1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

GLOSA: Co se strany musí z volby naučit

Sdělení, které si musí z prezidentské vřavy zapamatovat každý myslící politik, je jednoduché: Česká republika není Praha a osm milionů oprávněných voličů nesedí jen v pražských kavárnách. Co to znamená pro dnešní politickou realitu?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hlubek 12.2.2013 6:47

Re: Miroslav Kalousek vládu neshodí,

Ani na Moravě ve Slezsku nejsou jen socky, vidláci, rudá, či hnědá prasata. Tzv. elity, ať už pražské nebo naplavené zřejmě trpí částečnou, nebo dokonce úplnou amnesií, jinak by středočeši nenechali projít do sněmovny Kalouska o předvolebních programech koaličních stran a skutečnosti nemluvě. O to překvapivější jsou preference TOP. V presidentské volbě nebyl pro konzervativního voliče dobrý kandidát. Do druhého kola se dostal špatný a ještě horší. Hysterická mediální propaganda pro KS před druhým kolem pobouřila mnohé konzervativní voliče natolik, že k volbám nešli vůbec, nebo se skřípěním zubů volili MZ. Zatím každá vláda má strach radikálně říznout do monstrózní státní byrokracie, protože to jsou voliči a povětšinou pražáci, snad konečně příští vlády prozřou a vymění pražskou úřednickou jistotu za hlasy lidí podílejících se na tvorbě skutečných hodnot, jelikoč ČR není, jak vidno, jen Praha. Nikoliv zvyšováním daní, znepříjemňováním podnikatelského prostředí, dalšími regulacemi a zrůdnými dotacemi, ale redukcí státní byrokracie, zjednodušením zákonů a zrušením většiny státních regulací lze dojít k vyrovnanému rozpočtu, neřku-li přebytkovému a zabránit tak státnímu bankrotu a to se bytostně týká i pražských pseudoelit.

P. Pavlovský 12.2.2013 0:47

Miroslav Kalousek vládu neshodí,

shodí ji M. Zeman za jeho škodolibého úsměvu.Na rozdíl od Miroslava Kalouska, M. Zeman to říká opakovaně: chci předčasné volby! A když on něco opravdu chce, tak to také obvykle dostane, jeho první pokus o Hrad byl výjimkou.

Ovšem Praha, to nejsou pouze kavárny. Ta masa voličů, kteří volili K. Schw., to zdaleka nebyli pouze kavárenští povaleči, to byla skutečně polovina obyvatel hlavního města. Intelektuální elita v nejširším slova smyslu, inteligence humanitní i technická, lékaři, zdravotníci, přírodovědci, technici i pedagogové, o novinářích nemlkuvě. Mezi umělci byli Bohdalová, Dejdar, Vašut či F. Slováček v zoufalé menšině, paběrkující po zjevech typu F.R.Čeha či V. Jandáka.

 Ostatně nebylo to poprvé, podobně se voličsky Praha projevila už v komunálních volbách, které v Praze TOP 09 výrazně vyhrála.

Praha má poměrně značný dlouhodobý vliv. Nejsou to pouze v Praze sídlící média, jsou to i školy a jejich studenti a absolventi z celé republiky, jsou to mimopražští, kteří do Prahy dojíždějí za prací a jsou to i Pražáci, kteří ne všude jsou vnímáni jako nevítaná "náplava". Jsou místa, kde mají značný vliv, protože tam přebývají valnou část roku. Jsou i starostové - expražáci.

Na Moravu je to ovšem z Prahy dál a Brno takovou sílu bohužel nemá.