21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

GLOSA: Cesta bojovníka proti korupci

Lenka Zlámalová (Poptávka zatýkat, LN 27.7.2013) se ptá, jakou odpovědnost vyvodí Ivo Ištvan, když mu soud smete jeho "realizaci". Ale on přeci již několikrát odpověděl, že v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením a že ho "doprovodné jevy" vazby a vyšetřování nemohou a nesmějí zajímat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 1.8.2013 10:49

Re: pravomopci Nagyové

jakýkoli občan nebývá vrchní ředitelkou Sekce kabinetu předsedy vlády. Navíc je známo, že přes tuto vrchní ředitelku se k premiérovi nedalo dostat. Ona rozhodovala o tom, kdo se může s premiérem setkat a kdo nikoli. A v mnohých věcech jednala jménem preméra. Z pozice své funkce tedy záměrně využila neznalosti členů vojenské rozvědky. Proto jsou vini jak ona tak členové rozvědky.

P. Běhounek 1.8.2013 10:45

Re: Ano, v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením

a koho naváděla Nagyová, tak se předveďte, prosím předtím si prostudejte trestní zákoník a trestní řád co je považováno za navádění k t.č.

P. Běhounek 1.8.2013 10:43

Re: pane Němče

co nedokážete pochopit na skutečnosti, že pokud neprokáže porušení zákona a dotyčné neobviní /např. zřizovatele schrnky/, tak ty peníze musí vrátit tam odkud je vzaola i s patřičnými úroky

P. Běhounek 1.8.2013 10:41

Re: pravomopci Nagyové

pokud jakýkoliv občan úkoluje rozvědku nepřekračuje tím nic /rozvědka má ze zákona taxativně vymezen okruh těch kdo je může úkolovat/ a měla by jej poslat do háje, v tomto případě může být potrestána jen rozvědka

M. Šejna 1.8.2013 10:14

pane Němče

na Vyší reakci je vidět, že tuto část kauzy Nagyová - exposlanci - Janoušek -  Rittig mnoho lidí už zapomnělo

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/policie-zabavili-jsme-150-milionu-korun-a-desitky-kilogramu-zlata-997934

V. Němec 1.8.2013 9:44

Re: pane Matoušku

To mě zajímá - vy máte nějaké podrobnosti? Kde je zabavila? Na chodníku nebo ve vlaku?

Nebo to je jen kec?

J. Mannheim 1.8.2013 9:35

Re: pravomopci Nagyové

logikou pana senátora by byla osvobozena i za zlodějiny (kdyby nedejbože kradla, ale to si ani nedovedu představit), protože přece kradení nemá v popisu práce, takže tím nemohla spáchat trestný čin :)

M. Šejna 1.8.2013 9:19

pane Matoušku

policie zabavila 150 milionů a pár kilo zlata, ke kterým se nikdo z obžalovaných nehlásí. Takže stát na této policejní akci evidentně vydělal, i kdyby musel platit odškodné za neoprávněnou vazbu.

Mě tedy dost udivuje, že se k těm penězům nikdo nehlásí. Asi vědí, proč se hlásit nemají.

M. Šejna 1.8.2013 9:11

pravomopci Nagyové

pan Jirsa má opravdu zajímavý pohled na to, co je zneužítím pravomoci úřední osoby. Pan Jirsa má představu, že když úřední osoba dělá to, na co nemá pravomoc, tak nic nezneužila. To je ale velký omyl. Úřední osoba může zneužít pravomoc už jen tím, že využije svého postavení k tomu, aby požadovala věci, na které nemá právo.

Nagyová evidentně porušila §329 Trestního zákoníku, protože:

- vykonávala pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu, - překročila svou pravomoc, - spáchala takový čin zneužívaje nezkušenosti jiného. Z tohoto ji nevyseká žádný právník. 

Jinou věcí je ale skutečnost, že po zatčení Nagové a tři exposlanců padla vláda. Tohle já osobně považuji za neuvěřitelnou událost. Je opravdu zarážející, že kvůli jedné slepici, která byla opitá svou mocí, musel premiér podat demisi.

Demise premiéra a poté celé vlády není ale problémem Ištvana a není to ani problémem Nagyové. To je problém Nečase. Nikdo ho nenutil podávat demisi. A kdyby to neudělal, mohl by vládnout až do řádných voleb. Stačilo vyrazit Nagyovou z funkce a distancovat se o jejího konání. Po pár týdnech by se na nějakou Nagyovou zapomnělo.

F. Matousek 1.8.2013 8:44

Autor opomnel jeste neco

ze Istvanova blbost bude stát danové poplatníky milionové odskodné, které stát zaplatí nevinne vazebne stihaným.

P. Han 1.8.2013 7:12

Re: Ano, v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením

Nejspíš dostali ujištění, že na oplátku se Ištvan a jeho parta nebudou zajímat o ně.

P. Pavlovský 1.8.2013 6:39

Re: Ano, v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením

Zatím mohou být v klidu, Rusnok a jeho parta se o ně zjevně ani trochu nezajímá :-)

S. Sedlák 1.8.2013 6:35

Re: Ano, v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením

Jen aby se všichni tři neobjevili také v teplácích. Jak mohou vědět, že po nich nejde někdo jiný, komu třeba vadí, že UOOZ místo toho, aby pracovala na Janoušcích a Rittigech šmejdí ve zcela jiných oblastech.

Jo, ukousli si dost velké sousto.

P. Pavlovský 1.8.2013 5:17

Ano, v právním státě nemůže každé obvinění skončit odsouzením

Ono ale k nějakým odsouzením určitě dojde, a to nejnom generálů. Ono je trestníéi navádění k trečstnému činu, čehož se Nagyová určitě dopustila.

Ono je zajímaví, proč musel po odvolání Picka Nečass honem odvolat Karolínku (a sám pak 3 měsíce dělat ministra obrany), ono asi hrozilo, že se už proval u Picka nezastaví, a že třeba některý z kontrarozvědných pěšáků bude chtíz cosi povědět ochotně naslouchající čerstvé ministryni.

Vrchní zst. astupitelství budou pravděpodobně zrušena - Bradáčová s tím do funkce šla - a pro ni i pro Ištvana Pavel Zeman jistě další práci najde.

Nezdá se, že by mu v tom Benešová chtěla bránit, jakkoli se chce v návrhu zákona o SZ ještě povrtat :-)

O standardní kariéru Ištvana nemám strach, spíš pochybuji, že by dnes v senátních vobách uspěl pan autor. Kandidovat za ODS, to je jako s kamenem na krku :-)