3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

FEJETON: Vyrovnání s minulostí

Prezident Zeman věnoval kancléřce Merkelové při její návštěvě Hradu dva svazky Haškova Švejka, český originál s Ladovými ilustracemi a německý překlad. Vyvolalo to pozornost a kontroverzi, ostatně jako všechno, co prezident Zeman činí a říká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šejnoha 5.9.2016 19:05

fakt "super monarchie"

R-U monarchie byla takový super stát, že kvůli jedinému atentátu rozpoutala ( dlužno dodat za podpory Německa) naprosto zbytečnou světovou válku s cca 20 miliony obětí.

V každé vesnic máme dodnes pomník s desítkou zbytečně padlých mužů.

Že se z 1.ww zrodilo Československo není důvodem vzpomínat na R-U a 1.ww s láskou.

Slováci mají důvod vzpomínat s láskou na Československo - zrodilo Slovensko bez krveprolití.

O. Horák 1.9.2016 19:44

A jejda, Astone o tohle mluvil už Werich

"Ne, já ho už čet mockrát. Ale teď ho čtu s vysvětlivkama a já teprve teď vidím o co já přišel! Například jak on ukradne toho psa ..."

"To je úžasná úleva. To je úleva ... Vždyť někdy bejvá těch vysvětlivek víc, tlustěji než je samotná kniha kterou to vysvětluje. ... A mně se na tom líbí ten optimismus těch nakladatelství, jak voni počítaj s tím, že co čtenář to blbec." (předscény ze hry V+W Těžká Barbora)

Ještě že jste nám vy vysvětlil, co vlastně autor myslel. Skoro jste při tom autorovi Švejka i Švejkovi zlomil vaz jak jste ho ohýbal a chtěl napasovat na svou teorii, ale čert to vem, že?

J. Lancik 1.9.2016 17:34

Mame prece Haska a Svejka

Jen aby si Merklova nevybrala za proniknuti do ceske povahy Haska misto Svejka. Hasek dvojnasobny krivopriseznik, poprve zradil prisahu cisari panu. K te byl prinucen, budiz mu to okolnosti polehcujici, Po druhe zradil prisahu ceskoslovenskemu vojsku, tam vstoupil jako dobrovolnik, tudiz nic nez podla zrada. Za ni a zbehnuti k nepriteli (bolsevikum) byl cs. vojenskym soudem odsouzen k trestu smrti. Take se dopustil bigamie kdyz se v Rusku ozenil aniz by se obtezoval rozvest se svoji zenou Jarmilou.

V roce 1920 vyuzil amnestie a vratil se nove vlasti CSR. Z bigamie asi obzalovan nebyl. Mel snad za ukol zorganizovat komunisticke hnuti na Kladensku. Bolsevici mu na to sverili nejake penize ktere prozral v prazskych putykach. Tohle je informace neoveritelna, pokud pravdiva, dopustil se tak Hasek zrady treti.

Jinak jako spisovatel humoru a satiry byl a je prinejmensim jeden z nejlepsich.

J. Šejnoha 5.9.2016 19:09

Re: Mame prece Haska a Svejka

Ano.

Z toho plyn velké poučení i pro dnešek: skutečnost, že je čklověk velký umělec neznamená vůbec, že je současně i morání velikán nadřazený občanům

J. Mrázek 1.9.2016 17:27

Švejk obnažuje stupiditu systému.

Pokud TOHLE nepochopí laik a povrchní člověk, budiž, ale u poměrně slušného spisovatele je to už napováženou a vkrádá se obava, jestli v tom nehraje roli věk a postupné a zákonité úbytky schopností těla a jeho řídícího orgánu.Je mi 65 a zatím to jde, ale co bude za pět, deset let... Každý dobrý čtenář se musí při čtení Švejka chytat nad tamními tehdejšími absurditami za hlavu, přibližně stejně, jako to při každém dalším "důležitém a smysluplnném" nařízení z centrály EU děláme my dnes a denně. Nejen rovné okurky a tepelné koule, ale i Švejk je nucen být součástí toho systému...JE NUCEN. Sám osamotě a bez vrchnosti je naprosto normálním člověkem. Evropané také byli normální lidé, než na ně dopadla tíha rozhodnutí vrchnosti nejen z Bruselu ..

S. Rehulka 1.9.2016 13:17

Aston přesně......

.....vyjádřil mé cítění ke Švejkovi !

Geniálně a vtipně napsaná kniha, ale ve skutečnosti nemorální návod našemu národu, jak proplout historií a omluvit to !

A. Alda 1.9.2016 13:34

Ani Aston, ani Vy jste zřejmě Švejka nečetli dost pozorně

a nepochopili jste ho.

J. Fialová 1.9.2016 13:55

Re: Ani Aston, ani Vy jste zřejmě Švejka nečetli dost pozorně

Také bych to tak řekla. Švejk pokračuje v tradici našich pohádek O hloupém Honzovi. V nich se nakonec ukáže, že "hloupý Honza" není ve skutečnosti hloupý a i nad onačejšími pány vyhraje. Protože pod maskou hlouposti má zdravý rozum a dokáže ho používat. J. Fialová

Z. Lapil 1.9.2016 15:50

Re: Ani Aston, ani Vy jste zřejmě Švejka nečetli...

Vidíte, to mě nikdy nenapadlo. Dává to smysl.

Osobně nemám rád absolutizace. O Švejkovi i o hloupém Honzovi se můžeme bavit donekonečna, zvlášť bude-li k dispozici dobré víno, ale ke generální shodě se nejspíš nedobereme. Hašek ho napsal geniálně v tom smyslu, že můžu říct: Ano, I TOTO jsem já.

J. Šejnoha 5.9.2016 19:14

Re: Aston přesně......

Všemocné a stupidní vrchnosti nelze čelit jinak než švejkováním.

Nebo terorem.

Každý si musí vybrat podle své nátury a svědomí.

Mně přijde Český přístup lidský.

V. Kopta 1.9.2016 12:42

zrušte povinné nadpisy

nevím jak Franta Pepe Jednička ochránil své národy zavlečením do světové války. R-U bylo prohnilé a i dnes máme pamětníky kteří s úctou vzpomínají na kdejaký režim...

A. Alda 1.9.2016 13:33

Souhlas.

Franc Josef byl to nejhorší, co se kdy na trůně ve Vídni objevilo.

J. Kraus 1.9.2016 12:21

J.Seifert píše,

J.Seifert píše, jak ten Švejk vznikal. J.Hašek seděl v hospodě, neměl na útratu, ale věděl, že když dodá do novin další pokračování, dostane peníze na ruku a bude mít zítra za co pít. Tak, sedě v té hospodě a opojen pivem, nechal k sobě sestoupit - musu, genia, řekněme radši vyšší sílu a ta mu plynule nahodila text. A kdo četl i paměti jeho kumpána Z.M.Kuděje, popis jejich několikadenní pařby v prázdné venkovské hospodě, oba zcela bez peněz a pozorující oknem čilý letní vesnický ruch pracovitých rolníků, tomu vytane na mysli slovo démon. Nevím, kdo je ochoten se přiznat, že nepíše sám, že nepíše jeho JÁ, ale že něco mu ta slova samo řadí k sobě. K.Čapek o tom někde píše a ono se to na tom textu pozná, v dobrém i špatném. K.Čapek dokonce někde Švejka chválí. V době, kdy byl trh zaplaven legionářskou literaturou, mohl být vnímán jako změna a osvěžení. Dnes se o legionářskou literaturu zajímají leda tak sběrné dvory, ale přeživší Švejk se stal symbolem české povahy. Ale kdo ho posadil na to místo? Podobně jako Aston i já vzpomínám na naprostý odsudek pamětníků, coby dítěti mi dokonce zakázali Švejka číst. Není v něm žádný kladný hrdina, nic, co by povzneslo. Mám dojem, že i zde zasáhli pisálci roku osmašedesátého, korunu tomu pak nasadila po léta všudypřítomná A4 s Werichem, citujícím ze Švejka nějakou nehoráznost.

Také J.Hašek jakoby psal trochu jinak před válkou a po ní. Přivezl si svého inspirátora z Ruska, proklel ho někdo z těch, které dal popravit, honily ho přízraky mrtvých, zamořily jedovaté páry té švejkovské bažiny široké okolí? Člověk, který ze své vůle nechával popravovat jiné, kolik je takových literárních autorů? Tehdy se to ovšem o něm nevědělo. Švejk vznikal jako nádeničina, nikdy neměl namířeno do světa. Tak nějak to píše Seifert. Tím, že ho pan president Zeman vybral jako státní dar, si připsal tučné minus u mnohých svých příznivců.

T. Marný 1.9.2016 18:16

Re: J.Seifert píše,

U mě si pan prezident připsal další +, za Švejka té oné z Německa.

J. Lepka 1.9.2016 11:11

Ovčáčkovo vysvětlení,

že jde o proniknutí do české povahy, právě četba Švejka hluboký duchazpyt paní Merkelové umožní, je zcela mimo mísu. Před lety jsem měl možnost zhlédnout francouzskou divadelní představu o Švejkovi a mohu směle konstatovat, že ti nepochopili nic. Stejně jako Andějka / pokud vůbec Haškovo veledílo přečte a nesplete si autora s jistým hejtmanem /stěží změní názor na Zemana.

B. Rameš 1.9.2016 10:24

Švejk je pokračovatelem

tradic všech těch navenek natroublých, uvnitř vykutálených sluhů z komedií delľ arte a jejich pokračovatelů z následujících staletí. Mně se tyhle postavy nikdy příliš nelíbily, nedokázal jsem se s nimi ztotožnit. Ne, že by takové typy neexistovaly, ale snažím se pro zachování sebeúcty hledat duši národa jinde.

F. Doušek 1.9.2016 10:11

Měl přidat ještě "něco" od

F. Peroutky. Když je tím "znalcem" jeho díla. Německou kancléřku by potěšil.

J. Fialová 1.9.2016 9:52

Švejk...

"Bojuje zvláštním způsobem proti stupidní vojenské a státní mašinérii. Někdy se chová dobrosrdečně, naivně, jindy dost zlomyslně. Ačkoliv je úředně potvrzeným blbem, jako hlupáci vypadají spíše ostatní kolem něho...

Mnoho intelektuálů, spisovatelů a dalších umělců Švejka přijímalo pozitivně (Olbracht, bratři Čapkové...)."

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10214215895-kniha-meho-srdce/knihy/10632-osudy-dobreho-vojaka-svejka-za-svetove-valky/

A. Alda 1.9.2016 13:38

I Voskovec, například.

A z Havlovy Zahradní slavnosti vane ta inspirace Švejkem silným proudem.

P. Princ 1.9.2016 8:53

Jednotlivec

se s minulostí vyrovná nejlépe dokud je tato ještě přítomností.

M. Pivoda 1.9.2016 8:26

Vyrovnat odrovnáním soupeře nebo naopak ohnutím hřbetu?

Je to diskutabilní, ale Švejk určitě není dobrou inspirací pro českou občanskou společnost v roce 2016.

R. Langer 1.9.2016 10:43

Re: Vyrovnat odrovnáním soupeře nebo naopak ohnutím hřbetu?

A Švejk podle vás ohýbal hřbet, nebo spíš odrovnával soupeře? ;-)

M. Pivoda 1.9.2016 10:56

Švejkova taktika měla opodstatnění v jiných dobách

Švejk se mazaně ohýbal. Musí ale toto dělat čeští občané stále ještě čtvrt století po listopadu 1989?

A. Alda 1.9.2016 13:40

Švejk se neohýbal.

Švejk byl jako celý český národ zcela ohnut panstvem shora - ale našel způsob, jak to panstvu osladit.

V. Vaclavik 1.9.2016 5:27

S minulosti se nevyrovnana 'kecanim'

nekde pri pokladani vence pri prilezitosti nejakeho svatku, vyroci. S minulosti se vyrovnava ciny!

Napriklad my s nasi komunistickou minulosti vyrovnani nejsme, protoze i nadale praktikujeme socialismus vsude, kde nam to prichazi dulezite a to je samozrejme ve vsech klicovych mistech.

Leitmotif nasi dnesni ekonomiky je socialismus stejne jako za minuleho rezimu. A dnes se uz nemuzeme vymlouvat na to, ze je nam socialismus vnuceny shora - coz nebyla pravda ani za minuleho rezimu - vetsina nasich predku jej chtela mit a proto byl. Sice se jim povetsinou nelibilo znarodnovani, ale byli jako male deti - neco chteli a nevedeli, co to musi obnaset.

Kdybychom dnes meli aspon prevazne volnou ekonomiku, se socialismem a potazmo minulym rezimem bychom byli vyrovnani. Neni pravda, ze s minulosti se vyrovnat nelze. Lze a jak.

R. Langer 1.9.2016 10:44

Re: S minulosti se nevyrovnana 'kecanim'

Tak jako záminky pro budování socialismu se dnes ovšem výhodně využívají pravidla a nařízení EU...

Z. Koutecký 1.9.2016 23:09

Re: S minulosti se nevyrovnana 'kecanim'

Promiňte, pane Václavíku, ale o jaké NAŠÍ ekonomice mluvíte? Převážná část naší ekonomiky závisí na podnicích v majetku zahraničních firem, banky všechny, ekonomiku ČNB řídí ECB a FED. Podporovat investice nemá smysl, protože investovat nikdo nechce. Není proč. Je totiž všeobecná spotřebitelská krize. Ekonomika je volná až až, peněz má dost, jenže neví, co s nimi. Jediní, kdo peníze nemají je státní pokladna zatížená dvěma biliony dluhu a občané zatížení téměř stejně velkým dluhem. S čím se pořád chcete vyrovnávat? S minulostí? Němci povraždili miliony lidí a vyrovnávají se furt s tím? Ani náhodou. To jen Češi se pořád s něčím vyrovnávají a vyrovnati nemůžou.Bijí v prsa a vymlouvají na minulost. Jenže minulost je pryč. Teď je přítomnost. Hic Rhodus, hic salta!