30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

GLOSA: Češi z boje neutíkají. Nebo to už neplatí?

Traduje se: Toho bohdá nebude, aby král český z boje utíkal. Slova Jana Lucemburského, než 26. srpna 1346 padl v bitvě u Kresčaku na severozápadě Francie. V bitvě předem prohrané. Přesto zůstal ve válečné vřavě do krutého konce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Těhanová 25.10.2018 9:07

Re: Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

Nevšimnul jste si drobnosti, že díky těm bojům v jejich nebezpečné oblasti těch útoků. díky obrovské imigraci z těch krajin spíše přibývá? A srovnávat to s bojem za 2 WV je od autora naprosto debilní, jelikož při ní se jednalo o záchranu vlastních zemí.

F. Navrátil 25.10.2018 8:45

Odchod a útěk

Problém spočívá v tom, že vojáci utíkají z boje proti invazi islámských nelegálů na evropských hranicích. V Afganistánu reálně vzato bojují za dávno opuštěný projekt ropovodu a plynovodu z Turkmenistánu do Pakistánu.

V. Kříž 25.10.2018 8:45

no protože....

... se tam ani nehrnou. do toho boje.

P. Chládek 25.10.2018 8:38

Jestli to není tím, že Jan Lucemburský byl Francouz?

Slavná česká vojska většinou všechno prosrala nebo stála na špatné straně bojiště....

P. Černoch 25.10.2018 8:24

Re: Poslání

Ještě bych doplnil proč je vlastně v Afganistánu NATO a potažmo vojáci ČR.Stejně jako v Evropě je to krytí názvem NATO pro USA armádu.V Afganistánu přece válčí NATO a ne USA.Stejně jako v Evropě staví základny kolem ruských hranic NATO, ale rozmísťuje tam USA zbraně.

J. Fridrich 25.10.2018 6:26

Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista

Zaoralek a podobni je svymi prohlasenimi hnusny populista typu - at delaji poradek ve svete a zajisteni bezpecnosti ve svete - tedy i u nas v Cesku jini... Americkych chlapcu- vojaku tam v Afghanistanu a v te arabsko - muslimske nebezpecne oblasti pro snizeni nebezpeci teroristickych utoku v Evrope padlo jiz nekolik tisic.. Tak asi tak, vazeni, takovou odpovednost za klid a bezpecnost Evropy nam nabizi socdemaci... Nasi piloti za II. svetove valky a Gabcik s Kubisem to taky mohli nechat na SPOJENCICH dle cevhackovskeho hesla " co je nepali, nehas "......

V. Kotas 25.10.2018 5:55

Pisálku, ale my / naši vojáci, tam nejeli do války,

ale jen cvičit místní vojáky a držet hlídky. To je trochu rozdíl. Historie nám ukazuje, že život je krutý, takže ať si tam udělají pořádek/ vymlátí se mezi sebou sami a z vítězem pak budeme jednat, nebo nebudeme. Podle toho, kdo to momentálně bude. Jen by tam museli všichni přestat dodávat zbraně. Stane se to ? Nestane. My - ČR, nejsme zde od toho, abychom zachraňovali svět. My potřebujeme zachraňovat sebe, když jsme zde vydrželi přes 1 000let, navzdory všem okolo !

V. Student 25.10.2018 5:54

Re: Poslání

Ano, pamatuji se na "lidové mudžahedíny". Pro mě to v té době, neznalého naprosto poměrů v té oblasti, představovalo jakési lidové chlapíky, kteří mají ty správné názory. Samozřejmě jsem dobře věděl, jako každý, že bolševik především lže, nicméně ten název byl takový hezký, jakoby neškodný...

Teď už jsem velký kluk, a tak vím, že Al Kaida, svaz islámských soudů, lidoví mudžahedíni, talibán, isis a migrantské "neziskovky", které nám sem příslušníky těchto a mnoha dalších spolků pašují po tisících, jsou všichni jedna krátkozraká, pouze své úzké cíle sledující a ničeho se přitom neštítící, pakáž.

V. Student 25.10.2018 5:42

Ale jistě.

Aniž bych hodlal přecenit význam pobytu našich vojáků v takové díře, jakou je Afghánistán, a zde "bojování" proti militantnímu islámu zvanému Talibán, který nás více ohrožuje tady v Evropě, kde se proti němu ovšem bojuje prazvláštně (Rychetský z nás teď mačká slzy početem utopených migrantů. Docela by mě zajímalo kdy /a jestli vůbec!/ z nás někdo začne mačkat slzy počtem ubodaných, rozstřílených a auty rozmačkaných Francouzů, Němců či Belgičanů atd.), myslím si, že když se do válečné zóny pošlou vojáci, mělo by se počítat s tím, že tam některý z nich může...ehm...umřít.

To byla věta, co? Ale upravovat to nebudu, je ráno.

V. Kún 25.10.2018 3:28

Re: Poslání

Proti tehdejšímu SSSR Západ vycvičil, vyzbrojil a léta podporoval tzv. mudžáhadíny. Nicméně právě z nich se začátkem devadesátých let rekrutoval Talibán. Jenže ten už bojuje místo s Rusy s Američany a jejich satelity, protože je má za stejné okupanty jako před nimi Rusy (a před Rusy Brity, atd.).

A to celkem právem: Všem šlo o vládu nad tímto strategicky položeným územím, s kterým se mj. počítá pro položení naftovodů a plynovodů pro transport arabské ropy do Indie, Pákistánů a jihovýchodní Asie.

Válka S Tálibánem má jediné řečení: Stáhnout se, vzít ho jako partnera na vědomí, zisky z ropy a plynu uplatit jeho špičky, vládu, plukovníky i bojovníky, a pak konečně i v Afghánistánu nastane klid.

V. Kún 25.10.2018 3:04

Re: Máte mé slovo

p.s.

Původně bylo napsáno "Kdybyste chtěl, pane Stejskale, odjet padnout do Afghánistánu" - ve válce přece vojáci umírají, napsal jste - ale nejsem si jist, zda byste se tou představou nadchnul. Ať si to tam odskáčou ti druzí, že?

V. Kún 25.10.2018 2:51

Máte mé slovo

Kdybyste se, pane Stejskale, rozhodl odjet bojovat do Afghánistánu, máte mé slovo, že vás podpořím.

Z. Koutecký 25.10.2018 2:24

Poslání

Vážený pane Stejskale, posláním vojáků bojujících ve válce v Afganistánu je v podstatě likvidace Talibánu (který jsme podporovali a vyzbrojovali ve válce proti SSSR) a nastolení v této zemi demokracie našeho typu.Po 17 letech bojů je celá mise v podstatě tam, kde byla na začátku až na těch cca 3000 padlých a X zraněných vojáků NATO, jistě několikanásobně více mrtvých a zraněných civilistů,tisíců uprchlíků a zničené infrastruktury, nehledě na utracené miliardy dolarů. Místní obyvatelé nám moc nefandí, spíše nás považují za okupanty.Teď se tam ještě množí vojáci IS.

Jediným "úspěchem" je strmě se zvyšující produkce opia,která se každý rok zhruba zdvonásobuje (podle OSN je to už 9 tis. tun ročně), zpracovávaného v cca 500 laboratořích na heroin. Kdo ho nejvíce kupuje lze tušit, ale, ať je to kdo je to, každopádně zisky jdou do kapes Talibánu, který si za ně kupuje zejména zbraně. Od koho asi?

Nevím na kolik let ještě generálové tuto válku plánují,zatím chtějí jen další vojáky a finance.Afgánskou armádu a policii hodláme platit ještě nejméně 6 let.Každopádně tento způsob války zdá se mi poněkud nešťastným.