20.4.2024 | Svátek má Marcela


GLOSA: Co se strany musí z volby naučit

12.2.2013

Sdělení, které si musí z prezidentské vřavy zapamatovat každý myslící politik, je jednoduché: Česká republika není Praha a osm milionů oprávněných voličů nesedí jen v pražských kavárnách. Co to znamená pro dnešní politickou realitu?

Pokud Miroslav Kalousek shodí vládu, aby využil setrvačnosti Karlových 2 241 000 stoupenců a získal pro TOP 09 druhý dech (okolo 10,12 %) vůči umírající ODS, můžeme se mezi dubnem a květnem těšit na velké volby. Pokud ne, za šestnáct měsíců se bude rozhodovat o složení příští sociálně demokratické vlády.

České politice chybí lídři, forma, kultura i evropský rozměr. Všechny čtyři atributy nezíská přes noc: bolestivým a dlouhým procesem k nim musí dorůst. Platí ale, že poměrně levný klíč k volebnímu úspěchu leží na Moravě.

Když se podíváme na vítězná programová témata sněmovních voleb 2010 (zadlužení státu), krajských voleb 2012 (stop škrtské vládě) a prezidentské volby 2013 (Sudety), zjistíme, že výsledek vznikal v levém středu spektra. Také víme, že většina Čech stojí napravo a Morava kromě Brna nalevo.

Pokud chce strana získat náskok před svou konkurencí, musí udělat jedinou věc: vyrazit do moravských (ústeckých, slezských) místní buněk (pokud je má) a začít se cíleně ptát, na co místní slyší. Nikoliv tvrdit, že politika se dělá v Praze, a pohrdat lokální úrovní. Právě to naše strany z pražského skleníku často dělají. A pak na tiskovkách pláčou.

České politické strany mají výtečnou příležitost zapracovat na svých programech, navíc mohou napomoci aktivizovat lokální straníky.

Proč nemá ideově vyprázdněná ODS co nabídnout lidem z menších moravských měst plných šikovných podnikatelů? Dokáže ČSSD získat ještě silnější podporu naštvaných Moraváků na současnou vládu, když nenabízí jedinou alternativu, jen hněv? Proč se lidovci potácejí na hraně volitelnosti, když většina Moravy vyznává jejich rodinné a křesťanské hodnoty?

Je čas hledat témata a nabíjet zbraně pro velké volby. Kdo se na to vykašle, dostane jen svých pár procent ze setrvačnosti.

Vyšlo na Revue Politika

Převzato z JakubJanda.blog.idnes.cz se souhlasem autora