatím absolutní moci politických stran a jejich politiků, chybí jí trestní odpovědnost politiků, chybí jí funkční ústava. Toť vše. Aby všechno toto Česká republika mohla mít, a ona to mít může, je nutno podporovat občanské iniciativy, sdružující se pod názvem "Velký sněm", nejlépe spojené ještě s hnutím ANO 2011 a hnutími podobnými. Všechna tato hnutí by se měla v zájmu efektivního fungování státu spojit, protože hlavní zásady svých vizí mají stejné. Do voleb by měla jít jako jedna síla, která jediná dokáže přitáhnout k urnám dnes již 70% nevolících voličů.Proč? Protože nabízí funkční stát s omezenou mocí politických stran.

R. Szewczyk 12.2.2013 9:32

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

ještě je třeba někde sehnat do toho státu občany,zatím tady jsou jen danoví poplatníci,,po staru otroci,nověji nevolníci,ešče nověji poddaní

P. Čech 12.2.2013 9:36

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Pane Szewczyku, každý je tím, za koho se sám považuje. Zevšeobecňovat nelze. Cítíte-li se otrokem či nevolníkem, nikdo Vám nebrání, abyste jím skutečně byl.

R. Szewczyk 12.2.2013 18:11

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

jasně,přesně odpověd od pepíka přímo z přahy

P. Čížek 12.2.2013 11:45

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Pane Čechu, s tím vším naprostý souhlas - až na jedinou maličkost.  Většina dnešních politiků vystudovala vysokou školu ještě před rokem 1989 a skládali zkoušky i na katedře marxismu leninismu. Docela určitě by je neudělali a prolítli, kdyby neznali nazpaměť Marxovu definici státu, že "Stát je organizované násilí k udržení nadvlády vládnoucí třídy". Podle této definice Česká republika a stát není jedno a to samé. A pokud se jim při problémech vybaví tato poučka, tak se ještě máme na co těšit. Protože naše třídní rozdělení  určitě není na dělníky, rolníky a buržoasii, ale docela jinak...

P. Čech 12.2.2013 12:29

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Právě proto jsem, pane Čížku, zastáncem státu, vytvořeném na pricipu občanském, nikoliv jakkoliv ideologickém. Státu, v němž všichni jeho občané si plní své občanské povinnosti(taxativně vyjmenované) a za to jsou obdařeni (ti, kteří si své povinnosti plní) občanskými právy (opět taxativně vyjmenovanými). Komkrétně to znamená např. živí-li se občan prací a je daňovým poplatníkem, je obdařen opět např. volebním právem. protiví-li se jakkoliv zákonům, je mu volební právo odňato.A t d. V takovém státě neexistují mezi jeho občany žádné třídy ani výjimky. Všichni mají své stejné povinnosti a svá stejná práva.neexistují žádné relevantní menšiny ve smyslu menšin národnostních a jim podobných. menšina a většina existuje pouze názorová.

J. Vyhnalík 12.2.2013 11:58

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Tu kocovinu, kterou byste zažil po vítězství ANO 2011, Vám nezávidím.

J. Vyhnalík 12.2.2013 12:00

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Tím jsem neměl na mysli případnou oslavu vítězství, ale prozření, až by se ukázalo, že ten recept nefunguje.

K. Machala 12.2.2013 19:48

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Jak může někoho přitáhnout Babiš, který prolobboval zákon okrádající na dotacích biopaliv všechny ostatní?

P. Čech 13.2.2013 14:24

Re: Netřeba hledat témata, ta jsou známa a jsou stále stejná.

Mluvím o hnutí ANO 2011, nikoliv o pamu Babišovi.

A. Bocek 12.2.2013 9:03

Chybí strana pro střední třídu,

Možná by to chtělo obrátit pořadí STAN s podporou TOP 09, do programu pak vložit jen rušení hloupých nařízení typu revizí komínů, energetických štítků budov, 40-ti mld.Kč. podpory OZE, likvidace nepotřebných úřadů a zastropování daní.

P. Čech 12.2.2013 9:21

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Nikoliv. jedinou cestou možné změny je vypráskat z poslanecké sněmovny KSČM, ODS, ČSSD, TOP 09i s jejími starosty, LIDEM a VV. Cestou není nahražení těchto stran stranami jinými, ale politickými hnutími, která nejsou politickými stranami. Politická strana - toť dnes již sprosté slovo. Tento název a toto renomé si vybudovaly politické strany samy a dnes nechť sklízejí výsledky své "práce".

J. Vyhnalík 12.2.2013 11:56

Re: Chybí strana pro střední třídu,

Jenže stranou, která Vámi uváděná nařízení a zákony kritizuje je ODS. Problém je, že většina těchto objektivně zločinných nesmyslů má kořeny v EU a obrana je proto velmi komplikovaná.

Současné vedení EU silně tlačí na jednotnou podporu svých sociálně inženýrských fantasmagorií a mává přitom klackem dotací, kterými kontroluje značnou část disponibilních (80 % rozpočtu tvoří mandatorní výdaje) státních investic.

J. Chaloupka 12.2.2013 8:35

Nečas je přece z Moravy, dodnes říká např. zme,

Topolánek byl také z Moravy, Tošenovský (dnes v EU) a další. To na Moravě už nezbyli žádní (ne)schopní? Nebo odcházejí do Prahy, protože si myslí, že tady je výhodnější terén?

R. Langer 12.2.2013 14:35

Re: Nečas je přece z Moravy, dodnes říká např. zme,

No jak je vidět, tak Pražáky holt zblbne každý... :-D

Z. Rychlý 12.2.2013 7:23

To jsou ale závěry.

Většina Čech je napravo a Morava nalevo. Kravina první třídy. Morava je tak nesourodý celek, že dávat jednu nálepku je blbost. Ale myslím, že pro Čechy to platí také.

Autor vychází z premisy, že prezidentská volba byla o pravici, či levici. Přitom modrý guru nazval Šláfenberka levičákem. Tyhle volby byly o ledasčem, jen ne o pravici či levici.

Autora bych spíš směřoval k tomu, aby věnoval pozornost faktu, že na Moravě je více lidí závislých na zemědělství a z toho vyplývají jejich potřeby; a pak je zde ostravská aglomerace, která bude ještě dlouho vzpomínat na časy privilegovaných profesí s proletářským myšlením. Pravici a levici už nechte plavat, svět je jinde.

Současné partaje podporují růst státu jako jedem muž. Soukromí investoři zmizeli, zdaleka největším investorem (a tudíž zaměstnavatelem) se stává STÁT. Zatímco soukromý investor jakž takž hlídá návratnost (díky prý "zvrácené" touze po výdělku), pak státu je to šumafuk na co vydá zdroje. Politici (a potažmo jejich nástroj stát) vidí jen k nejbližším volbám a tomu vše přizpůsobí. Soukromý investor vidí z principu mnohem dál, než státní úředník.

Čechy vs. Morava - jděte s tím do p... , vidíte si akorát na špičku nosu.

S. Ševeček 12.2.2013 9:11

Re: To jsou ale závěry.

Taky dobré.

P. Čech 12.2.2013 9:34

Re: To jsou ale závěry.

S tou levicí a pravicí máte naprostou pravdu. Tyto pojmy měly během dějin různé významy. Začalo to tím, že za Francozské revoluce seděli v konventu girondisté vpravo a jakobíni vlevo. Postupem času začalo být levicí nazýváno obyvatelstvo, jehož myšlení se ubíralo tím směrem, aby ono obyvatelstvo myslet nemuselo a aby za ně myslel někdo jiný. Pravice zase prosazovala odpovědnost každého člověka "sám za sebe" a tím i za stát. To vše platilo, dá se říci v dobách feudálních a ještě krátce po vzniku nefeudálních států. Dnes, v době informačního boomu toto již neplatí. Zejména to neplatí pro občany, kteří sami sebe nazývají svobodnými. Tito nechtějí být zařazováni do nějakých škatulek, zatím vyjma škatulek "většina" a " menšina". Jde jen o to, zda tito občané chtějí demokracii (vládu a moc většinové vůle občanů) a nebo anarchii, kde každá menšina má svá "práva" a tato vnucuje pomocí zákonů většině. O tom to je dnes a nikoliv o nějaké pravici a levici.

M. Martin 12.2.2013 10:58

Re: To jsou ale závěry.

Pavlovský? Zase jenom plané kecy.

P. Pavlovský 12.2.2013 0:47

Miroslav Kalousek vládu neshodí,

shodí ji M. Zeman za jeho škodolibého úsměvu.Na rozdíl od Miroslava Kalouska, M. Zeman to říká opakovaně: chci předčasné volby! A když on něco opravdu chce, tak to také obvykle dostane, jeho první pokus o Hrad byl výjimkou.

Ovšem Praha, to nejsou pouze kavárny. Ta masa voličů, kteří volili K. Schw., to zdaleka nebyli pouze kavárenští povaleči, to byla skutečně polovina obyvatel hlavního města. Intelektuální elita v nejširším slova smyslu, inteligence humanitní i technická, lékaři, zdravotníci, přírodovědci, technici i pedagogové, o novinářích nemlkuvě. Mezi umělci byli Bohdalová, Dejdar, Vašut či F. Slováček v zoufalé menšině, paběrkující po zjevech typu F.R.Čeha či V. Jandáka.

 Ostatně nebylo to poprvé, podobně se voličsky Praha projevila už v komunálních volbách, které v Praze TOP 09 výrazně vyhrála.

Praha má poměrně značný dlouhodobý vliv. Nejsou to pouze v Praze sídlící média, jsou to i školy a jejich studenti a absolventi z celé republiky, jsou to mimopražští, kteří do Prahy dojíždějí za prací a jsou to i Pražáci, kteří ne všude jsou vnímáni jako nevítaná "náplava". Jsou místa, kde mají značný vliv, protože tam přebývají valnou část roku. Jsou i starostové - expražáci.

Na Moravu je to ovšem z Prahy dál a Brno takovou sílu bohužel nemá.

J. Hlubek 12.2.2013 6:47

Re: Miroslav Kalousek vládu neshodí,

Ani na Moravě ve Slezsku nejsou jen socky, vidláci, rudá, či hnědá prasata. Tzv. elity, ať už pražské nebo naplavené zřejmě trpí částečnou, nebo dokonce úplnou amnesií, jinak by středočeši nenechali projít do sněmovny Kalouska o předvolebních programech koaličních stran a skutečnosti nemluvě. O to překvapivější jsou preference TOP. V presidentské volbě nebyl pro konzervativního voliče dobrý kandidát. Do druhého kola se dostal špatný a ještě horší. Hysterická mediální propaganda pro KS před druhým kolem pobouřila mnohé konzervativní voliče natolik, že k volbám nešli vůbec, nebo se skřípěním zubů volili MZ. Zatím každá vláda má strach radikálně říznout do monstrózní státní byrokracie, protože to jsou voliči a povětšinou pražáci, snad konečně příští vlády prozřou a vymění pražskou úřednickou jistotu za hlasy lidí podílejících se na tvorbě skutečných hodnot, jelikoč ČR není, jak vidno, jen Praha. Nikoliv zvyšováním daní, znepříjemňováním podnikatelského prostředí, dalšími regulacemi a zrůdnými dotacemi, ale redukcí státní byrokracie, zjednodušením zákonů a zrušením většiny státních regulací lze dojít k vyrovnanému rozpočtu, neřku-li přebytkovému a zabránit tak státnímu bankrotu a to se bytostně týká i pražských pseudoelit.

S. Ševeček 12.2.2013 9:10

Re: Miroslav Kalousek vládu neshodí,

Ano.

Autorovo tvrzení "Také víme, že většina Čech stojí napravo a Morava kromě Brna nalevo" je nesmyslné. Jde spíš o střet konservativismu a pražského poručímevětrismu.

Sociální konotace máte taky dobře definované.

P. Pavlovský 12.2.2013 9:57

Re: Miroslav Kalousek vládu neshodí,

1. Tzv. obyčejní lidé žijí i v Praze, je jich tu dokonce většina. Přesto tu v komunálních volbách vyhrála TOP 09 a v presidentských K. S.

2. Slova jako Pražáci, Brňáci či Moraváci se píší s velkým poč. písmenem, jsou to vlastní jména.(Nejde mi o kárání překlepů, dělám je také.)

3. Umím si představit  "pobouřeného konzervativního voliče", který by raději vůbec nešel volit.  Neumím si představit "pobouřeného konzervativního voliče", který se skřípěním zubů volil MZ.

Opravdu konzervativní volič prostě M. Z. volit nemohl. Klausovci jsou sekta, ne konzervativní voliči.

K. Machala 12.2.2013 20:26

Re: Miroslav Kalousek vládu neshodí,

Proč by ne, vždyť echt konzervativec věří v tlustý vlezlý stát stejně jako levičáci. Umím si představit konzervativce naštvaného na to, že KS odhlasoval největší tunel dosud, biliónek pro solárníky, zatímco MZ to na triku nemá. Jestli je KS konzervativec je navíc sporné, byl i ministr Zelených. V daních Topka dělá hlubší socialistické experimenty než kdy stihl Zeman. A hlavně, Topka si programem vytřela pozadí a zamilované do KS to netrápí.

K. Frauknecht 12.2.2013 8:12

Několik málo poznámek

1/ Volil jsem KS formou "negativní volby" - menší zlo = můj názor.

2/ Plně respektuju volbu pí. Bohdalové a ostatních, možná je mi to jen trochu líto.

3/ Někteří z té vaší "intelektuální elity" (velmi hloupá, kastářská formulace) se chovají jako rozmazlenej, hloupej fakan, kterej nedostal vysněný autíčko.

4/ Praha je opravdu jiná - starosti obyčejných lidí na Šumavě jsou opravdu jiné než v Praze, ale je to jen jeden kraj!!

5/ S vyjímkou populistických a nesplnitelných slibů (nebo sakra drahých slibů) ČSSD, nenabízí ostatní partaje prakticky nic.

P. Pavlovský 12.2.2013 10:03

Re: Několik málo poznámek

I v Prazde žijí většinou "obyčejní lidé". Jenom mají trochu jiné starosti než "obyčejní lidé". na Šumavě.

Slovo VÝJIMKA se píše takto a ne VYJÍMKA.