29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

GARANCE: Zákon o bydlení

Ze všech nájemních bytů jsou na trhu pouhá čtyři procenta a tyto tržní nabídkové ceny bytů u nás určují „obvyklý nájem“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 13.1.2024 8:44

Jakákoliv práce s nabídkovými cenami v inzerátech je čisto čistá práce s dezinformacemi. Už teď mi připadá, že část inzerátů ve skutečnosti inzeruje neexistující nabídky s cílem zvýšit "pocitovou" průměrnou výši nájmů. A jak to bude, pokud bude přímo zákonem stanovený nějaký algoritmus?

Řetězení nájemních smluv na dobu určitou je okrajová záležitost. Mám-li smlouvu na 1 rok, i mne jako pronajímatele to dosti omezuje. To u smlouvy na dobu neurčitou je povinně výpovědní doba 3 měsíce (do smlouvy si pište co chcete, naivkové) a tu můžu nastartovat kdykoliv a tři měsíce už to nějak vydržím.

Takže všechno jsou to jenom pohádky!

Poznámka praktika: Výše nájemného je jenom jeden parametr s mnoha důležitých parametrů nájemního vztahu.

D. Polanský 13.1.2024 8:09

Je to prosté, vysoký nájem se vyplatí všem, kromě státu! Když je nájem vysoký, dosáhne nájemník na příslušnou dávku, větší část z ní skončí pochopitelně u pronajimatele, který se tím zprostředkovaně napakovává ze státního.

P. Dvořák 13.1.2024 8:20

Proto se zdánlivě paradoxně neplatiči soudně vystěhovávají z obecních bytů, kde je "po starém" ještě nájem podstatně menší, než v těch, do kterých jsou poté nastěhováni.

Upozorňuji: Ve starém kvůli nízkému nájmu nedosáhli na sociální dávky. V novém platí až čtyřnásobek toho, co nezvládali platit ve starém. A všichni jsou spokojeni. ;-O