10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

F-35: Na co je pistole, která nestřílí?

Rozhovor s vojenským analytikem je rámován titulkem, podle kterého jsou skvělé kvality letounů F-35 znehodnoceny vysokými pořizovacími a provozními náklady. To přímo křičí po ekonomickém pohledu na věc, vždyť tam čteme o utrácení peněz.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 29.7.2022 21:57

R^R^R^

J. Vintr 29.7.2022 21:53

Tady vůbec nejde o nějaké vlastnosti těch letadel. Měla by se teoreticky nakupovat v době, kdy už žádný z dnešních politiku nebude ve funkci, ale úplatky se obvykle rozdávají předem. I když ve skutečnosti dnešní rozhodnutí politiků nebude mít prakticky žádný vliv na to, co se pak ve skutečnosti koupí nebo nekoupí, pro ty, kterým by ta zakázka přinesla obrovský zisk, jistě není problém investovat pár desítek milionů i do tak nejistého podniku, jako je zkorumpování současných politiků. Naši politici budou nejspíš docela levní a asi se spokojí jen s nějakým tím milionkem za rozhodnutí, které je vůbec nic nestojí a k ničemu nezavazuje.

V. Němec 29.7.2022 21:18

R^

M. Gróf 29.7.2022 14:27

To co píšete nezpchybňuji. To podstatné, co jsem chtěl říci, je to, že zvýšení platů ten problém nijak neodstraní, do jisté míry právě naopak. Nejlépe to je vidět na případu výrobce, který je zasažen růstem cen surovin/energie. Zvýšení platů je další rána stejným směrem. Růst cen energií prostě efektivně JE zchudnutí společnosti a žádné čachry s platy a měnou na tom nic nemohou změnit.

O. Mayer 29.7.2022 14:23

.. a jak dlouho trval vývoj technologie která vyústila v F35? No řekl bych, že to bude dokonce před delší dobou než je těch vašich 40 let. Když opustíme zbraňové systemy, podle vaší logiky bychom jako živočišný druh byli ještě na stromech.

P. Hatina 29.7.2022 12:04

Já samozřejmě souhlasím v tom že "..Inflace je právě důsledek až toho "reagujícího" zvýšení platů. Ale POKUD se tohle nestane , je to ZVYŠOVÁNÍ cen,"

V čem je asi rozpor, zda to zdražování je způsobeno jen nerovnováhou nabídky a poptávky. Jak jsem taky napsal v , většina ekonomických teorií a modelů je v popisu toho zoufale zjednodušená.

Takže si zkuste vzít do úvahy pár těhle parametrů

1) Těm producentům a prodejcům vysoce stoupají náklady, hlavně v energiích, ale i v jiných vstupech, Takže oni tedy zdražovat musí, aby nebyli ztrátoví, a ani na pokles poptávky reagovat snížením cen nemůžou.

2) Ti zákazníci, i za tu zvýšené ceny nakupovat, aspoň ty základní věci k živobytí nakupovat musí. Jíst se musí pořád že? A spousta dalších věcí taky.

3) No a když si uvědomíte tak je řada reakcí zákazníků , jak se to dá řešit. Můžou se pokusit vymoci si ty zvýšené mzdy, můžou omezit spotřebu v něčem zbytném, můžou se zadlužovat, můžou si zažádat o sociální dávky (takže to zvýšení je, ale zaplatí stát), můžou třeba krást, můžou emigrovat, můžou volit komunisty aby se ty obchody zestátnily......

M. Husovice 29.7.2022 11:47

Předpokládaná životnost FA35 je 40 let, věděli naši slovutní vědátoři v roce 1982 co bude za 40 let tedy v roce 2022?? Věda a technologie se vyvíjí velmi rychle, a co bude v roce 2062 netuší asi nikdo - a tom to je.

P. Hák 29.7.2022 11:44

Churchill byl ministrem financí v letech 1924-29, při prudkém rozvoji zbraní v té době to nemělo na předválečnou armádu velký vliv.

Co se týká cizinců v RAF, jejich zásluhy bych určitě nepodceňoval a zmínil bych i naše piloty, ale problémy Britů nebyly ani tak důsledkem nedostatku peněz jako špatné metodiky leteckého boje - Němci měli zkušenosti ze Španělska, Polska, Francie, Britové prakticky žádné.

Řada polských pilotů se po válce v Británii usadila, mj. díky popularitě polských letců u místních děvčat.

M. Pivoda 29.7.2022 11:37

Výhled do budoucích technologií (konkrétně dronů a umělé inteligence. AI) z roku 2017. Pozor, jde o hraný film, nikoliv realitu.

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#search/sulc-michal%40seznam.cz/FMfcgxmXKSVhnBprKfXLcWJVJKVpXlSG?projector=1

Realitou války 21. století nebudou barikády, na které s láskou vzpomíná Ondřej Neff.

O. M. 29.7.2022 10:01

Sdílení dat a koordinace na bojišti není otázkou nosné platformy (zda Lightning nebo Gripen), ale toho, jakoé elektronické systémy do ní zabudujete.

V. Kopta 29.7.2022 9:13

To jste se dočetl na sputniku? Asi proto ho má ve výzbroji Izrael a nahrazuje jím F16...a kupuje ho také Německo ve velkém počtu. Američané si asi úmyslně pořídili špatné letadlo :-)

M. Hoblík 29.7.2022 7:51

Zbrojit bychom měli, to je jisté! Zbraní a techniky musíme mít dostatek; co kdyby jsme potřebovali zase někoho obdarovat!

M. Gróf 29.7.2022 7:13

V tom bodu 1 trochu nesouhlasím. Inflace je právě důsledek až toho "reagujícího" zvýšení platů. Dokud se tohle nestane, je to zvýšení cen, proti kterému bude působit pokles poptávky a časem by se ty ceny vrátily. Rozčiluje mě, když je zvýšení cen z externích důvodů hned zváno inflací. V realitě to je sice správná predikce (je jasné, že ty platy budou následovat, který stát by se nechtěl nakrmit na úsporách těch svědomitějších), ale striktně vzato to není pravda.

J. Poláček 28.7.2022 23:06

To je odraz obecnější debaty - je možné vytvořit systém který bude robustní a zároveň optimální ? NENÍ. Ty kategorie se navzájem vylučují. F-35 je optimílní strategie. Všude bude jako doma, bude nafitován na nějaký pravděpodobný scénář ve kterém bude excelovat nějakých dalších 12-15 let. Robustní koncepce : F-35 (hrot vzdušných sil) + F-16/15/18, Rafale, Gripen, Typhoon budou následujících 10 let jádrem vzdušných sil, které může pokrývat řadu úkolů od pozemní podpory až po vzdušný boj, operace na potlačení PVO protivníka, průzkum,... Význam dronů bude růst až do momentu, kdy převezmou většinu úkolů co dnes zastávají pilotované stroje. Kdy to bude, nelze vědět. Typuji 20 let. To už může být F-35 to co je dnes F-15 EX. Záleží na rychlosti s jakou budeme schopni implementovat umělou inteligenci do FCS/FMS budoucích strojů. Zatím přátelé, pilot bude v kokpitu jěště pěknou řádku let.

Z. Koutecký 28.7.2022 22:01

No, pane Mičánku, ono to celé mělo působit ironicky, ale vidím, že se mi to nepovedlo. Tady to skoro všichni berou vážně.

P. Brecík 28.7.2022 21:57

K tomu "obrannému" zbrojení. 1.sv. VB + FR = došli jim dělostřelecké náboje v r. 1915 2sv. Francie zbrojila a budovala - padla za 6 týdnů. ČSR zbrojila a budovala - a pak to všechno dala Hitlerovi proti FR, VB a SSSR. VB - "velký" W.CH. jako min. financí poddiemenzoval Armádu, že se neměla čím bránit proti vylodění. Zachránili ji ( VB ) letci, cizinci. Nejvíce Poláci = film Spitfire. Polské letce v r. 1945 vyhostili z VB a předhodili je Stalinovi. Tož tací jsou velitelé armád + politici.

P. Hák 28.7.2022 21:31

Pořád ještě vydává NATO cca 20x více na válku než Rusko. To musí být znát, byť samozřejmě v paritě kupní síly je to míň a část těch peněz nebude vynakládána moc efektivně.

P. Hatina 28.7.2022 19:26

Takto teoreticky, máte pravdu, pokud by se celá ta válka dala vést i dokončit jen takto na dálku s pomocí zmíněných technologií, šetřících (a navíc své) lidské životy

Jenomže, ono se to právě že nedá. Z několika důvodů.

1) Že právě jen těmi letadly se ta válka vyhrát nedá, stejně se tam musí poslat pěchota, aby dům od domu vyčistila terén. Na tom se ani těmi stíhačkami nic neušetří.

2) Jenomže, pak je tu druhé riziko, že za těmi stíhačkami, můžou nastoupit dálkově ovládané jaderné zbraně, i protivníkem, a ty oběti po celém světě budou v milionech. Dobrý důvod, nechat právě že v případě potenciálního konfliktu, nechat i ty stíhačky, v kasárnách, a raději se s tou jadernou velmocí dohodnout o rozdělení vlivu...

P. Hatina 28.7.2022 19:02

Tedy a že hned vidím několik logických chyb.

1) Říct že ".. Pokud ..budou růst mzdy a platy stejně jako se zvyšuje cenová hladina, tak se inflace nikdy nezpomalí", je vlastně totéž jako říct "pokud bude růst inflace, tak se inflace nikdy nezpomalí"....

Tudíž, ekonomický jev (období), kdy se zvyšuje cenová hladina, ale dařilo by se (nějak) zastavit mezd a platů by zasloužil nějaké jiné, mnohem tvrdší ekonomické pojmenování, a to by se našim drahým politikům nelíbilo už vůbec...

2) O růstu inflace nerozhoduje jen růst platů, ale i všech ostatních, i veřejných výdajů..Do těch se tedy a kupodivu, počítají i ty výdaje na stíhačky - ale včetně všech těch dalších nutných provozních výdajů.

3) Ono je těžké v praxi prokazovat teorie mezních hodnot, i cen. Ty se totiž těžko aplikují v praxi, právě proto že čistě teoreticky uvažují jen velmi úzký počet parametrů. (Btw, ono obecně většina ekonomických teorií jest na tom stejně).

4) A navíc i v tom případu s pistolí řada parametrů záměrně marginalizováno. Jó, to by bylo jednoduché a taky levné, kdyby si ten střelec sám tu vysoce účinnou zbraň, sám a často olejoval a ošetřoval.

Což by ho nestálo vůbec nic. Zatímco, v případě "státního střelce", to přece sám dělat nebude. Na to si přece zaplatí ale právě na ten nový typ pistole, speciální zbrojíře, taky školitele střelby, taky si vysoutěží firmu která mu bude prodávat každý rok dostatečně velký počet střeliva a na nezbytný pravidelný výcvik, taky další firmu na úpravu jeho střelnic i místnosti kde tu pistol bude uchovávat, přece taky ani po tom lese nebude s pistolí běhat pěšky, takže i pro to patřičný počet servisních přibližovadel.. (co i na těch letištích být musí,,..) atd.. Zlatý voči, dělat to podobně jako stát, tak skončí v exekuci dřív než nějakej ten lupič vůbec příjde... ;-D

I. Pávek 28.7.2022 18:27

Taky si myslím, že klasické letectvo skončí jako bitevní lodě a vzduch opanují to, čemu se říká drony. Pilot jen omezuje možnosti techniky. Pak by měla smysl pozemní protidronová obrana -

M. Vaněk 28.7.2022 18:04

Nepochopil jste můj příspěvek? Upřímně řečeno, ani jsem v to nedoufal... :-)

J. Ticháček 28.7.2022 17:51

Už jsem to psal v jiné diskusi o těchto letadlech.

Je hezké, že nám USA milostivě prodají za děsný ranec pár letadel. A nejen nám.

Problém vidím v tom, že ty samé USA (a nejen ony) zároveň vyvíjejí, a to velmi úspěšně zbrojní technologii, která během několika málo let ta letadla (nejen tato, ale jakákoliv) s největší pravděpodobností vyřadí z jakéhokoliv bojového použití. Snad s výjimkou vzbouřených obyvatel makedonského venkova.

Vojenské letectvo prostě končí. Možná za pět, možná za patnáct let. A naše vláda a armáda jej plánuje na dalších padesát let.

Zaplať Bůh za ty komunisty. Nikoho z nich v šedesátých letech nenapadlo kupovat nejmodernější parní stroje. A jaké jsme mohli mít krásné lokomotivy.

J. Jirka 28.7.2022 17:42

Ale jdi, ty trumpeto. Jen dokazuješ svou omezenost a malý rozhled. Kontrolní otázka: komu patří americká firma Colt?

Použij google a budeš čubrnět, co vše se u nás vyrábí.

A hned pak můžeš začít skučet, že naší rozsáhlou zbrojní výrobou provokujeme Rusko a koledujeme si o "denacifikaci".

L. Brázdil 28.7.2022 17:36

Staré a velmi pravdivé pořekadlo - řetěz je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. Stíhačky jsou významným, ale ne jediným článkem řetězu.

M. Vaněk 28.7.2022 17:30

Tak co si vyrábíme sami - pušky a pistole? No to je ale kauf... Škoda jen, že těžkou techniku nám lhář havel zakázal z "humanitárních důvodů" vyrábět (aby naše trhy okamžitě převzaly ony "demokratické" státy ze Západu). Takže abych to shrnul: svým výrobcům platíme desetikoruny, ale zahraničním firmám statisíce... Tomu říkám dobrý byznys. ;-D

A. Teply 28.7.2022 17:28

Ono záleží, jak se to srovnání zbraní popíše - uvedu jiný příklad:

Bude mi na samotě stačit starý, ale osvědčený kalašnikov, s levnou municí a bezporuchový ?

Nebo bude lepší sniperská puška, s laserovým zaměřovačem a výkonnou optikou, dostřelem 3 km, s nákladným střelivem (např. ochuzený uran prorážející pancíř 5cm), granátometem, vyžadující pečlivou údržbu, která častěji selže ?

Taky nikde moc nečtu o výběru z pohledu celého NATO. Byl uváděn Izrael, který má většinu F15 a F16 a menší počet F35. To mi přijde rozumné - každý typ plní jinou úlohu (start k zbloudilému letadlu a obrana státu vs bombardování dobře chráněných cílů v hloubi území nepřítele). Je rozumné, aby všechny evropské země NATO používaly jen F35 ?

M. Vaněk 28.7.2022 17:14

www.facebook.com/MUdrIDavid/videos/850706559232991

;-D

J. Jirka 28.7.2022 17:13

Pokud jsi obědval vtipnou kaši, tak chtěj prachy nazpět, protože nefunguje.

M. Vaněk 28.7.2022 17:12

Ale kdepak; USA nás opět použijí jako křoví, až zase někoho napadnou bez mandátu OSN, a až jejch stroje zničíme na hlídkových misích, koupíme si nové. Inu, vysněné perpetuum mobile amerických zbrojařů.

M. Vaněk 28.7.2022 17:08

Máte na mysli praky nebo vozové hradby? Ale to jste zaspal...;-D