16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

FEJETON: Jako jed

Volal mi kamarád, že mu ta současná politická patálie připomíná shakespearovské drama. Vzhledem k tomu, že všechno lidské, co se stalo, děje a bude kdy dít, odpovídá něčemu z kosmického rozměru Shakespearových příběhů, jistě měl pravdu. Kvalifikovaně by se k tomu musel vyjádřit profesor Martin Hilský. Nicméně ani mému laickému pohledu neunikly určité literární či dramatické souvislosti.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 20.6.2013 17:34

Snad i proto, o čem Aston píše,

u nás kariérní řády nejsou a hned tak nebudou. V kalných vodách se lépe loví, zastrašuje a kořistí.

J. Ráž 20.6.2013 14:26

Poněkud propletené, ale i pravdivé

Popletené v tom,že pan Neff i pan Nesvadba pro své závěry vybrali jen jednu z mnoha podob lásky. Láska k rodičům a naopak rodičů k dětem, nebo láska ke květinám nebo láska ke zvířatům rozhodně nepůsobí jako jed,ale pro citové vzplanutí,které má pudovou příčinu, je použitý příměr pravdivý.

Indický filozof Rajneesh Ch.Jai (Osho) řekl:"Nepleťte si lásku se sexuálním mámením"

To,co postihlo ve filmu Svěrákova "hrdinu",postihlo i Nečase. A pan Nesvadba může ze své praxe potvrdit,že právě sexuální zmámení, omylem považované "postiženými" za pravou lásku,je to,co žene zralé inteligentní muže i ženy do sebedestrukce a tráví je jako jed. Kdo s tím nemá vlastni zkušenost se jen diví a žasne,co může vyvádět "posedlý/á" muž/žena, když potkají subjekt,který v nich probudí netušenou sexuální energii. Je to velmi krásné,ale většinou destruktivní nejenom pro ně samé, ale když se vymkne ze sebekontroly,tak i pro rodinu a zaměstnaní. Změny osobnosti tohoto druhu pravá láska rozhodně nevyvolá!

J. Jurax 20.6.2013 17:42

Re: Poněkud propletené, ale i pravdivé

No a není láska mezi mužem a ženou než sexuální mámení složitě opentlené nadstavbou, kterou nám skýtá složitost našeho mozku, mámení, skrze něž si příroda zajišťuje zachování rodu? I filosófové podléhají ...  Jak praví klasik - nepřesně citováno - jednou zblbnu a po zbytek života si to rozumově zdůvodňuju - konec citátu.

A vážněji - bohužel i láska ko rodičům, dětem, zvířatům či kytičkám může být patologická.