21.5.2024 | Svátek má Monika


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Zima 28.6.2007 8:46

Vy disponujete

tak čistým pohledem na věc, že to vypadá, jako byste Topolánkovi na tom summitu radil.

Xaver 82.117 28.6.2007 8:45

Nojo, ale když vy uvažujete neideologicky...

S vámi se dá v podstatě souhlasit...;-)

Xaver 82.117 28.6.2007 8:43

Jo, zemědělci, EUthanazisti a mexičtí vesničani ze Sedmi statečných

prostě nebudou spokojeni nikdy...;-)

Xaver 82.117 28.6.2007 8:42

Jestli ono to nebude tím, že prostě EU není ani SSSR, ani RVHP,

ale společenství DEMOKRATICKÝCH států, které má svou ideu a klopotnou cestou dohod a kompromisů za ní jde. Možná dojde, možná nedojde. Možná to bude dobře, možná ne. Zatím to vypadá, že to smysl má a mohlo by to fungovat, i když s tím bude dost práce a nebude to zadarmo. Evropa jako celek má podle mě větší šanci konkurovat, příp. vzdorovat světovým velmocem, jak politickým, tak ekonomickým. To je asi tak vše. Já bych v tom bubáka nehledal.

Psí vrah Čumil 195 113 28.6.2007 8:35

Inu ano, podařilo se dojednat rozumnou smlouvu, naši euroskeptikové poměrně pohořeli,

respektive získali nepodstatné úspěchy. Nevadí mi to. Drazí přátelé, získali jste, co jste chtěli, tak neplačte.

Jan F. 28.6.2007 8:24

Pane Haasi,

abych vás parafrázoval,  nikdy bych neřekl, že s Vámi budu souhlasit. Věcně stojíme na opačných stranách barikády, nicméně s výsledkem summitu jsme oba nespokojeni prakticky z týchž důvodů. Ten takzvaný "úspěch" je jedno velké pokrytectví.

Ano, můžu se usmívat nad svatým bojem skeptiků o odstranění vlajky a hymny z Ústavy. Nicméně mne opravdu netěší, že tam, kde Ústava aspirovala na nahrazení komplikované smluvní základny ES jediným smluvním dokumentem, bude výsledkem naopak přidání dalších dvou mnohasetstranových smluv k těm stávajícím. Tam, kde Ústava mluvila jasně, bude text zahlcen doplňujícími prohlášeními, jejichž smysl chápou jen jejich autoři. Vůbec mne netěší, že ten údajně naléhavě potřebný nový systém hlasování není najednou problém odložit kvůli Polsku o deset let. A mohl bych pokračovat...

Nicméně je načase, abyste doopravdy byl realistou, za nějž se považujete. Ústavu podepsaly všechny členské země, tedy s ní souhlasily. 18 z nich ji ratifikovalo a další by neměly problém tak učinit. Opravdu je tak těžké si přiznat, že většina zemí ty změny doopravdy chce?

A závěrem - pokud jde o veřejnost textu reformní smlouvy, myslím, že nemusíte mít obavy - nepochybně bude dostupný ihned po jejím podpisu v říjnu. Ostatně u Ústavy tomu bylo stejně. A mohu-li radit, zkuste volat po referendu. Není sebemenší důvod, proč bychom reformní smlouvu v referendu schvalovat nemohli - tím spíše (a nikoli tím méně, jak tvrdí premiér), že se jedná o novelu smluv, které byly referendem rovněž schvalovány. Věřte nebo ne, ale budu Vám držet palce...

M. Zima 28.6.2007 8:13

Pane Haas,

skutečnost, že jste až nyní trochu prohlédl,  Vás bohužel staví co do bystrostí na úroveń Vámi kritisovaného Topolánka a jeho oblíbených permanentních mentálních výpadků Zahradila a Vondry.

Ale nehledě na to je výsledek summitu nejspíš pro EU úspěchem proto, že přiblíží konec EU v tomto složení. Jak sám naznačujete, dnešní Češi intelektuálně na Evropu opravdu nemají, tudíž do takové organisace nepatří jako plnohodnotní členové. 

A ještě jednu maličkost: Ani Vy jste očividně posici Polska vůbec nepochopil a redukujete problém na odmocninu, jejíž "čistou formu" zavedl kLaus v českém volebním systému, čímž ukázal, že Vámi zmíněná intelektuální kvalita není omezena na Topolánkovu kliku.

honzak 28.6.2007 8:10

doufám, že i ti

kteří věřili těm strejcům a tetkám v bruseli prozřeli a vidí o jakou sebranku se opravdu jedná. Použili úplně stejný způsob jako komančové u nás v 68. Okupace se nazvala dočasným umístěním sovětských vojsk.

cb 28.6.2007 7:58

Re: Je sice hezké podvodem a vydíráním oklamat Poláky

Bude groteskni, az dojde k nejakym antiEU nepokojum v Nemecku, tak tam bude jako jedina bojeschopna v okoli poslana polska armada. A Polaci si to vychutnaji.;-D

Petr Kohout 28.6.2007 7:48

Je sice hezké podvodem a vydíráním oklamat Poláky

ale všechno probíhalo až příliš veřejně. A každý takový piodvod a vidírání přibližuje okamžik, kdy v Evropě přestanou rozhodovat slova napsaná na papíře, ale počty tasených šavlí.

Obávám se, že EU plnou parou směřuje ke chvíli, kdy nastane násilné řešení.

Aleš 28.6.2007 7:34

politická realita

 o "ústavní smlouvě" je přece jiná než ta "hradní".

V 18 státech byla smlouva ratifikována, proti smlouvě vystoupili reálně  v posledních měsících Poláci, Angličané, Holanďani a částečně i my.

Jistě jste četl i mantinel pro jednání, které přijala vláda svým usnesením a které  šlo v duchu toho co bylo uzavřeno a  určitě bylo jiné než to hradní a ODS.

Proto výsledek jednání odpovídá většinovému stanovisku států EU, které je v příkrém rozporu s názory V.K. a J. Zahradila. KOnsensus byl docílen na většinovém názoru a Polsko svým postojem, svou připomínkou přepočtu a II. světové války  se nepochybně zviditelnilo neobyčjně trapným způsobem.

To je asi realita, kterou by "hrad měl vnímat". Zda realistická ukážou následná léta.  

Merde ! 28.6.2007 7:29

---

Ah! ça ira, ça ira, ça ira

les eurocrates à la lanterne!

Ah! ça ira, ça ira, ça ira

Ah! les eurocrates on les pendra!

pozorovatel123 28.6.2007 6:58

není nad čím jásat.

Asi opravdu není. Nejvíce mě překvapila metoda prosazení. Někdo vyhrožuje vetem, což je dle stávajících pravidel legální postup. Pí Merkelová řekne že bude vyloučen z rozhodování, smlouva bude podepsána bez něho a nikomu to není divné. Osobní úspěch postavila nad platnou versi mechanismu dohody a ono to prošlo. A i dodatečně nad tímto postupem většina jásá. Tak právě takto vznikají diktatury. EU se mi právě zcela přestala líbit. Pokud možno bude vše platit i bez referend a dalších postupů. Stačí skupina lidí co spolu mluví a je to. Pak už budou mluvit pouze právníci, což je zcela speciální sorta lidí jak asi všichni víme. Ještě, že tam je alespoň ta obousměrnost.

xyz 28.6.2007 6:28

Federalistům se podařil fantastický tah

S pokryteckým zdůvodněním, že jde o nový přepracovaný text,  budou se snažit protlačit ho na úrovni parlamentů a vyhnout se děsu referenda. Zda to všude projde těžko říci. Ale jsou to zkrátka machři.

A o současném vedení ODS raději nemluvit. S vidinou udržet se u vlády za každou cenu  zradili téměř vše, s čím šli do voleb. Ale další se nezadržitelně blíží.

ŽA 28.6.2007 6:26

Swehráli jsme obdobně slaboduchou roli jako Poláci - dva debílci proti všem....

ll 28.6.2007 6:16

Přesné hodnocení

Není co dodat.

Petr H 28.6.2007 1:26

Ať si hujeři šaškují

po těchto podrazech a boudách nemůže EU mít loajalitu občanů.Koně můžeš bičem a ostruhami dovést k vodě,ale pít ho nedonutíš ani náhodou.

jiný franta 28.6.2007 1:09

Re: Pane Haasi

franto, vy jděte ... , tzn. za soudruhem Leinenem a spol. A nebylo špatné, kdybyste se na té cestě doučoval česky (sebou a ne ssebou).