5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

FEJETON: Malá příhoda

Musím se s vámi podělit o nepatrnou příhodu s mým malým synem. Na cestě domů mi v autě letmo poznamenal, že až bude velký, bude taky řídit takové auto jako já.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 1.3.2019 16:17

Re: Ach jo

Nesměšujte prosím pane Tricku PŠM s technikou.

Co se akcelerace e-mobilů týká - máte samozřejmě pravdu.

V ostatním má pravdu autor článku.

Z. Frys 1.3.2019 15:46

Každý ovčan

by si měl uvědomit, že je jen majetkem státu. Nevolníkem. Že může být rád, když mu stát znárodní jen 2/3 příjmů, místo 100%, a že ho zatím nechá naživu místo aby ho rovnou vaporizoval. Rejpaly, jako třeba pan Polanecký, je třeba rázně ukáznit. Socialismus dneška, tedy participatorní fašismus, si rozvracet ani pozvracet nedáme. Kupředu, levá.

A. Trick 1.3.2019 15:18

Ach jo

"Ale já ty elektrický auta nechci, protože jsou pomalý"

Pane autore, nic nemá větší akceleraci než elektromotor. Pane autore, víte že rychlovlaky MUSÍ být poháněny elektromotorem kvůli akceleraci a rychlosti?

Pane autore, to PŠM se Vám moc nepovedlo.

V. Liptovský 1.3.2019 14:42

Elektrické autá - predstava zo šesťdesiatych rokov

Spaľovacie motory nám prednášal profesor Trnka - múdry muž, ktorého sme mali radi. Rád rozprával, že dieselové motory nemajú v osobných autách čo robiť (pravda, vtedy bol ich vývoj na inej úrovni). A rôzne tie Wankelove motory (či podobné schémy) nie sú zatiaľ schopné konkurencie (a ktovie, či budú). Semestrálna práca - auto s neortodoxným pohonom - zvolil som si elektromobil. Pravda, vtedajšie akumulátory mali malú kapacitu a boli ťažké. Ale - veril som že raz budú oveľa kvalitnejšie. Ale ani ma nenapadlo, že by sa mali niekde v garáži či na "pumpe" tie moje nabíjať. Predstavoval som si to tak, že akumulátorové bloky budú unifikované, prevádzkovateľ bude ručiť za ich kvalitu. Prídeš na "pumpu" (rátal som aj s rezervným malým blokom prepnuteľným na dojazd k najbližšej "pumpe"), kde ti jednoduchým úkonom za pár sekúnd vymenia celý blok za nabitý, zaplatíš a ideš ďalej... No - krásne šesťdesiate... A pán profesor prácu prijal, ale odvtedy mi hovoril "Verne"... Obávam sa, že pre našu generáciu je monopol elektromobilov fantasmagóriou...

R. Nenechal 1.3.2019 14:38

Re: Čekal bych od syna,

No a tata mu dopovi ja? ja nedelam nic a pisi sem jen blbosti co ti tady tlucu do hlavy:):):)

R. Nenechal 1.3.2019 14:36

Re: Chudák malej Polaneckej!

J. Svoboda Na rozdil od vas pan Zeleny ma plnou pravdu a ohodnotil prispevek autora, jako spatny. Ja ho hodnotim velice spatny a potouchli

M. Prokop 1.3.2019 14:26

Re: Chudák malej Polaneckej!

Ano.

U zdravotnictví je to neřešitelné, u aut by mohly pomoci nějaké nové vynálezy.

M. Prokop 1.3.2019 14:25

Re: Chudák malej Polaneckej!

Kecá.

Auto se spalovacím motorem zatím ještě může být rychlé, mít slušný dojezd i nějakou tu přepravní kapacitu, pohonné hmoty natankuje vcukuletu a je to vše za únosný peníz.

Až tohle dokážou elektroauta, jistě si je každý rád koupí. Zatím jsou prosazována fámami a daňovými i provozními úlevami.

M. Mikulec 1.3.2019 14:05

Re: Chudák malej Polaneckej!

Zeleni ekoteroristi budou lidem dole utahovat šrouby a sami jezdit v limuzinach se spalovacím motorem. Vy ten vývoj nevidíte ? Děla něco Big Business, aby se sám uskromnil, kromě toho, ze přestal vyrábět tyčinky do ucha?

V. Humble 1.3.2019 13:59

Re: Chudák malej Polaneckej!

Tady zrejme nejde o elektricka auta ale o to ze stat se cim dal vic montuje do veci do kterych by se montovat nemel. A jak vypada zivot v centralne rizenem svete by si vetsina z nas mela porad jeste pamatovat.

O. Uživatel 1.3.2019 13:16

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 1.3.2019 12:59

Re: No, oni to historici dost podrobně zkoumali.

To že napsal Bastiat? Mně to přijde až příliš zjednodušené. V tom smyslu, že od určité poměrně nízké úrovně komplikovanosti dochází k dělbě práce prostě proto, že jeden člověk tu věc nezvládne.

Včetně třeba těch chudých tkalců, kteří by zcela jistě jako jednotlivci nedokázali vypěstovat len ne-li rovnou bavlnu, utkat plátno, ušít z toho oblečení a ještě ho prodat. Ne že by kdokoliv neuměl cokoliv z vypsaného, ale přinejmenším by v rozpracovaném obleku měl utopeno tolik práce, že by dřív umřel hlady, než by dostal zaplaceno.

Vlastně jen a díky téhle dělbě a specializaci pokročila civilizace od zemědělců horko těžko schopných uživit sem tam nějakého klášterního opisovače knih k dnešku, kdy jeden zemědělec nakrmí nějakých dvacet třicet lidí a ještě má problémy s přebytečnou produkcí.

J. Svoboda 1.3.2019 12:57

Re: Chudák malej Polaneckej!

Zkrátka a jednoduše - pane Zelený zdá se, že vy už jste se s tou realitou srazil a ona se vám velmi zalíbila.

Ta realita je bohužel přeplněna blbostí a já se obávám, že je na vás vidět, že ta blbost je nakažlivá. Tem chlapec to určitě nebude mít jednoduché, tak se mu to prosím nesnažte co nejvíc komplikovat. A doufejme, že bude proti blbosti jako např. elektromobilita co nejvíc imunní.

M. Klas 1.3.2019 12:52

Re: Chudák malej Polaneckej!

Nemáte moc důvěry ve vývoj, když myslíte, naši prapravnuci budou orat s kravkou. Ale jak píšete, "změna je život".

Z. Lapil 1.3.2019 12:46

Re: V e-autě jsem je. Nebylo pomalé.

Přesně.

Připomenu existenci tramvají a trolejbusů - při definované trase se dokážou problému s bateriemi úplně. Vlaky jsou zase zajímavé tím, že na elektřinu jezdí i "motorové" lokomotivy, protože ty si dokážou místo akumulátorů na záda naložit rovnou elektrárnu.

Ś. Svobodová 1.3.2019 12:40

Re: A ještě k daním:

Asi jsem to nenapsala jasně. Spousta Pepů je lepší než Babišov a v rámci daňové optimalizace dokáže vykazovat 20 let nulový zisk při denním obratu 30tis. A když takového Pepu upozorníte že vás tím obírá, řekne "Blbej kdo dává (stát), blbější kdo nebere".

V. Petr 1.3.2019 12:32

Můžete své myšlenky rozvést????

Primárně, pokud Vám rozumím, si jako myslíte, že z daní platíte mýto pro sebe a školu a školku pro své děti a zdravotní péči pro svou rodinu. To je sice pravda, ale platíte také sociální dávky a zdravotní péči pro PARAZITY A NEMAKAČENKY a školu a školku pro JEJICH DĚTI, pokud tam chodí.

A policie Vás před nimi chrání omezeně a dokonce Vás ZAVŘOU, pokud se chráníte sám!

O. Uživatel 1.3.2019 12:01

Uživatel požádal o vymazání
V. Kotas 1.3.2019 11:43

Re: V e-autě jsem je. Nebylo pomalé.

O elektroautu lze uvažovat až v době, kdy by se mělo stát lidovým vozítkem, jako byla svého času Fordka T.

J. Uzel 1.3.2019 11:27

Re: Chudák malej Polaneckej!

Je to jako s tím vtipem o socialistickém zdravotnictví: je špičkové, pro všechny a zadarmo ale nikdy se nesejdou všechny tři parametry. Takže až budou e-mobily levné, rychlé a pro každého, určitě si nikdo nepořídí spalovací motor.

M. Mikulec 1.3.2019 11:22

Re: Obávám se, že e-auto budoucnost má.

Pro konečne spotřebitele se plánuje austerity, šetření, restrikce, regulace, omezování. Zatímco politici ruku v ruce s nadnárodním byznysem budou létat nadále v osobních tryskacich a jezdit v 5-litrovych limuzinach, které spalují benzin.

F. Kusák 1.3.2019 11:21

Re: Chudák malej Polaneckej!

No, máte příznačné jméno, ale nic ve zlém, souhlasím s Vámi. Možná se autorův prapravnuk ptal svého táty, jestli bude jezdit na pole s žebřiňákem nebo jestli budou kravky orat úzká políčka. To já ještě pamatuji, a to nejsem tak starý. Přírodovědně vzdělaný člověk řekne: "živý organizmus je dynamický systém", ale prostě to lze říci tak, že "změna je život".

O. Uživatel 1.3.2019 11:15

Uživatel požádal o vymazání
K. Zelený 1.3.2019 11:08

Chudák malej Polaneckej!

Ten bude čumět až zjistí, jak mu fotřík kecal. Prej pomalý elektroauta - už mu tatík ukázal BMW i8, prej zakážou jezdit na benzín - už mu tatík řek, že STK neprojde každá čoudící šunka, prej dvakrát víc peněz - už mu tatík řek, že je bude muset utratit za doktory, za mýto na silnice, za ochranku, za školku a školy, ...No ten až se srazí s realitou, nebude to mít chlapec jednoduchý!

O. Uživatel 1.3.2019 11:08

Uživatel požádal o vymazání
M. Mikulec 1.3.2019 11:05

Re: Čekal bych od syna,

Prosazují referendum. Ale neustále to narazí do zdi ignorance politiku. Protože sami neumějí na jednoduchou přímou otázku nikdy odpovědět Ano-Ne, mysli si ve své pýše, ze ani jejich voliči to neumějí. :-)

V. Petr 1.3.2019 11:04

"Železnice se neprosadila zákazem povozů."

Vystihl jste problém dokonale! Je to obráceně, např. majitelé plavebních kanálů v Anglii se snažili rozvoj železnic brzdit!

O. Uživatel 1.3.2019 11:04

Uživatel požádal o vymazání
J. Uzel 1.3.2019 11:03

Re: A ještě k daním:

Problém není Pepa, ale systém.

K. Zelený 1.3.2019 10:59

Re: Obávám se, že e-auto budoucnost má.

Příděl obilí zdarma pro Římany, voda z veřejných kašen, posléze i panem at circensis, Chodovský!