10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: Co nelze pochopit

Pětikoaliční vláda Petra Fialy navrhla, aby platy politiků, soudců a státních zástupců zůstaly od února stejně vysoké jako loni.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Beneš 25.1.2022 9:01

Takže soudci vlasti neslouží?

J. Kočvar 25.1.2022 15:43

Ano. Vyhláška, která to upravuje, se naposledy novelizovala v roce 1995 - do té doby činila paušální část náhrad 22 korun na den.

M. Grundmann 25.1.2022 0:19

Argumentace soudců mi připadá absurdní z jiného důvodu : soudci si vyhrazují právo rozhodovat o sobě samotných a o své vlastní nezávislosti. Ale to je přesný opak principu nezávislosti, nikdo by neměl rozhodovat o sobě samotném, ani individuálně, ani kolektivně. Podle mého názoru by soudci vůbec neměli mít právo rozhodovat o svém vlastním fungování, ani o tom, co znamená nezávislost soudců a jak má justice fungovat jako taková.

Jakékoliv takové rozhodování je paradoxní a v úplném rozporu s logikou i zdravým rozumem. Parlement na druhou stranu o sobě rozhodovat může, protože poslanci nemají povinnost nezávislosti.

V. Mokrý 25.1.2022 6:05

Jó, justice přerostla politikům přes hlavu už dávno.

A proto potřebují přistřihnout křidýlka - Mandát na 7, max 10let, po té obhajovat, finanční odpovědnost k tomu.

R. Gramblička 25.1.2022 10:18

Takže dle vás je princip nezávislosti v tom, že máte závislý na někom jiném? Zvláštní logika, opravdu zvláštní

M. Grundmann 25.1.2022 10:45

Požadavek na nezávislost soudců nespočívá v tom, že si soudci mohou dělat, co chtějí. Třeba brát úplatky podle libosti. Na takové nezávislosti nemá společnost zájem a takové nezávislé instituce nikdo nepotřebuje. Nezávislost soudců spočívá v tom, že nesmějí mít na důsledcích svých rozhodnutí žádný osobní zájem. Nezávislost soudců tedy má spočívat v tom, že nejsou v konfliktu zájmů jako řada jiných profesí. Soudci by například neměli být trestáni za svá rozhodnutí, pokud rozhodují v rámci své pravomoci.

V okamžiku, kdy soudci rozhodují sami o sobě, jsou automaticky v konfliktu zájmů a nemohou být považováni za nezávislé.